Τρ 31 Ιανουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2012Δελτία Τύπου Μάρτιος 201230-3-2012: Συνέντευξη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριου Οικονόμου στον Ρ/Σ REAL FM και στους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και...

30-3-2012: Συνέντευξη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριου Οικονόμου στον Ρ/Σ REAL FM και στους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αιμίλιο Λιάτσο

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριου Οικονόμου στον Ρ/Σ REAL FM και στους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αιμίλιο Λιάτσο

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ : Στη τηλεφωνική μας γραμμή έχουμε τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, το κύριο Οικονόμου. Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ : Καλημέρα σας κύριε Χατζηνικολάου. Καλημέρα σας κύριε Λιάτσο.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ : Πώς προχωράει αυτή η υπόθεση; Θέλω να πω μπορούμε να δούμε να λειτουργούν τα πρώτα στρατόπεδα φιλοξενίας μεταναστών πριν από τις εκλογές;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η προσπάθεια που κάνουμε είναι να προχωρήσει όσο το δυνατό συντομότερα. Γιατί πραγματικά η χώρα δεν αντέχει άλλο, να μην έχει μία εθνική στρατηγική στο θέμα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης. Και είναι η μεγάλη ευκαιρία τώρα, που υπάρχει η συγκεκριμένη κυβέρνηση, όπου συμμετέχουν τα δύο μεγάλα κόμματα και τα οποία υποστηρίζουν πλέον αυτό το εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Είναι μία κατάκτηση των τελευταίων ετών το ότι υπάρχει πλέον μία εθνική στρατηγική για το θέμα της λαθρομετανάστευσης.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Βλέπω όμως ότι έχετε αντιδράσεις από τους κατοίκους των περιοχών, στις οποίες θα γίνουν αυτά τα κέντρα φιλοξενίας. Είδα στην Κοζάνη, ας πούμε, να υπάρχουνε εντονότατες αντιδράσεις.

ΛΙΑΣΤΟΣ : Και στην Λάρισα έντονες.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι και στη Λάρισα.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, είναι κατανοητό ότι οι πολίτες και αγωνιούν και έχουν κάποια ανησυχία. Και δεν μπορούμε να μετακυλήσουμε το βάρος στους πολίτες. Η ευθύνη ανήκει στους εκλεγμένους άρχοντες της τοπικής περιοχής, οι οποίοι οφείλουν να σταθούν πραγματικά με αίσθημα ευθύνης. Πρέπει να ενημερώσουμε τους κατοίκους για το τι ακριβώς πρόκειται να γίνει και να μην υπάρχει αυτός ο αρνητισμός από τον οποίο αρκετά έχει υποφέρει η χώρα μας για πάρα πολλά χρόνια.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πείτε μου σας παρακαλώ. Εντάξει τους πήγαμε στα στρατόπεδα. Μετά τι θα γίνει; Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Θέλω να πω, οι πολίτες αισθάνονται ότι και αυτό είναι ένα ημίμετρο, δεν είναι μία μόνιμη λύση. Και αυτό μάλιστα μπορεί να έχει μεγαλύτερο κόστος για τους φορολογούμενους, αυτή η υπόθεση.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αν μου επιτρέπεται, πριν φθάσουμε στους χώρους φιλοξενίας για μεγάλο χρονικό διάστημα ή χώρους κράτησης να εξηγήσουμε πολύ συνοπτικά γιατί οι χώροι αυτοί είναι απαραίτητοι να γίνουν και γιατί δεν μπορεί με άλλον τρόπο να αντιμετωπιστεί το θέμα της λαθρομετανάστευσης. Κύριε Χατζηνικολάου, είναι γνωστό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που εισέρχονται στη χώρα μας παράνομα δεν έχουν μαζί τους τα απαιτούμενα έγγραφα, τα οποία προσδιορίζουν την ταυτότητά τους και την εθνικότητά τους. Κατά συνέπεια, η πρώτη βασική ενέργεια που πρέπει να γίνει είναι η ταυτοποίηση αυτών των προσώπων. Και από εδώ αρχίζουν τα μεγάλα προβλήματα, διότι οι πιο πολλοί από αυτούς ζητούν άσυλο. Θα πρέπει λοιπόν γρήγορα να προσπαθήσουμε να ταυτοποιήσουμε τα άτομα αυτά, να εξετάσουμε τα αιτήματα ασύλου, για τα οποία την προηγούμενη δεκαετία ουσιαστικά δεν γίνονταν γρήγορη και σε βάθος εξέταση των αιτημάτων ασύλου με αποτέλεσμα, να συσσωρεύονται αρκετές εκκρεμότητες και να παράγουν ένα καθεστώς «νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα», αυτών που είχαν υποβάλει αίτημα ασύλου και επειδή δεν είχε εξεταστεί δεν μπορούσαμε και να τους διώξουμε. Και έτσι διαιωνίζονταν μία κατάσταση. Άρα πρέπει να εξετάσουμε γρήγορα τα αιτήματα ασύλου. Και προς αυτή την κατεύθυνση ιδρύσαμε την Υπηρεσία Ασύλου, η οποία άρχισε και λειτουργεί. Είναι μία ανεξάρτητη Υπηρεσία, πολιτική Υπηρεσία, υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και έχει αρχίσει ήδη με γοργούς ρυθμούς να εξετάζει τα παλαιά αιτήματα ασύλου, αλλά και τα καινούργια τα οποία υποβάλλονται.

ΛΙΑΤΣΟΣ : Κύριε Οικονόμου να σας ρωτήσω κάτι; Με το φράχτη στον Έβρο τι γίνεται;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας πω για το φράχτη, να ολοκληρώσω λίγο με το θέμα του χώρου κράτησης, είναι πολύ σημαντικό. Στη συνέχεια επειδή δεν έχουμε χώρους κράτησης…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Απλώς πρέπει να συντομεύεται γιατί ο χρόνος είναι λίγος και θέλω να έχουμε δυο απαντήσεις ακόμη.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Άρα, λοιπόν, αυτοί που δεν δικαιούνται άσυλο και διεθνή προστασία πρέπει απελαθούν και να κρατηθούν. Όσο δε τους κρατάμε και τους αφήνουμε ελεύθερους να κυκλοφορούν στη χώρα, τόσο και οι προξενικές τους αρχές δε συνεργάζονται, ώστε να τους εφοδιάζουν γρήγορα με τα απαιτούμενα έγγραφα για να μπορέσουμε στη συνέχεια να τους απελάσουμε. Οι χώροι κράτησης, λοιπόν, είναι ο αναγκαίος καταλύτης για να μπορέσουμε να τους απελάσουμε και να στείλουμε ένα μήνυμα ισχυρό στα κυκλώματα ότι πλέον από την Ελλάδα ένας δρόμος υπάρχει, ο δρόμος της επιστροφής στις χώρες, από τις οποίες προέρχονται. Σε ό,τι έχει σχέση με το φράχτη. Ο φράχτης προχωρεί. Υπήρξε ανάδοχος εταιρία, ήταν να αρχίσουν τα έργα τον προηγούμενο μήνα, λόγω όμως των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν άρχισαν. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία προβαίνει στη χάραξη του άξονα κατασκευής του έργου. Δηλαδή, είμαστε έτοιμοι για έναρξη οικοδομικών εργασιών γύρω στο Πάσχα και υπολογίζουμε γύρω στα τέλη Ιουνίου, ο φράχτης να είναι έτοιμος. Προχωράμε κανονικά.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ : Τώρα θέλω να μου πείτε τι θα γίνει μετά. Τους πήγατε στα στρατόπεδα, μετά ποιο είναι το επόμενο βήμα;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το επόμενο βήμα είναι ότι θα υπάρχει μια ισχυρή πίεση στις προξενικές αρχές των χωρών τους για να τους εφοδιάσουν με τα απαιτούμενα έγγραφα, δηλαδή, ένα προσωρινό ταξιδιωτικό έγγραφο για να μπορέσουμε, αφού τον αναγνωρίσουνε ότι είναι υπήκοος των χωρών τους, με απευθείας πτήσεις προς τις χώρες, από τις οποίες προέρχονται να τους επαναπροωθούμε εκεί.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ : Μα τους θέλουν πίσω αυτοί; Τους θέλουν πίσω; Αυτό είναι το ερώτημα.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το θέμα δεν είναι αν τους θέλουν. Το θέμα είναι ότι είναι υποχρεωμένοι να τους πάρουν από τη στιγμή που ταυτοποιούνται ότι είναι υπήκοοί τους.

ΛΙΑΤΣΟΣ : Να ρωτήσω κάτι κύριε Οικονόμου; Γιατί χρειάζεται το μάντρωμα αυτών των ανθρώπων; Ενώ θα μπορούσε να γίνει μια σύλληψη από την Αστυνομία, να εξεταστούν τα στοιχεία του και αν δε μπορεί να μείνει στην Ελλάδα νόμιμα, να τον διώξουνε.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γιατί κ. Λιάτσο, αυτό ακριβώς εκμεταλλεύονται οι προξενικές αρχές των χωρών αυτών και δε συνεργάζονται. Για παράδειγμα ξέρουν ότι εμείς μπορούμε να τους κρατήσουμε 3,4,5 μέρες το πολύ.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως βγάζει μάτι ότι υπάρχει σκλήρυνση της πολιτικής για τους μετανάστες ενόψει εκλογών. Δηλαδή, όλοι λένε συνομιλήστε με συμπολίτες μας, ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θυμήθηκαν τους λαθρομετανάστες και το πρόβλημα επειδή έρχονται οι εκλογές.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι λογικό αυτό να λέγεται από τους πολίτες διότι έτσι είχαμε μάθει όλα αυτά τα χρόνια να λειτουργούμε, αλλά αυτή τη στιγμή η χώρα μας, ενόψει εκλογών, δεν έχει πλέον το περιθώριο να υπάρχει μια εντελώς παράλυτη διοίκηση και να μην παράγει έργο. Στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, επειδή υπάρχει ένας εθνικός σχεδιασμός που έχει καταρτιστεί, άρχισε από διετίας περίπου, ολοκληρώθηκε, έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αυτόν υλοποιούμε και εφαρμόζουμε, απλώς επιταχύνουμε. Είναι ανάγκη πλέον, δεν το αντέχει η χώρα. Και από τη στιγμή που όλοι συμφωνούμε ότι είναι ένα εθνικό πρόβλημα, δεν επιδέχεται καθυστερήσεων και αναβολής λόγω εκλογών. Πολύ δε περισσότερο όταν συμμετέχουν τα δύο κόμματα στην Κυβέρνηση και δεν τίθεται θέμα τέτοιο.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ευχαριστούμε τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου. Ευχαριστούμε.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ.

Τελευταίες Αναρτήσεις