Πε 18 Αυγούστου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2012Δελτία Τύπου Φεβρουάριος 201203-02-2012:Ομιλία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, στη Βουλή, σχετικά με τις προσβολές των εθνικών και θρησκευτικών συμβόλων από...

03-02-2012:Ομιλία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, στη Βουλή, σχετικά με τις προσβολές των εθνικών και θρησκευτικών συμβόλων από «αγνώστους», απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ΛΑ.Ο.Σ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, στη Βουλή, σχετικά με τις προσβολές των εθνικών και θρησκευτικών συμβόλων από «αγνώστους», απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ΛΑ.Ο.Σ

Κύριε συνάδελφε,

Αναφερθήκατε στην ερώτησή σας σε περιστατικά τα οποία είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να επισημάνω ότι η προσβολή εθνικών και θρησκευτικών συμβόλων είναι φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξητικές τάσεις και πράγματι δημιουργεί σοβαρούς προβληματισμούς σε ένα μέρος της κοινωνίας μας.

Αυτό το γεγονός έχει δύο διαστάσεις. Η πρώτη είναι η ποινική διάσταση. Γνωρίζετε βεβαίως ότι οι πράξεις που αναφέρατε είναι ποινικώς κολάσιμες και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμπλέκεται η αστυνομία.

Στο περιστατικό στις Σέρρες, η αστυνομία προέβη σε σύλληψη τριών ατόμων, οι οποίοι παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη, ενώ και τον Ιούλιο σε αντίστοιχο περιστατικό είχε συλλάβει ένα άτομο. Για τα υπόλοιπα περιστατικά, οι δράστες είναι άγνωστοι και διενεργείται η προανάκριση που ορίζουν οι νόμοι προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες.

Επομένως, με πολύ μεγάλη επιφύλαξη ακούω από εσάς τη φράση σας ότι «είναι γνωστοί οι δράστες». Διότι αν είναι γνωστοί οι δράστες τότε γιατί δεν επεμβαίνει ο εισαγγελέας, γιατί δεν έχει γίνει καταγγελία ώστε στη συνέχεια να ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

Όπως αντιλαμβάνεστε όμως οι «ψίθυροι» δεν είναι δουλειά ούτε της Αστυνομίας, ούτε της Δικαιοσύνης. Τα όργανα της Πολιτείας οφείλουν να αναζητούν αποδείξεις. Κάθε άλλη πρακτική θα έλεγα ότι είναι επικίνδυνη και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι συμφωνείτε και εσείς.

Πέραν αυτών, οφείλω να σας ενημερώσω ότι τα Σώματα Ασφαλείας με αφορμή τέτοια κρούσματα, έχουν λάβει ειδικές εντολές και οδηγίες, ώστε να εντάξουν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό τους την προστασία κάθε αγαθού της εθνικής μας κληρονομιάς. Οι εντολές αυτές αφορούν στην ουσιαστική επιτήρηση χώρων όπου φυλάσσονται αρχαιότητες, εθνικά και θρησκευτικά σύμβολα και ιερά κειμήλια. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχουν δοθεί και οδηγίες προκειμένου αξιωματικοί να έλθουν σε επικοινωνία με υπευθύνους τέτοιων χώρων, όπως είναι οι Μητροπόλεις και τα Μοναστήρια, με σκοπό να τους ενημερώσουν για τα αστυνομικά μέτρα πρόληψης, περιοδικά πάντοτε, αλλά και να τους υποδείξουν μέτρα προληπτικού χαρακτήρα που μπορούν οι ίδιοι να λαμβάνουν.

Σε κάθε περίπτωση εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να περιορίσουμε τις πιθανότητες εκδήλωσης τέτοιων ποινικών αδικημάτων.

Ωστόσο όμως συμφωνώ μαζί σας ότι με κάθε τρόπο πρέπει να καταστήσουμε σεβαστές στην ελληνική κοινωνία τις κυρίαρχες αξίες της, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στη συνοχή της κοινωνίας σε μία περίοδο που επηρεάζει ακόμα και τη συνοχή μας. Σε κάθε περίπτωση αντιλαμβάνεστε ότι η Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει λάβει όλα τα μέτρα που επιτρέπει ο νόμος. Από κει και πέρα τόσο η ίδια η τοπική κοινωνία αλλά και οι ενεργοί πολίτες μπορούν να συμβάλλουν στην εξακρίβωση της αλήθειας και στην τιμωρία των ενόχων.

Σας ευχαριστώ.

Δευτερολογία

Κύριε συνάδελφε, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλες οι οδηγίες και οι εντολές προς τις αστυνομικές Αρχές έχουν δοθεί από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας. Να είστε απολύτως βέβαιος γι’ αυτό.

Η θεωρία των γνωστών αγνώστων, μια θεωρία η οποία έρχεται και επανέρχεται σε κάθε εκδήλωση κάποιας κοινωνικής έντασης όποια κι αν είναι αυτή, επιτρέψτε μου να πω ότι δεν στέκει. Δεν στέκει υπό ποια έννοια. Ότι δεν μπορούμε αποδεχόμενοι τη θεωρία αυτή να οδηγηθούμε στην εφαρμογή του νόμου κατά το δοκούν, κατά την εκτίμηση της αστυνομίας. Οι αστυνομικές αρχές έχουν την υποχρέωση να βρουν αποδείξεις. Έχουν την υποχρέωση να διερευνήσουν τις υποθέσεις , να τεκμηριώσουν την παράνομη πράξη και στη συνέχεια να οδηγήσουν την υπόθεση στις δικαστικές αρχές. Αυτή είναι η δουλειά της αστυνομίας. Δεν είναι δουλειά της να ανακαλύπτει ενόχους ούτε να κατασκευάζει ενόχους για να ικανοποιηθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Από την άποψη αυτή επιμένω ότι όσον αφορά τις εντολές οι οποίες έχουν δοθεί είναι απολύτως σαφείς σε ολόκληρη τη χώρα κι όχι μόνο στη δική σας περιοχή. Αυτός είναι ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας και σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται. Από εκεί και πέρα, αν για τον οποιονδήποτε λόγο, μία μήνυση κατά αγνώστων σημαίνει ότι εσείς ή οποιοσδήποτε άλλος ή ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος όταν λέει αγνώστους, εννοεί γνωστούς, τότε με συγχωρείτε, αυτό δεν σημαίνει ότι συνεισφέρει στο έργο της ελληνικής αστυνομίας. Και γι’ αυτό το λόγο ανέφερα ότι η κοινωνία των πολιτών χρειάζεται κι εκείνη να συνδράμει με επιχειρήματα, με αποδείξεις, με στοιχεία ούτως ώστε να υποβοηθείται το ερευνητικό έργο της αστυνομίας και η τεκμηρίωση της παράνομης πράξης.

Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε.

Τελευταίες Αναρτήσεις