Τε 17 Αυγούστου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2012Δελτία Τύπου Φεβρουάριος 201205-02-2012: Δελτίο Τύπου σχετικά με επιχειρήσεις Πολιτικής Προστασίας στις πληγείσες περιοχές της Ηλείας

05-02-2012: Δελτίο Τύπου σχετικά με επιχειρήσεις Πολιτικής Προστασίας στις πληγείσες περιοχές της Ηλείας

EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το σύνολο σχεδόν των τοπικών κοινοτήτων και δημοτικών διαμερισμάτων των Καλλικρατικών Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου Ηλείας, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 12ωρο, στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολύμπιας του Νομού Ηλείας.

Οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας από την έναρξη των έντονων καιρικών φαινομένων τέθηκαν σε κατάσταση κινητοποίησης και σωστικά συνεργεία των Υπηρεσιών Εκτάκτων Αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας επιχειρούσαν – και συνεχίζουν να επιχειρούν – στις πληγείσες περιοχές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάσθηκαν.

Αυτή τη στιγμή, για λόγους προληπτικούς, βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση των σωστικών συνεργείων για την απομάκρυνση ασθενών από το Νοσοκομείο του Πύργου, του οποίου εγκαταστάσεις έχουν πλημμυρίσει.

Ειδικότερα:

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία από την πρώτη στιγμή έθεσε σε επιφυλακή το σύνολο των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 22 διασώσεις ατόμων στις περιοχές Λαμπέτι, Σαλμώνη, Βαρβάσαινα και Καρούτες. Επίσης έχει δεχτεί 300 κλήσεις για άντληση υδάτων από υπόγεια κατοικιών, επιχειρήσεων και μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία και έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα 130 επιχειρήσεις για την άντληση υδάτων. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, από τις πυροσβεστικές δυνάμεις εντοπίστηκε νεκρή η Π.Ζ. 82 ετών, στην περιοχή του τοπικού διαμερίσματος Βαρβάσαινας στη θέση Λίθαρος, ενώ έγινε προληπτικά απομάκρυνση των Μοναχών της Μονής Παναγίας Κρεμαστών λόγο κατολισθήσεων. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία επιχειρεί με το σύνολο των πυροσβεστικών υπαλλήλων της περιφέρειας, με 33 οχήματα, 2 βάρκες και 1 ερπυστριοφόρο της 6η ΕΜΑΚ.

Από την έναρξη των έντονων καιρικών φαινόμενων κινητοποιήθηκε το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας, ενώ παράλληλα τέθηκε σε ετοιμότητα το αστυνομικό προσωπικό των γειτονικών Αστυνομικών Διευθύνσεων, υπό τις οδηγίες και τον συντονισμό του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Ταξιάρχου Ιωάννη Σιάμου. Οι αστυνομικές δυνάμεις ανταποκρίθηκαν σε κλήσεις εκτάκτων αναγκών και αιτήματα παροχής βοήθειας από πολίτες, συνέδραμαν και διευκόλυναν την κίνηση των σωστικών συνεργείων και παράλληλα έλαβαν και υποστήριξαν τα μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας στις πληγείσες περιοχές. Ήδη, το εθνικό, αστικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί και διεξάγεται κανονικά η κυκλοφορία των οχημάτων.

Με εντολή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Θεόδωρου Μπούφη, απογειώθηκε ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας αρχικά για παροχή έργου έρευνας και διάσωσης, ενώ στην συνέχεια παρέμεινε εξαιτίας της έκτασης των πλημμυρικών φαινομένων για την υποστήριξη των σωστικών συνεργείων.

Οι Γενικοί Γραμματείς Πολιτικής Προστασίας και Δημόσιας Τάξης, κ.κ. Θεόδωρος Μπούφης και Ελευθέριος Οικονόμου, βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, κ. Απόστολο Κατσιφάρα και με τους Αρχηγούς των Σωμάτων Ασφάλειας, τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Παναγιώτη Μπονάτσο και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο και συντονίζουν από κοινού τις επιχειρήσεις πολιτικής προστασίας στις πληγείσες περιοχές.

Στην έδρα του 199 ΣΕΚΥΠΣ βρίσκεται διαρκώς ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας μαζί με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Λόγω της παρούσας κατάστασης και των επικείμενων καιρικών φαινομένων όλος ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε ετοιμότητα.

Τελευταίες Αναρτήσεις