Τρ 21 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2012Δελτία Τύπου Ιανουάριος 201210-1-2012: Δελτίο Τύπου σχετικά με παρουσίαση της μελέτης του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για...

10-1-2012: Δελτίο Τύπου σχετικά με παρουσίαση της μελέτης του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τον ακριβή προσδιορισμό των επιχειρησιακών και διοικητικών απαιτήσεων για την πλήρη λειτουργία του ΕΣΚΕΕΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρουσίαση της μελέτης του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τον ακριβή προσδιορισμό των επιχειρησιακών και διοικητικών απαιτήσεων για την πλήρη λειτουργία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιτήρησης και Ελέγχου Συνόρων (ΕΣΚΕΕΣ), στην πολιτική ηγεσία ΥΠτΠ και τις φυσικές ηγεσίες Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. και ΕΛ.ΑΣ. στο κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη, Πειραιά

Δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη

Υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστο Παπουτσή, πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012, παρουσίαση της μελέτης που εκπονήθηκε από το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕ.ΜΕ.Α) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τον ακριβή προσδιορισμό των επιχειρησιακών και διοικητικών απαιτήσεων για την πλήρη λειτουργία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιτήρησης και Ελέγχου Συνόρων (ΕΣΚΕΕΣ). Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μανώλης Όθωνας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Ελευθέριος Οικονόμου, οι Αρχηγοί των δύο Σωμάτων Ασφαλείας, του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Σούλης και της ΕΛ.ΑΣ Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, ο Υπαρχηγός Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Φουστάνος, καθώς και ο Διοικητής Κέντρου Επιτήρησης και Ελέγχου Συνόρων, Υποναύαρχος Δημήτριος Μπαντιάς. Επίσης, συμμετείχαν ο Διοικητής ΕΥΠ Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Μπίκας, ο Α΄ Υποδιοικητής ΕΥΠ κ. Φώτης Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΕ.Α Καθηγητής κ. Μιχάλης Τσινισιζέλης καθώς και Σύμβουλοι του ΚΕ.ΜΕ.Α.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο διευθυντής της Επιτελικής Μονάδας του ΥΠτΠ, Αρχιπλοίαρχος Γεώργιος Μπούρας, οι Προϊστάμενοι Κλάδων, Διευθυντές και στελέχη όλων των αρμοδίων Επιτελικών Μονάδων των Αρχηγείων Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. και ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι εμπλέκονται σε θέματα επιτήρησης και ελέγχου των συνόρων σε εθνικό επίπεδο,

Την αρχική εισήγηση έκανε ο Υποναύαρχος Λ.Σ Δημήτριος Μπαντιάς και ακολούθησε η αναλυτική παρουσίαση της μελέτης του ΚΕ.ΜΕ.Α από τον Πρόεδρο και τον Σύμβουλο ΚΕ.ΜΕ.Α κ. Γεώργιο Λεβεντάκη.

Μετά τη σύσκεψη ακολούθησαν δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή

ΧP. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Καλημέρα σας. Παρουσία της ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής , της Ελληνικής Αστυνομίας και όλων των αρμοδίων επιτελών, έγινε σήμερα η παρουσίαση της μελέτης που εκπόνησε το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας, σχετικά με τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου για τη διαχείριση των συνόρων.

Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι πρόκειται για μια εθνική υποχρέωση. Μια υποχρέωση για την υποβολή ενός εθνικού σχεδίου και τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του κανονισμού Eurosure που αφορά την εσωτερική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο νέος σχεδιασμός για την εσωτερική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβάνει εθνικά κέντρα επιτήρησης των συνόρων στα κράτη – μέλη τα οποία βρίσκονται στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα είναι η αιχμή του δόρατος αυτής της μεγάλης προσπάθειας, με εκτεταμένα θαλάσσια και χερσαία σύνορα και για τον λόγο αυτό επιταχύνουμε όλες τις διαδικασίες.

Έχουμε την υποχρέωση μέχρι την 1η Οκτωβρίου του 2013 να έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία το Εθνικό Κέντρο διαχείρισης των συνόρων. Αυτό περιλαμβάνει ένα Κέντρο επιτήρησης των συνόρων με νέες τεχνολογίες, με υψηλά συστήματα ασφαλείας στις επικοινωνίες και βεβαίως το συντονισμό των αρμοδίων Αρχών, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, που είναι επιφορτισμένες σύμφωνα με το νόμο για την επιτήρηση των συνόρων μας.

Η προσπάθεια είναι πολύ σοβαρή, η μελέτη είναι εξαιρετική. Θα γίνουν ορισμένες προσαρμογές, ωστόσο όπως γνωρίζετε εμείς έχουμε ήδη πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, τρέχουμε με πολύ μεγάλες ταχύτητες. Ο επικεφαλής του εθνικού Κέντρου ο Υποναύαρχος κ. Μπαντιάς είναι σε πλήρη ενεργοποίηση γύρω από αυτό το στόχο.

Το Κέντρο Μελετών έφερε όπως σας είπα μια εξαιρετική μελέτη και από εκεί και πέρα οργανώνουμε τη συνεργασία των δυο Υπηρεσιών, τον συντονισμό των Κέντρων και την πλήρη ασφάλεια των επικοινωνιών κάτω από την επίβλεψη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, που έχει και την αρμοδιότητα επ’ αυτού. Αμέσως μετά, μόλις ολοκληρώσουμε στο επόμενο δεκαήμερο ορισμένες άλλες τεχνικές προσαρμογές που χρειάζονται στη μελέτη, θα έρθουμε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία, τον Στρατό και βεβαίως το Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να ολοκληρώσουμε την εθνική πρόταση και τον εθνικό σχεδιασμό.

Στο μεταξύ όμως, προχωρούμε με γρήγορους ρυθμούς σε όλους τους διαγωνισμούς για την προμήθεια των εξοπλισμών που προβλέπονται από το εθνικό πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων μας. Και τα δυο Σώματα θα προκηρύξουν ταχύτατα όλους τους διεθνείς διαγωνισμούς που χρειάζονται για τον εξοπλισμό τους, είτε αυτό είναι πλοία για το Λιμενικό Σώμα, είτε είναι ελικόπτερα, είτε είναι τα συστήματα με θερμικές κάμερες που απαιτούνται και τα κέντρα επικοινωνίας, η χρηματοδότησή των οποίων έχει ήδη εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων.

Επομένως, προχωράμε γρήγορα στον τελικό σχεδιασμό. Το Εθνικό Κέντρο για τη διαχείριση των συνόρων θα έχει έδρα τον Πειραιά, προκειμένου να εκμεταλλευτούμε και την παρουσία του FRONTEX στο κτήριο εδώ του Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος. Αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε και τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση πόρων, εκμεταλλευόμενοι το ήδη υπάρχον Κέντρο που λειτουργεί στο πλαίσιο του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος για τη διαχείριση των κρίσεων και ταυτόχρονα για την έρευνα και διάσωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι ύψος είναι αυτό που διατίθεται;

ΧP.ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κοιτάξτε, ο ευρωπαϊκός προγραμματισμός που έχει εγκριθεί ήδη είναι στα περίπου 250 εκατ., συμπεριλαμβανομένων και αυτών των έργων που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη. Για τα επόμενα χρόνια για το ’12 και το ’13, ήδη έχουμε 60 εκατ. για κάθε χρόνο ως προγραμματισμό, 60 εκατ. για το ’12, 60 εκατ. για το ’13 και επιπλέον οι νέες προτάσεις τις οποίες ετοιμάζουμε και χρειάζονται για την ολοκλήρωση του έργου θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.

Πολλές από τις δράσεις μας όμως έχουν ήδη ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Είναι οπωσδήποτε βέβαιο ότι θα απορροφήσουμε και από το ΕΣΠΑ σημαντικούς πόρους.

Όμως επειδή ο τομέας της ασφάλειας είναι εξαιρετικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, γι’ αυτό τον λόγο στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης του ’12 αλλά και στα επόμενα χρόνια θα προβλέπονται αυξημένες πιστώσεις για τη χρηματοδότηση τέτοιων δράσεων και τη χρηματοδότηση του FRONTEX .

Ήδη και ο FRONTEX αναπτύσσει δικές του δραστηριότητες. Υπάρχει ήδη σε εξέλιξη η συνεργασία των Ακτοφυλακών των κρατών – μελών για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Η Ελλάδα δεν μπορεί να καθυστερεί. Δεν μπορεί να παραμένει αγκυλωμένη στις λογικές του παρελθόντος. Πρέπει να είμαστε στην πρωτοπορία αυτής της προσπάθειας.

Και όσο πιο γρήγορα οργανώσουμε τις υποδομές μας, όσο πιο γρήγορα διαμορφώσουμε και αρχίσουμε να υλοποιούμε το εθνικό μας σχέδιο, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι τα επόμενα χρόνια και στη διαμόρφωση του σχεδιασμού για την εσωτερική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν πάνε όλα καλά Υπουργέ πότε περιμένετε άμεσα αποτελέσματα;

ΧP. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Η ολοκλήρωση της μελέτης μας σε περίπου δέκα μέρες θα είναι έτοιμη. Από εκεί και πέρα θα χρειαστούν οι συνεργασίες με τα άλλα Υπουργεία. Παράλληλα, θα γίνεται η εκτίμηση για το πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε πόρους για να μην χρειαστούν να γίνουν νέες επενδύσεις με τη μεταφορά εικόνας από τα υπάρχοντα εθνικά συστήματα τα οποία κάνουν αυτή τη στιγμή επιτήρηση των συνόρων και του θαλάσσιου χώρου και πιστεύω ότι αυτό δεν θα χρειαστεί πάρα πολύ χρόνο. Τεχνική μελέτη είναι, και σε μερικές μέρες θα είναι έτοιμη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προλαβαίνουμε τις εκλογές δηλαδή;

ΧP. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Όχι. Αυτό επαναλαμβάνω θα είναι ένα σχέδιο το οποίο θα λειτουργήσει κανονικά τον Οκτώβριο του 2013. Όμως επειδή όπως σας είπα τον Οκτώβριο του 2013 πρέπει να λειτουργεί πλήρως, μόνο και μόνο η στελέχωσή του, που χρειάζεται εξειδικευμένους αξιωματικούς και από τα δυο Σώματα, πρέπει να προβλεφθεί τώρα.

Κάτι που σημαίνει ότι πρέπει τώρα να παρθούν οι κατάλληλες εγκρίσεις, να προκηρυχθούν θέσεις, να γίνει κάλυψη των αναγκών του δεδομένου ότι το κάθε Σώμα έχει το δικό του προγραμματισμό, έχει τις δικές του ανάγκες και έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν και πάρα πολλά περιθώρια μέσα στο ισχύον δημοσιονομικό πλαίσιο της χώρας μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εφόσον είναι και συμβατική υποχρέωση φαντάζομαι είναι υπερκυβερνητική πολιτική η συγκεκριμένη.

ΧP. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Είμαι βέβαιος ότι όλα τα πολιτικά Κόμματα θα υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Όλοι αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού και της υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την επιτήρηση των συνόρων μας.

Δεν θα έλεγα ότι είναι μόνο ευρωπαϊκή υποχρέωση, είναι εθνική ανάγκη. Και νομίζω ότι ανεξάρτητα από το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή κινούμεθα μέσα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, όλες αυτές οι πρωτοβουλίες είναι πρωτοβουλίες που θα έπρεπε να τις είχαμε πάρει μόνοι μας, η Ελλάδα, και μάλλον έχουμε καθυστερήσει.

Τελευταίες Αναρτήσεις