Δε 27 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2012Δελτία Τύπου Ιούλιος 201223-07-2012: Δελτίο Τύπου για τη συμμετοχή του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια στο Άτυπο...

23-07-2012: Δελτίο Τύπου για τη συμμετοχή του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιείται στην Κύπρο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 23 Ιουλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη συμμετέχει στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιείται στην Κύπρο.

«Η ευρωπαϊκή πορεία είναι μια πορεία συνεχών συζητήσεων, στις οποίες οφείλουμε να μετέχουμε και να προσπαθούμε», τόνισε σε δηλώσεις του ο Υπουργός.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας συμμετέχει στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία της Κύπρου.

Τα θέματα που αποτελούν αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Άτυπου Συμβουλίου αφορούν μεταξύ άλλων στην κατάσταση που επικρατεί στη Συρία, στα επίκαιρα ζητήματα της μετανάστευσης και του ασύλου, καθώς και στο ηλεκτρονικό έγκλημα.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη συναντήθηκε στο περιθώριο του Άτυπου Συμβουλίου με την Υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου κα Ελένη Μαύρου, με την οποία συζήτησε τα θέματα του κανονισμού Δουβλίνο 2, καθώς και την πρόοδο της εφαρμογής του Ελληνικού Σχεδίου Δράσης για τη διαχείριση της Μετανάστευσης και το Άσυλο, που θα συζητηθεί σε προσεχές Συμβούλιο Υπουργών.

Επίσης, συναντήθηκε με τον Ισπανό Υπουργό Εσωτερικών κ. Jorge Fernandez Diaz , με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών, την παράνομη μετανάστευση και το άσυλο. Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν στην υλοποίηση της πρότασης του Έλληνα Υπουργού για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ειδικότερα, θα συμφωνηθεί με την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία ένας οδικός χάρτης για την άμεση συνεργασία των δυνάμεων κατάσβεσης των χωρών τους, σε νέα συνάντηση στο τέλος Σεπτεμβρίου. Στόχος είναι να μειωθεί ο χρόνος απόκρισης που έχει σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πολιτικής Προστασίας.

Επιπλέον, ο Ισπανός Υπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Δένδια για την πλήρη υποστήριξή του στα θέματα παράνομης μετανάστευσης, ασύλου και κυρίως στον Κανονισμό Δουβλίνο 2. Η Ισπανία θα μεταφέρει την τεχνογνωσία της για την υπογραφή διμερών συμφωνιών με τις χώρες μεταναστευτικών ρευμάτων, για τις οποίες απαιτείται επιπλέον η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο Υπουργοί διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια πλήρης συμφωνία απόψεων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Ο Υπουργός κ. Νικόλαος Δένδιας συναντήθηκε, επίσης, με τον Υφυπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας κ. Carlo de Stefano , με τον οποίο συζήτησαν τη δυνατότητα κοινού σχεδίου δράσης για τη συνεργασία στον τομέα της πυρόσβεσης. Ο Έλληνας Υπουργός έχει ήδη αρχίσει σχετική συνεργασία με τον Πρέσβη της Ιταλίας στην Αθήνα. Στόχος της συνεργασίας θα είναι η μείωση του χρόνου απόκρισης για την αντιμετώπιση ισχυρών μετώπων πυρκαγιών.

Αποτελεσματική συνάντηση είχε, ακόμα, ο Έλληνας Υπουργός με την Αναπληρωτή Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Πρέσβη κα Laura Thomson . Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, ίσως και στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου επίσκεψη της κας Thomson στην Ελλάδα, ώστε να συμφωνηθούν πρακτικοί τρόποι επιτάχυνσης της εφαρμογής του προγράμματος εθελουσίων επιστροφών παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους. Ως γνωστόν, η Ελλάδα έχει παρουσιάσει σημαντική πρόοδο στην αποτελεσματική αύξηση των εθελουσίων επιστροφών.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη σε δηλώσεις του χαρακτήρισε εξαιρετικά χρήσιμη την παρουσία του στην Άτυπη Συνάντηση του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στη Λευκωσία.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ενδιαφέρον είχε η συζήτηση για τη Συρία, στο πλαίσιο «που αναγνωρίστηκε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει από μία Συριακή κατάρρευση». Για τα θέματα τις πυρόσβεσης χαρακτήρισε τις συναντήσεις που είχε ως προσπάθεια «να δημιουργήσουμε μια εφεδρεία για την περίπτωση που η Ελλάδα αντιμετωπίσει ένα μεγάλο -απευκταίο βέβαια- κύμα πυρκαγιών, δηλαδή να δημιουργήσουμε ένα σύστημα αλληλοκάλυψης της Νότιας Ευρώπης». Επίσης, ο κ. Δένδιας είπε ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα ότι έγιναν αναφορές στα θέματα που αντιμετωπίζει με το άσυλο και την παράνομη μετανάστευση, τόσο στον Έβρο, όσο και μέσα στη χώρα, στα κέντρα των πόλεων.

Τελευταίες Αναρτήσεις