Πα 2 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2013Δελτία Τύπου Ιούνιος 201301-06-2013: Συνάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας με αστυνομικούς που τραυματίσθηκαν κατά...

01-06-2013: Συνάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας με αστυνομικούς που τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 1 Ιουνίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας με αστυνομικούς που τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης

Ν. Δένδιας: «Περιφρονώ απόλυτα τις ύβρεις που απευθύνονται στους Έλληνες αστυνομικούς και τους εκφράζω την εκτίμηση της κοινωνίας και τη βαθιά ευγνωμοσύνη μου»

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα (01/06/2013) με τους τρεις από τους τέσσερις αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, οι οποίοι τον περασμένο Μάιο, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ατόμων που είχαν διαπράξει ένοπλη ληστεία σε τράπεζα στην Καλαμάτα, δέχθηκαν από τους δράστες πυρά με καλάσνικοφ και πιστόλι από πολύ κοντινή απόσταση.

Ο Υπουργός μετά τη συνάντησή του με τους τρεις αστυνομικούς δήλωσε :

«Ήρθα εδώ σήμερα, στην Αστυνομική Διεύθυνση στην Καλαμάτα, για να συναντήσω και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη, του Πρωθυπουργού του κ. Αντώνη Σαμαρά, τη δική μου, αλλά πιστεύω και όλης της ελληνικής κοινωνίας, στα στελέχη αυτά της αστυνομίας που ενεπλάκησαν σε επεισόδιο με ένοπλους ληστές και με κίνδυνο της ζωής τους πέτυχαν τελικά οι ληστές αυτοί να συλληφθούν. Θα ήθελα να σημειώσω ότι ένας αστυνομικός νοσηλεύεται ακόμη σε νοσοκομείο της Αθήνας. Ελπίζω να τον δω εκεί και να του πω προσωπικά τις ευχές μου.

Θα ήθελα επίσης με την ευκαιρία αυτή να πω, με τον πιο σκληρό τρόπο, ότι περιφρονώ απόλυτα τις ύβρεις που απευθύνονται στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας. Αντίθετα, τους εκφράζω προσωπικά και την εκτίμηση και την αποδοχή της κοινωνίας και τη βαθειά ευγνωμοσύνη μου. Ξέρω πολύ καλά ότι αυτό το οποίο παρέχουν είναι ευθέως δυσανάλογο με την παροχή του μισθού που τα οικονομικά του κράτους μας επιτρέπουν να λαμβάνουν. Και όμως, παρά ταύτα, με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, η συντριπτική πλειοψηφία κάνει το καθήκον της. Πρέπει λοιπόν αυτά τα παιδιά, αυτά τα γενναία παιδιά να τα επαινούμε και να νιώθουν την ευγνωμοσύνη μας και την ευγνωμοσύνη της κοινωνίας. Σας ευχαριστώ πολύ».

Ερωτήματα Δημοσιογράφων

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη απάντησε επίσης σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Δημοσιογράφος: Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ο κ. Βούτσης όμως αναφέρθηκε τόσο σκληρά;

Υπουργός: Δεν έχω κανένα λόγο να σχολιάσω οτιδήποτε. Το τι αισθάνομαι και το τι πιστεύω σας το είπα νομίζω ξεκάθαρα.

Δημοσιογράφος: Υπουργέ μου κατά πόσο το ελληνικό κράτος εξασφαλίζει τους αστυνομικούς που βρίσκονται απέναντι σε ένα κίνδυνο όπως αυτούς που αναφέρατε για τους αστυνομικούς τους δικούς μας. Πόσο τους έχει εξασφαλίσει; Δεν έχουν ούτε γιλέκα αλεξίσφαιρα ακόμα.

Υπουργός: Δεν θέλω να μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες. Πρέπει να σας πω σε αυτό που είπατε και που συνιστά και δική μου αγωνία και αγωνία της Φυσικής Ηγεσίας του Σώματος, ότι μόλις προ ολίγων ημερών η Ελληνική Αστυνομία παρέλαβε, εάν δεν απατώμαι, 3.000 νέα γιλέκα. Και εν πάση περιπτώσει, παρά την τεράστια οικονομική στενότητα κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε μέσα και από την αναδιοργάνωση, που θα ολοκληρωθεί νομίζω σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, εφόσον η Βουλή ψηφίσει το νομοθέτημα που θα κατατεθεί, να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε καλύτερα μέσα σε αυτά τα παιδιά.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, στο αμφιθέατρο σας ακούσαμε να κάνετε αυστηρή κριτική στα όσα συμβαίνουν μέχρι σήμερα. Το θέμα είναι πώς θα αντιμετωπιστούν όλα αυτά, όταν έχουμε μια Αστυνομική Διεύθυνση με μείον 25% στις οργανικές της θέσεις, όταν έχουμε αστυνομικούς που φεύγουν καθημερινά και πάνε στην Κόρινθο και αυτή η δύναμη φεύγει από την πόλη, για να χρησιμοποιηθεί εδώ, όταν έχουμε μια πύλη μεγάλης εισόδου, το αεροδρόμιο δεν έχει ούτε καν σταθμό. Πώς θα ανταποκριθούμε;

Υπουργός: Καταρχήν, καταλαβαίνω απολύτως την αγωνία σας. Αν θέλετε τη συνυπογράφω. Θέλω όμως να σας πω κάτι. Μην στέκεστε στις οργανικές θέσεις, στις μετακινήσεις και σε όλα αυτά. Αυτό το οποίο έχει υποχρέωση η Ελληνική Αστυνομία ως σύνολο, όχι ως Περιφερειακή Διεύθυνση, είτε Μεσσηνίας είτε οτιδήποτε άλλο, είναι να παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας στον Έλληνα πολίτη. Η ασφάλεια είναι συνταγματικό δικαίωμα του Έλληνα πολίτη. Αυτό το οποίο έχει λοιπόν υποχρέωση η Αστυνομία να κάνει και θα κάνει είναι να τους τις παράσχει. Έχει υπάρξει σχεδιασμός, έχουν υπάρξει μετρήσιμοι στόχοι. Πολύ σύντομα θα δούμε αν οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν. Καταλαβαίνω πολύ καλά την καθημερινή αγωνία του καθενός. Οφείλω να σας πω ότι είμαι έκπληκτος πόσο αφέθηκε η χώρα να ξεχειλώσει όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά αυτό το οποίο κάνουμε τους τελευταίους ένδεκα μήνες είναι να μαζεύουμε αυτά που αφέθηκαν να ξεχειλώσουν για πολλά χρόνια. Νομίζω ότι μπορούμε να κριθούμε από το αποτέλεσμα. Κι εσείς και η κοινωνία θα κρίνετε αν είμαστε επιτυχημένοι σε αυτό ή όχι.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ χθες και σήμερα ακούσατε πολλά για την παραβατικότητα που υπάρχει στο νομό. Θα κάνετε κάτι συγκεκριμένα ως Υπουργείο; Υπάρχει το αίτημα του Δήμου Μεσσήνης.

Υπουργός: Θα κάνουμε κάτι απολύτως συγκεκριμένο, πάντως δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα αφηρημένο. Αυτό το οποίο θα κάνουμε θα το δείτε πολύ σύντομα. Ο σχεδιασμός της Αστυνομίας δεν είναι για να ανακοινώνεται στις κάμερες. Όμως σας λέω ότι απέναντι στην πρόκληση που συνιστά η παραβατικότητα για τη ζωή του Έλληνα πολίτη θα υπάρχει η νόμιμη και συνταγματική απάντηση από την Ελληνική Αστυνομία.

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το εάν θα ιδρυθεί νέο Τμήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων στη Μεσσηνία, ο κ. Δένδιας δήλωσε:

«Το Τμήμα όπως εσείς το περιγράφετε, δεν θα ιδρυθεί. Δεν πιστεύουμε σε αυτή τη δομή».

Τελευταίες Αναρτήσεις