Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2013Δελτία Τύπου Απρίλιος 201310-04-2013: Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega...

10-04-2013: Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega » και στους δημοσιογράφους Γ. Οικονομέα και Δ. Καμπουράκη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 10 Απριλίου 2013

Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega » και στους δημοσιογράφους Γ. Οικονομέα και Δ. Καμπουράκη

Δημοσιογράφοι: Καλημέρα σας

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Ν. Δένδιας : Καλημέρα σας. Καλημέρα στους συνομιλητές σας και καλημέρα στους ακροατές σας.

Δημοσιογράφος Γ. Οικονομέας: Για δώστε μας μια εικόνα κύριε Υπουργέ τι έχει γίνει εκεί ;

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Ν. Δένδιας : Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι την επιχειρησιακή ενημέρωση την έχει κάνει ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας… Εγώ να σας πω τι γνωρίζω διότι προφανώς εγώ δεν είμαι ο αρμόδιος. Δεν είμαι ο επιχειρησιακός επικεφαλής της αστυνομίας.

Δημοσιογράφος Γ. Οικονομέας: Εντάξει προφανώς. Θα σας ενημερώσανε φαντάζομαι.

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Ν. Δένδιας : Με ενημέρωσαν βεβαίως. Αλίμονο. Υπήρξε έκδοση ενταλμάτων σύλληψης συγκεκριμένων ατόμων για σωρεία κακουργημάτων και πλημμελημάτων νομίζω για δέκα κακουργήματα και δώδεκα πλημμελήματα και η αστυνομία κινήθηκε για την εκτέλεση παρουσία δικαστικού λειτουργού των συγκεκριμένων ενταλμάτων. Υπήρξε πρόσκληση για παράδοση, άρνηση παράδοσης των ανθρώπων οι οποίοι έπρεπε να συλληφθούν. Από εκεί και πέρα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και παρουσία οργάνων της δικαστικής αρχής, η αστυνομία διέρρηξε τις πόρτες των συγκεκριμένων κατοικιών και συνέλαβε του υπόδικους τους οποίους οδήγησαν.

Δημοσιογράφος Γ. Οικονομέας: Δύο;

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Ν. Δένδιας : Δύο μάλιστα απ’ ότι λένε δύο.

Δημοσιογράφος Γ. Οικονομέας: Έσπασαν τις πόρτες, μπήκανε μέσα, τους συλλάβανε

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Ν. Δένδιας : Αυτό προβλέπεται. Όταν υπάρχει άρνηση, αυτό ακριβώς προβλέπεται.

Δημοσιογράφος Δ. Καμπουράκης: Δηλαδή πήγαν τέσσερις η ώρα τα ξημερώματα στο σπίτι τους, τους είπαν «παραδοθείτε παιδιά, η αστυνομία» και τα λοιπά, αυτοί αρνήθηκαν να ανοίξουν, έσπασαν τις πόρτες και μπήκανε μέσα; Αυτό έγινε;

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Ν. Δένδιας : Προφανώς αυτό έγινε.

Δημοσιογράφος Γ. Οικονομέας: Νύχτα ήταν ή το απόγευμα?

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Ν. Δένδιας : Όχι, όχι , ήταν νομίζω νύχτα δεν ήταν καθόλου το απόγευμα. Δεν ήταν 4 η ώρα το απόγευμα. Ήταν 3-4 ώρα το πρωί.

Δημοσιογράφος Δ. Καμπουράκης: Ξημερώματα πήγαν. Και μετά τι έγινε στο αστυνομικό τμήμα;

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Ν. Δένδιας : Προφανώς αυτό το οποίο μου λένε ότι έγινε, είναι ότι πάρα πολλοί κάτοικοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το αστυνομικό τμήμα. Μερικοί από αυτούς εισέβαλαν στο αστυνομικό τμήμα. Έκαναν εκτεταμένες καταστροφές στο αστυνομικό τμήμα, μέχρι εκεί.

Δημοσιογράφος Γ. Οικονομέας: Το αστυνομικό τμήμα είχε αστυνομικούς εκεί λίγο πριν. Φύγανε, τι έγινε:

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Ν. Δένδιας : Δεν έχω απόλυτη γνώση. Αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι στο αστυνομικό τμήμα δεν υπήρχε ούτε οπλισμός, ούτε έγγραφα τέτοια τα οποία…

Δημοσιογράφος Γ. Οικονομέας: Είναι αλήθεια η πληροφορία που πήραμε από το πρωί ότι φυγάδεψαν οι αστυνομικοί τον οπλισμό και τα απόρρητα έγγραφα;

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Ν. Δένδιας : Γνωρίζω ότι δεν υπήρχε ούτε οπλισμός ούτε έγγραφα εάν αυτό ήταν αποτέλεσμα ότι τα φυγάδεψαν ή δεν υπήρχαν εξ αρχής δεν μπορώ να σας το πω. Δεν το ξέρω.

Δημοσιογράφος Γ. Οικονομέας Εντάξει. Για να μην υπήρχαν ή τα πήραν οι κάτοικοι ή τα φυγάδεψαν οι αστυνομικοί. Γι’ αυτό σας ρωτάω.

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Ν. Δένδιας : Δεν τα πήραν οι κάτοικοι πάντως.

Δημοσιογράφος Γ. Οικονομέας: Άρα τα πήραν και φύγανε για να τα προστατέψουν. Ήταν μεγάλη η αστυνομική δύναμη κύριε Υπουργέ ξέρουμε κάτι;

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Ν. Δένδιας : Στο συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα;

Δημοσιογράφος Γ. Οικονομέας: Ναι ναι.

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Ν. Δένδιας : Αντίθετα, πάρα πολύ μικρή. Είναι αστυνομικό τμήμα ενός χωριού. Μιλάμε για ελάχιστους αστυνομικούς, οι οποίοι βεβαίως βρίσκονται εκεί στην πραγματικότητα για να εξυπηρετούν του κατοίκου του συγκεκριμένου χώρου.

Δημοσιογράφος Γ. Οικονομέας: Βάλανε φωτιά στο τμήμα ή απλώς κάνανε καταστροφές;

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Ν. Δένδιας : Όχι δεν μου έχουν πει ότι έβαλαν φωτιά στο τμήμα, όμως οι καταστροφές είναι εκτεταμένες. Σε κομπιούτερ, έπιπλα…

Δημοσιογράφος Δ. Καμπουράκης: Τα σπάσανε.

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Ν. Δένδιας : Τα σπάσανε. Η έκφραση «τα σπάσανε» νομίζω δείχνει ακριβώς τι συνέβη.

Δημοσιογράφος Γ. Οικονομέας: Είναι ασυνήθιστο πάντως αυτό. Δεν θυμάμαι άλλη περίπτωση να έχουν εισβάλει σε αστυνομικό τμήμα και να τα έχουνε σπάσει.

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Ν. Δένδιας : Ούτε εγώ να σας πω την αλήθεια και μάλιστα σε αστυνομικό τμήμα χωριού, το οποίο συνήθως οι κάτοικοι θέλουν πάρα πολύ να βρίσκεται εκεί. Τώρα που κάνουμε την αναδιάρθρωση, στο σχεδιασμό της αναδιάρθρωσης τα περισσότερα χωριά, κοινότητες και μικρές πόλεις της Ελλάδος στέλνουν εκπροσώπους ώστε να μην καταργηθεί το αστυνομικό τμήμα. Κι εδώ έχουμε την περίπτωση που φαίνεται η τοπική κοινωνία δεν θέλει αστυνομικό τμήμα.

Δημοσιογράφος Γ. Οικονομέας: Συγνώμη τώρα κύριε Δένδια επειδή είστε και δικηγόρος, αν δεν κάνω λάθος έτσι;

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Ν. Δένδιας : Δικηγόρος είμαι, μάλιστα.

Δημοσιογράφος Γ. Οικονομέας: Εγώ δεν το ξέρω αυτό, δεν το θυμάμαι. Οι συλλήψεις βάσει ενταλμάτων δεν γίνονται τα ξημερώματα;

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Ν. Δένδιας : Οι συλλήψεις βάσει ενταλμάτων γίνονται οποτεδήποτε.

Δημοσιογράφος Γ. Οικονομέας: Οποτεδήποτε. Δεν το ήξερα αυτό. Νόμιζα ότι…

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Ν. Δένδιας : Και μάλιστα επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν μιλάμε για απλή σύλληψη βάσει εντάλματος. Μιλάμε για σύλληψη ατόμων που κατηγορούνται για πολλά κακουργήματα και πλημμελήματα. Για πράξεις οι οποίες εμπίπτουν στον ευρύτερο χαρακτηρισμό της τρομοκρατίας. Θυμηθείτε το τι είχε συμβεί στις Σκουριές. Θυμηθείτε τις εκτεταμένες καταστροφές, τον κίνδυνο ζωής ανθρώπων, κτλ. Δεν είμαι εγώ που θα το κρίνω αυτό. Αλλά είναι απολύτως βέβαιο ότι οι συλλήψεις σε τέτοιο επίπεδο ποινικής αξιολόγησης δεν γίνονται πανηγυρικά μέρα μεσημέρι, παρουσία όλων των κατοίκων και δεν προαναγγέλλονται.

Δημοσιογράφος Γ. Οικονομέας: Ναι δεν υπάρχει αμφιβολία. Απλώς το λέω αυτό γιατί κάποιοι αυτό προβάλλουν.

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Ν. Δένδιας : Με συγχωρείτε. Αυτό δεν αντέχει ούτε σε συζήτηση στο πρώτο έτος της Νομικής σχολής στο πρώτο εισαγωγικό μάθημα.

Δημοσιογράφος Γ. Οικονομέας: Ε γι’ αυτό σας ρωτώ γιατί υπάρχει κι αυτό το…

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Ν. Δένδιας : Ναι, η αστυνομία έχει εκ του νόμου κι εκ του Συντάγματος την υποχρέωση να ενεργεί και να εκτελεί τις εντολές της δικαστικής αρχής κατά τον προσφορότερο τρόπο. Εκρίθη κι αν θέλετε την άποψη μου μάλλον καλώς εκρίθη, ότι αν αυτό το ένταλμα εκτελείτο χθες το απόγευμα, δεδομένης μάλιστα της πιθανολογούμενης και προφανούς εκ του αποτελέσματος αντίδρασης των κατοίκων, θα γινόταν μακελειό. Κρίθηκε λοιπόν ότι το σωστό είναι να αιφνιδιαστούν οι υπόδικοι και ορθώς αιφνιδιάστηκαν.

Δημοσιογράφος Γ. Οικονομέας: Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποφύγατε τη συνέχεια έτσι; Η οποία είναι ασυνήθιστη όπως είπαμε, γιατί ούτε εσείς ούτε εγώ θυμάμαι τόσα χρόνια άλλη τέτοια περίπτωση.

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Ν. Δένδιας : Οφείλω να σας πω ότι εγώ δεν θα μπορούσα, δεν ερωτήθηκα κιόλας δηλαδή, αλλά δεν θα μπορούσα και να προβλέψω ότι κάτοικοι μιας κοινότητας θα εισέβαλαν σε αστυνομικό τμήμα. Αυτό είναι έξω από τη δική μου λογική κι έξω από τα όρια μου.

Δημοσιογράφος Δ. Καμπουράκης: Έχουν φτάσει όμως στα όρια, στα άκρα εκεί κύριε Υπουργέ τα πράγματα δυστυχώς.

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Ν. Δένδιας : Πάντως θα μου επιτρέψετε πάλι να σας πω το εξής, το είχα πει και τότε πηγαίνοντας στις Σκουριές, ο νόμος θα εφαρμοστεί. Εάν οποιαδήποτε κοινότητα, χωριό ή κωμόπολη στην Ελλάδα έχει την εντύπωση ότι μπορεί να μετατραπεί σε γαλατικό χωριό και να εφαρμόσει δικό του Σύνταγμα, δικό του δίκαιο, την αυτοδικία ως κανόνα ζωής, αυτό δεν πρόκειται να περάσει. Εξηγημένες κουβέντες.

Δημοσιογράφος Δ. Καμπουράκης: Μάλιστα.

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Ν. Δένδιας : Δεν πρόκειται να περάσει.

Δημοσιογράφος Δ. Καμπουράκης: Καλώς.

Δημοσιογράφοι : Ευχαριστούμε κύριε Υπουργέ.

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Ν. Δένδιας : Να ‘στε καλά.

Τελευταίες Αναρτήσεις