Τε 10 Αυγούστου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2012Δελτία Τύπου Φεβρουάριος 201214-02-2012: Δελτίο Τύπου σχετικά με ομιλία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην επερώτηση του Ανεξάρτητου Βουλευτή Σπυρίδωνα...

14-02-2012: Δελτίο Τύπου σχετικά με ομιλία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην επερώτηση του Ανεξάρτητου Βουλευτή Σπυρίδωνα Γαληνού σχετικά με τη διατήρηση των υπαρχόντων κλιμακίων Πυροσβεστικής στη Λέσβο

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην επερώτηση του Ανεξάρτητου Βουλευτή Σπυρίδωνα Γαληνού σχετικά με τη διατήρηση των υπαρχόντων κλιμακίων Πυροσβεστικής στη Λέσβο

Η ομιλία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην με αριθμό 18/27-1-2012 επερώτηση του Ανεξάρτητου Βουλευτή κ. Σπυρίδωνος Γαληνού σύμφωνα με το άρθρο 134, παράγραφος 2 του Κανονισμού της Βουλής, αρμοδιότητας Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τη διατήρηση των υπαρχόντων κλιμακίων Πυροσβεστικής στη Λέσβο:

«Κυρία Πρόεδρε

Θέλω να πιστεύω ότι η επιλογή της διαδικασίας της επερώτησης για το θέμα έγκειται κυρίως στην ιδιαίτερη σημασία που έχει τοπικά για την περιοχή της Λέσβου, καθώς και στην αντίστοιχη ευαισθησία του συναδέλφου. Όμως, η διαδικασία που ο κύριος συνάδελφος επέλεξε, μου δίνει τη δυνατότητα μιας ευρύτερης συζήτησης γύρω από το θέμα του επιχειρησιακού σχεδιασμού του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και ειδικότερα στην περιοχή του Νομού Λέσβου συνολικά.

Σε ό,τι το αντικείμενο της ερώτησης και στο οποίο δεν θα υπεκφύγω καθόλου να απαντήσω, είναι να καθησυχάσω κατ’ αρχήν τον κύριο συνάδελφο και όλους όσους αδίκως ανησυχούν για το συγκεκριμένο θέμα. Αυτό γιατί η ανησυχία αυτή εντάσσεται σε μία φημολογία, που διαπερνά όλες τις περιοχές της χώρας εδώ και πάρα πολύ μεγάλο διάστημα από τη διαρροή –όχι την κακοπροαίρετη- της επεξεργασίας μιας τεχνικής επιτροπής του Πυροσβεστικού Σώματος αυτήν την περίοδο.

Μια θετική πρωτοβουλία του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, που σκοπό έχει την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες κάθε περιοχής, πήρε έκταση και δημοσιοποίηση σε ένα πρώιμο στάδιο. Δημιούργησε με τον τρόπο αυτό τέτοιου είδους ζητήματα, όπως αυτά που τίθενται από τον κύριο συνάδελφο, χωρίς να υπάρχει ειλικρινά κανένας λόγος να υπάρχει αυτή η ανησυχία.

Αυτή τη στιγμή αυτό που γίνεται είναι ότι συστάθηκε -επαναλαμβάνω- μια τεχνική επιτροπή με απόφαση του Αρχηγείου, που κάνει μια προσέγγιση όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένη σε αυτό το πρώτο επίπεδο αναδιάρθρωσης και επανεξέτασης του σχεδιασμού των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος σε όλη τη χώρα. Αυτό συνέβη προκειμένου να εντοπιστούν ενδεχόμενες δυσαρμονίες, ανορθολογικές κατανομές υπηρεσιών και προσωπικού και να προταθεί μια ορθολογικότερη διάθεση του προσωπικού, των υπηρεσιακών δομών για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Αυτός είναι ο στόχος, αυτή είναι η πρόθεση και αυτό γίνεται αυτή τη στιγμή. Θέλω να είμαι απολύτως συγκεκριμένος. Από την ενημέρωση που είχαμε -γιατί στο πολιτικό επίπεδο του Υπουργείου, στον Υπουργό, στον Υφυπουργό και στο Γενικό Γραμματεία Δημόσιας Τάξης δεν έχει φτάσει επισήμως κάτι από τις επεξεργασίες αυτής της τεχνικής επιτροπής- είναι σε φάση ολοκλήρωσης και υποβολής της προς τον Αρχηγό, όπου θα γίνει μια νέα αξιολόγηση και επεξεργασία από το Επιτελείο του Πυροσβεστικού Σώματος και στη συνέχεια, θα αποσταλεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω, κύριε συνάδελφε, με απόλυτη ειλικρίνεια ότι, όπως και σε όλα τα παρεμφερή θέματα, θα υπάρξει διάλογος με τους πολιτικούς και θεσμικούς εκπροσώπους κάθε περιοχής. Δεν θα υπάρξει κανένας απολύτως αιφνιδιασμός όταν θα υπάρξει μια τελική κατάληξη αυτού του νέου επιχειρησιακού σχεδιασμού σε ό,τι αφορά τη δομή των υπηρεσιών και την κατανομή του προσωπικού που θα εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον της κάθε περιοχής με τον αποτελεσματικότερο τρόπο.

Χαρακτηριστικό της φημολογίας και όλης αυτής της προσπάθειας που γίνεται για να δημιουργηθεί θόρυβος είναι το εξής γεγονός. Επειδή προέκυψε η πρωτοβουλία σας αυτή, ζήτησα μια ενημέρωση ειδικά για την περιοχή. Από ό,τι με πληροφόρησαν -και φαντάζομαι ότι με πληροφόρησαν σωστά- η συγκεκριμένη επιτροπή δεν προτείνει την κατάργηση και των δύο πυροσβεστικών κλιμακίων στην περιοχή του Νομού Λέσβου, στα οποία αναφέρεσθε.

Θέλω, λοιπόν, ανακεφαλαιώνοντας, να σας πω το εξής. Αυτή τη στιγμή δεν επίκειται καμία σε άμεσο χρόνο ενεργοποίησης απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για αναδιάρθρωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών».

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

«Κυρία Πρόεδρε, θέλω να διαβεβαιώσω τον κύριο συνάδελφο ότι τα δάση του Νομού Λέσβου δεν έχουν καμμία πιθανότητα να τύχουν της χθεσινοβραδινής τύχης των κτηρίων του κέντρου της Αθήνας, εκτός αν οι κάτοικοί τους –που δεν μου περνά καν από το μυαλό, δεν μπορώ να το διανοηθώ- στηθούν στους δρόμους και εμποδίζουν τα πυροσβεστικά οχήματα να πλησιάσουν για την κατάσβεση. Επομένως, μην ανησυχείτε.

Θέλω να κρατήσετε, αγαπητέ κύριε συνάδελφε, τη φράση που είπα. Δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός και όταν η διαδικασία αυτή φτάσει στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, εσείς, οι άλλοι συνάδελφοι Βουλευτές από το Νομό Λέσβου, εκπρόσωποι της περιφερειακής ενότητας και του Δήμου θα κάνουμε μία κουβέντα στο Υπουργείο. Θα παρουσιαστεί η όποια τελική πρόταση και θα συζητήσουμε επ’ αυτής. Αυτό είναι απόλυτη δέσμευση και θέλω να μείνουμε σ’ αυτήν, κατ’ αρχήν.

Θέλω δε να σας πω τι λέει για το Νομό Λέσβου αυτή η τεχνική Επιτροπή, για να δείτε πόσο σχετική σημασία έχουν οι επεξεργασίες στο στάδιο που βρίσκονται. Προτείνει, πράγματι, την κατάργηση του ενός εκ των δύο -και γι’ αυτό ήθελα να μην δημιουργηθεί καμμία παρεξήγηση- πυροσβεστικού κλιμακίου και συγκεκριμένα στην Αγιάσο, όμως αναβαθμίζει την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης από Γ’ τάξεως σε Α’, που σημαίνει ότι από τριάντα πέντε άτομα προσωπικό προβλέπει εξήντα πέντε.

Αναβαθμίζει το πυροσβεστικό κλιμάκιο Καλλονής από κλιμάκιο σε πυροσβεστική υπηρεσία Δ’ τάξης. Κάνει, εν πάση περιπτώσει, με τα κριτήρια με τα οποία δούλεψε και τις παραμέτρους που χρησιμοποίησε, μία συνολική πρόταση που αναβαθμίζει άλλες υπηρεσίες και προτείνει την κατάργηση του συγκεκριμένου κλιμακίου. Κάτι που επαναλαμβάνω είναι σε στάδιο που δεν δικαιολογεί καμμία ανησυχία και με τη διαβεβαίωση που σας έδωσα για την ενημέρωση, το διάλογο και τη διαβούλευση μαζί σας πριν από την οποιαδήποτε απόφαση, νομίζω ότι πραγματικά οποιαδήποτε περαιτέρω ανησυχία, κατά την άποψή μου, θα ήταν υπερβολική.

Υπάρχει ένα ζήτημα, γι’ αυτό χαρακτήρισα εύλογα τα ερωτήματα, για το πότε συγκροτήθηκε η Επιτροπή. Όταν είπα ότι «η διαδικασία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο» αναφερόμουν σε πρώιμο στάδιο σε σχέση με την τελική ολοκλήρωσή της. Η Επιτροπή πράγματι έχει ουσιαστικά τελειώσει ή τελειώνει αυτές τις μέρες και θα υποβάλει προς τον Αρχηγό το πόρισμά της. Δεν είναι η Επιτροπή σε πρώιμο στάδιο. Καταρχήν, θέλω να σας πω ότι δεν ήταν ούτε εντολή του Υπουργείου, της πολιτικής ηγεσίας ούτε έχει πράγματι βάλει κάποιο πλαίσιο κατεύθυνσης.

Η πρωτοβουλία αυτή την οποία χαρακτήρισα θεμιτή και θετική ήταν του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Σώμα ενισχύεται ουσιαστικά με τέσσερις χιλιάδες πυροσβέστες πενταετούς θητείας και περίπου οκτακόσιους δέκα πυροσβέστες μόνιμους αξιωματικούς και δόκιμους πυροσβέστες, μέσω των προκηρύξεων που είτε ολοκληρώθηκαν, είτε είναι σε εξέλιξη και ολοκληρώνονται. Ενισχύεται, λοιπόν, με προσωπικό που καλύπτει απολύτως το σύνολο των οργανικών θέσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, θα έλεγα, για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Μπαίνει εύλογα το ερώτημα πώς αυτό το προσωπικό θα κατανεμηθεί σε υπηρεσίες με μία δομή, διάρθρωση και χωροταξική κατανομή που να αποδίδει το καλύτερο αποτέλεσμα. Σ’ αυτό το λογικό συνειρμό, σ’ αυτή την αναγκαιότητα πήρε το αρχηγείο –και μόνο αυτό, το επαναλαμβάνω- την πρωτοβουλία να ξεκινήσει αυτήν τη διαδικασία η οποία θα κριθεί, θα αξιολογηθεί στο αν θα γίνει και πώς θα γίνει.

Κύριε Κοραντή, θέλω να σας πω ότι το Πυροσβεστικό Σώμα αυτή τη στιγμή υφίσταται, έχει υπηρεσίες και δομές. Κατά την αντιπυρική περίοδο που επίκειται, αν δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει Πυροσβεστικό Σώμα και Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αν δηλαδή στο νομό Λέσβου οι υπηρεσίες μείνουν όπως ήταν, ενισχυμένες με το προσωπικό που παίρνουμε, δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο κενό στο επιχειρησιακό σχέδιο. Αντιθέτως πιστεύω ότι η αντιπυρική περίοδος της οποίας ο σχεδιασμός αποτελεί αντικείμενο εργώδους προετοιμασίας του Πυροσβεστικού Σώματος με στόχο να είναι φέτος για όλη τη χώρα πιο έγκαιρα ολοκληρωμένος απ’ ό,τι αντίστοιχα άλλες χρονιές σε συνδυασμό με την ενίσχυση σε προσωπικό, θα δώσει τη δυνατότητα να είμαστε ακόμα περισσότερο αποτελεσματικοί απέναντι στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο.

Επειδή κάνατε μία αναφορά σε σχέση με το διαγωνισμό μίσθωσης των εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης μέσω του νατοϊκού οργανισμού ΝΑΜ SA , ειλικρινά μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η αναφορά σας ότι θα μας κοστίσει «ο κούκος αηδόνι» και να ρωτήσουμε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Καταρχήν θα διευκρινίσω ότι η NAMSA δεν είναι ο ανάδοχος, ούτε αναλαμβάνει κάτι. Έχει την ευθύνη της διαγωνιστικής διαδικασίας και μόνο, μας προτείνει ανάδοχο και αν η προτεινόμενη σύμβαση κριθεί από το αρχηγείο συμφέρουσα οικονομικά και τεχνικά, έχει το περιθώριο να εγκρίνει την υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης ή όχι.

Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στην πρώτη δοκιμή αξιοποίησης αυτής της δυνατότητας, αναθέτοντας στον οργανισμό NAMSA τη διαδικασία εξεύρεσης αναδόχου μέσω διεθνούς διαγωνισμού για τη συντήρηση των ελικοπτέρων, στο τεχνικό και το οικονομικό αποτέλεσμα που προέκυψε, οποιοδήποτε συγκριτικό στοιχείο και αν αντιπαραβάλει κανείς, δείχνει ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις είναι αρκετά συμφερότεροι για το ελληνικό δημόσιο από προηγούμενες αντίστοιχες συμβάσεις.

Επομένως δεν συμμερίζομαι καταρχήν την γνώμη σας. Ίσως σε μία ενδεχόμενη άλλη συζήτηση θα μας δοθεί η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, αλλά εμείς δεν συμμεριζόμαστε ότι η επιλογή αυτή ενέχει τέτοιους κινδύνους. Αντιθέτως πιστεύουμε ότι μπορεί να συμβάλει στη μεγαλύτερη διαφάνεια, στη μεγαλύτερη ταχύτητα και στις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες για τη συντήρηση και για τη μίσθωση των εναέριων μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον αγαπητό συνάδελφο κύριο Δρίτσα, παρότι ήταν φανερό απ’ αυτά που ήδη είπα, ότι αυτή η συζήτηση δεν έχει κανένα κίνητρο και καμία στόχευση δημοσιονομικού χαρακτήρα. Γι’ αυτό ακριβώς σας είπα ότι δεν είναι κατεύθυνση καν της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ως προς το Πυροσβεστικό Σώμα να κάνει την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών. Είναι πρωτοβουλία του Σώματος, θα αξιολογηθεί πολιτικά –επιχειρησιακά όχι γιατί δεν είναι δική μας δουλειά- η αρτιότητα της επεξεργασίας, καθώς και η χρονική επιλογή υλοποίησης μετά από το διάλογο και τη συζήτηση με τις αντίστοιχες πολιτικές και θεσμικές εκφράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σχολιάσω κάτι που είπε ο κύριος Κοραντής για τη μίσθωση των εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης. Ανέφερε αν μας έχει περάσει από το μυαλό η αγορά μικρότερων και πιο ευέλικτων μέσων.

Θέλω, με την ευκαιρία που μου δώσατε, να μοιραστώ μαζί σας μία διαπίστωση κι έναν προβληματισμό σε σχέση με αυτό το θέμα.

Υπάρχει ένα ζήτημα: όταν την 11ετία 2000 – 2011 το Ελληνικό Δημόσιο έχει πληρώσει συνολικά, αθροιστικά λίγο πάνω από 300.000.000 ευρώ για μίσθωση ελικοπτέρων, ίσως δεν θέλει πάρα πολλή ανάλυση το ότι θα μπορούσε να υπάρξει –και η άποψή μου είναι ότι αυτό πρέπει να γίνει- ένα πρόγραμμα αγοράς αντί ετήσιας μίσθωσης. Δεν είναι δική μου δουλειά αν είναι μικρά και ευέλικτα, μεσαία, βαρέως τύπου, πόσα και τι. Από τη στιγμή, όμως, που είναι διαπιστωμένο πως μέσα σε δέκα χρόνια θα μπορούσαμε να είχαμε αγοράσει δεκαπέντε ελικόπτερα, να τα έχουμε προς χρήση και ίσως και να τα διαθέτει με ανταπόδοση σε χώρες όπως η Αυστραλία, παραδείγματος χάρη, ή σε χώρες της άλλης πλευράς του Ισημερινού που δεν συμπίπτει η δική τους αντιπυρική περίοδος με τη δική μας. Νομίζω ότι είναι μία λογική σκέψη, εύλογη, η οποία μας απασχολεί. Και στο βαθμό που μας αναλογεί, θα ενημερώσουμε ευρύτερα την Κυβέρνηση, διότι για έναν τέτοιο ανάλογο προγραμματισμό πρέπει να αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σας ευχαριστώ».

Τελευταίες Αναρτήσεις