Τρ 31 Ιανουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2012Δελτία Τύπου Μάρτιος 201230-3-2012: Σημεία Συνέντευξης Υφυπουργού Λευτέρη Οικονόμου στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό france 2 και στον δημοσιογράφο Thomas Martin Iacobi

30-3-2012: Σημεία Συνέντευξης Υφυπουργού Λευτέρη Οικονόμου στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό france 2 και στον δημοσιογράφο Thomas Martin Iacobi

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σημεία Συνέντευξης Υφυπουργού Λευτέρη Οικονόμου στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό france 2 και στον δημοσιογράφο Thomas Martin Iacobi

Για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και τον ρόλο της Ελλάδα

To 80 έως και 90% των αλλοδαπών που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα, ουσιαστικά έχει σκοπό να οδηγηθεί σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Εκτός του ότι αντιμετωπίζουμε ένα πολύ κρίσιμο θέμα εσωτερικά, πρέπει να φανούμε συνεπείς στις κοινοτικές μας υποχρεώσεις. Υλοποιούμε λοιπόν ένα εθνικό σχέδιο για τη λαθρομετανάστευση με τρεις πυλώνες:

  • Δημιουργήσαμε μία Υπηρεσία Ασύλου και διαχειριζόμαστε με γρήγορους ρυθμούς τα εκκρεμή αιτήματα, ενώ προχωράμε και τα καινούρια.
  • Eφαρμόζουμε και ένα πλαίσιο μέτρων σχετικά με την κράτησή τους.
  • Δημιουργούμε πολύ αυστηρούς ελέγχους στα σημεία εξόδου της χώρας μας, προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Ελέγχουμε πολύ αυστηρά τα αεροδρόμια, ενισχύουμε στα λιμάνια τους ελέγχους και ήδη είμαστε και σε μία διαδικασία με τη FRONTEX για να αναπτύξουμε ακόμα στενότερη θαλάσσια επιτήρηση και προς την πλευρά του Ιονίου πελάγους, προς την πλευρά της Ιταλίας, δηλαδή, ανεξάρτητα αν δεν είναι εξωτερικό σύνορο.

Για τον φράκτη στον Έβρο

Γίνεται με εθνικούς πόρους, αν και η οικονομική κατάσταση της χώρας μας, γνωρίζετε ότι πάρα πολύ δύσκολη. Θεωρούμε όμως ότι ο φράκτης εξυπηρετεί δύο σκοπούς:

  • Ο πρώτος είναι ότι στα 12,5 χιλιόμετρα των χερσαίων συνόρων μας στον Έβρο, στην περιοχή της Θράκης όπου δεν διέρχεται το ποτάμι, η δημιουργία του φράκτη θα συνεισφέρει πολύ αποτελεσματικά στο να μην είναι εύκολη η είσοδος στην Ελλάδα, μεγάλου αριθμού αλλοδαπών από την Τουρκία.
  • Και παράλληλα θα στείλει και ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν ισχυρή βούληση να λάβουν αυστηρά μέτρα φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, ούτως ώστε, να μην είναι εύκολη η προσβασιμότητα σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Για τα προβλήματα που δημιουργεί ο μεγάλος αριθμός των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα

  • Δημιουργούνται συνθήκες για εκμετάλλευση των ανθρώπων, μέσα από την παράνομη εργασία.
  • Δημιουργούνται επίσης, πολύ σοβαρά προβλήματα που έχουν σχέση με τη δημόσια τάξη και ασφάλεια διότι ουδείς γνωρίζει τα άτομα αυτά ποια είναι. Ούτε τα στοιχεία ταυτότητάς τους μπορούν να διασταυρωθούν, ούτε με τι βαρύνονται στις χώρες τους να διαπιστωθεί
  • Επίσης, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία

Για τα λεγόμενα Σαρκοζί σχετικά με τον ρόλο της Ελλάδας στο θέμα της λαθρομετανάστευσης

Ο κ. Σαρκοζί είναι ένας άνθρωπος που έχει σταθεί πολύ κοντά στην Ελλάδα σε δύσκολες στιγμές και γνωρίζει πάρα πολύ καλά το θέμα της Ελλάδας. Το μήνυμα το οποίο ήθελε να στείλει ο πρόεδρος της Γαλλίας είναι ότι πραγματικά εάν δεν ληφθούν ακόμη αποτελεσματικότερα μέτρα στα σύνορα της Ελλάδας, διότι είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται ως εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης, που είναι τα σύνορά μας με την Τουρκία, νομίζω ότι είναι και ένα μήνυμα προς την απέναντι πλευρά πάρα πολύ ισχυρό και με πολύ αγωνία εξέφρασε αυτό το οποίο οι πολιτικές ηγεσίες καλούνται να προσφέρουν στους πολίτες τους, ασφάλεια και τάξη και προς την κατεύθυνση αυτή, σε ότι έχει σχέση με το θέμα του Shengen , η Ελλάδα καταβάλλει πολύ σημαντικές προσπάθειες ούτως ώστε να έχει ουσιαστικούς ελέγχους, είναι μεγάλο το τίμημα το οποίο καταβάλλει για να διασφαλίσει, να μην μεταφερθεί αυτός ο τεράστιος αριθμός λαθρομεταναστών που είναι στη χώρα μας, στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι πολύ υψηλό το τίμημα το οποίο καταβάλλει και είμαστε αποφασισμένοι να το καταβάλλουμε, διότι απέναντι των Ευρωπαίων εταίρων μας, ως φύλακες των εξωτερικών της συνόρων, έχουμε υποχρέωση προς αυτή την κατεύθυνση να κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Προσβλέπουμε όμως πραγματικά στην αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών χωρών και προς την κατεύθυνση αυτή θεωρούμε ότι μεταξύ των άλλων χωρών και η Γαλλία θα είναι στη πρωτοπορία όπως πάντα ήταν στην Ελλάδα.

Τελευταίες Αναρτήσεις