Σα 23 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2012Δελτία Τύπου Ιανουάριος 201219-1-2012: Δελτίο Τύπου σχετικά με δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή και του Εκτελεστικού Διευθυντή της...

19-1-2012: Δελτίο Τύπου σχετικά με δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή και του Εκτελεστικού Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Στήριξης Ασύλου (Ε.Α.S.Ο.), κ. Robert Visser

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, συναντήθηκε σήμερα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Στήριξης Ασύλου – (Εuropean Asylum Support Office [ E . Y .Σ.Α – Ε.Α. S .Ο], κ. Robert Visser .

Στη διάρκεια των συνομιλιών τους, ο Υπουργός κ. Παπουτσής παρουσίασε στον κ. Visser τα μέτρα που έχουν ληφθεί ώστε να είναι δυνατή η ταχύτερη εξέταση των αιτημάτων ασύλου, ενώ από την πλευρά του ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Στήριξης Ασύλου επεσήμανε την πρόοδο που έχει σημειωθεί.

Στη συνέχεια ακολούθησαν δηλώσεις.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής: Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε σήμερα με τον κ. Visser , ο οποίος επισκέπτεται ξανά τη χώρα μας, στο πλαίσιο της σταθερής συνεργασίας που έχουμε με την EASO, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Στήριξης Ασύλου , προκειμένου να εξετάσουμε την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος στο οποίο δουλεύουμε όλο τον προηγούμενο χρόνο. Οι προσπάθειές μας είναι μεγάλες. Είναι υπεράνθρωπες. Και έχουμε σημαντικές επιτυχίες όσον αφορά τη μείωση του αριθμού των αιτήσεων που κληρονομήσαμε από το παρελθόν. Από τις 47.000 αιτήσεις για Άσυλο που κληρονομήσαμε, έχει ήδη, ολοκληρωθεί η εξέταση 17.000 αιτήσεων. Επομένως, αυτή τη στιγμή παραμένουν σε εκκρεμότητα 30.000 αιτήσεις και συνεχίζουμε. Ωστόσο, η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας και οι απαγορεύσεις που έχει επιβάλει η τρόϊκα στις προσλήψεις στο δημόσιο, μας έχουν δημιουργήσει ένα σοβαρότατο πρόβλημα για τη στελέχωση των νέων υπηρεσιών που δημιουργήσαμε αυτή τη χρονιά. Της Υπηρεσίας Ασύλου, της Αρχής Προσφυγών και της Υπηρεσίας των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής . Γι’ αυτό το λόγο η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης την εξαίρεση των προσλήψεων για τις υπηρεσίες αυτές με στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες το ταχύτερο δυνατό και να προχωρήσουμε στη συγκρότησή τους. Ο κ. Visser με τον οποίο έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία ως Επικεφαλής της EASO , της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Στήριξης Ασύλου, έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον να αναλάβουν την εκπαίδευση των νέων στελεχών της ελληνικής διοίκησης ώστε και σε αυτό το θέμα να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Εκτελεστικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Στήριξης Ασύλου, κ. Robert Visser : Είχαμε, όπως είπε και ο Υπουργός, μία εποικοδομητική συζήτηση για την πρόοδο του προγράμματος που όλοι γνωρίζετε. Όπως ξέρετε, ξεκινήσαμε να υποστηρίζουμε τις ελληνικές Αρχές στο αντικείμενο του ασύλου από πέρσι. Ένα εκτεταμένο πρόγραμμα, διάρκειας τουλάχιστον 2 ετών, πραγματοποιώντας δομικές αλλαγές και βελτιώσεις στο ελληνικό σύστημα. Δεν είμαστε ακόμα στη μέση αλλά σίγουρα κάναμε μια καλή αρχή. Είναι, όπως συνηθίζω να λέω, ένα εργαλείο αλληλεγγύης. Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Αυτή είναι η έννοια της Υπηρεσίας, της EASO . Και η αλληλεγγύη έχει τρεις διαφορετικές πλευρές: Δέσμευση, δυνατότητα στελέχωσης και συνέχεια. Η δέσμευση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Από την αρχή το έχουμε τονίσει. Και από την αρχή και κάθε φορά που συναντιέμαι με τον Υπουργό -χτες συναντήθηκα και με αξιωματούχους από το Υπουργείο Υγείας- έχω την ίδια αίσθηση της αληθινής και ειλικρινούς δέσμευσης των ελληνικών Αρχών.

Όπως είπα, λοιπόν, η δέσμευση είναι δεδομένη και από την πλευρά των πολιτικών και των οργανισμών, και αυτό είναι πολύ σημαντικό και βασικό στοιχείο για την επιτυχία. Το δεύτερο στοιχείο είναι η δυνατότητα στελέχωσης. Το στοιχείο αυτό προκαλεί ανησυχία σε όλους μας, το είπε και ο Υπουργός. Εγώ μόνο το υπογραμμίζω: χωρίς ανθρώπους δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Και έχοντας πλήρη συνείδηση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα και των μέτρων λιτότητας, χρειάζεται στο αντικείμενο αυτό επένδυση για το μέλλον, επένδυση σε ανθρώπους. Σε αυτό συμφωνήσαμε με τον Υπουργό και θα τον υποστηρίξω σε αυτό σε όλη τη διαδικασία. Με τη δέσμευση και τη στελέχωση μπορούμε να εξασφαλίσουμε και το στοιχείο της συνέχειας. Στο τέλος θέλουμε να χτίσουμε κάτι με συνέχεια, κάτι που θα υπάρχει μελλοντικά, κάτι σταθερό που θα προσφέρει υψηλού επιπέδου διαδικασία. Μέχρι τώρα έχουμε δει απτά αποτελέσματα, οι αριθμοί δείχνουν απτά αποτελέσματα. Το backlog έχει μειωθεί σημαντικά, οι υποθέσεις που έχουν διεκπεραιωθεί και σε πρώτο βαθμό αλλά και στις δευτεροβάθμιες επιτροπές έχουν αυξηθεί. Αυτά είναι τα καλά νέα. Η ανησυχία αφορά στον αριθμό του προσωπικού, καθώς δεν είναι ακόμα στο επιθυμητό επίπεδο. Προχωράμε, αλλά σίγουρα έχουμε ακόμα δρόμο.

Τελευταίες Αναρτήσεις