Δε 8 Αυγούστου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2012Δελτία Τύπου Φεβρουάριος 201219-02-2012:Δελτίο Τύπου με συνέντευξη Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και το δημοσιογράφο Γιάννη Αντύπα.

19-02-2012:Δελτίο Τύπου με συνέντευξη Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και το δημοσιογράφο Γιάννη Αντύπα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και το δημοσιογράφο Γιάννη Αντύπα

  • Πάλι οι γνωστοί- άγνωστοι έπιασαν στον ύπνο την ΕΛ.ΑΣ…

Μήπως να ξεμπερδεύουμε και μ’αυτό το μύθο; Δυστυχώς, η βία ως μέθοδος υποτίθεται πολιτικής διαμαρτυρίας. δεν αφορά έναν κύκλο 100-200 «γνωστών αγνώστων» όπως συνηθίζεται να λέγεται. Τα γεγονότα του 2008 «ριζοσπαστικοποίησαν» ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό νέων κατά βάση ανθρώπων που κινούνται σε αυτόν τον χώρο. Αυτό σε καμιά περίπτωση βέβαια δε σημαίνει ότι δε μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε ότι μπορεί να δηλώνει κανείς ικανοποιημένος με αυτό που συνέβη την Κυριακή.

  •  Το ερώτημα παραμένει: υπάρχει λύση;

Ναι, λύσεις υπάρχουν. Όχι μόνο στην βελτίωση του σχεδιασμού και των μέσων επιχειρησιακής αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων. Η αντιμετώπισή τους χρειάζεται και τη συγκρότηση ενός θεσμικού και πολιτικού μετώπου. Στο θεσμικό επίπεδο χρειάζονται παρεμβάσεις που θα το προσαρμόζουν στα σύγχρονα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα και δε θα μένουν σε στερεότυπα και ιδεοληψίες που αφορούν πια μόνο τριτοκοσμικές χώρες. Στο πολιτικό μέτωπο προφανώς δεν αρκεί η εκ των υστέρων ομόθυμη καταδίκη τέτοιων φαινομένων. Χρειάζεται να μη ρίχνουμε, ακουσίως πιστεύω, βενζίνη στο στουπί όλων αυτών που θέλουν να κάψουν και να καταστρέψουν.

  •  Ποιοι το κάνουν αυτό;

Δυστυχώς, πολλοί και αυτό αφορά το σύνολο όσων παράγουν δημόσιο λόγο στη χώρα. Όταν π.χ. εξελισσόταν τα πρόσφατα γεγονότα, την ίδια στιγμή ακουγόταν από πολιτικά κόμματα απόψεις όπως «φωτιά και τσεκούρι σε αυτήν την πολιτική» ή «το πρόβλημα είναι οι κουκουλοφόροι με τα κουστούμια και τις γραβάτες». Ο συνολικός τρόπος που εκφράζεται ο δημόσιος λόγος με τις υπερβολές, τους λαϊκισμούς και τις δημαγωγίες κουβαλάει νερό σ’αυτόν το μύλο.

  •  Ο Αντώνης Σαμαράς είπε πως θα τους βγάλει τις κουκούλες…

Με βάση επίσημα στοιχεία, τα δύο προηγούμενα χρόνια βγήκαν 3.000 κουκούλες και για 1.300 από αυτούς σχηματίστηκαν δικογραφίες και παραπέμφθηκαν για συγκεκριμένα αδικήματα. Μπορεί κανείς να κάνει όμως τη βάσιμη εκτίμηση ότι αρκετοί από αυτούς ήταν παρόντες στα επεισόδια της Κυριακής. Κάτι που δείχνει ότι το σύστημα είναι σε κάποια σημεία «τρύπιο».

  •  Αποτελεί αυτό αιχμή για τη δικαιοσύνη;

Όχι, δεν είναι μόνο θέμα δικαιοσύνης. Είναι θέμα του δικονομικού πλαισίου που διέπει τα συγκεκριμένα αδικήματα και του τρόπου που διενεργείται η προανάκριση

  •  Όταν βγάλατε τις κουκούλες τι είδατε;

Από την εικόνα που έχει διαμορφωθεί για τα πρόσωπα που κατά καιρούς έχουν στοιχειοθετηθεί αντίστοιχες κατηγορίες, προκύπτει μια αποτύπωση ολόκληρου του κοινωνικού φάσματος σε νεαρές κυρίως ηλικίες. Δεν απουσιάζει, κάθε άλλο, η προέλευση και από αστικές και εύπορες οικογένειες. Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπισή του.

  • Αλλοδαπούς;

Μετά από πάρα πολλά χρόνια υπάρχει στη χώρα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης μεταναστευτικών ροών, εγκεκριμένο και χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να φέρει θεαματικά αποτελέσματα στο κρίσιμο αυτό ζήτημα. Έχει όμως ένα κομβικό σημείο για την επιτυχημένη εφαρμογή του. Τη χωροθέτηση και κατασκευή χώρων υποδοχής, φιλοξενίας και κράτησης αλλοδαπών που βρίσκονται παράνομα στη χώρα. Αυτό είναι το σημείο-κλειδί που προσκρούει στις γνωστές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών που γειτνιάζουν εκ του μακρόθεν με τις σχετικές σχεδιαζόμενες υποδομές. Χωρίς αυτές όμως, η ωμή αλήθεια είναι ότι θα υπάρχει άλλοτε μία καλύτερη, άλλοτε μία λιγότερο καλύτερη διαχείριση του προβλήματος, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Πρέπει να μπει τέλος και σε αυτό το θέμα με τους τοπικισμούς και τις δημαγωγίες. Η Ελληνική Πολιτεία σε όλα τα επίπεδα, πρέπει να ανταποκριθεί στην ευθύνη της να απαλλάξει την Αθήνα από αυτήν τη βαθιά πληγή.

  •  Η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να παραταθεί;

Έχω κατ’επανάληψη και σε προγενέστερο χρόνο εκφράσει την άποψη ότι η σπουδή για τη διενέργεια εκλογών πριν δημιουργηθεί ένα περιβάλλον οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας στη χώρα είναι εγκληματική. Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο οι μόνοι που έχουν λόγο και ρόλο να το εκτιμήσουν και να το αποφασίσουν είναι οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις και κανείς άλλος. Το γεγονός ότι με διαχρονικές δικές μας πολιτικές ευθύνες έχουμε απωλέσει τη δημοσιονομική μας κυριαρχία, δεν επιτρέπει σε κανέναν να αμφισβητεί την εθνική και πολιτική μας αυτοτέλεια και κυριαρχία.

  •  Φοβάστε το ενδεχόμενο νέου κόμματος από όσους διαγράφηκαν;

Η ίδρυση νέων κομμάτων έχει νόημα μόνο αν αυτά αντιστοιχίζονται σε υπαρκτές πολιτικές και κοινωνικές ανάγκες. Σήμερα δυστυχώς το αντιμνημονιακό μπαϊράκι το σηκώνουν ήδη αρκετοί. Είναι ήδη πολλοί όσοι επιμένουν να διεκδικούν να είναι πρόσκαιρα ευχάριστοι, να χαϊδεύουν τα αυτιά και το θυμικό των πολιτών. Δεν χρειάζονται κι άλλοι.

Τελευταίες Αναρτήσεις