Πε 1 Δεκεμβρίου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2012Δελτία Τύπου Νοέμβριος 201228-11-2012: Ομιλία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια στο 22ο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας...

28-11-2012: Ομιλία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια στο 22ο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (Π.Ο.ΑΞΙ.Α.)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια στο 22ο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (Π.Ο.ΑΞΙ.Α.)

Μακαριότατε,
Αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι,
Κύριε Γενικέ Γραμματέα,
Κύριε Αρχηγέ,
Στρατηγοί,
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι,
Αξιωματικοί, στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας

Ήταν για εμάς μία πολύ μεγάλη ευκαιρία σήμερα και νομίζω ότι έχει και μία σημαντική σημειολογική παρουσία, εδώ, η διατύπωση των σκέψεων του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου. Ο Αρχιεπίσκοπος μας είπε για τη Συνθήκη των Βερσαλλιών το 1648 και τη δυνατότητα των ηγεμόνων της Ευρώπης να προσδιορίζουν τη θρησκεία των υπηκόων τους. Και ακόμα τη σκέψη του, με αγάπη, με ευφροσύνη, με διάθεση καταλλαγής για τη φύση του ανθρώπου για το καλό, για το κακό, για τη μάχη της καθημερινότητας. Στο Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον, προ της Σταύρωσης, ο Ιησούς ερωτάται από τον Πιλάτο «τι δε εστί η αλήθεια;», «ποια είναι η αλήθεια;» Θα δείτε ότι ο Χριστός δεν απαντά. Εκεί κανείς θα πρέπει να φυλλομετρήσει το Ευαγγέλιο, το ίδιο Ευαγγέλιο, το Κατά Ιωάννην, δύο σελίδες πίσω για να δει την ευθεία διατύπωση της σκέψης του. «Εγώ ειμί η οδός, η αλήθεια και η ζωή», Μακαριότατε. Ο Χριστός.

Για εμάς κυρίες και κύριοι η αλήθεια είναι σαφής. Για την Ελληνική Αστυνομία η αλήθεια είναι σαφής. Η αλήθεια του Έλληνα αστυνομικού είναι το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους. Επ΄ αυτού δεν υπάρχει ερώτημα. Κατά πάντων και δια πάντων, κατά βουλευτών, όπως όλων των άλλων. Η επιβολή των νόμων δεν έχει όριο. Και σας παρακαλώ αυτό να είναι, όπως είναι και το γνωρίζω, πάντοτε ξεκάθαρος οδηγός στις πράξεις σας. Ουδέν περισσότερο δικαίωμα έχει εφόσον παρανομεί το μέλος του Κοινοβουλίου εναντίον οιουδήποτε. Υποχρέωση είναι η απόλυτη και κάθετη τήρηση του Συντάγματος και της νομιμότητας.

Έρχομαι στα θεσμικά και στα μισθολογικά. Πράγματι, όπως είπε ο Πρόεδρος ο κ. Γεωργαντζής, προχωράμε σε μία πλήρη αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας. Έχουν ληφθεί όλες οι προηγούμενες μελέτες, σκέψεις, διατυπώσεις. Αναμένεται την επόμενη εβδομάδα και η μελέτη του ΚΕ.ΜΕ.Α. Η Ελληνική Αστυνομία, κυρίες και κύριοι, στην πραγματικότητα έχει δημιουργηθεί από μια –θα μου επιτρέψετε να πω μετά από τόσα χρόνια- πρόχειρη σύζευξη των δύο Σωμάτων, της Ελληνικής Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων, το 1984. Αυτό το μοντέλο δεν αντέχει πια. Η αναδιοργάνωση θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ καιρό πριν. Και βεβαίως θα υπάρξει απόλυτη ευχέρεια, υπάρχει ήδη, και έχω προσκαλέσει τους πάντες να διατυπώσουν όποιες σκέψεις θέλουν, πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Και βεβαίως, το ξαναλέω, πρέπει να υπάρξει μείωση των οργανικών θέσεων. Μέχρι τώρα άκουγα παντού λείπει προσωπικό. Τώρα δεν λείπει προσωπικό. 61.000 είναι υπεραρκετός αριθμός. Χρειαζόμαστε λιγότερο προσωπικό. Αλλιώς διαρθρωμένο ίσως, αλλιώς εκπαιδευμένο ίσως, λιγότερο προσωπικό. Για να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό. Και είμαι σίγουρος ότι το νέο οργανόγραμμα, όταν οριστικοποιηθεί και εφαρμοστεί θα παράσχει και σε εσάς τη δυνατότητα να αναπτύξετε τις όντως τεράστιες δυνάμεις που έχετε.

Κυρίες και κύριοι είμαι υπερήφανος για το έργο το οποίο επιτελείτε, υπό τις συνθήκες τις οποίες το επιτελείτε. Και έστω και αν δεν το επέλεξα και ούτε και το φανταζόμουν ποτέ ότι θα βρεθώ στη θέση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, είμαι υπερήφανος που έχω την πολιτική ευθύνη για το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Και σας ευχαριστώ θερμά και από καρδιάς για τον τρόπο που επιτελείτε τα καθήκοντά σας. Δεν πρόκειται να αναλωθώ σε πρόσκαιρους λαϊκισμούς περί μισθολογικών κ.τ.λ., κ.τ.λ. Ενόψει της σωτηρίας της χώρας, εγώ όχι ως Υπουργός, αλλά ως βουλευτής ψήφισα το συγκεκριμένο νομοθέτημα. Και το γνωρίζετε αυτό. Αυτό όμως δεν με εμποδίζει να έχω πει και να λέω και τώρα ότι ο βασικός μισθός του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, 1698 ευρώ ακριβώς, είναι μια λανθασμένη επιλογή κατανομής των βαρών στην ελληνική κοινωνία. Δεν αντιστοιχεί σε αυτό που πράττετε και σε αυτό που σας ζητείται. Με δεδομένη την ανάγκη επίτευξης του στόχου, εγώ δεν είμαι εξ’ αυτών που δαιμονοποιεί την τρόικα. Είμαι ένας εξ΄ αυτών, που λέει ότι όλα ξεκινούν από τον ελληνικό λαό, καταλήγουν στον ελληνικό λαό. Εμείς διαφεντεύουμε την τύχη μας, τα δικά μας λάθη πρέπει να διορθώσουμε, οι ξένοι ας κάνουν τη δουλειά τους. Ήδη υπάρχει μία συζήτηση με το Υπουργείο Οικονομικών πάνω σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τη διόρθωση ορισμένων πραγμάτων μέσω του επιδόματος ειδικών συνθηκών.

Δεν το λέω ως υπόσχεση, το λέω ως γεγονός. Αυτό το οποίο έχει επιστρατευτεί για να παράσχει η Ελληνική Αστυνομία στην ελληνική κοινωνία, υπό τις παρούσες συνθήκες, υπερβαίνει ίσως κατά πολύ αυτό το οποίο ίσως της δίνεται ως αντίδωρο από την ελληνική κοινωνία, με δεδομένες τις οικονομικές συνθήκες και με δεδομένο τον οικονομικό στόχο, για να είμαστε ξεκάθαροι και σε αυτό. Παραδείγματος χάρη το μεταναστευτικό. Ένα τεράστιο πρόβλημα. Κατά την άποψή μου το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα. Το χειρίζεται κατ’ ουσίαν η Ελληνική Αστυνομία, χωρίς να έχει υπάρξει ποτέ στις βασικές καταβολές της η σκέψη ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας πρέπει να το χειριστεί η Ελληνική Αστυνομία. Εσείς το χειρίζεστε. Εσείς είναι η πρώτη φορά που παρέχετε αντιμετώπιση στο πρόβλημα, που εκτελείτε ένα σχεδιασμό, άνευ του παραμικρού ανταλλάγματος γι’ αυτό. Με κίνδυνο να σας ασκηθούν διώξεις, να σας ασκείται καθημερινά κριτική, να λέγονται όσα λέγονται.

Κυρίες και κύριοι, καταλαβαίνω απολύτως τις δυσχερέστατες στιγμές που περνάει η χώρα και η κοινωνία μας. Επιτρέψτε μου να σας πω και πάλι, χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, ότι προσβλέπει σε εσάς. Για να διατηρήσετε, όπως είπε ο πρόεδρος το τρίτο αγαθό, τη δημόσια ασφάλεια, θα μου επιτρέψετε να πω ότι το δεύτερο, η ελευθερία, δεν υφίσταται, χωρίς τη δημόσια ασφάλεια. Ποιος είναι ελεύθερος όταν βγαίνει από το σπίτι του έντρομος ή ακόμα χειρότερα όταν είναι μέσα στο σπίτι του έντρομος και κλειδαμπαρωμένος; Τι ελεύθερος πολίτης είναι αυτός; Τι ελεύθερος άνθρωπος είναι αυτός; Η άρση του φαινομένου εναπόκειται σε εσάς, στις θυσίες σας, στον κόπο σας, στις προσπάθειές σας.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς.

Τελευταίες Αναρτήσεις