Τρ 29 Νοεμβρίου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2013Δελτία Τύπου Μάιος 201314-05-2013:Συνάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια και της Ευρωπαίας Επιτρόπου αρμόδια για Εσωτερικές...

14-05-2013:Συνάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια και της Ευρωπαίας Επιτρόπου αρμόδια για Εσωτερικές Υποθέσεις κα Cecilia Malmström

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 14/05/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια και της Ευρωπαίας Επιτρόπου αρμόδια για Εσωτερικές Υποθέσεις κα Cecilia Malmström

Επίσκεψη και ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της νέας Υπηρεσίας Ασύλου

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με την Ευρωπαία Επίτροπο αρμόδια για Εσωτερικές Υποθέσεις κα Cecilia Malmström.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν η επιτευχθείσα πρόοδος στο Αναθεωρημένο Σχέδιο Δράσης για το Άσυλο και τη Διαχείριση της Μετανάστευσης, όπως και η λειτουργία των Υπηρεσιών Πρώτης Υποδοχής και Ασύλου. Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός ξενάγησε την Ευρωπαία Επίτροπο στις εγκαταστάσεις της νέας Υπηρεσίας Ασύλου (Λεωφόρος Μεσογείων).

Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας δήλωσε:

«Είχα την ευκαιρία σήμερα να υποδεχθώ στο Υπουργείο, αλλά και στη νέα Υπηρεσία Ασύλου και στη νέα Υπηρεσία Προσφυγών, την Επίτροπο κα Cecilia Malmström. Είχαμε μία μακρά συζήτηση σχετικά με τα θέματα χρηματοδότησης του ελληνικού Action Plan και της μεγάλης προσπάθειας που κάνει η χώρα για το χειρισμό των μεταναστευτικών ροών. Και καταλήξαμε σε ορισμένες λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν την χώρα να καλύψει τα χρηματοδοτικά κενά τα οποία υπάρχουν ως προς τη χρηματοδότηση αυτού του φιλόδοξου συστήματος.

Θέλω να πω ότι η χώρα αυτή φιλοδοξεί να έχει το πιο σύγχρονο σύστημα χειρισμού μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, το οποίο να μπορεί με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια να διασφαλίζει τα δικαιώματα των μεταναστών αλλά από την άλλη πλευρά και το δικαίωμα του Ελληνικού Κράτους και της ελληνικής κοινωνίας σε μία ομαλή ζωή.

Θα ήθελα επίσης να πω ότι δεν έχουν επιλυθεί όλα τα προβλήματα. Στο Συμβούλιο Υπουργών του Ιουνίου ελπίζω ότι θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο, στα ζητήματα, τα οποία μας απασχολούν. Αλλά θα ήθελα να ευχαριστήσω την Επίτροπο για τη βοήθεια και την υποστήριξη την οποία παρέχει στη χώρα, στο Υπουργείο και σε εμένα προσωπικά. Πρέπει να είμαστε περήφανοι για την τεράστια πρόοδο που η χώρα έχει κάνει στα θέματα αυτά τους τελευταίους 10, 11 μήνες».

Η Ευρωπαία Επίτροπος, αρμόδια για Εσωτερικές Υποθέσεις κα Cecilia Malmström, δήλωσε από την πλευρά της:

«Καλημέρα σας, κυρίες και κύριοι, Έρχομαι εδώ και πάλι σήμερα για να συναντηθώ με τον Υπουργό τον κ. Δένδια, με τον οποίο έχουμε τακτικές συναντήσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να στηρίξουμε την Ελλάδα σε αυτήν την πολύ δύσκολη κατάσταση.

Είχαμε μία μακρά συζήτηση σήμερα το πρωί επί θεμάτων που άπτονται της μετανάστευσης και του ασύλου στη χώρα, για τη μεταχείριση των μεταναστών, για την εναρμόνιση της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς νόμους και τα διεθνή πρότυπα προκειμένου να δέχεται τους μετανάστες αξιοπρεπώς. Επίσης, για τον τρόπο που εμείς, η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, οι υπηρεσίες της, όπως η Frontex, το Γραφείο Υποστήριξης για το Άσυλο, μπορούν να εργαστούν μαζί με την Ελλάδα σε αυτήν την πολύ δύσκολη κατάσταση.

Είμαστε ενήμεροι φυσικά για τις τεράστιες δυσκολίες που αυτή η χώρα αντιμετωπίζει, καθώς και για την πίεση των μεταναστευτικών ροών που η Ελλάδα επίσης αντιμετωπίζει. Ωστόσο, παρά την κρίση, σαφώς υφίστανται Ευρωπαϊκοί Νόμοι και πρότυπα, που πρέπει να τηρηθούν. Είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι εδώ σήμερα για να δω αυτές τις νέες εγκαταστάσεις που θα λειτουργήσουν πολύ σύντομα και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό για την προσωπική δέσμευση στο θέμα αυτό. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σύντομα η Υπηρεσία Ασύλου θα λειτουργεί, καθώς και ότι οι αιτούντες ασύλου θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις και θα έχουν τα κατάλληλα μέσα για την υποβολή προσφυγών. Αυτό φυσικά είναι ένα μεγάλο επίτευγμα.

Όπως είπε ο Υπουργός, προβλήματα, προκλήσεις και δυσκολίες εξακολουθούν να υφίστανται στην Ελλάδα, που θα χρειαστεί χρόνος για να αντιμετωπιστούν. Γι’ αυτό βρίσκομαι εδώ, για να συζητήσουμε πως μπορούμε να στηρίξουμε το έργο που ο κ. Δένδιας και το επιτελείο του παράγουν, ένα σημαντικότατο έργο. Και στη συνέχεια θα συζητήσουμε και με τους Υπουργούς Εσωτερικών και τους ειδικούς όλων των υπολοίπων κρατών-μελών τις επόμενες εβδομάδες, όπως κάνουμε πάντα.

Υπάρχει η βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εμπλακούν και οι υπόλοιποι, να βοηθηθεί η Ελλάδα, αν και η καθημερινή δουλειά, βέβαια, πρέπει να γίνει από τους Έλληνες φίλους μας. Επομένως, είμαι ευτυχής που είμαι εδώ και αναμένω την επίσημη έναρξη (της Υπηρεσίας Ασύλου) σε λίγες εβδομάδες και πιστεύω ότι είναι ένα σημαντικό ορόσημο για τη διαχείριση του θέματος του ασύλου στην Ελλάδα και εδώ στην Αθήνα».

Τελευταίες Αναρτήσεις