Σα 26 Νοεμβρίου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2012Δελτία Τύπου Μάρτιος 201219-03-2012:Δελτίο Τύπου με σημεία συνέντευξης του Υ.Π.Τ.Π.Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στο ρ/σ ΣΚΑΪ και στο δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαδημητρίου, σχετικά με τις...

19-03-2012:Δελτίο Τύπου με σημεία συνέντευξης του Υ.Π.Τ.Π.Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στο ρ/σ ΣΚΑΪ και στο δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαδημητρίου, σχετικά με τις εκλογές, τα χθεσινά επεισόδια, την εκλογή του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και την πορεία του κινήματος

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 19 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σημεία συνέντευξης Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στο ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3 και στο δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαδημητρίου, σχετικά με τις επικείμενες εκλογές, τα χθεσινά επεισόδια στο ΟΑΚΑ, καθώς και την εκλογή του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και την πορεία του κόμματος

– Η πορεία της χώρας με βάση τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τους δανειστές μας είναι προδιαγεγραμμένη. Απλά η πρώτη αρνητική συνέπεια, κατά τη γνώμη μου είναι ότι θα χαθεί πολύτιμος χρόνος αφού ένας μήνας είναι η προεκλογική περίοδος κι άλλος ένας έως ότου συγκροτηθεί κι αρχίσει να δουλεύει ουσιαστικά μια κυβέρνηση.

– Οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν μέσα σε ένα κλίμα ηρεμίας, κοινωνικής ειρήνης και απρόσκοπτης προεκλογικής περιόδου, η οποία θα δώσει την ευκαιρία στους πολίτες να κρίνουν, να αξιολογήσουν.

– Κάποιες ισχνές μειοψηφίες έχουν βρει την ευκαιρία να ασχημονούν κατά τη διάρκεια δημοσίων εκδηλώσεων, όπως έγινε και χθες στον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. Δεν έχει σημασία αν ήταν μια ποδοσφαιρική γιορτή ή μια πολιτική εκδήλωση. Αλλά, ορισμένοι, είναι γεγονός ότι, ψάχνουν να βρουν μια δημόσια εκδήλωση, προκειμένου να εκδηλώσουν αισθήματα τα οποία κάθε άλλο συνάδουν με μια κοινωνία η οποία πραγματικά μπορεί να λειτουργεί σε καθεστώς κοινωνικής ειρήνης.

– Η αστυνομία δεν είναι στρατός κατοχής. Αντιμετωπίζει τα θέματα τάξης. Όταν μπαίνουν σε ένα γήπεδο 5.000 άνθρωποι – και κάνουν επεισόδια- και δημιουργείται αυτός ο πανικός, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι μόνο αστυνομικό θέμα. Περνάει σε άλλη σφαίρα. Κι αυτό είναι το αποτέλεσμα της Ελλάδας που «φεύγει» κατά τη γνώμη μου. Της Ελλάδας που αποχωρεί. Η Ελλάδα της παθογένειας, η Ελλάδα της ατιμωρησίας, η Ελλάδα των πολλών εκατομμυρίων, τα οποία όμως δεν υπήρχαν.

Νομίζω, ότι ο παραλογισμός έχει φθάσει στα άκρα από ορισμένους.

– Όταν αυτές οι ομάδες μπορούν και τα κάνουν αυτά, σημαίνει ότι τα έκαναν και στο παρελθόν χωρίς να τιμωρηθεί κανείς, χωρίς να συλληφθεί κανείς. Δυστυχώς, δεν δικάστηκε και δεν καταδικάστηκε κανείς. Βεβαίως, από την άλλη πλευρά είναι αυτή η παθογένεια του ποδοσφαίρου με τα πολλά εκατομμύρια που δεν υπήρχαν. Όλα αυτά δημιούργησαν αυτήν την αρρωστημένη ατμόσφαιρα. Γι’ αυτό είπα, ότι είναι η Ελλάδα που «φεύγει».

-Η αστυνομία είναι εδώ. Από τη μέρα που ανέλαβα ξανά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, βγάλαμε στο δρόμο επιπλέον 195 αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ και περιπολούν στις γειτονιές. Σε λίγες μέρες άλλοι 240 αστυνομικοί-ειδικοί φρουροί θα ενισχύσουν τις ομάδες ΔΙ.ΑΣ.

-Ήταν μια ώριμη υποψηφιότητα του Βαγγέλη Βενιζέλου και καλώς οδηγηθήκαμε εδώ. Το ερώτημα είναι πώς μπορούμε να πείσουμε τους πολίτες ότι όλα αυτά που έκαναν, αυτό το χρονικό διάστημα με τις μεγάλες θυσίες και μονόδρομος ήταν, αλλά και θα δικαιωθούν. Αλλά και το πώς μπορούμε να ανοίξουμε μια προοπτική την επομένη των εκλογών, ούτως ώστε να έχουμε μια ευπρόσωπη παρουσία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

– Όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν την υποχρέωση, τουλάχιστον στα μείζονα, στα αυτονόητα, να βοηθήσουν. Ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων είναι να πάνε τον τόπο μπροστά, απ’ όποια θέση κι αν είναι.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Δημοσιογράφος, Μπάμπης Παπαδημητρίου : Καλημερίζω τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθηνών. Οι εκλογές είναι δεδομένες. Δεν ξέρω αν έχετε μάθει εσείς κάποια άλλη ημερομηνία. Μια από τις δύο θα είναι ή 29 Απριλίου ή 6 Μαΐου.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης : Θα δούμε. Κάπου εκεί.

Δημοσιογράφος : κύριε Χρυσοχοΐδη φοβάστε ότι αυτές οι εκλογές θα έχουν προβλήματα;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Από ποια άποψη εννοείτε κ. Παπαδημητρίου;

Δημοσιογράφος: Σας το αφήνω ανοικτό. Η πρώτη και βασική είναι αν θα μπορέσει η επόμενη κυβέρνηση να συνεχίσει τη δουλειά αυτή την οποία είχε ξεκινήσει ή αν θα χρειαστεί η κυβέρνηση που θα προκύψει από τη νέα Βουλή να πάει σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε. Νομίζω ότι η πορεία της χώρας με βάση τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τους δανειστές μας είναι προδιαγεγραμμένη. Απλά η πρώτη αρνητική συνέπεια, κατά τη γνώμη μου είναι ότι θα χαθεί πολύτιμος χρόνος αφού ένας μήνας είναι η προεκλογική περίοδος κι άλλος ένας έως ότου συγκροτηθεί κι αρχίσει να δουλεύει ουσιαστικά μια κυβέρνηση. Και ιδιαίτερα, όπως αντιλαμβάνεστε, όταν είναι μια νέα κυβέρνηση ενός νέου κόμματος, ή άλλων κομμάτων εν πάση περιπτώσει, αυτό σημαίνει μια καθυστέρηση. Και δεν ξέρω, εύχομαι να μην είναι μοιραία αυτή η καθυστέρηση.

Το δεύτερο είναι, ότι οι εκλογές οφείλουν και πρέπει να διεξαχθούν μέσα σε ένα κλίμα ηρεμίας, κοινωνικής ειρήνης και απρόσκοπτης προεκλογικής περιόδου, η οποία θα δώσει την ευκαιρία στους πολίτες να κρίνουν, να αξιολογήσουν.

Δημοσιογράφος: Το λέτε αυτό κ. Υπουργέ γιατί έχετε κάποιο φόβο; Ή ξεκινούν οι φόβοι σας από την 25η Μαρτίου και καταλήγουν στη μέρα των εκλογών;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Νομίζω ότι κάποιες ισχνές μειοψηφίες έχουν βρει την ευκαιρία να ασχημονούν κατά τη διάρκεια δημοσίων εκδηλώσεων όπως έγινε και χθες στον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. Δεν έχει σημασία αν ήταν μια ποδοσφαιρική γιορτή ή μια πολιτική εκδήλωση. Αλλά, ορισμένοι είναι γεγονός ότι ψάχνουν να βρουν μια δημόσια εκδήλωση, προκειμένου να εκδηλώσουν αισθήματα τα οποία κάθε άλλο συνάδουν με μια κοινωνία η οποία πραγματικά μπορεί να λειτουργεί σε καθεστώς κοινωνικής ειρήνης.

Δημοσιογράφος : Κύριε Χρυσοχοΐδη, δεν ξέρω κι εγώ πόσες δεκάδες διμοιριών ΜΑΤ υπήρχαν χθες. Να συνοδεύουν τους παίκτες του Ολυμπιακού, να είναι στο γήπεδο, όμως παρόλα αυτά, μου λέτε ότι μικρές δυνάμεις έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αυτό το πράγμα;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μόνο που χθες το βράδυ δεν ήταν μικρή ομάδα. Χθες το βράδυ στο γήπεδο υπήρχαν περίπου 55.000-60.000 κόσμου. Τόσοι περίπου είναι και οι αστυνομικοί σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η αστυνομία δεν είναι στρατός κατοχής. Αντιμετωπίζει τα θέματα τάξης. Όταν μπαίνουν σε ένα γήπεδο 5.000 άνθρωποι – και κάνουν επεισόδια- και δημιουργείται αυτός ο πανικός, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι μόνο αστυνομικό θέμα. Περνάει σε άλλη σφαίρα. Κι αυτό είναι το αποτέλεσμα της Ελλάδας που «φεύγει» κατά τη γνώμη μου. Της Ελλάδας που αποχωρεί. Η Ελλάδα της παθογένειας, η Ελλάδα της ατιμωρησίας, η Ελλάδα των πολλών εκατομμυρίων, τα οποία όμως δεν υπήρχαν. Υπήρχαν μόνο σε επίπεδο συνεντεύξεων και ρητορικής και τελικά πηγαίνουμε στα σπίτια κάποιων ανθρώπων οι οποίοι πάλεψαν για αυτές τις υποθέσεις, όπως είναι ο κ. Βαρδινογιάννης, που έβλεπα χθες, προκειμένου να τους αναγκάσουν να επενδύσουν σε κάτι που δεν θέλουν. Νομίζω ότι ο παραλογισμός έχε φθάσει στα άκρα από ορισμένους.

Δημοσιογράφος: Άρα λέτε ότι είναι περίπου οι ίδιοι άνθρωποι που περιφέρονται από το ένα επεισόδιο στο επόμενο.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Νομίζω επίσης και ότι όσοι τα συνδέουν αυτά, δεν έχει καμιά σχέση η κρίση με όλα αυτά τα πράγματα.

Έχουν βρει ευκαιρία κάποιες μειοψηφικές δυνάμεις να βγάζουν στον αφρό μια σειρά από αντικοινωνικά ζητήματα και αντικοινωνικές συμπεριφορές. Αυτά δεν μπορούν να συνεχιστούν έτσι. Κι επαναλαμβάνω ότι αυτή είναι η Ελλάδα που «φεύγει», η Ελλάδα της ανομίας και της ατιμωρησίας.

Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά δεν μπορεί ο πολίτης μόνος του. Χρειάζεται και ο υπουργός του να τον βοηθήσει και η αστυνομία και οι αρχές και όλοι εμείς με το λόγο μας. Αλλά δεν μπορεί ο πολίτης να τα βάλει μόνος του μαζί τους. Τι να κάνει;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Όχι προς Θεού, δεν είπα αυτό.

Δημοσιογράφος: Όπως ο άλλος που κατεβαίνει να διαδηλώσει την αντίθεση του στα μέτρα που λαμβάνονται. Απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο. Δεν μπορεί να πάει να χτυπηθεί. Προσπάθησε να το κάνει και το ΠΑΜΕ με τον προκάτοχό σας, το παρακολουθούσε κι εκείνος. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι. Δεν αναφέρομαι σε αυτό. Αναφέρομαι στο ότι όταν αυτές οι ομάδες μπορούν και τα κάνουν αυτά σημαίνει ότι τα έκαναν και στο παρελθόν χωρίς να τιμωρηθεί κανείς, χωρίς να συλληφθεί κανείς. Δυστυχώς, δεν δικάστηκε και δεν καταδικάστηκε κανείς. Βεβαίως από την άλλη πλευρά είναι αυτή η παθογένεια του ποδοσφαίρου με τα πολλά εκατομμύρια που δεν υπήρχαν.

Όλα αυτά δημιούργησαν αυτήν την αρρωστημένη ατμόσφαιρα. Γι’ αυτό είπα ότι είναι η Ελλάδα που φεύγει. Η αστυνομία είναι εδώ.

Από τη μέρα που ανέλαβα ξανά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, βγάλαμε στο δρόμο επιπλέον 195 αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ και περιπολούν στις γειτονιές. Σε λίγες μέρες άλλοι 240 αστυνομικοί-ειδικοί φρουροί θα ενισχύσουν τις ομάδες ΔΙ.ΑΣ. Θέλω να πω ότι αυτή είναι η δουλειά μας.

Δημοσιογράφος: Ωραία ας έρθουμε τώρα στον ελάχιστο χρόνο που μας μένει στο ΠΑΣΟΚ. Έχετε πλέον έναν καινούργιο αρχηγό. Εσείς βεβαίως δεν βάλατε τελικώς υποψηφιότητα για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Το παιχνίδι παίχτηκε με έναν και μοναδικό υποψήφιο. Κάτι δεν πήγε καλά ή δεν υπήρχε καμία άλλη δυνατότητα για να μην εξαφανιστεί τελικώς ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Νομίζω ότι είναι τόσο κρίσιμες οι στιγμές για τη δική μας παράταξη που δεν υπάρχει η πολυτέλεια ούτε των πολλών υποψηφιοτήτων, ούτε των πολλών παιχνιδιών. Ήταν μια ώριμη υποψηφιότητα του Βαγγέλη Βενιζέλου και καλώς οδηγηθήκαμε εδώ. Το ερώτημα που θέλω να θέσω είναι πώς μπορούμε να πείσουμε τους πολίτες ότι όλα αυτά που έκαναν αυτό το χρονικό διάστημα με τις μεγάλες θυσίες και μονόδρομος ήταν αλλά και θα δικαιωθούν. Αλλά και το πως μπορούμε να ανοίξουμε μια προοπτική την επομένη των εκλογών, ούτως ώστε να έχουμε μια ευπρόσωπη παρουσία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Δημοσιογράφος: Κύριε Χρυσοχοΐδη, ανεξαρτήτως του τι τελικώς θα συμβεί και των εκτιμήσεων ή και των μετρήσεων που γίνονται των διαθέσεων της κοινής γνώμης, εσείς- παρακαλώ να μου απαντήσετε, είναι υποθετικό- υπάρχει η δυνατότητα, η πιθανότητα, λένε τουλάχιστον στη Λ. Συγγρού, στη Ν.Δ το κόμμα τους να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία μέσα στη Βουλή, ανεξαρτήτως των ψήφων που θα πάρει αυτό είναι το χαρακτηριστικό του εκλογικού νόμου. Έστω, ότι ο κ. Σαμαράς έχει πάνω από 151 βουλευτές. Έχει λόγο το ΠΑΣΟΚ να τον βοηθήσει στη συνέχιση της κυβερνητικής δουλειάς αν αυτό συμβεί;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η γνώμη μου είναι ότι εφόσον το όποιο κόμμα, η Ν.Δ στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχει αποφασίσει με κατηγορηματικό τρόπο να ακολουθήσει μια πολιτική που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν την υποχρέωση, τουλάχιστον στα μείζονα, στα αυτονόητα, να βοηθήσουν. Το πώς θα γίνει αυτό, είναι ένα ζήτημα που θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης την επομένη των εκλογών. Η άποψη μου, όμως, είναι ότι η στείρα άρνηση έτσι όπως τη γνωρίσαμε από τη ΝΔ τα δύο πρώτα χρόνια πραγματικά συνέβαλε στο να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα, εμείς να κάνουμε περισσότερα λάθη, να καθυστερήσουμε, να είμαστε λιγότερο τολμηροί και λιγότερο αποφασιστικοί. Άρα, την πλήρωσε πάλι ο ελληνικός λαός. Ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων είναι να πάνε τον τόπο μπροστά, απ’ όποια θέση κι αν είναι.

Δημοσιογράφος: Με συμμετοχή στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή με την ανοχή ή και την υποστήριξη εκεί που θα κρίνεται σωστό και χρήσιμο;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Συμμετέχεις σε μια κυβέρνηση όταν συμφωνείς πάνω σε πέντε προγραμματικές αρχές οι οποίες στη συνέχεια θα υλοποιηθούν. Εάν υπάρχουν αυτές τότε μπορείς να εξετάσεις τη συμμετοχή σου στην κυβέρνηση, αν δεν υπάρχουν…

Δημοσιογράφος: Υπάρχει το πρόγραμμα, το ψηφίσατε και μαζί άλλωστε, άρα οι προγραμματικές αρχές υπάρχουν.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν συγκεκριμένες προτεραιότητες που έχει κάθε κυβέρνηση. Υπάρχουν και πολιτικές πάνω στις οποίες πρέπει να συμφωνηθούν όλα αυτά. Κατά τη γνώμη μου, είναι νωρίς ακόμα να το δούμε αυτό. Η Ν.Δ λέει ότι παλεύει ως πρώτο κόμμα για την αυτοδύναμη παρουσία της στη Βουλή. Ας τα δούμε λοιπόν. Αλλά η βασική μου αρχή είναι αυτή. Η ευθύνη της πολιτικής είναι να συμμετέχει, να μην αρνείται.

Δημοσιογράφος: Το ΠΑΣΟΚ θα ξεπεράσει το 20%;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν μπορώ να βάλω τέτοια όρια. Εξαρτάται. Αν πραγματικά πείσουμε τους πολίτες στο επόμενο χρονικό διάστημα ότι αυτό που ήμασταν έχει σχέση με αυτό που ήμασταν πάντα και δεύτερον ότι δεν ήμαστε κάτι διαφορετικό, όπως βλέπετε να μας εμφανίζουν στα γκάλοπ ότι ήμαστε δεξιά, ακροδεξιά κάτι άλλο δηλαδή από αυτό, το οποίο πραγματικά είναι αυτή η παράταξη και έχει μια ιστορική προσφορά, τότε ενδεχομένως να ξεπεράσουμε και να πάμε πολύ καλά.

Τελευταίες Αναρτήσεις