Τρ 16 Αυγούστου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2012Δελτία Τύπου Απρίλιος 201224-04-2012:Δελτίο Τύου με δηλώσεις του ΥΠΤΠ Μ.Χρυσοχοΐδη,για τη προεκλογική περίοδο,για τη παράνομη στέγαση μεταναστών και τη συμμετοχή του στο...

24-04-2012:Δελτίο Τύου με δηλώσεις του ΥΠΤΠ Μ.Χρυσοχοΐδη,για τη προεκλογική περίοδο,για τη παράνομη στέγαση μεταναστών και τη συμμετοχή του στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 24 Απριλίου 2012

Δηλώσεις Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σχετικά με προεκλογική περίοδο, με ποινικές διώξεις σε βάρος ιδιοκτητών για στέγαση παράνομων μεταναστών και για τη συμμετοχή του στην Επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο αντίστοιχα

Δήλωση για προεκλογική περίοδο

Στις 6 Μαΐου ο ελληνικός λαός θα πάρει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.

Τις μέρες που απομένουν μέχρι τότε έχουμε όλοι, πολιτικοί και πολίτες, ανάγκη να συναντηθούμε, να συζητήσουμε χωρίς φόβο, χωρίς προκατάληψη, με ασφάλεια, με νηφαλιότητα, με ψυχραιμία.

Να δούμε όλες τις εναλλακτικές επιλογές που προτείνουν τα κόμματα. Να τις αξιολογήσουμε και με ελεύθερη βούληση χωρίς φόβο και ανασφάλεια να λάβουμε τις αποφάσεις μας και να ψηφίσουμε. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού με ωριμότητα, με ευθύνη συμμετέχει στο δημοκρατικό διάλογο. Ο διάλογος, η ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων, η ανεμπόδιστη διάδοση των ιδεών είναι κεκτημένο της δημοκρατίας μας και δεν αφήνουμε κανέναν να το υπονομεύσει. Ο δημόσιος χώρος ανήκει στις δυνάμεις του διαλόγου και της δημοκρατίας και το κράτος τον εγγυάται.

Η συντεταγμένη πολιτεία είναι εδώ, προστατεύει τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών και εγγυάται ένα ομαλό, δημοκρατικό και ασφαλές προεκλογικό κλίμα.

Δήλωση για ποινικές διώξεις σε βάρος ιδιοκτητών ακινήτων που στεγάζουν παράνομους μετανάστες

Γνωρίζετε πως έχουμε αποφασίσει να αντιμετωπίσουμε δυναμικά και αποτελεσματικά το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης με όλες μας τις δυνάμεις και σε όλες του τις διαστάσεις. Διαχειριζόμαστε μια ανθρωπιστική κρίση με επικίνδυνες παρενέργειες για τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία. Χρόνος για περιττές χρονοτριβές δεν υπάρχει.

Προτεραιότητα μας όπως έχω πει και εγώ εκ μέρους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και ο συνάδελφός μου Ανδρέας Λοβέρδος εκ μέρους του υπουργείου Υγείας, είναι το θέμα της δημόσιας υγείας. Φοβάμαι ότι έχουμε ξεπεράσει τα όρια.

Χιλιάδες άνθρωποι που συρρέουν στην Ελλάδα, κυκλοφορούν στους δρόμους, χωρίς να έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά υγείας. Προέρχονται από χώρες που συνήθως έχουν λοιμώδεις ασθένειες οι οποίες μεταδίδονται σε όποιον έρχεται σε επαφή μαζί τους. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους είναι θύματα εγκληματικών ομάδων, ενεργούμενα από κυκλώματα εγκληματιών, προκειμένου να επιβιώσουν στη χώρα μας που ζουν παράνομα και μεταφέρουν αρρώστιες και λοιμώδη νοσήματα.

Τις επόμενες ημέρες μαζί με τον κ. Λοβέρδο, θα παρουσιάσουμε όλο το σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της δημόσιας υγείας.

Υπάρχουν φαινόμενα, όπου μένουν μαζικά παράνομοι μετανάστες, 30 και 50 άνθρωποι σε ένα χώρο από 50 έως 100 τετραγωνικά. Σε άθλιες συνθήκες που προσβάλλουν τον ανθρωπισμό μας και την ηθική μας

Στις ίδιες πολυκατοικίες μένουν οικογένειες Ελλήνων ή μεταναστών, που κινδυνεύουν κυριολεκτικά από αυτήν την υγειονομική βόμβα. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αναβολές και καθυστερήσεις. Απειλείται η κοινωνική ειρήνη απειλείται η δημόσια υγεία.

Για τον σκοπό αυτό, όπως ξέρετε, προχωρήσαμε στην αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, μετατρέποντας από πταίσμα σε πλημμέλημα το αδίκημα της υπεράριθμης στέγασης ανθρώπων σε διαμερίσματα και εφαρμόζουμε από σήμερα οργανωμένες επιχειρήσεις εντοπισμού και εκκένωσης αυτών των κατοικιών.

Καλούμε τους πολίτες να καταγγέλλουν αυτά τα φαινόμενα, τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, να συμβάλλουν στο έργο των αρχών, της Αστυνομίας και των υγειονομικών αρχών της χώρας. Μπορούν για τον σκοπό αυτό να καλούν την Άμεση Δράση, δηλαδή στο -γνωστό σε όλους- 100 και να αναφέρουν σπίτια τρώγλες κι άλλους χώρους, όπου μαζικά υπάρχει κατοίκηση, κατά δεκάδες, αλλοδαπών, αποτελώντας κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Αρμόδιοι αξιωματικοί, σε συνεργασία πάντα με τις Δικαστικές Αρχές, θα επεξεργάζονται τις καταγγελίες, τηρώντας τις δικονομικές διατάξεις, και εφόσον διαπιστωθεί το αληθές της καταγγελίας και πάντα με την παρουσία αρμόδιου εισαγγελέα και σε συνεργασία με τον αρμόδιο Εθνικό Φορέα για τα Λοιμώδη Νοσήματα (ΚΕΕΛΠΝΟ) θα γίνονται επεμβάσεις και εκκενώσεις αυτών των χώρων.

Όσοι αλλοδαποί εντοπίζονται θα οδηγούνται στα αστυνομικά καταστήματα. Ειδικοί επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ θα τους εξετάζουν και εφόσον πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα θα μεταφέρονται στα νοσοκομεία για περίθαλψη. Για όσους βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας θα ακολουθούνται οι διαδικασίες κράτησης, φιλοξενίας και απέλασης.

Από εκεί και πέρα τα κτίρια θα απολυμαίνονται και θα σφραγίζονται, ενώ οι ιδιοκτήτες που παρείχαν στέγη σε παράνομους μετανάστες μαζικά, θα διώκονται ποινικά με βαριές ποινές.

Δήλωση για συμμετοχή στην Επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο αντίστοιχα

A ύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη, θα επισκεφθώ τις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο, αντίστοιχα, ώστε να παρουσιάσουμε και να κάνουμε γνωστό στους Ευρωπαίους Εταίρους μας, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο, το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που εφαρμόζεται από το 2010 για τη μεταρρύθμιση του Ασύλου, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, την προστασία των συνόρων μας. Ένα Πρόγραμμα που είναι εγκεκριμένο και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θέλω να τους μεταφέρω την αποφασιστικότητα της χώρας μας για την αντιμετώπιση της κοινωνικής αυτής βόμβας με όλες τις παραμέτρους. Θέλω να τους μεταφέρω ότι εμείς, εκπροσωπούμε ως χώρα το 90% της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη, ότι διαχειριζόμαστε, μία χώρα μικρή, σε βαθιά κρίση, 150.000 ψυχές το χρόνο. Είναι μία ανθρωπιστική κρίση. Είναι αδύνατον η Ελλάδα να διαχειριστεί από μόνη της αυτό το πρόβλημα. Θα ζητήσω την περαιτέρω στήριξή τους, πολιτική, τεχνική, οικονομική έτσι ώστε να μπορέσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να ολοκληρώσουμε αυτή την πολιτική δημιουργώντας τα Κλειστά Κέντρα Φιλοξενίας των μεταναστών που είναι για επαναπροώθηση.

Στις Βρυξέλλες θα μιλήσω στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, τη γνωστή LIBE , για την εφαρμογή της ολοκληρωμένης αυτής στρατηγικής, θα ενημερώσουμε τους βουλευτές για όλα τα ζητήματα, τις συνθήκες κράτησης, τις υποδομές, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ότι δηλαδή η Ελλάδα επίσης λέει ναι, στην ενίσχυση της Συνθήκης Schengen , στην ενδυνάμωση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απορρίπτει κάθε πρόταση όπως ακούγεται τελευταία από κάποιους ηγέτες, να αρθεί αυτό το κεκτημένο για τη χώρα μας. Και να περάσει και στον τελευταίο Ευρωβουλευτή αλλά και σε όλες τις Κυβερνήσεις της Ευρώπης ότι δεν είναι αποκλειστικά ένα ελληνικό, εθνικό θέμα, αλλά ότι είναι μία Ευρωπαϊκή απειλή η οποία απαιτεί και ευρωπαϊκές πολιτικές και υποστήριξη. Επίσης, θα θέσουμε την αναγκαιότητα υποστήριξης των συμφωνιών επανεισδοχής. Επιτέλους. Την υπογραφή δηλαδή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας γιατί χωρίς την αρωγή τους, η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της να διαχειριστεί το ζήτημα. Την επόμενη μέρα, στο Λουξεμβούργο, θα παραστώ στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε για την υποστήριξη των ελληνικών θέσεων. Τι κάναμε; Ζητήσαμε να μπει έκτακτο θέμα στην ατζέντα του Συμβουλίου, το θέμα της Ελλάδας, το μεταναστευτικό πρόβλημα, το σχέδιο μας για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Θα παρουσιάσουμε όλο αυτό το σχέδιο, τις διαστάσεις και το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης, ζητώντας από τους Ευρωπαίους συναδέλφους μου υπουργούς, τη στήριξη και τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια να υλοποιήσουμε έγκαιρα, γρήγορα, αποτελεσματικά και με τη βοήθειά τους οικονομική, τεχνική και πολιτική, το πρόβλημα αυτό.

Η πρόοδος που έχουμε κάνει, έχει καταγραφεί, ωστόσο βρισκόμαστε πολύ μακριά ακόμη από το να είμαστε ικανοποιημένοι ότι δίνουμε λύση στο πρόβλημα. Θα σταθώ ιδιαίτερα στο ζήτημα των Κλειστών Κέντρων Φιλοξενίας, και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο Υπουργών γιατί πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι εκεί η στήριξή τους θα είναι σημαντική μιας και θέλουμε να αλλάξουμε πλέον το παράδειγμα. Θέλουμε να αλλάξουμε το μήνυμα. Το μήνυμα σήμερα είναι αυτό που βλέπετε κάθε πρωί στο Σταθμό Λαρίσης. Δηλαδή, φθάνουν στην Αθήνα κατά εκατοντάδες παράνομοι μετανάστες, τους οποίους περιμένουν τα γνωστά εγκληματικά δίκτυα και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Γιατί όποιος παρανόμως εισέρχεται στη χώρα και συλλαμβάνεται δεν έχουμε πού να τον φιλοξενήσουμε, να τον κρατήσουμε μέχρι την επαναπροώθησή του. Το νέο λοιπόν μήνυμα είναι ότι δεν μπορείς πλέον να κυκλοφορείς ελεύθερος στην Ελλάδα, παράνομα. Δεν υπάρχει κανένα δικαίωμα, δεν προκύπτει από καμία διεθνή Συνθήκη – ούτε από τις συνθήκες των Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών- η δυνατότητα κάποιου, να μπαίνει σε μία άλλη χώρα παράνομα. Τέτοιο, ανθρώπινο δικαίωμα δεν υφίσταται. Τέτοιο δικαίωμα νόμιμο δεν υφίσταται. Το ανεχτήκαμε για πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να καταστρέψουμε τις πόλεις μας, και κυρίως την πιο ιστορική πόλη της Ευρώπης που είναι η Αθήνα. Είναι ώρα το πολιτικό σύστημα της χώρας να λάβει τις αποφάσεις του. Και η απόφασή μας είναι το Κέντρο αυτής της ιστορικής πόλης της Αθήνας, να γίνει ξανά επισκέψιμο, να ζωντανέψουν ξανά οι γειτονιές, να ξανανοίξουν οι επιχειρήσεις και να αποκτήσει ζωή μια από τις πιο σημαντικές πόλεις της Ευρώπης. Αυτά θα πω, λοιπόν στους συναδέλφους μου, προκειμένου όλοι μαζί να εργαστούμε και να καταστήσουμε κοινό το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ κατά αρχάς πότε εκτιμάτε ότι θα ξεκινήσουν αυτοί οι έλεγχοι στα σπίτια, τις υγειονομικές βόμβες τις οποίες έχετε αποκαλέσει; Και ποια διαδικασία θα ακολουθείται μετέπειτα; Αυτοί που πάσχουν από λοιμώδεις ασθένειες θα πηγαίνουν όπως είπατε στα νοσοκομεία, οι υπόλοιποι;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Η διαδικασία αρχίζει από αύριο. Από αύριο το κέντρο της Άμεσης Δράσης θα δέχεται αυτές τις γνωστοποιήσεις – καταγγελίες και όπως πολύ σωστά είπατε, θα υπάρχει διαχωρισμός αυτών που συλλαμβάνονται. Οι άρρωστοι θα πηγαίνουν στα νοσοκομεία και οι παράνομοι θα πηγαίνουν στα Κέντρα Κράτησης και Φιλοξενίας για απέλαση. Για όσους είναι νόμιμοι, θα γίνεται πλήρης γνωστοποίηση και διερεύνηση των στοιχείων τους, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα.

Δημοσιογράφος: Επειδή έχει γίνει μια προεργασία, με την έννοια ότι οι αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές έχουν καταγράψει ήδη ορισμένα, πότε θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Από αύριο ξεκινάμε σε συνεργασία και με τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό και με τον οποίο μίλησα προηγουμένως. Ετοιμάζεται κι αυτός, έτσι ώστε να είναι κοινές οι επιχειρήσεις και βέβαια με την παρουσία εκπροσώπων της δικαιοσύνης.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, σχετικά με αυτό, τι εκτίμηση κάνετε και πόσο κόσμο θα ελέγξετε την πρώτη μέρα και με πόσες αστυνομικές δυνάμεις;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτό είναι ένα υπηρεσιακό ζήτημα δεν είναι δικό μου θέμα.

Δημοσιογράφος: Μήπως είναι μια πρόχειρη δουλειά μέσα στον προεκλογικό…

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε το θέμα αυτό δεν είναι δικό μου. Ε ίναι επιχειρησιακό ζήτημα.

Δημοσιογράφος: Έχετε κάνει λέτε επιχειρησιακό σχέδιο. Είναι απόρρητο να μας πείτε το στόχο σας; Πόσους θα μαζέψετε την πρώτη μέρα μιας τέτοιας πρωτόγνωρης επιχείρησης για τα…

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ε παναλαμβάνω δεν είναι δική μου δουλειά να απαντήσω σε αυτό. Να ρωτήσετε τους υπεύθυνους αξιωματικούς και θα δείτε τα αποτελέσματα. Αυτό που θέλω να σας πως είναι ότι αυτά δεν ούτε προεκλογικά, ούτε αποσπασματικά όπως υπονοείτε.

Δημοσιογράφος : Δεν υπονοώ. Δέκα μέρες πριν τις εκλογές εξαγγέλλετε μία επιχείρηση, την οποία εγώ στον «Επενδυτή» την έχω γράψει εδώ και δύο χρόνια. Αλλά και εσείς ο ίδιος στην πρώτη σας θητεία τα ίδια πράγματα λέγατε. Ο κ. Καρατζαφέρης τα έλεγε και τότε προσωπικά εσείς τον κατηγορούσατε.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Λέω, λοιπόν, και πάλι ότι υπάρχει οργανωμένο επιχειρησιακό σχέδιο. Αυτή τη στιγμή, ήδη, γίνονται έλεγχοι σε σπίτια. Κ αι θα συνεχίσουν. Αλλά τώρα, πια, θα ακολουθείται συγκεκριμένη δ ιαδικασία. Θα συνοδεύονται οι α στυνομικές δυνάμεις από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες και από τους εισαγγελείς, προκειμένου όλες αυτές οι διαδικασίες να οδηγήσουν στο οριστικό και αμετάκλητο κλείσιμο αυτών των σπιτιών.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, με δεδομένο ότι το Action Plan , το έχετε ήδη, παρουσιάσει –όπως και εσείς είπατε- και έχετε εξασφαλιστεί και κάποια χρηματοδότηση, τι επιπλέον προσδοκάτε ότι θα φέρουν οι νέες συναντήσεις που θα έχετε από αύριο;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Επιπλέον αυτό που προσδοκώ κ. Σουλιώτη, είναι να ζητήσουμε περαιτέρω οικονομική ενίσχυση για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στη χώρα, τα Κλειστά Κέντρα Φιλοξενίας.

Τελευταίες Αναρτήσεις