Τρ 21 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2012Δελτία Τύπου Ιανουάριος 201203-01-2012: Δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρ. Παπουτσή, στο περιθώριο των εγκαινίων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, για...

03-01-2012: Δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρ. Παπουτσή, στο περιθώριο των εγκαινίων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, για κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου, ΠΑΣΟΚ, Οικονομική Αστυνομία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 03 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δηλώσεις Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή, στο περιθώριο των εγκαινίων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, για κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου, ΠΑΣΟΚ, οικονομική αστυνομία.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ να σας ρωτήσουμε πρώτα απ’ όλα για το θέμα που κυριαρχεί και είναι πολύ σοβαρό. Η Οικονομική Αστυνομία έχει εντοπίσει στοιχεία που έχουν να κάνουν με το ότι υπήρξε λαθρεμπορία στα πρατήρια καυσίμων; Για την υπόθεση των δύο Εισαγγελέων.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής: Είναι άλλο το ένα θέμα και άλλο το άλλο.

Δημοσιογράφος: Ναι αλλά η Οικονομική Αστυνομία είχε εντοπίσει τέτοια στοιχεία;

Υπουργός: Η Οικονομική Αστυνομία δραστηριοποιείται στη δίωξη του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος, μία πτυχή του οποίου είναι και το λαθρεμπόριο στα καύσιμα. Αλλά αυτό είναι ένα μέτωπο ανοιχτό, στο οποίο όχι μόνο η Οικονομική Αστυνομία αλλά και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή συνεχίζουν τις προσπάθειες τους σταθερά και με επιτυχίες πρέπει να πω. Μάλιστα πριν από δύο μήνες οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω τους πλοιάρχους και τα πληρώματα δύο μεγάλων πλοίων τα οποία συμμετείχαν σε λαθρεμπόριο καυσίμων. Αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα, ενώ φαίνεται ότι τα κυκλώματα είναι μεγάλα και λειτουργούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Όμως, αυτή η δραστηριότητα της Οικονομικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής για τη δίωξη του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τις υποθέσεις στις οποίες αναφέρονται οι δύο οικονομικοί Εισαγγελείς. Είναι άλλη υπόθεση.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ. Η Οικονομική Αστυνομία συλλαμβάνει πολλούς. Δηλαδή στους δύο -τρεις μήνες που λειτουργεί έχει συλλάβει πολύ κόσμο. Αυτοί όμως φαίνονται μετά ελεύθεροι ουσιαστικά. Πάνε σε ειδική δικάσιμο, αναβολές… Τι γίνεται; Θα αλλάξει κάποιο νομοθετικό πλαίσιο για αυτές τις ιστορίες;

Υπουργός: Οπωσδήποτε το νομοθετικό πλαίσιο εφαρμόζεται από τη Δικαιοσύνη. Και είναι η Δικαιοσύνη εκείνη που έχει την ευθύνη να αξιολογήσει την κάθε μία από τις περιπτώσεις. Η Οικονομική Αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας έχουν καθήκον και υποχρέωση όχι μόνο να εντοπίσουν την ύπαρξη οικονομικού εγκλήματος αλλά και να τεκμηριώσουν τις παραβάσεις τις οποίες εντοπίζουν. Σ’ αυτόν τον τομέα και ιδιαίτερα σε τομείς όπως είναι το λαθρεμπόριο καυσίμων οφείλω να πω ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη κινητικότητα και επιτυχίες. Και της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής. Αλλά επαναλαμβάνω η υπόθεση για την οποία συζητάμε, στην οποία αναφέρθηκαν οι δύο Εισαγγελείς, δεν έχει σχέση.

Δημοσιογράφος: Στην τροπολογία Καπελέρη αναφερόμαστε. Δηλαδή αυτό που έλεγε ο Γενικός Γραμματέας…

Υπουργός: Δεν έχει σχέση η Οικονομική Αστυνομία. Αφορούσαν στο Υπουργείο Οικονομικών.

Δημοσιογράφος: Με το λαθρεμπόριο όμως έχει να κάνει. Με το λαθρεμπόριο από τα πρατήρια καυσίμων. Γινόταν όντως λαθρεμπόριο;

Υπουργός: Δεν μπορώ να σας το πω αυτό, δεν το ξέρω.

Δημοσιογράφος: Για το θέμα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. Πριν ή μετά τις εκλογές θα πρέπει να λυθεί;

Υπουργός : Καταρχάς επιτρέψτε μου να σας πω ότι δε συμβάλλει, ιδιαίτερα για τους Υπουργούς, κάθε μέρα να αναφερόμαστε στις εσωκομματικές εξελίξεις. Θεωρώ ότι αυτό οδηγεί σε μια απίστευτη εσωστρέφεια το ΠΑΣΟΚ αλλά και τη δημόσια συζήτηση, τη στιγμή που η εθνική προσπάθεια, η προσπάθεια όλων αφορά στη διάσωση της χώρας. Να μπορέσουμε να βγει η Ελλάδα από την κρίση, να μπούμε ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης, διασφαλίζοντας στο μεγαλύτερο βαθμό την κοινωνική δικαιοσύνη.

Επομένως λοιπόν θεωρώ ότι για όλους πρέπει να επιδειχθεί ο μεγαλύτερος βαθμός αυτοσυγκράτησης. Ούτως ή άλλως οι εξελίξεις είναι δρομολογημένες, προβλέπονται από το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ. Εκείνο όμως το οποίο πιστεύω ότι ο κάθε Υπουργός, ο κάθε συνάδελφος ο οποίος συμμετέχει στην Κυβέρνηση, πρέπει να κάνει είναι να επικεντρωθεί στο έργο του, στις προτεραιότητες του Υπουργείου του και συνολικά της Κυβέρνησης. Τα υπόλοιπα όλα είναι θέματα τα οποία θα τα βρούμε στην πορεία του χρόνου. Οι εκλογές μπροστά μας, προφανώς θα αξιολογήσουν την πορεία μας μέχρι τώρα. Από κει και πέρα όλα τα υπόλοιπα είναι ανοιχτά.

Δημοσιογράφος: Στις εκλογές δηλαδή με τον ίδιο αρχηγό θα πάει το ΠΑΣΟΚ;

Υπουργός: Αυτό θα το εκτιμήσουν τα συλλογικά όργανα του Κινήματος και φυσικά ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου. Επαναλαμβάνω όμως ότι τουλάχιστον σε ότι με αφορά, επιδιώκω να μη συμμετέχω σε αυτή τη δημόσια συζήτηση και αντίθετα επιμένω στην προσπάθεια και την υποχρέωση την οποία έχουμε αναλάβει όλοι μας απέναντι στον ελληνικό λαό να ολοκληρωθεί το έργο της Κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου.

Δημοσιογράφος: Αυτή η Κυβέρνηση στηρίζετε επαρκώς από όλα τα κόμματα που την έχουν συστήσει; Γιατί δε φαίνεται να στηρίζεται επαρκώς από όλα τα κόμματα.

Υπουργός: Προς το παρόν όμως η Κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που εγγυάται την προσπάθεια η οποία γίνεται με επιτυχία. Θεωρώ όμως ότι σιγά σιγά όλοι αντιλαμβάνονται ότι χρειάζεται και μεγαλύτερη προσπάθεια από τα άλλα κόμματα. Έχω την αίσθηση ότι δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι μια γενική κριτική η οποία μπορεί να δικαιολογηθεί. Υπάρχουν ορισμένες προσεγγίσεις που θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικές από το ένα ή το άλλο κόμμα, σε διαφορετικούς τομείς. Δε νομίζω ότι είναι γενική η κατεύθυνση τους. Όμως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη υστέρηση όσον αφορά στην αντίληψη για τις κυβερνητικές συνεργασίες και αυτό δυσκολεύει τα πράγματα σε μια εποχή κρίσιμη, που απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις και με όσο το δυνατό μεγαλύτερη συναίνεση. Πιστεύω όμως, ότι θα πάνε όλα καλά, γιατί είναι τόσο σοβαρά και μεγάλα τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, που όλα τα υπόλοιπα και αυτού του είδους οι διαφορετικές προσεγγίσεις, είναι πολύ μεγάλη πολυτέλεια.

Ο κόσμος έχει ανάγκη από άλλου είδους στάση στα πράγματα. Περισσότερο σοβαρή στάση, περισσότερη υπευθυνότητα, περισσότερη αποφασιστικότητα και πάνω απ’ όλα αποτέλεσμα που θα έχει σχέση με την καθημερινή του ζωή και τα προβλήματα του.

Τελευταίες Αναρτήσεις