Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2012Δελτία Τύπου Οκτώβριος 201209-10-2012:Συνάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικολάου Δένδια με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής...

09-10-2012:Συνάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικολάου Δένδια με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Cecilia Malmström

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 09 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικολάου Δένδια με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Cecilia Malmström

Επισήμανε τη μεγάλη βελτίωση στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης η Ευρωπαία Επίτροπος και δεσμεύθηκε για τη στήριξή της στην αύξηση της χρηματοδότησης. «Η Επιτροπή θα κάνει τα μέγιστα για να βοηθήσει την Ελληνική Κυβέρνηση» τόνισε η κ. Malmström

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα το πρωί με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Cecilia Malmström. Αντικείμενο της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, αποτέλεσαν οι ελληνικές δράσεις για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, η χρηματοδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και η εν γένει διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μετά τη συνάντηση η Ευρωπαία Επίτροπος και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη προέβησαν σε δηλώσεις στον Τύπο.

Η κ. Malmström δήλωσε:

«Είχαμε μία πολύ καλή συνάντηση σήμερα το πρωί με τον Υπουργό κ. Δένδια. Είχα επίσης την ευκαιρία και το προνόμιο να είμαι μαζί του χθες όλη την ημέρα επισκεπτόμενη τα κέντρα υποδοχής στην περιοχή του Έβρου. Είχαμε καλές συζητήσεις κατά την παραμονή μας εκεί. Βεβαίως τόσο εγώ, όσο και οι συνάδερφοί μου γνωρίζουμε τις τεράστιες δυσκολίες που η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή. Γνωρίζουμε ότι οι Έλληνες υποφέρουν και καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες καθημερινά, ενώ την ίδια στιγμή αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση και στα σύνορά τους. Έτσι από την αρχή αυτής της σχέσης ήμασταν πολύ αφοσιωμένοι στο να βοηθήσουμε τις ελληνικές αρχές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εκτιμούμε πάρα πολύ τη δέσμευση του κ. Δένδια την προσωπική του δέσμευση, τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Έχουμε μία ολοκληρωμένη προσέγγιση στο θέμα αυτό και σήμερα συζητήσαμε τι χρειάζεται να γίνει επιπλέον για να διασφαλίσουμε τα σύνορα σύμφωνα με τον κανονισμό Schengen, να διασφαλίσουμε τις κατάλληλες συνθήκες υποδοχής για εκείνους που εισέρχονται, τις αξιοπρεπείς ανθρωπιστικές συνθήκες. Υπάρχει βελτίωση, ωστόσο χρειάζεται να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση, σε θέματα ιατροφαρμακευτικά και διατροφής. Τα κέντρα κράτησης, και γνωρίζω ότι υπάρχουν νέες εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα, θα πρέπει να στηρίζονται σε αξιοπρεπή standards και να συμβιβάζονται με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές προδιαγραφές, καθώς και να υπάρχει πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου σε όλους εκείνους που το επιθυμούν.

Δεδομένου ότι μεταξύ αυτού του πολύ μεγάλου αριθμού μεταναστών στην Ελλάδα ορισμένοι έχουν ανάγκη προστασίας ασύλου, θα πρέπει να είναι διασφαλισμένη η πρόσβαση τους στη διαδικασία αυτή, ενώ όσοι δεν βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας θα πρέπει να επιστρέψουν. Κατά τη συζήτησή μας σήμερα επισημάναμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει εκείνους που δεν θα πρέπει να παραμείνουν. Επίσης γνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν και για τα θέματα αιτήσεων παραμονής (backlog) που εκκρεμούν αυτών των ατόμων που βρίσκονται στην Ελλάδα πάρα πολύ καιρό. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ο Υπουργός μού εξήγησε τη στρατηγική του και υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειές του στον τομέα αυτό την επόμενη χρονιά. Μεταξύ των ατόμων αυτών θα υπάρχουν άνθρωποι που θα χρειαστούν άσυλο, αλλά θα υπάρξουν και άτομα που θα πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Εκφράζουμε την ανησυχία μας για το χαμηλό ποσοστό αποδοχής αιτήσεων ασύλου και αυτό ήταν επίσης ένα θέμα που επίσης συζητήσαμε. Βεβαίως, είχαμε μία πολύ καλή συνάντηση σήμερα και έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία. Η Επιτροπή θα κάνει τα μέγιστα για να βοηθήσει την Ελληνική Κυβέρνηση».

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας ανέφερε στις δηλώσεις του:

«Είχαμε, πράγματι και χθες και σήμερα μια εξαιρετικά χρήσιμη και ενδιαφέρουσα επίσκεψη στην Ελλάδα, πρώτα στην περιοχή του Έβρου και σήμερα εδώ στο Υπουργείο, από την αρμόδια Επίτροπο, την κ. Cecilia Malmström, την οποία θα ήθελα κι εγώ θερμά να ευχαριστήσω κατ’ αρχήν για την παρουσία της. Δεύτερον για το ότι σημείωσε την τεράστια πρόοδο που έχει γίνει στη χώρα τους τελευταίους δύο μήνες σε σχέση με την αντιμετώπιση του τεράστιου θέματος, του εθνικού και πανευρωπαϊκού θέματος της παράνομης μετανάστευσης. Η κυρία Malmström επισκέφθηκε τον Έβρο, ενημερώθηκε για ότι κάνουμε και διαπιστώσατε και μόνοι σας ότι σημείωσε την τεράστια πρόοδο την οποία έχουμε κάνει.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την κυρία Malmström για την πρόθεσή της να εισηγηθεί την αύξηση της χρηματοδότησης στη Χώρα, από το 75 στο 95%, για να υποστηριχτούν όλες αυτές οι δράσεις, που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να δημιουργήσει ένα σύγχρονο σύστημα αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών. Είναι γνωστό, εμείς δεν το κρύβουμε, ότι η Χώρα δεν έχει τους απαραίτητους χώρους και χωρίς την Ευρωπαϊκή βοήθεια, χωρίς τη σημαντική Ευρωπαϊκή βοήθεια δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό για εμάς ότι η κυρία επίτροπος έχει αντιληφθεί σαφώς το πρόβλημα και εισηγείται αυτό το οποίο αποτελούσε το στόχο της ελληνικής πλευράς, την αύξηση της συγχρηματοδότησης στο 95%.

Καταλήγω, λέγοντας το εξής: η παράνομη μετανάστευση είναι το κρισιμότερο θέμα το οποίο θα αντιμετωπίσει η χώρα μας και η Ευρώπη τον 21ο αιώνα. Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου, όλοι μαζί, με την ευρωπαϊκή βοήθεια. Είναι ο μόνος τρόπος να πάμε μπροστά και αυτό το Υπουργείο θα κάνει κάθε προσπάθεια για να μπορέσει να το αντιμετωπίσει μέσα στα πλαίσια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ευρωπαϊκών συνθηκών και των αναγκών για την επιβίωση του έθνους και της κοινωνίας».

Μετά τη μεταξύ τους συνάντηση, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη συνόδευσε την Ευρωπαία Επίτροπο κατά τη συνάντησή της στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Θέματα συμφωνηθέντα μεταξύ της Επιτρόπου κας Malmström και του Υπουργού κου Δένδια στις 9 Οκτωβρίου 2012

Στο τέλος της συνάντησης δόθηκε στη δημοσιότητα κείμενο συμφωνηθέντων μεταξύ της Επιτρόπου και του Υπουργού.

Στο κείμενο αναφέρεται:

Η καθιέρωση ενός αποτελεσματικού συστήματος συνοριακής διαχείρισης/επιστροφών και η πρόσβαση στη διεθνή προστασία αποτελούν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η Επιτροπή χαιρετίζει θερμά την μέχρι τώρα επιτευχθείσα πρόοδο στον τομέα του ασύλου, της διαχείρισης συνόρων και των επιστροφών. Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να συνεχίσει την υποστήριξη της Ελλάδας μέσω των οικονομικών μέσων της προκειμένου να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις στις σχετικές πολιτικές. Ταυτόχρονα, η Επίτροπος κα Malmström και ο Υπουργός κος Δένδιας συμφώνησαν ότι τα ακόλουθα θέματα πρέπει να εξεταστούν με απόλυτη προτεραιότητα:

1. Ενώ οι πρόσφατες πολιτικές πρωτοβουλίες για βελτίωση της διαχείρισης των συνόρων στην περιοχή του Έβρου υπήρξαν πολύ επιτυχείς, θα πρέπει να διασφαλιστούν οι εγγυήσεις για τις κατάλληλες συνθήκες υποδοχής στην Ελλάδα (και ειδικότερα στα νησιά του Αιγαίου) ώστε να επιτευχθεί πλήρως η συμμόρφωση ως προς τις υποχρεώσεις της ΕΕ.

2. Η Επιτροπή χαιρετίζει τα πρόσφατα μέτρα για την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων στην περιοχή του Έβρου. Αποτελεί αρμοδιότητα της Ελλάδας να διασφαλίσει ότι τα μέτρα αυτά δε θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα και να τα ενσωματώσει σε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης του Schengen. H Επιτροπή και ο Frontex είναι έτοιμοι ώστε να παράσχουν την απαραίτητη τεχνική και οικονομική βοήθεια για πιο βιώσιμες δυνατότητες εκ μέρους των Ελληνικών δομών. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα διασφαλίσει πρόοδο σχετικά με την εγκαθίδρυση των Εθνικών Κέντρων Συντονισμού προκειμένου να συντονίσει καλύτερα τη δράση της στα εξωτερικά της σύνορα.

3. Μια αποτελεσματική πολιτική, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, είναι σημαντική για την αξιοπιστία του συστήματος ασύλου και μετανάστευσης. Τα επιτεύγματα που πέτυχε η Ελλάδα στον τομέα των επιστροφών, τόσο των εθελούσιων όσο και των αναγκαστικών, οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των αριθμών των ατόμων που επέστρεψαν. Η Επιτροπή και ο Frontex θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα, τόσο τεχνικά όσο και οικονομικά, προκειμένου να αυξηθούν οι δυνατότητές της στην περιοχή αυτή. Επιπλέον, η Επιτροπή είναι έτοιμη να προσφέρει πολιτική στήριξη στις κορυφαίες χώρες των επιστροφών ώστε να εφοδιάζουν τους υπηκόους τους (των τρίτων χωρών) με ταξιδιωτικά έγγραφα και ιδιαίτερα να εφαρμόζουν τις υπάρχουσες συμφωνίες επανεισδοχής.

4. Συμπληρωματικά στα μέτρα αυτά, θα πρέπει να βελτιωθούν επειγόντως οι συνθήκες υποδοχής στην περιοχή του Έβρου και τα νησιά του Αιγαίου, κυρίως εν όψει των επερχόμενων χειμερινών μηνών. Οι συνθήκες υποδοχής θα πρέπει να βελτιωθούν περαιτέρω σε συμφωνία με τις δικαστικές αποφάσεις των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Οι ανακαινίσεις στα κέντρα της Χίου, Σάμου (μέχρι τον Οκτώβριο 2012) και στο Φυλάκιο (μέχρι τον Ιανουάριο 2013) θα ολοκληρωθούν. Τα κέντρα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή συνθηκών υποδοχής προς υπηκόους τρίτων χωρών όπως ορίζεται στο σχετικό εθνικό νόμο [ 3907/2011].

5. Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της προκειμένου να μειώσει τις καθυστερούμενες εκκρεμείς υποθέσεις σε πρωτοβάθμιο και κυρίως σε δευτεροβάθμιο βαθμό. Η Επιτροπή χαιρετίζει την έναρξη ενός προγράμματος στην Ελλάδα προς το σκοπό αυτό, το οποίο θα υποστηρίξει η EASO με τη συνεργασία της UNHCR. Επίσης, χαιρετίζει την προβλεπόμενη αύξηση του προσωπικού στη νέα της υπηρεσία ασύλου προκειμένου να διασφαλιστεί μια δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία ασύλου σε συμφωνία με τις διεθνείς υποχρεώσεις.

6. Το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης που υποβλήθηκε στην Επιτροπή τον Αύγουστο 2010 θα αναθεωρηθεί από τις Ελληνικές Αρχές μέχρι το τέλος του χρόνου. Θα αντικατοπτρίζει την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων και θα συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένους αντικειμενικούς στόχους και σημεία αναφοράς προκειμένου να διασφαλισθεί η ταχεία και σημαντική πρόοδος και να καταστεί δυνατή η δημιουργία μιας συγκεκριμένης εικόνας αναφορικά με το βαθμό της εφαρμογής. Θα πρέπει περαιτέρω, να καταστεί δυνατή μια ενδεχόμενη αναπροσαρμογή εφόσον προκύψουν επιπλέον ανάγκες.

7. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Κυβέρνηση και η Επιτροπή καλούν τα Κράτη Μέλη να προσφέρουν συγκεκριμένα μέτρα υποστήριξης βάσει της Ελληνική Εκτίμησης Αναγκών που διαβιβάσθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου στα Κράτη Μέλη. Το επερχόμενο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 25/26 Οκτωβρίου θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας φάσης στην εφαρμογή του Ελληνικού Σχεδίου Δράσης.

8. Οι νόμοι και οι πρακτικές οι σχετικές με τη διοίκηση θα αναθεωρηθούν προκειμένου να διασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση της οικονομικής ενίσχυσης της ΕΕ στον τομέα της μετανάστευσης, του ασύλου και των συνόρων. Συγκεκριμένα, η αποτελεσματική εφαρμογή των κύριων δράσεων στα πλαίσια του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων απαιτεί απλοποίηση των εσωτερικών ροών εργασίας για την προετοιμασία προσφορών και τη βελτίωση του πολυετούς σχεδιασμού των προμηθειών βάσει της ολοκληρωμένης αναγνώρισης των αναγκών. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρέχει τεχνική βοήθεια στο πλαίσιο αυτό.

9. Η Επιτροπή και η Ελληνική κυβέρνηση καλούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να αποδεχθούν την προσφάτως προταθείσα τροποποίηση με την οποία θα αυξηθεί το ποσοστό συγχρηματοδότησης της ΕΕ για τα Ταμεία SOLID στον τομέα της μετανάστευσης, του ασύλου και των συνόρων (από 75% στα 95% για τα Κ-Μ που επωφελούνται από έναν οικονομικό μηχανισμό στήριξης, που συμπεριλαμβάνει επίσης την Ελλάδα).

10. Η άφιξη υπηκόων τρίτων χωρών από τη Συρία θέτει ιδιαίτερα την Ελλάδα προ πολιτικών και οικονομικών προκλήσεων. Η Επιτροπή βρίσκεται σε ετοιμότητα να υποστηρίξει τις Ελληνικές Αρχές προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε τέτοιου είδους (μελλοντικές) προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, μπορούν επίσης να τοποθετηθούν εμπειρογνώμονες της EASO σε θέματα ασύλου ώστε να παράσχουν επί τόπου βοήθεια.

11. Έχοντας ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση επί της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας στις 21 Ιουνίου 2012, η Επιτροπή θα συνεχίσει τις προσπάθειές της ώστε να πείσει τις Τουρκικές αρχές να υπογράψουν να επικυρώσουν τη συμφωνία αυτή το ταχύτερο δυνατόν. Μέχρι την έναρξη ισχύος της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, η Επιτροπή θα συνεχίσει να υπενθυμίζει στις Τουρκικές αρχές την αναγκαιότητα να εφαρμόζει πλήρως και αποτελεσματικά τις υποχρεώσεις της απέναντι στα Κράτη-Μέλη τις σχετικά με την επανεισδοχή και να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να αποτρέψει τις ροές της παράνομης μετανάστευσης που προέρχονται από τα Τουρκικά εδάφη και κατευθύνονται προς τη ΕΕ. Σε συμφωνία με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου που υιοθετήθηκαν στις 21 Ιουνίου 2012, η Επιτροπή θα έρθει σε επαφή με τις Τουρκικές αρχές προκειμένου να προτείνουν την ανάπτυξη του πλαισίου διαλόγου και συνεργασίας σε όλα τα θέματα τα σχετικά με τη Δικαιοσύνη και των Εσωτερικών Υποθέσεων.

12. Η Ελληνική Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστούν στενά από το επόμενο έτος με σκοπό να διασφαλίσουν τη συνεκτική εφαρμογή των αναθεωρημένων νομικών μέσων ολοκληρώνοντας περαιτέρω το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου.

13. Η εφαρμογή των παραπάνω δράσεων θα ξεκινήσει άμεσα. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ταχεία εφαρμογή, θα οργανωθεί μια επόμενη συνάντηση με σκοπό να συμφωνηθούν περαιτέρω σημεία αναφοράς και προθεσμίες. Τα αποτελέσματα της συνάντησης θα συνοψιστούν σε έκθεση η οποία θα εγκριθεί σε πολιτικό επίπεδο.

 

Τελευταίες Αναρτήσεις