Κυ 26 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2012Δελτία Τύπου Οκτώβριος 201202-10-2012: Επίσκεψη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια στην Πάτρα

02-10-2012: Επίσκεψη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια στην Πάτρα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 02 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια στην Πάτρα

Ενημέρωση για την εξέλιξη και τα αποτελέσματα της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» στην περιοχή και δηλώσεις στον Τύπο.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας

επισκέφθηκε χθες και σήμερα την Πάτρα, όπου ενημερώθηκε από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες για την εξέλιξη και τα αποτελέσματα της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» στην περιοχή.

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του, σήμερα το πρωί, προέβη σε δηλώσεις και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Υπουργός: «Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας. Είναι μεγάλη μου χαρά που σας βλέπω. Με συγχωρείτε που σας φέραμε λίγο νωρίς, αλλά όπως ξέρετε βρίσκομαι εδώ από χτες το βράδυ για να έχω προσωπική άποψη για την εξέλιξη της επιχείρησης «ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ» στην Πάτρα και από τα στοιχεία που μου έδωσε τόσο ο Στρατηγός, ο Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, όσο και ο Στρατηγός εδώ και ο Ταξίαρχος, η επιχείρηση έγινε με άψογο τρόπο και στέφθηκε με επιτυχία.

Τους αριθμούς θα σας τους δώσουν οι Αξιωματικοί. Εγώ αυτό το οποίο θα ήθελα να σας πω, πριν απαντήσω στις ερωτήσεις σας, είναι ότι ο «ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ» είναι μια επιχείρηση που δεν έχει τέλος. Δεν είναι μια επιχείρηση που κάνουμε σήμερα, για λόγους εντύπωσης, για να σταματήσουμε αύριο. Είναι μια απόπειρα συνολικής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος, του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης στη χώρα. Αποτελεί την υλοποίηση όσων υποσχέθηκε η χώρα στους Ευρωπαίους εταίρους μας το 2010, νομοθετήθηκαν το 2011 και αυτή τη στιγμή εφαρμόζονται.

Έχει σαν στοιχεία την σφράγιση των συνόρων μας, στον Έβρο, που αποτελεί ευθύνη του δικού μας Υπουργείου. Υπάρχει απόλυτη επιτυχία και συνολικά στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή οι εισερχόμενοι παράνομοι μετανάστες είναι λιγότεροι από το 30%, αισθητά λιγότεροι από το 30%, απ’ ότι έμπαιναν στη χώρα εδώ και δυόμιση μήνες τον Ιούλιο. Επίσης, περιλαμβάνει τη δημιουργία κέντρων πρώτης υποδοχής, όπου ο οποιοσδήποτε παράνομος μετανάστης συλλαμβάνεται θα ακολουθείται μια διαδικασία « screening ασύλου» κλπ και την δημιουργία κέντρων φύλαξης στη χώρα, όπου ο οποιοσδήποτε είναι παράνομα στην Ελλάδα θα περιορίζεται μέχρι να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Τελειώνοντας και αφού και πάλι σας ευχαριστήσω, θα ήθελα να σας πω ότι η Ελληνική Αστυνομία έδωσε επίσης χτες στη δημοσιότητα μια σειρά από αριθμούς για την εξέλιξη της επιχείρησης τους τελευταίους δύο μήνες. Ένα πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα – μιλάμε για μετά τον Αύγουστο – έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους άνω των 2.000 παράνομοι μετανάστες μέσω των διαδικασιών επιστροφής.

Ολοκληρώνω: το μεταναστευτικό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και όποιος ισχυριστεί ότι υπάρχουν μαγικά και μπορεί να λυθεί άμεσα, απλώς δεν λέει την αλήθεια στην Ελληνική κοινωνία. Όμως αυτό το οποίο επιχειρείται με τη ρητή εντολή του Πρωθυπουργού, του κ. Αντώνη Σαμαρά, είναι επιτέλους αυτό το τεράστιο πρόβλημα να δρομολογηθεί ώστε η Ελληνική κοινωνία και το Ελληνικό Κράτος να μην δίνει την εικόνα ότι είναι ένα ξέφραγο αμπέλι. Είμαστε μια Ευρωπαϊκή χώρα. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Σε βάθος χρόνου, ναι. Με τεράστιες προσπάθειες ναι. Με απαραίτητο στοιχείο τη στήριξη της κοινωνίας, ναι. Αλλά είναι ένα πρόβλημα που μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Σας ευχαριστώ πολύ. Είμαι στη διάθεσή σας για τις ερωτήσεις σας».

Δημοσιογράφος: Χθες η Αστυνομική Διεύθυνση έδωσε κάποιους αριθμούς κάποια στοιχεία για την επιχείρηση. Τα ξέρουμε όλοι αυτά τα στοιχεία. Θεωρείτε ότι με βάση τα στοιχεία αυτά, ως αποτέλεσμα της χθεσινής επιχείρησης και με τον αριθμό των παράνομων μεταναστών που ζουν στην Πάτρα, όντως ήταν επιτυχημένη η επιχείρηση ή περιμένατε κάτι περισσότερο;

Υπουργός: «Σας ευχαριστώ. Όχι δεν περίμενα κάτι περισσότερο. Όπως ξέρετε είχα έρθει πάλι στην Πάτρα, εδώ και δέκα μέρες περίπου, είχα συναντηθεί με τους κύριους Αξιωματικούς, οπότε είχα μια εικόνα των αριθμών και της στόχευσης. Αυτό όμως που, μου επιτρέπετε να σας πω είναι ότι δεν είναι τόσο θέμα αριθμών. Έχουν οι αριθμοί τη σημασία τους, βεβαίως. Κάθε επιχείρηση αν δεν βασιστεί στους αριθμούς, είναι έκθεση ιδεών. Όμως, αυτό που έχει σημασία είναι να περάσουμε και στην Ελληνική κοινωνία, αλλά κυρίως και έξω από την Ελληνική κοινωνία, τη σαφή εικόνα ότι η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Ότι οποιοσδήποτε βρίσκεται παράνομα στη χώρα αυτή θα συλλαμβάνεται και θα περιορίζεται και τελικά θα επιστρέφει στην πατρίδα του. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας και αυτό είναι το μήνυμα που ο «ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ» περνάει και στην Πάτρα».

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ θα ήθελα και από δω αν έχετε την καλοσύνη και αν είστε και έτοιμος βέβαια γι’ αυτό, να μας αποσαφηνίσετε αν υπάρχει ή δεν υπάρχει τελικά περίπτωση να δημιουργηθεί και στην περιοχή ένα κέντρο φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων και το δεύτερο…

Υπουργός: «Την περιοχή εννοείτε, την Αχαΐα, την Πάτρα…»

Δημοσιογράφος: Την Αχαΐα. Και το δεύτερο επίσης αν έχετε την καλοσύνη να μου πείτε είναι ότι – αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι το φαινόμενο έχει αρχίσει να μεγαλώνει, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι θέλετε να αφήσετε τη Χρυσή Αυγή χωρίς δουλειά και καλά κάνετε – τι γίνεται όμως με αυτούς τους ανθρώπους; Για να μην καταντήσουμε με την ανοχή και της κοινωνίας μας με αυτό το μεγάλο πρόβλημα σε μια κοινωνία ανθρωποκυνηγητού, ανθρώπων οι οποίοι μπορεί να έχουν κι όλα τα τυπικά προσόντα για να μείνουν. Γιατί έχει γίνει ένα, μία γενική θα έλεγα έτσι, ένας γενικός (έλεγχος) και δεν ξέρει κανείς ποιος είναι ο νόμιμος, ποιος είναι ο νόμιμος…

Υπουργός: «Θα σας απαντήσω».

Δημοσιογράφος: Και που τελικά πηγαίνουν αυτοί οι άνθρωποι, τόσες χιλιάδες ψυχές; Έτσι δεν είναι; Ευχαριστώ.

Υπουργός: «Θα σας απαντήσω ευθέως. Καταρχήν, ως προς το πρώτο ερώτημα, δεν συνηθίζω να αποκλείω πράγματα, όμως θέλω να σας πω πως δεν είναι στους σχεδιασμούς του υπουργείου αυτή τη στιγμή, η δημιουργία κέντρου φιλοξενίας, φύλαξης, είτε στην Πάτρα, είτε στην Αχαΐα. Από κει και πέρα επί του θέματος του δεύτερου: Η χώρα έχει διεθνείς δεσμεύσεις, τις τηρεί. Όποιος δικαιούται ασύλου στην Ελλάδα, σε όποιον δηλαδή οι υπηρεσίες ασύλου ή δευτεροβάθμιες επιτροπές δίνουν το δικαίωμα να μείνει στη χώρα νόμιμα, θα μείνει στη χώρα νόμιμα. Για όλους τους άλλους, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματά τους, με απόλυτο σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, με απόλυτο σεβασμό στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, λέω ξεκάθαρα ότι χώρος στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Οι άνθρωποι αυτοί θα συλλαμβάνονται, όπως θα συλλαμβανόντουσαν σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα της Δύσης. Θα περιορίζονται και η μόνη τους οδός είναι η επιστροφή στις πατρίδες τους. Τους λέω λοιπόν ευθέως και τους παρακαλώ να ξεκινήσουν μόνοι τους τη σχετική διαδικασία επιστροφών, τις επόμενες ημέρες το υπουργείο θα εκδώσει και σχετικό φυλλάδιο, ώστε να αποφύγουν την ταλαιπωρία της σύλληψης και της κράτησης. Ως εκπρόσωπος όμως του ελληνικού Κράτους πάλι λέω και το εξής: Η χώρα δεν μπορεί να παραμείνει ξέφραγο αμπέλι..»

Δημοσιογράφος: Υπάρχει δυνατότητα όλοι αυτοί που συλλαμβάνονται να γυρίζουν στην πατρίδα τους; Γιατί εδώ ξέρετε στην Πάτρα υπάρχει ο φόβος και ακούγεται ήδη από χθες που έγινε γνωστή η επιχείρηση, ότι σε ένα δύο μήνες θα τους έχουμε πάλι πίσω.

Υπουργός: «Κύριε Χριστακόπουλε συμμερίζομαι όλους τους φόβους. Η ελληνική κοινωνία έχει ζήσει με το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης τα τελευταία δέκα, δεκαπέντε χρόνια, έχει δει για πολλά χρόνια το κράτος να παραμένει ανενεργό ή αναποτελεσματικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Δεν σας λέω ότι είναι – σας το ξαναλέω θέλω να σας είμαι ειλικρινής – ένα πρόβλημα που θα λυθεί αύριο το πρωί. Όποιος το πει αυτό δεν λέει την αλήθεια. Είναι μια μακρά και επώδυνη πορεία. Όμως δεν είναι ένα άλυτο πρόβλημα, για το Θεό. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο αν το χειριστούμε σωστά μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μηχανισμό διαχείρισης των τεράστιων παράνομων μεταναστευτικών ροών. Και ξαναλέω, όσοι βρίσκονται στη χώρα θα συλλαμβάνονται και ο καλύτερος δρόμος είναι να υποβάλλουν αίτηση επιστροφής στην πατρίδα τους. Ήδη σας έδωσα έναν αριθμό – που δεν συνηθίζω να δίνω αριθμούς, δεν μου αρέσουν γενικά, να γεμίζω με αριθμούς τα μυαλά των συμπολιτών μας – 2.153 αν θυμάμαι καλά, επέστρεψαν στις πατρίδες τους τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο. Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός. Εάν μπορέσουμε και δημιουργήσουμε μια ροή επιστροφών μπορούμε σε βάθος χρόνου να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα και αυτή είναι η στόχευσή μας. Όχι βεβαίως ότι είναι εύκολο, αλλά γίνεται».

Δημοσιογράφος: Το μεταναστευτικό έχει άμεση συνάρτηση και με την ενίσχυση της δυναμικότητας της Αστυνομικής Διεύθυνσης. Πρόσφατα, με τις τελευταίες μεταθέσεις μόνο 10 αστυνομικοί ήρθαν στην Πάτρα, ενώ σε άλλες Αστυνομικές Διευθύνσεις είδαμε ότι ο αριθμός ήταν πολλαπλάσιος, 20 ας πούμε. Σκοπεύετε να ενισχύσετε την Αστυνομική Διεύθυνση;

Υπουργός: «Θα μου επιτρέψετε να σας απαντήσω ευρύτερα. Το επόμενο χρονικό διάστημα, και μιλώ για τις επόμενες εβδομάδες, δεν μιλάω για βάθος χρόνου, θα δοθεί στη δημοσιότητα το συνολικό σχέδιο αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας. Η Αστυνομία μας καταβάλλει τεράστιες και φιλότιμες προσπάθειες, έχει χρεωθεί απίστευτα βάρη. Το μεταναστευτικό δεν ήταν έργο της Αστυνομίας όταν σχεδιάσθηκε. Δεν υπήρχε καν στο λεξιλόγιο. Κι όμως υποχρεώνεται αυτή τη στιγμή η Ελληνική Αστυνομία, εκ των ενόντων, με το ίδιο προσωπικό, να αντιμετωπίσει την πρόκληση ενός τεράστιου προβλήματος, ίσως του υπ’ αριθμόν ένα ή δύο προβλήματος της ελληνικής κοινωνίας. Από την άλλη πλευρά, έχει μια σειρά από ανοιχτά μέτωπα – δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε αυτά, τα ξέρετε, τα αναφέρατε μέσα στις ερωτήσεις σας. Με αυτό λοιπόν το δυναμικό, η Ελληνική Αστυνομία καλείται να αντιμετωπίσει μια νέα πραγματικότητα. Και με ένα οργανωτικό σχήμα, που κυρίες και κύριοι, είναι της δεκαετίας του ’80. Δεν μπορούμε έτσι. Πρέπει λοιπόν να αλλάξουμε συνολικά τη διάρθρωσή μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις. Αυτό γίνεται με επιμέλεια τις τελευταίες εβδομάδες, από την πρώτη ημέρα που ο πρωθυπουργός, ο κ. Αντώνης Σαμαράς, μου έκανε την τιμή να μου αναθέσει το συγκεκριμένο υπουργείο. Θα δώσουμε στη δημοσιότητα το σχεδιασμό μας τις επόμενες ημέρες. Θα δείτε ότι είναι ένας σχεδιασμός τελείως διαφορετικός από ό,τι έχουμε συνηθίσει. Θα είναι μια διαφορετική Αστυνομία που θα εκμεταλλεύεται το φιλότιμο και τις απεριόριστες δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού μας, ελευθερώνοντας τον Έλληνα Αστυνομικό από τα βάρη μιας στατικής δομής και μιας απίστευτης γραφειοκρατίας. Και νομίζω ότι σε αυτό το νέο σχέδιο θα βρείτε και τις απαντήσεις που θέλετε για την Πάτρα, για την Αχαΐα και για όλη την Ελλάδα εκτός Αθηνών, από την οποία κι εγώ προέρχομαι και τις ανάγκες της μια χαρά καταλαβαίνω».

Δημοσιογράφος : Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι η επιχείρηση Ξένιος Δίας δεν θα έχει τέλος, ωστόσο χθες έγινε μια μεγάλη επιχείρηση, μια γιγαντιαία επιχείρηση, με δυνάμεις και από την Αθήνα. Το σχέδιο εφεξής ποιο θα είναι; Δηλαδή συνεχίζονται και σήμερα οι επιχειρήσεις από τις τοπικές δυνάμεις; Ποιο είναι το σχέδιο;

Υπουργός : «Καταρχήν, θα μου επιτρέψετε να σας απαντήσω στο αρχικό ερώτημα. Η πρώτη αποτίμηση του Ξένιου Δία θα γίνει 31 Δεκεμβρίου. Μετά από 4 μήνες. Θα δούμε δηλαδή σε πανελλήνιο επίπεδο τι έχουμε κάνει. Το ίδιο ισχύει και για την Πάτρα. Δεν πρόκειται να δώσουμε τον σχεδιασμό μας στην δημοσιότητα, διότι καταλαβαίνετε ότι ήδη άκουσα ότι είχαμε απώλειες, λόγω διαρροής, το προηγούμενο βράδυ της έναρξης της επιχείρησης. Σας λέω όμως ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να γίνονται είτε με τοπικές δυνάμεις είτε με δυνάμεις που μεταφέρονται σε άτακτα χρονικά διαστήματα. Γιατί καλώς ή κακώς είναι μια αστυνομική επιχείρηση, δεν μπορούμε να λέμε προς τα έξω, να διαφημίζουμε τι θα κάνουμε. Τους στόχους τους λέμε ξεκάθαρα, το πλαίσιο σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νομιμότητας το θέτουμε ξεκάθαρα, αλλά το πώς και πότε θα ενεργήσουμε, θα μας επιτρέψετε να το κρατάμε πάντοτε μυστικό».

Δημοσιογράφος : Αυτά τα 202 άτομα κύριε Υπουργέ, θα πάνε στην Κόρινθο; Στο κέντρο υποδοχής στην Κόρινθο;

Υπουργός : «Σε μεγάλο βαθμό ναι, το Κέντρο Υποδοχής στην Κόρινθο φτιάχτηκε ακριβώς για να υπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων της Πελοποννήσου και του Νομού Κορινθίας, βεβαίως, αλλά, ναι, στο μεγάλο τους αριθμό, διότι υπάρχει μια διαδικασία screening ως προς τις εθνικότητες κλπ, υπάρχουν ειδικά θέματα, ειδικές ομάδες, στο μεγάλο τους αριθμό, μάλιστα, θα πάνε στην Κόρινθο. Σας ευχαριστώ».

Τελευταίες Αναρτήσεις