Κυ 27 Νοεμβρίου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2013Δελτία Τύπου Μάιος 201328-05-2013:Συνάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της...

28-05-2013:Συνάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 28 Μαΐου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα, 28/05/2013, με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στα γραφεία της ΓΣΕΕ. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συζήτηση για την πραγματοποίηση των μικρών (σε αριθμό συμμετεχόντων) συγκεντρώσεων, κατά τρόπο που να γίνεται σεβαστό το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη διαμαρτυρία αλλά χωρίς να παρακωλύεται η κυκλοφορία στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις, οι δράσεις της Οικονομικής Αστυνομίας για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας και άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας δήλωσε τα εξής:

«Είχα σήμερα τη χαρά και την τιμή να επισκεφθώ την Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος και να συναντηθώ και με τη Γενική Συνομοσπονδία και με την ΑΔΕΔΥ.

Καταρχήν είχαμε μία ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων για θέματα που αφορούν την πρωτεύουσα του κράτους, την Αθήνα και ειδικά το ζήτημα των ιδιαίτερα μικρών διαδηλώσεων που εμποδίζουν τη λειτουργία αυτής της πόλης. Ενημέρωσα την ηγεσία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ότι σύμφωνα με τα στατιστικά της Ελληνικής Αστυνομίας, το 2012 στο κέντρο της Αθήνας υπήρξαν 796 διαδηλώσεις με λιγότερα από 200 άτομα, οι οποίες έκλεισαν το κέντρο της πόλης. Είχαμε μία ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα αυτά.

Οφείλω να πω ότι κατανοώ τη μεγάλη δυσχέρεια που περνάνε μέσα στην κρίση οι συμπολίτες μας και σέβομαι απόλυτα, επαναλαμβάνω απόλυτα, το δικαίωμα του Έλληνα πολίτη στη διαδήλωση και στη διαμαρτυρία. Όμως, νομίζω, ότι κάθε διαμαρτυρία και κάθε δικαίωμα πρέπει να έχει ένα όριο. Και ποιο είναι αυτό το όριο; Είναι το δικαίωμα των συμπολιτών μας να ζουν, το δικαίωμα των συμπολιτών μας να μετακινούνται, το δικαίωμα των συμπολιτών μας να έχουν μία στοιχειώδη επιχειρηματική δραστηριότητα στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο νομίζω έχει υποφέρει πάρα πολύ.

Ο διάλογος αυτός θα συνεχιστεί. Θα έχει όμως μία λογική κατάληξη, ώστε να μπορέσουμε τελικά να πετύχουμε ένα στόχο. Ποιος είναι ο στόχος: να βοηθήσουμε επιτέλους την πρωτεύουσα του κράτους να ανακάμψει».

Ο κ. Δένδιας απάντησε επίσης σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το αντικείμενο της συνάντησης:

Δημοσιογράφος: Έχει μία συνάφεια με τον τουρισμό; Γιατί υπήρχαν πολλά και στην Κρήτη προβλήματα με διαδηλώσεις .

Υπουργός: Όχι, το θέμα δεν περιορίζεται στην Αθήνα. Απλώς στην Αθήνα παίρνει την πιο δραματική του μορφή. Το βλέπει νομίζω ο καθένας από εμάς εάν περπατήσει στο κέντρο της Αθήνας. Η ρύθμιση για την οποία επιδιώκουμε να πετύχουμε μία ευρύτερη συναίνεση αφορά όλες τις μεγάλες πόλεις, τις πόλεις της χώρας που έχουν ένα πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους.

Δημοσιογράφος: Και για ποιες περιόδους; Μόνο την τουριστική περίοδο ή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και αν θα προχωρήσετε τη νομοθετική ρύθμιση με ή χωρίς τη συναίνεση των συνδικάτων.

Υπουργός: Καταρχήν, η τουριστική περίοδος είναι μια στόχευση. Μια νομοθετική ρύθμιση, όμως, δεν μπορεί να είναι τρίμηνη, τετράμηνη ή να λέει αφορά μόνο το καλοκαίρι και το χειμώνα δεν ισχύει. Είναι δυνατόν να υπάρξει μια ρύθμιση, με την αυτοδέσμευση όλων των εμπλεκομένων, που θα δούμε αν λειτουργεί και να ξανασκεφτούμε τι βελτιώσεις θα χρειάζονται μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όμως, ο στόχος βεβαίως αφορά όλο το χρόνο και όχι μόνο την τουριστική περίοδο. Και πρέπει να πω το εξής: Σέβομαι κάθε άποψη. Και σήμερα άκουσα πολλές και κρίσιμες απόψεις εδώ που ήρθα. Τελικά, όμως, τη νομοθετική πρωτοβουλία και τη νομοθετική ευθύνη την έχει η Πολιτεία. Η Κυβέρνηση, η Βουλή, ο αρμόδιος Υπουργός εάν χρειάζεται, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του. Και έχω δεσμευτεί ότι θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε σε μία ρύθμιση για αυτό το θέμα.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ υπάρχει κάποιο όριο όσον αφορά τα άτομα που συμμετέχουν σε μια διαδήλωση για το αν παρενοχλεί;

Υπουργός: Η σκέψη μας έχει να κάνει με τις ιδιαίτερα μικρές διαδηλώσεις. Ο αριθμός των διακοσίων ατόμων που σας είπα είναι ενδεικτικός, αλλά και σημαντικός.

Δημοσιογράφος: Δεν είναι τυχαίος αριθμός.

Υπουργός: Όχι, δεν είναι τυχαίος, διότι υπάρχουν στατιστικά ακριβώς γι’ αυτόν τον αριθμό, ο οποίος πραγματικά είναι στα όρια της πρόκλησης. Με ποια έννοια; Φανταστείτε διακόσια άτομα, τα οποία διαμαρτύρονται για οποιοδήποτε λογικό και δίκαιο αίτημα, θα μπορούν να αποκλείσουν το κέντρο μιας πόλης πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων. Και φανταστείτε την παράλληλη ζημιά που δημιουργούν και στην οικονομική δραστηριότητα και στη ζωή και στο οτιδήποτε. Αυτό δεν μπορεί να είναι ανεκτό. Δεν νομίζω τελικά ότι και οι ίδιοι αυτοί οι άνθρωποι που διαμαρτύρονται πετυχαίνουν το στόχο τους έτσι. Όταν εξοργίζεις εκατομμύρια συνανθρώπους σου και αθέλητα τους στρέφεις εναντίον σου, δεν επιτυγχάνεις το στόχο σου. Έχουμε μια ρύθμιση ακριβώς γι’ αυτό το πράγμα, για τις προκλητικά μικρές διαδηλώσεις που δημιουργούν μια δυσανάλογη ζημιά στο κοινωνικό σύνολο στην πατρίδα μας.

Επιτρέψτε μου να πω και κάτι άλλο. Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ για τη νέα προσπάθεια που θα κάνει η Οικονομική Αστυνομία για τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας. Όπως ξέρετε, πάρα πολύ πρόσφατα, το Υπουργείο Εργασίας πέρασε μια ρύθμιση από τη Βουλή, ο Υπουργός ο κ. Βρούτσης, με την οποία αναθέτει στην Οικονομική Αστυνομία, παράλληλα με το Σώμα Ελεγκτών Εργασίας, τη δυνατότητα να ελέγχει την ανασφάλιστη εργασία. Σε αυτή τη μάχη και η Ελληνική Αστυνομία θα δώσει το παρών. Θα επιχειρήσει να βοηθήσει τη χώρα και τους εργαζόμενους, μετέχοντας σε αυτό το δύσκολο κυνήγι ενός απαράδεκτου φαινομένου, της ανασφάλιστης εργασίας. Σας ευχαριστώ πολύ.

Τελευταίες Αναρτήσεις