Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2012Δελτία Τύπου Σεπτέμβριος 201202-09-2012: Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νικόλαου Δένδια στην εφημερίδα "Καθημερινή της Κυριακής" και τον...

02-09-2012: Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νικόλαου Δένδια στην εφημερίδα “Καθημερινή της Κυριακής” και τον δημοσιογράφο Γιάννη Σουλιώτη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νικόλαου Δένδια στην εφημερίδα "Καθημερινή της Κυριακής" και τον δημοσιογράφο Γιάννη Σουλιώτη

Δημοσιογράφος: Συμπληρώνεται ένας μήνας από την εφαρμογή του σχεδίου «Ξένιος Ζευς». Είστε ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα πορεία της επιχείρησης;

Υπουργός: Η πρώτη αποτίμηση θα γίνει στις 31/12. Θα δούμε τι έγινε αυτούς τους πέντε μήνες και από εκεί και πέρα θα καταλήξουμε στις ακριβείς ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη συνέχισή του το 2013. Σίγουρο είναι ότι θα επεκταθεί από το κέντρο της Αθήνας προς την περιφέρεια της πρωτεύουσας και από την Αθήνα στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Δημοσιογράφος: Από τις 4 Αυγούστου έχουν γίνει 2.054 συλλήψεις παράνομων μεταναστών. Πόσοι από αυτούς έχουν απελαθεί;

Υπουργός: Στις 11 Σεπτεμβρίου φεύγει τσάρτερ με περίπου 100 άτομα. Προγραμματίζουμε επίσης την αναχώρηση για άλλα 168 άτομα που κρατούνται σε Κομοτηνή και Ξάνθη, για τα οποία είμαστε στη διαδικασία της συνεννόησης με τις πρεσβείες. Αρα, μπορούμε να ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου θα έχουμε στείλει 268 άτομα πίσω. Συνολικά, από την έναρξη της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, 680 περίπου άτομα θα έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους.

Δημοσιογράφος: Έχει ή όχι εξαντληθεί η χωρητικότητα των υπαρχουσών εγκαταστάσεων κράτησης μεταναστών;

Υπουργός: Λαμβάνοντας υπόψη τις εγκαταστάσεις που έχουμε τώρα στη διάθεσή μας, θα σας έλεγα ότι έχουμε «πνιγεί». Όμως αν λάβουμε υπόψη τον προγραμματισμό που έχει γίνει και τα στρατόπεδα που θα μας δώσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε με πολύ αποδοτικό ρυθμό την προσπάθεια.

Δημοσιογράφος: Πόσα είναι τα υπό παραχώρηση στρατόπεδα;

Υπουργός: Μέσα στις επόμενες δέκα μέρες θα μας παραχωρηθούν άλλα δύο. Το ένα από αυτά φιλοδοξώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ότι θα λειτουργεί κανονικά.

Με τηλεδιάσκεψη

Δημοσιογράφος: Ποιες μεθόδους προωθείτε για την επιτάχυνση της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και άρα της διαδικασίας απελάσεων;

Υπουργός: Εξετάζουμε τη λύση της τηλεδιάσκεψης. Εάν, για παράδειγμα, επιθυμεί να αναγνωρίσει η πρεσβεία του Πακιστάν τον υπήκοο της χώρας που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Θράκη, μια λύση είναι να μεταβεί ο πρόξενος της χώρας στην Κομοτηνή. Μία άλλη λύση είναι να έρθει ο υπήκοος του Πακιστάν στην Αθήνα. Η τρίτη λύση είναι μέσω της τηλεδιάσκεψης, να δώσουμε στην πρεσβεία του Πακιστάν τη δυνατότητα να βλέπει στην οθόνη τους υπηκόους της χώρας αυτής, να μπορεί να συνομιλεί μαζί τους και να τους αναγνωρίζει.

Δημοσιογράφος: Σχετικά με τη διαδικασία των εθελουσίων επιστροφών;

Υπουργός: Θέτουμε σε εφαρμογή μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια. Σε συνεργασία με τους δήμους θα τοποθετήσουμε πληροφοριακά stands, σημεία δηλαδή πιο φιλικά για τον παράνομο μετανάστη, όπου θα ενημερώνονται για τα προγράμματα εθελουσίας επιστροφής. Το ίδιο θα γίνει και στα Κέντρα Φιλοξενίας.

Δημοσιογράφος: Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσετε τη μετατόπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών από τον Έβρο στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας;

Υπουργός: Χρειαζόμαστε τη συνεργασία του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ανάλογος μηχανισμός αποτροπής επί των ορίων των χωρικών υδάτων, όπως και στον Έβρο. Εάν αυτό δεν γίνει, η Ελληνική Αστυνομία θα βρεθεί πάλι να διαχειρίζεται μεγάλο αριθμό μεταναστών και θα οδηγηθούμε στο ίδιο αδιέξοδο.

Δημοσιογράφος: Ποιος ευθύνεται για τη διαφαινόμενη διπλωματική αποτυχία της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση της συνθήκης «Δουβλίνο 2»;

Υπουργός: Δεν αξιολογήθηκε σωστά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και δεν διατυπώσαμε επιφυλάξεις σε μία σειρά από θέματα. Προφανώς λόγω της μεγάλης κρίσης που αντιμετώπιζε η χώρα θεωρήθηκε -όμως αυτό είναι συμπέρασμά μου- ότι δεν πρέπει να ανοίξουμε και εκεί ένα ζήτημα. Εάν συνέβη κάτι τέτοιο, αυτό κατά την άποψή μου ήταν μια λανθασμένη εκτίμηση. Ήταν μια οδυνηρή έκπληξη για μένα να βρω το «Δουβλίνο 3» προωθημένο σε ένα τέτοιο επίπεδο που ο χειρισμός του πια να είναι εξαιρετικά προβληματικός.

Τεχνογνωσία από ΗΠΑ, Βρετανία, Ισραήλ

Δημοσιογράφος: Μετά τον «Ξένιο Δία» ποια είναι η επόμενη μεγάλη παρέμβασή σας;

Υπουργός: Θα προτείνουμε την πλήρη αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. με μείωση σχεδόν κατά 50% του συνόλου των οργανικών μονάδων. Ο αριθμός τους σήμερα ανέρχεται σε 1.300 και ο στόχος είναι να μειωθούν σε κάτω από 800. Πρόθεσή μας είναι να απελευθερωθούν 3.000 άτομα από τις διοικητικές θέσεις.

Δημοσιογράφος: Κρίνετε επαρκή τον αριθμό των Ελλήνων αστυνομικών;

Υπουργός: Μια ορθά οργανωμένη και εφοδιασμένη με τα κατάλληλα μέσα Αστυνομία 40.000 έως 42.000 ατόμων είναι απολύτως επαρκής. Η Αστυνομία των 55.000 είναι πολυτέλεια.

Δημοσιογράφος: Πώς σκοπεύετε να βελτιώσετε την αποτελεσματικότητα του Σώματος;

Υπουργός: Βρισκόμαστε σε διαδικασία αναζήτησης τεχνογνωσίας στο εξωτερικό. Μελετάμε την τακτική που εφαρμόσθηκε στη Νέα Υόρκη και μιλάμε με τον σύμβουλο του τέως δημάρχου κ. Τζουλιάνι. Μιλάμε επίσης με τους Άγγλους της Scotland Yard επί αυτών των θεμάτων, ενώ πιθανότατα θα ζητήσουμε βοήθεια και από τους Ισραηλινούς. Θα πάρουμε τεχνογνωσία απ’ όπου και αν τη βρούμε. Χρειαζόμαστε ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει.

Δημοσιογράφος: Έχετε εντοπίσει κάποια «καλή πρακτική» που σκέφτεστε να εφαρμόσετε στην Ελλάδα;

Υπουργός: Ναι, το παράδειγμα της Νέας Υόρκης στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Αντίστοιχα, τη δυνατότητα των Άγγλων να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία βάσει της εμπειρίας που είχαν στη Βόρεια Ιρλανδία.

Δημοσιογράφος: Είναι αλήθεια ότι εξοπλίζετε την Αστυνομία με βαρύτερο οπλισμό;

Υπουργός: Μια ειδικά εκπαιδευμένη και επαρκής αστυνομική μονάδα θα πρέπει να έχει τον κατάλληλο οπλισμό που θα της επιτρέψει να αντιπαρατεθεί με το οργανωμένο έγκλημα. Με το όπλο των 9 mm είναι εξαιρετικά δυσχερής η αντιμετώπιση των κακοποιών με τα Καλάσνικοφ. Η μονάδα αυτή θα λειτουργεί σαν μια ανεξάρτητη δύναμη, στο πρότυπο της ΔΙΑΣ. Μία ανεξάρτητη, υπό την έννοια της αυτοτελούς διοίκησης, αλλά και αποκεντρωμένη δύναμη.

Δημοσιογράφος: Πώς θα διαχειριστεί στο εξής η ΕΛ.ΑΣ τυχόν επεισόδια στο κέντρο της πρωτεύουσας;

Υπουργός: Σχεδιάζουμε μια νέου τύπου διαχείριση, με τη ρίψη νερού.

Δημοσιογράφος: Που σημαίνει ότι θα καταργηθούν τα χημικά;

Υπουργός: Το να καταργηθούν είναι μια μεγάλη λέξη. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θα ελαχιστοποιηθούν. Ταυτόχρονα προχωράμε στην εκπόνηση νομοθετήματος με βάση την πρόταση του Δήμου Αθηναίων για τις προϋποθέσεις των συγκεντρώσεων στο Κέντρο και με σεβασμό στο δικαίωμα της διαμαρτυρίας. Δεν μπορούν 100 άτομα να κλείνουν την Πανεπιστημίου και την πλατεία Συντάγματος και η πόλη να ασφυκτιά.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει ή όχι ενδεχόμενο περικοπών στα «ειδικά» μισθολόγια των ενστόλων;

Υπουργός: Διεξάγεται μια προσπάθεια συνεννόησης ενδοκυβερνητικά και βεβαίως θα διεξαχθεί και στο επίπεδο της συνεννόησης με την τρόικα, προκειμένου να διατηρηθεί το αξιόμαχο της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Δημοσιογράφος: Συμφωνείτε με τον διαχωρισμό των ενστόλων σε μάχιμους και μη μάχιμους;

Υπουργός: Σύμφωνα με το υπάρχον οργανωτικό σύστημα της Ελληνικής Αστυνομίας, ο διαχωρισμός είναι εξαιρετικά δύσκολος, αν όχι αδύνατος.

Δημοσιογράφος: Μιλήσατε στη Βουλή για «τάγματα εφόδου». Πώς θα αντιμετωπίσετε φαινόμενα ρατσιστικής βίας;

Υπουργός: Μιλάμε για ένα καινούργιο φαινόμενο. Για την αστυνομία ο «χώρος» αποτελεί terra incognita. Το ρατσιστικό έγκλημα είναι πολύπλοκο. Η εξιχνίασή του προϋποθέτει να γνωρίζεις ολόκληρες διαδρομές αντιλήψεων. Πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα και να μην κινηθούμε επικοινωνιακά για να κερδίσουμε εντυπώσεις.

Αλλαγές στη δομή της Πυροσβεστικής

Δημοσιογράφος: Στο πεδίο της Δασοπυρόσβεσης, πού οφείλεται ότι διανύουμε μία από τις χειρότερες σεζόν;

Υπουργός: Πρώτον, στα καιρικά φαινόμενα, καθώς είχαμε ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι. Σημειώστε ότι όλη η νότια Ευρώπη κάηκε φέτος. Αυτό σημαίνει ότι είχαμε δυσκολία στο να ζητήσουμε ενίσχυση στα μέσα από τους εταίρους μας, οι οποίοι καίγονταν και αυτοί. Έχετε επίσης υπόψη σας ότι κάθε φορά που έχουμε σε ισχύ ένα νομοθέτημα νομιμοποίησης αυθαιρέτων, έχουμε αύξηση πυρκαγιών. Δεν φταίει βέβαια καθεαυτό το νομοθέτημα, που κατά την κρίση μου περιέχει στοιχεία αντισυνταγματικότητας, αλλά η αντίληψη ατιμωρησίας που δημιουργεί.

Δημοσιογράφος: Ποια, λοιπόν, τα σχέδιά σας από εδώ και στο εξής;

Υπουργός: Μόλις τελειώσει η αντιπυρική περίοδος ο σχεδιασμός είναι να προχωρήσουμε σε αλλαγή στη δομή της Πυροσβεστικής. Αυτή τη στιγμή, το δόγμα της δασοπροστασίας είναι η αεροπυρόσβεση. Από την άλλη, θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με το υλικό, το οποίο σε σημαντικό βαθμό είναι «γερασμένο».

Τελευταίες Αναρτήσεις