Τρ 16 Αυγούστου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2012Δελτία Τύπου Απρίλιος 201207-04-2012:Σημεία συνέντευξης Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην εφημερίδα «ΑΞΙΑ » και το δημοσιογράφο Σωτήρη Πίκουλα

07-04-2012:Σημεία συνέντευξης Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην εφημερίδα «ΑΞΙΑ » και το δημοσιογράφο Σωτήρη Πίκουλα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 7 Απριλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σημεία συνέντευξης Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην εφημερίδα «ΑΞΙΑ » και το δημοσιογράφο Σωτήρη Πίκουλα

Για το μεταναστευτικό:

 • Στόχος μας είναι ο πρώτος χώρος κλειστής προσωρινής φιλοξενίας παράνομων μεταναστών να λειτουργήσει αμέσως μετά το Πάσχα σε ειδικούς χώρους της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα. Η τροπολογία θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.
 • Είναι επιτακτικό να βρούμε ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες λύσεις για ένα πρόβλημα εθνικό όχι τοπικό. Χωρίς αυτούς τους χώρους το πρόβλημα δεν λύνεται. Πρέπει αυτό να το καταλάβουμε και να αναλάβουμε όλοι μαζί, με ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις και συνεργασίες αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

-Για απόπειρες σύνδεσης του μεταναστευτικού με τις επικείμενες εκλογές:

 • Ανεξάρτητα από τις επικείμενες εκλογές, αν δεν πάρουμε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης, πρώτον οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε ανθρωπιστικές τραγωδίες κάθε είδους, δεύτερον, θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων, και των Ελλήνων και των μεταναστών, τρίτον, η απραξία και η αναποφασιστικότητα επωάζουν το «αυγό του φιδιού», κάθε είδους φασιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις και συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, και τέταρτον, αντιμετωπίζουμε τον άμεσο κίνδυνο αποβολής μας από τη Συνθήκη Schengen , με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
 • Μοναδική μου αγωνία είναι να βελτιώσω τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών. Ως εκ τούτου, δεν έχω την πολυτέλεια να παρακολουθώ δηλώσεις που δεν με αφορούν. Αλλά δεν έχω και καμιά διάθεση να κρίνω τις απόψεις κανενός συναδέλφου μου. Οι πολίτες μας κρίνουν όλους και για όσα λέμε, αλλά κυρίως για όσα κάνουμε.

-Για όσους κάνουν λόγο για «στρατόπεδα συγκέντρωσης»: 

 • Είτε είναι ανιστόρητοι είτε κάνουν εμπόριο ευαισθησίας χωρίς αντίκρισμα. Απάνθρωποι δεν είναι οι χώροι υποχρεωτικής φιλοξενίας παράνομων μεταναστών. Απάνθρωπο είναι να περιοριζόμαστε σε ωραία λόγια και συνθήματα, ενώ γύρω μας, πλάι μας, σημειώνονται χιλιάδες δράματα που μπορεί να εξελιχθούν σε μια μείζονα ανθρωπιστική τραγωδία.

-Για εσωτερικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ:

 • Προέχει η πορεία της χώρας. Από εκεί πέρα, τι θα πράξουμε ως Κίνημα με τους συναδέλφους οι οποίοι έλαβαν μια διαφορετική στάση στην ψήφιση της δεύτερης δανειακής σύμβασης είναι έλασσον θέμα το οποίο θα αποφασιστεί από τα αρμόδια όργανα. Οι πολιτικοί, άλλωστε, αξιολογούμαστε για την ευθυκρισία, την αίσθηση ευθύνης, τη δύναμη να αντέχουμε στις πιέσεις, την πολιτική βούληση να παίρνουμε σκληρές αποφάσεις όταν χρειάζεται.

Για συνεργασία πολιτικών δυνάμεων:

 • Η συνεννόηση, αυτή την κρίσιμη στιγμή, είναι εθνική επιταγή.

Πιστεύω ότι η κρίση μας αλλάζει. Μας άλλαξε. Η συναίνεση που κάποτε ήταν αδύνατη, σήμερα, όλο και περισσότερο γίνεται κατανοητό ότι είναι απαραίτητη. Όλα τα κόμματα, και εμείς οι πολιτικοί, οφείλουμε να προτάξουμε το εθνικό συμφέρον και να δουλέψουμε με γνώμονα τη χώρα, όχι τους εαυτούς μας, ούτε τα κόμματα στα οποία ανήκουμε.

-Για αμφιθυμία πολιτικών θέσεων κομμάτων της κεντροαριστεράς:

 • Η Ελλάδα της δραχμής, δεν είναι απλώς μια επιλογή νομίσματος. Είναι στρατηγική επιλογή της θέσης της Ελλάδας στον κόσμο και στο μέλλον. Σημαίνει απομόνωση, οπισθοχώρηση αλλά και εθνικούς κινδύνους.

Ορισμένα κόμματα, με τα οποία συμφωνούμε σε πολλά άλλα θέματα, διατηρούν μια αμφίθυμη στάση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διακηρύσσουν ότι θέλουν να ανήκουν σε αυτήν, αμφισβητούν όμως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ένταξη μας.

-Για τις εκλογές:

 • Το ΠΑΣΟΚ στάθηκε με υπευθυνότητα απέναντι στην κρίση που έπληξε τη χώρα. Στις πιο κρίσιμες στιγμές, όταν η χώρα βρισκόταν κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού, τη στιγμή που το δίλημμα ήταν μπροστά μας, βασανιστικό, δύσκολο, με κόστος και φόρτιση συναισθηματική, μπορέσαμε παρόλα αυτά να δούμε καθαρά και να πράξουμε το καθήκον μας.
 • Η υπεύθυνη αυτή στάση δεν μπορεί παρά να εκτιμηθεί από τους πολίτες. Όσοι επιθυμούν τη σταθερότητα, την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και την αλήθεια, θα συσπειρωθούν, πιστεύω, στο ΠΑΣΟΚ. Δεν τίθεται θέμα περιόδου χάριτος για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, εξελέγη μόλις πριν από τρεις εβδομάδες.

– Για τις προσωπικές παρεμβάσεις:

 • Προσωπικά, στήριξα την κυβέρνηση Παπανδρέου με όλες μου τις δυνάμεις. Δεν μίλησα παρά μόνο θεσμικά. Μετά την παραίτηση του τότε πρωθυπουργού στις 11 Νοέμβρη έκρινα ότι είναι υποχρέωση μου προς τη χώρα αλλά και τη Δημοκρατική Παράταξη να μιλήσω δημόσια, γνωστοποιώντας τις θέσεις μου. Κάποιοι προσπάθησαν να διαβάλλουν τα κίνητρα μου. Άλλοι είπαν πως μίλησα σκληρά.

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της συνέντευξης. 

Τελευταίες Αναρτήσεις