Κυ 27 Νοεμβρίου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2013Δελτία Τύπου Μάιος 201330-05-2013: Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη για θέματα Ασφάλειας Τουριστικών Περιοχών & Δασοπυρόσβεσης στην Κρήτη, υπό τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και...

30-05-2013: Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη για θέματα Ασφάλειας Τουριστικών Περιοχών & Δασοπυρόσβεσης στην Κρήτη, υπό τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Δένδια και την Υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 30 Μαΐου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη για θέματα Ασφάλειας Τουριστικών Περιοχών & Δασοπυρόσβεσης στην Κρήτη, υπό τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Δένδια και την Υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη

Ν. Δένδιας: η δασοπυρόσβεση είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας και όχι μόνο του Πυροσβεστικού Σώματος

Ο Υπουργός ζήτησε την βοήθεια όλων των φορέων προκειμένου να γίνουν πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό τα 17 εκ. τουριστών που περιμένουμε φέτος στην Ελλάδα

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας και η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη προήδρευσαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα (30/05/2013) στο Κολυμβάρι Χανίων, με αντικείμενο την ασφάλεια και τη δασοπυρόσβεση στην Περιφέρεια Κρήτης. Η σύσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων για την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού κατά τη φετινή τουριστική περίοδο.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας χαιρετίζοντας τις εργασίες της σύσκεψης ανέφερε τα εξής:

«Κυρία Υπουργέ, καταρχήν σας θεωρώ οικοδέσποινα εδώ και γι’ αυτό απευθύνομαι σε εσάς. Θα μου επιτρέψετε να παραλείψω τις υπόλοιπες προσφωνήσεις προς τους παριστάμενους, τις και τους Αξιωματικούς των δύο Σωμάτων, για λόγους οικονομίας χρόνου. Δεν θα καταναλώσω πολύ χρόνο, από τον πραγματικά πολύτιμο δικό σας, γιατί σημασία έχει περισσότερο να ακούσουμε εδώ και να υπάρξει ένας συντονισμός παρά να βγάζουμε λόγους. Βρισκόμαστε εδώ κατ΄ εντολήν του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, για να μπορέσουμε να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας σε δύο τεράστιας σημασίας θέματα. Το πρώτο είναι η προστασία από τις πυρκαγιές και το δεύτερο είναι η ασφάλεια ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Θα ξεκινήσω από το πρώτο, το οποίο καταρχήν είναι αυτονόητο, άλλωστε και αν δεν ήταν αυτονόητο, οι δεκαπέντε – δεκαέξι πυρκαγιές χθες, μας το θύμισαν. Όπως ξέρετε, η χώρα αντιμετωπίζει μία τεράστια πρόκληση: την προστασία του φυσικού της περιβάλλοντος, αλλά και της ζωής και της περιουσίας των πολιτών από τις καλοκαιρινές φωτιές. Επίσης, είναι ορθό να έχουμε την εικόνα των πραγματικών δυνατοτήτων μας. Η οικονομική πραγματικότητα της χώρας έχει επιβάλλει περιορισμούς στα υλικά μέσα, τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας. Ένα μεγάλο κομμάτι των μέσων αυτών, είναι μεγάλης ηλικίας και συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στους Έλληνες πολίτες, αλλά και στους επισκέπτες μας, ακριβώς χάρη στο φιλότιμο αφενός μεν του Πυροσβεστικού Σώματος αφετέρου δε των ανδρών και γυναικών της Πολεμικής Αεροπορίας, τους οποίους θέλω θερμά να ευχαριστήσω όπως και τον Πολιτικό τους Προϊστάμενο, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο.

Έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε ώστε να είμαστε έτοιμοι, και θα αναφερθεί σε αυτά ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας ο κ. Γεωργιάδης. Έχουμε διανείμει τα χρήματα στους Δήμους δύο μήνες νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά, παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες. Έχουμε κάνει μία τεράστια προσπάθεια ώστε να αποκτήσουμε με τα λίγα χρήματα που έχουμε τα ανταλλακτικά που μας χρειάζονται. Έχουμε μιλήσει με Έλληνες και ξένους και γενικά σας διαβεβαιώ ότι έχουμε κάνει οτιδήποτε ήταν δυνατό για να υπάρξει προετοιμασία και ο καλύτερος συντονισμός. Βεβαίως, το τέλειο διαφεύγει πάντοτε από την κάθε ανθρώπινη προσπάθεια.

Ελπίζω ότι η παρουσία μας όλων μας εδώ να βοηθήσει να συντονίζουμε καλύτερα. Κάτι το οποίο θα ήθελα να θίξω είναι ο εθελοντικός παράγοντας στην πυροπροστασία. Μέσα από ένα νομοθέτημα, το οποίο κυριολεκτικώς θα έρθει μέσα στις επόμενες ημέρες – γιατί έχει περάσει από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική επιτροπή και είναι στην τελευταία φάση επεξεργασίας – έχουμε αναδιοργανώσει πλήρως το Πυροσβεστικό Σώμα, το έχουμε ενοποιήσει στην πραγματικότητα με την Πολιτική Προστασία, ώστε να υπάρχει γρήγορη ανταπόκριση στην πρόκληση των καιρών και επίσης έχουμε δώσει τεράστια σημασία στον εθελοντισμό, τον οποίο έχουμε πρόθεση να αναπτύξουμε.

Είδα εδώ στον κατάλογο συμμετεχόντων ότι υπάρχουν αρκετές εθελοντικές οργανώσεις στην Κρήτη. Απευθύνομαι και σε αυτές και κυρίως απευθύνομαι στον Έλληνα πολίτη, στον Κρητικό πολίτη, για να προασπίσει, να βοηθήσει στην προάσπιση της ζωής και της περιουσίας του. Σκηνές όπως αυτές που είδαμε πέρσι, να κατεβαίνει η πυρκαγιά από το βουνό και κάτω Έλληνες πολίτες να μην την κοιτάνε καν, αλλά να διασκεδάζουν, είναι σκηνές που είναι καλό να μην τις ζήσουμε φέτος. Θέλω να σας είμαι ειλικρινής: εάν δεν προσπαθήσουμε όλοι, εννοώ ο καθένας από εμάς ξεχωριστά, να προστατεύσει τη χώρα από τη φωτιά, το Πυροσβεστικό Σώμα μόνο του δεν μπορεί να τα καταφέρει. Αυτή είναι η αλήθεια και την ξέρουμε όλοι.

Πρέπει να μετακινηθούμε από ένα δόγμα πυρόσβεσης που ήταν απλώς «παίρνω τηλέφωνο και φωνάζω τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα» σε ένα δόγμα πυρόσβεσης, στο οποίο ο κάθε πολίτης θα είναι υπεύθυνος και θα μάχεται. Είμαι πια πάνω από 50 χρονών, θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά όταν έπιανε φωτιά χτυπούσαν οι καμπάνες στα χωριά και μαζευόντουσαν όλοι και προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά. Τώρα ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας, δεν λέω όλοι, παίρνουν τηλέφωνο και ζητούν αεροπλάνα και ελικόπτερα. Δεν φτάνει αυτό. Δεν είμαστε ένα πάμπλουτο κράτος, δεν μπορούμε να έχουμε ένα ελικόπτερο και ένα αεροπλάνο για κάθε αυλή, για κάθε σπίτι, για κάθε περιοχή.

Για τον τομέα της Ασφάλειας: Θα τα πει, είμαι βέβαιος, και η υπουργός η κα Κεφαλογιάννη, η οποία έχει καταβάλει μια τεράστια προσπάθεια και χαίρομαι γιατί βλέπω η τεράστια προσπάθειά της στέφεται από επιτυχία. Φαίνεται ότι φέτος θα έχουμε μια εξαιρετική χρονιά. Θα περάσουμε τα 17.000.000 τουρίστες. Εδώ, όμως, έχουμε μια πρόκληση. Τι θα είναι αυτά τα 17.000.000 τουρίστες; Πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό ή «δυσφημιστές» της Ελλάδας στο εξωτερικό; Αυτό εξαρτάται από εμάς. Μπορούμε να εξασφαλίσουμε τις παραμέτρους εκείνες που θα μετατρέψουν αυτά τα 17.000.000 επισκέπτες σε πρεσβευτές του καλού ονόματος και της εικόνας της πατρίδας μας;

Η ασφάλεια, ο τρόπος που τους υποδεχόμαστε, το να μην γίνουν θύματα εγκληματικών πράξεων, το να υπάρχει ευγένεια, προσήνεια, δυνατότητα να τους εξυπηρετήσουμε από τα όργανα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και από την Ελληνική Αστυνομία και από το Λιμενικό Σώμα, είναι μια πρόκληση την οποία πρέπει να δούμε και να συζητήσουμε. Τελειώνοντας, θέλω να σας πω, επιστρέφοντας από εκεί ξεκίνησα, πως έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε. Όμως, εάν δεν συνεργαστούμε όλοι πάρα πολύ στενά, με την αίσθηση ότι μόνο εάν λειτουργήσουμε σαν γροθιά θα βγάλουμε την πατρίδα μας από την κρίση, δεν μπορούμε να πετύχουμε.

Σας ευχαριστώ και πάλι θερμά για την παρουσία σας. Εύχομαι η σημερινή συνάντηση να αποτελέσει το θεμέλιο, πάνω στο οποίο θα χτίσουμε την κοινή μας προσπάθεια. Παρίσταται εδώ, και τον ευχαριστώ γι’ αυτό, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Χανίων, παλιός μου συνεργάτης, προϊστάμενος μου σε σωρεία Επιτροπών στη Βουλή, ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Θα ήθελα να ξέρετε ότι οι Βουλευτές και οι Υπουργοί δεν κλήθηκαν, γιατί αυτό είναι μια υπηρεσιακή συνάντηση.

Θα ήθελα, επίσης, να πω ότι μου έχει απευθυνθεί από τον κ. Μαρκογιαννάκη μία επιστολή που αφορά τα θέματα πυρόσβεσης σχετικά με την εγκατάσταση εδώ ενός ελικοπτέρου ERICKSON , βαρέως τύπου. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ ».

Στη σύσκεψη παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος επεσήμανε τη σημασία της για την περιοχή της Κρήτης, ενώ εξέφρασε την ευαρέσκεια του για τον επαγγελματισμό και τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν τα στελέχη και το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στις πρόσφατες πυρκαγιές στην Κρήτη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού κ. Αναστάσιος Λιάσκος, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γιώργος Δεικτάκης, ο Περιφερειάρχης Περιφέρειας Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, και άλλοι εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης

Από την πλευρά των Σωμάτων Ασφαλείας στη σύσκεψη παρέστησαν ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος, Σωτήριος Γεωργακόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Ιωάννης Δικόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Πυροσβεστικού Σώματος Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Δημοσθένης Καβέτσος, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Κρήτης, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Παραβολιδάκης, οι Ταξίαρχοι Παντελεήμων Μουρτζανός και Γεώργιος Σκανδαλάκης της Γενικής Αστυνομικής Διέυθυνσης Περιφέρειας Κρήτης, ο Υποδιοικητής της 7ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιπλοίαρχος Σαϊτάκης Δημήτριος, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Αραβιάκης.

Επίσης, συμμετείχαν ο Διευθυντές των Αστυνομικών Διευθύνσεων, οι Διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και οι Λιμενάρχες Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων, οι Αερολιμενάρχες Χανίων και Ηρακλείου, ο Διοικητής του Α.Σ. Αερολιμένα Σητείας, καθώς και οι Διοικητές Τμημάτων Τουριστικής Αστυνομίας Χανίων, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου.

Εκπροσωπώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις στη σύσκεψη παρέστησαν από την 5η Μεραρχία Κρητών, ο Ταξίαρχος κ. Νικόλαος Χιονής και ο Ταγματάρχης κ. Γεώργιος Βιδιανάκης, ενώ ο Αντιπλοίαρχος κ. Δημήτριος Μουρελάτος εκπροσώπησε τον Φρούραρχο Χανίων.

Συμμετείχαν ακόμη η Διευθύντρια Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών κ. Μαρία Κοζυράκη, εκπρόσωποι των Δασικών Υπηρεσιών Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνης και Λασιθίου, στελέχη των τελωνειακών αρχών και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Κρήτης, εκπρόσωποι των Ενώσεων Ξενοδόχων, της Δ.Ε.Η, επαγγελματικών σωματείων, του Ερυθρού Σταυρού, Μ.Κ.Ο., καθώς και εθελοντικών ομάδων.

Επισημαίνεται ότι η Κρήτη είναι ο δεύτερος σταθμός μίας σειράς προγραμματισμένων επισκέψεων, που ξεκίνησε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη από τις 17 Μαΐου, σε προορισμούς υψηλού ενδιαφέροντος, εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου.

Επόμενος προορισμός είναι η Καλαμάτα, όπου την 1η Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί, υπό τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, σύσκεψη με θέματα την ασφάλεια των τουριστικών περιοχών και τη δασοπυρόσβεση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Τελευταίες Αναρτήσεις