Πε 9 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2013Δελτία Τύπου Ιανουάριος 201331-01-2013: Συνάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια με τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του...

31-01-2013: Συνάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια με τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Νils Muznieks

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης
και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια
με τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Νils Muznieks

O Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας, συναντήθηκε σήμερα με τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Νils Muznieks, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη που πραγματοποιεί στη χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Δένδιας παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στην αποτελεσματική καταπολέμηση περιστατικών βίας με ρατσιστικά κίνητρα και υπόβαθρο. Ο κ. Υπουργός τόνισε ότι οι προτάσεις της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ελήφθησαν υπόψη στις διατάξεις του 132/2012 Π.Δ., που αποβλέπουν στη σύσταση δύο Τμημάτων και 68 Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας σε όλη την Ελλάδα.

Αναλύοντας το Αναθεωρημένο Σχέδιο Δράσης για το Άσυλο και τη Διαχείριση της Μετανάστευσης, ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι η υλοποίησή του αποβλέπει τόσο στον ορθολογισμό της διαδικασίας ασύλου και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων κακοποίησης, όσο και στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης των συνόρων, καθώς και της πολιτικής επιστροφών.

Αναφερόμενος στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ότι στελεχώνεται με δημοσίους υπαλλήλους, που έχουν εκπαιδευτεί από ειδικούς στον τομέα, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Στήριξης του Ασύλου (ΕΑSO). Επεσήμανε επίσης, ότι αποκλειστική αποστολή της Υπηρεσίας Ασύλου είναι η χορήγηση ασύλου ή η επικουρική προστασία για περιορισμένο χρονικό διάστημα, σε εκείνους που δικαιούνται ένα τέτοιο καθεστώς, καθώς και η λειτουργία μίας νέας ανεξάρτητης Αρχή Προσφυγών. Αναφερόμενος στη συνολική διαχείριση των υποθέσεων ασύλου που εκκρεμούν – backlog – ο κ. Υπουργός ενημέρωσε τον κ. Muznieks για τη διαμόρφωση μιας ειδικής ομάδας εργασίας που θα έχει ως αντικείμενο την διεκπεραίωση όλων των υποθέσεων προσφυγών που εκκρεμούν εντός του 2013.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε επίσης και τη συνεργασία που αναπτύσσει η Ελληνική Κυβέρνηση με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης Ελλάδας προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίκτυο με όλους τους βασικούς εταίρους, που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της εγκατάστασης δυο νέων κέντρων υποδοχής για παράνομους μετανάστες που είναι ιδιαίτερα ευπαθείς. Η λειτουργία των Κέντρων θα πληροί τα κριτήρια που θέτουν η Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία, καθώς και οι συστάσεις του ΔΟΜ.

Τονίστηκε ακόμη ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αναπτύσσει μία αποτελεσματική, ανθρώπινη απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις στον τομέα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, συμπεριλαμβανομένων και των ευπαθών μεταναστών, πάντοτε με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα κεκτημένα της Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι κατά της διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (24/01/2013) με θέμα: «Μετανάστευση και Άσυλο: όξυνση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο» αναλύθηκε το θέμα των παράνομων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα είναι η βασική πύλη εισόδου, ενώ η Τουρκία έχει γίνει η κύρια χώρα διέλευσης. Τονίστηκε επίσης ότι την Ελλάδα και την Τουρκία συνδέει ένα τέτοιο πρόβλημα, το οποίο καμία από τις δύο χώρες δεν έχει τη δυνατότητα να επιλύσει χωρίς περισσότερη αλληλεγγύη και βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Τελευταίες Αναρτήσεις