Σα 23 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2012Δελτία Τύπου Σεπτέμβριος 201219-09-2012: Επίσκεψη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής

19-09-2012: Επίσκεψη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής

O Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαος Δένδιας επισκέφθηκε σήμερα (19/09/2012) τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, προκειμένου να ενημερωθεί για ζητήματα τα οποία άπτονται της επιχειρησιακής ετοιμότητας και λειτουργίας της Διεύθυνσης.

Μετά το πέρας της επίσκεψής του, ο Υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

«Επισκέφθηκα σήμερα τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, την Οικονομική Αστυνομία, τα Κέντρα Επιχειρήσεων και την Άμεση Δράση. Ήρθα εδώ καταρχήν για να δω την κατάσταση, να μιλήσω με τις γυναίκες και τους άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας που υπηρετούν εδώ, για να τους διατυπώσω τις ευχαριστίες μου για την πολύ μεγάλη επιτυχία που είχαν χθες με τη σύλληψη των ληστών με τα καλάσνικοφ.

Είχα επιπλέον την ευκαιρία να συγχαρώ την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και την Οικονομική Αστυνομία για τις σημαντικές επιτυχίες που έχουν το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο της καταπολέμησης του παρεμπορίου, για την οποία ούτως ή άλλως έχω δώσει ρητές εντολές να βοηθούν όσο μπορούν στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ξέρω πολύ καλά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελληνική Αστυνομία. Συνθήκες που ίσως δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία της. Διότι εκτός από το κύριο έργο της, υπάρχει συγχρόνως και το τεράστιο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, το οποίο στην πραγματικότητα ολόκληρο ή σχεδόν ολόκληρο το χειρίζεται η Ελληνική Αστυνομία. Παρά ταύτα πιστεύω ότι με την στήριξη της Ελληνικής κοινωνίας, η Ελληνική Αστυνομία θα μπορέσει να ανταπεξέλθει με επιτυχία στο έργο της, που είναι η προστασία των αγαθών της ζωής και της ελευθερίας των Ελλήνων πολιτών. Σας ευχαριστώ πολύ».

Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αδειάζει γύρω στα 45 ενεργά στρατόπεδα. Κι επειδή το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο θέμα μετά την οικονομία, κι επειδή ακριβώς υπάρχουν τα στρατόπεδα, υπάρχει κάποια σκέψη για αξιοποίηση;

Υπουργός: Υπάρχει μια πολύ καλή και στενή συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Όχι μόνο στο επίπεδο της παραχώρησης στρατοπέδων, αλλά και στο επίπεδο των επισκευών των στρατοπέδων, της συντήρησής τους. Και να σας το θέσω ευθέως: ναι, όχι όλα, αλλά μερικά από αυτά τα στρατόπεδα θα καταλήξουν στην Ελληνική Αστυνομία και θα χρησιμοποιηθούν ως χώροι φιλοξενίας μεταναστών.

Δημοσιογράφος: Έχετε καταλήξει σε κάποια συγκεκριμένα;

Υπουργός: Έχουμε καταλήξει σε κάποια συγκεκριμένα. Θα μου επιτρέψετε όμως να μην τα αναφέρω δημοσίως ακόμα.

Δημοσιογράφος: Σε ό,τι αφορά κύριε υπουργέ – επειδή είχε γίνει και μια αναφορά από τον κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ στο θέμα της Σπάρτης, που ζήτησε άπλετο φως στην υπόθεση – τί ενημέρωση είχατε, επειδή πήγατε και στην Αντιτρομοκρατική, για το συγκεκριμένο θέμα;

Υπουργός: Ουδείς μπορεί να διαφωνήσει στην ανάγκη να ριχθεί σε όλες τις υποθέσεις άπλετο φως. Αλλά θα μου επιτρέψετε για τέτοια θέματα να μην κάνω ποτέ δημόσια δήλωση.

Δημοσιογράφος: Για τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις πορείες συζητήσατε κάτι σε επίπεδο σχεδιασμού;

Υπουργός: Καταρχήν ένα πράγμα νομίζω πρέπει να είναι ο κοινός τόπος όλων: ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται, έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν. Αυτό είναι συνταγματικό και δημοκρατικό δικαίωμα και ουδείς δικαιούται και προτίθεται να τους το αφαιρέσει. Από την άλλη πλευρά, εκτός από το δικαίωμα στην απεργία και στη διαμαρτυρία, νομίζω ότι επίσης όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι αναφαίρετο είναι και το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών στην εργασία και την ομαλή συνέχεια της ζωής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, χρειάζεται να βρούμε την χρυσή τομή. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι με ένα σωστό σχεδιασμό, η χρυσή τομή θα βρεθεί. Απλώς αυτό που θέλω να διαβιβάσω είναι η εξής παράκληση προς την Ελληνική κοινωνία: ότι σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα, πρέπει να διατηρήσουμε όλοι την ψυχραιμία μας, να σεβόμαστε όλοι τα δικαιώματα των άλλων, μέσα στο πλαίσιο που η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου επιβάλλει.

Δημοσιογράφος: Αν χρειαστεί, τις υδροφόρες με το νερό θα τις χρησιμοποιήσετε;

Υπουργός: Θα χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε μέσο είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε την υγεία, την περιουσία, τη ζωή των Ελλήνων πολιτών και την ύπαρξη του Κράτους Δικαίου.

Δημοσιογράφος: Κυκλοφόρησε προχθές η πληροφορία ότι θα αλλάξει η ιδιότητα του λαθρομετανάστη, αν τον πιάσουν να έχει διαπράξει σοβαρά εγκλήματα. Από την άλλη πλευρά, 20.000 από αυτούς που έχουν προσαχθεί είναι ελεύθεροι και η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας εξακολουθεί σε κάποιους δρόμους να είναι γκέτο. Γι’ αυτό έχετε να δηλώσετε κάτι;

Υπουργός: Μου υποβάλατε έναν καταιγισμό ερωτήσεων. Κατ’ αρχήν δεν θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας για την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας. Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας έχει βελτιωθεί δραματικά. Βεβαίως υπάρχουν προβλήματα, εγώ δεν τα έκρυψα ποτέ, είπα ευθέως στην Ελληνική κοινωνία ότι η πρώτη αποτίμηση του «Ξένιου Δία» θα γίνει στις 31/12, δηλαδή στο τέλος αυτού του χρόνου. Όποιος πιστεύει ότι μπορεί μέσα σε 30, 40, 50 μέρες να λυθούν προβλήματα δεκαετιών, νομίζω ότι ζει σε έναν άλλο κόσμο και εν πάση περιπτώσει εγώ μάγος δεν είμαι, ούτε η Ελληνική Αστυνομία ειδικεύεται στα μαγικά. Ως προς τα θέματα τώρα των ποινικών προβλέψεων, νομίζω ότι τις ερωτήσεις σας είναι ορθότερο να τις απευθύνετε στον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος είναι απολύτως βέβαιο ότι θα ανταποκριθεί. Σας ευχαριστώ πολύ.

Τελευταίες Αναρτήσεις