Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2013Δελτία Τύπου Φεβρουάριος 201324-02-2013: Επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικολάου Δένδια στο Μπαγκλαντές

24-02-2013: Επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικολάου Δένδια στο Μπαγκλαντές

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικολάου Δένδια στο Μπαγκλαντές

Συνάντηση με την πρωθυπουργό του Μπαγκλαντές και τους Υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών, Αποδήμων και Οικονομικών

Συμφωνήθηκε να υπογραφεί συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών και να ενισχυθεί η συνεργασία στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης

O Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας πραγματοποίησε σήμερα επίσημη επίσκεψη στο Μπαγκλαντές, με κύριο αντικείμενο το κοινού ενδιαφέροντος ζήτημα της μετανάστευσης. Επισημαίνεται ότι το Μπαγκλαντές αποτελεί, μαζί με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, μία από τις κύριες πηγές μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και ότι η επίσκεψη του κ. Δένδια στη χώρα ήταν η πρώτη μέλους της ελληνικής κυβέρνησης από το 2000.

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με την Πρωθυπουργό του Μπαγκλαντές κα Sheikh Hasina , την Υπουργό Εξωτερικών Dr. Dipu Moni, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Mohiuddin Khar Alamgir, τον Υπουργό Αποδήμων κ. Khandker Mosharraf Hossain και τον Υπουργό Οικονομικών κ. κ. Abul Maal Abdul.

Κατά τη συνάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη της χώρας μας με την Πρωθυπουργό του Μπαγκλαντές, συζητήθηκαν όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των δύο χωρών και εκφράσθηκε η αμοιβαία βούληση για ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας.

Από την πλευρά του ο κ. Νικόλαος Δένδιας δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης με την Πρωθυπουργό του Μπαγκλαντές: «Η επίσκεψη άνοιξε νέους δρόμους στις σχέσεις των δύο χωρών για συνεργασία σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως για την αστυνομική συνεργασία και το μεταναστευτικό».

Κατά τις διαδοχικές συναντήσεις οι οποίες προηγήθηκαν, με τους Υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών και Αποδήμων, επιβεβαιώθηκε το εγκάρδιο κλίμα το οποίο επικρατεί μεταξύ των δύο χωρών, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συμφωνήθηκε ότι είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και του Μπαγκλαντές η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Κατά τις συναντήσεις συμφωνήθηκε να υπογραφεί συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών, ενώ από την Ελλάδα υποβλήθηκε η πρόταση να υπογραφεί συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ του Μπαγκλαντές αφενός και της Ελλάδας αφετέρου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία το Μπαγκλαντές δεσμεύθηκε να εξετάσει. Το Μπαγκλαντές δεσμεύθηκε επίσης να ενισχυθούν άμεσα οι υπηρεσίες του Προξενείου του στην Αθήνα, ώστε να επιλυθούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα στο ζήτημα της επανεισδοχής παράνομων μεταναστών.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων συναντήσεων:

«Όλες οι συνομιλίες μας στη Ντάκα έγιναν σε πάρα πολύ καλό κλίμα. Είχα την τύχη να διαπιστώσω ότι η βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας μας είναι αμοιβαία. Διαπιστώθηκε ότι δύο χώρες αναγνωρίζουν τη θετική συνεισφορά των νομίμως διαμενόντων μεταναστών από το Μπαγκλαντές στην οικονομία της χώρας μας. Αλλά συμφωνήθηκε επίσης να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια το Μπαγκλαντές προκειμένου να περιοριστεί η ροή των παράνομων μεταναστών προς την Ελλάδα, καθώς αναγνωρίζεται ότι γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από οργανωμένα κυκλώματα σύγχρονων δουλεμπόρων».

Τέλος, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Ντάκα με τον Υπουργό Οικονομικών του Μπαγκλαντές κ. Abul Maal Abdul , με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για τη διεθνή οικονομική κατάσταση.

Ο Υπουργός επιστρέφει σήμερα το βράδυ στην Ελλάδα.

O Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαος Δένδιας με την Υπουργό Εξωτερικών του Μπαγκλαντές, κ. Dipu Moni

Τελευταίες Αναρτήσεις