Σα 26 Νοεμβρίου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2012Δελτία Τύπου Μάρτιος 201216-03-2012: Ομιλία του ΥΠτΠ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στη Βουλή, σχετικά με τα μέσα και τον εξοπλισμό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής...

16-03-2012: Ομιλία του ΥΠτΠ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στη Βουλή, σχετικά με τα μέσα και τον εξοπλισμό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Θρακικό πέλαγος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Ελένης Τσιαούση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 16 Mαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στη Βουλή, σχετικά με τα μέσα και τον εξοπλισμό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Θρακικό πέλαγος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Ελένης Τσιαούση

Κύριε Πρόεδρε,

Η ερώτηση της συναδέλφου κας Τσιαούση μας δίνει την αφορμή να μιλήσουμε για το ρόλο του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο Πέλαγος. Ο ρόλος αυτός είναι πολύ σημαντικός και κρίσιμος, σε ό,τι αφορά στην καθημερινή διεξαγωγή πολύ ευαίσθητων και ταυτόχρονα κρίσιμων δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τα εθνικά θέματα της χώρας. Κατ΄ αυτή την έννοια λοιπόν, ο ρόλος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι εξαιρετικά σημαντικός, εξαιρετικά κρίσιμος και γι’ αυτό το λόγο υπάρχει ένα ανθρώπινο δυναμικό, το προσωπικό του, το οποίο καθημερινά δίνει μάχες, έτσι ώστε η χώρα να είναι ασφαλής.

Επίσης πρέπει να σας πω ότι το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό και τις υπόλοιπες Ένοπλες Δυνάμεις παίζει έναν εξαιρετικά κρίσιμο ρόλο στα ζητήματα που έχουν σχέση με τη φύλαξη των συνόρων μας. Ταυτόχρονα αποτελεί τον βασικό, κεντρικό κορμό του Frontex , που είναι ένας Ευρωπαϊκός οργανισμός, μια Ευρωπαϊκή δύναμη που στηρίζει την ασφάλεια της χώρας μας στα θαλάσσια και χερσαία σύνορά μας.

Ασφαλώς, αυτό απαιτεί μια καθημερινή επιχειρησιακή ετοιμότητα και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού και σε επίπεδο μέσων και εξοπλισμού. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν προβλήματα και μάλιστα σημαντικά. Τα είχα συναντήσει μπροστά μου και πριν από ενάμιση χρόνο όταν ήμουν ξανά υπεύθυνος για το Λιμενικό Σώμα. Τότε είχαμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια, η οποία άρχισε να αποδίδει. Άρχισαν να αποκαθίστανται οι βλάβες και οι ζημιές. Πραγματικά υπήρχε ένα απαράδεκτο καθεστώς με την αχρησία εκατοντάδων μέσων και αυτό βέβαια είχε να κάνει με γραφειοκρατία, αναποφασιστικότητα και αδράνεια. Και δεν είναι δυνατόν να μας διακρίνει αδράνεια στα θέματα αυτά. Η διαδικασία αποκατάστασης προχωράει, το κόστος δεν είναι επτά χιλιάδες ευρώ, ας μην μπαίνουμε σε αυτά τα ζητήματα. Αυτά είναι επιχειρησιακά, δεν μας αφορούν. Είναι πολύ περισσότερα, αλλά δεν έχει καμία σημασία. Δεν έχει καμία σημασία να συζητούμε εδώ θέματα επιχειρησιακά. Αν για παράδειγμα ένα αντιτορπιλικό ή μία ακταιωρός ή οτιδήποτε άλλο κινείται στα θαλάσσια σύνορά μας. Αυτό είναι αρμοδιότητα και δουλειά άλλων και αυτοί πρέπει να είναι υπεύθυνοι. Δεν χρειάζονται ούτε καν ανακοινώσεις για τα ζητήματα αυτά.

Από χθες, μόλις έλαβα γνώση της δικής σας ερώτησης, έδωσα εντολή να ενημερωθώ, να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει και στη συνέχεια άμεσα να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να επισκευασθεί το σκάφος του Λιμενικού της Αλεξανδρούπολης και να παραδοθεί στις Λιμενικές Αρχές της πόλης, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους και να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.

Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Δευτερολογία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη:

Δεν είναι κατά τη γνώμη μου θέμα φιλότιμου. Είναι ζήτημα στοιχειώδους προστασίας των συνόρων μας, στοιχειώδους αισθήματος ασφάλειας που πρέπει να διακρίνει μια χώρα και τους διοικούντες αυτήν. Συνεπώς, εκείνο που έχει αξία και σημασία είναι να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των κινδύνων. Βεβαίως και εσείς θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι όσους αστυνομικούς κι αν βάλουμε στον Έβρο, αν δεν λύσουμε το θέμα της φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων, δυστυχώς, αυτό που θα κάνουμε είναι να τους στέλνουμε απλώς στην Αθήνα. Από κει και πέρα έχουμε το γνωστό φαινόμενο στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις μας, όπου χιλιάδες δυστυχισμένοι άνθρωποι αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης από διάφορους επιτήδειους, από εγκληματικά κυκλώματα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κλίμα ανασφάλειας, εγκληματικότητας και τέλος να πλήττεται στον πυρήνα της η έννοια της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Γιατί η έννοια της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, ενσωματώνονται σε μια βασική έννοια – που έχει αξία για τον καθένα από εμάς – αυτή της Ασφάλειας. Αν κάποιος δεν είναι ασφαλής και είναι ένας φοβισμένος άνθρωπος αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει και δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις ψύχραιμες. Γι’ αυτό λοιπόν, η μεταναστευτική πολιτική είναι αυτό το οποίο χρειάζεται σήμερα η χώρα, να προχωρήσει δηλαδή στην εφαρμογή της γιατί υπάρχει ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Το δικό μας στρατηγικό σχέδιο, προκειμένου το επόμενο χρονικό διάστημα να αποκτήσει η χώρα όλες εκείνες τις υποδομές που θα της επιτρέψουν να σταματήσει αυτό το φαινόμενο. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας. Αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτή είναι η αποστολή μας: να τελειώσουμε επιτέλους με αυτό το φαινόμενο με τρόπο αποφασιστικό και αποτελεσματικό για να μην την «πληρώνουν» απλά οι κάτοικοι του Έβρου, όπως πολύ σωστά λέτε, αλλά και το κέντρο της Αθήνας που είναι ένα από τα ιστορικότερα σημεία του πλανήτη. Νομίζω ότι, τα θέματα της ασφάλειας, της ελευθερίας, των ατομικών δικαιωμάτων αναδεικνύονται σε μείζονα και έχουμε υποχρέωση να απαντήσουμε, αλλιώς θα μας υποκαταστήσουν άλλοι. Και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε στην Ελληνική Δημοκρατία.

Σας υπόσχομαι λοιπόν, ότι το ζήτημα της αποκατάστασης των ζημιών των σκαφών του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής θα προχωρήσει αμέσως. Θα δούμε πολύ γρήγορα τα ζητήματα που έχουν σχέση με την παράνομη μετανάστευση και είμαι βέβαιος ότι με τη δική σας συμμετοχή, τη στήριξη των κατοίκων και των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης στον Έβρο, θα διαμορφώσουμε λύσεις κοινά αποδεκτές, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες ενός μεγάλου ανθρώπινου, αλλά ταυτόχρονα και κοινωνικού και εθνικού προβλήματος.

Ευχαριστώ.

Τελευταίες Αναρτήσεις