Τε 22 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Οκτώβριος 201124-10-2011: Δελτίο Τύπου σχετικά με ομιλία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην έναρξη της άσκησης με σενάριο...

24-10-2011: Δελτίο Τύπου σχετικά με ομιλία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην έναρξη της άσκησης με σενάριο τσουνάμι στην Κρήτη στο πλαίσιο του προγράμματος EU POSΕIDON

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην έναρξη της άσκησης με σενάριο τσουνάμι στην Κρήτη στο πλαίσιο του προγράμματος EU POSΕIDON

Η ομιλία του Υφυπουργού Μανώλη Όθωνα στην έναρξη της άσκησης με σενάριο τσουνάμι στην Κρήτη στο πλαίσιο του προγράμματος EU POSΕIDON:

«Κυρίες και Κύριοι

Αρχικά θα ήθελα να καλωσορίσω τους φιλοξενούμενούς μας και να πω ότι είναι είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να κηρύξουμε την έναρξη της άσκησης επιχειρήσεων με σενάριο τσουνάμι στο πλαίσιο του προγράμματος EU POSΕIDON, που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη τις επόμενες μέρες.

Στο σύγχρονο κόσμο των μεγάλων ανισοτήτων και αντιφάσεων υπάρχουν φαινόμενα απέναντι στα οποία όλοι οι άνθρωποι και όλες οι χώρες γίνονται ίσοι. Απέναντι σε φυσικά φαινόμενα ακραίων διαστάσεων και εντάσεων, καμιά χώρα όσο πλούσια ή μεγάλη ή αναπτυγμένη κι αν είναι, δε μπορεί να προβλέψει ή να αναχαιτίσει τη συχνότητα, την έκταση και την ένταση μιας φυσικής καταστροφής.

Για το λόγο αυτό, είναι αναγκαίο να μπορούμε να δημιουργούμε πέρα από ένα εθνικό, και ένα ευρωπαϊκό ή ακόμα και διεθνές δίκτυο άμεσης επέμβασης και προσφοράς βοήθειας σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές.

Στο πλαίσιο των αναγκών αυτών, θεσπίστηκε με απόφαση του Συμβουλίου το 2001 το νομοθετικό πλαίσιο που αναφέρεται στην ίδρυση του Κοινοτικού Μηχανισμού για την Πολιτική Προστασία. αποσκοπώντας να διευκολύνει την ενισχυμένη συνεργασία επεμβάσεων πολιτικής προστασίας, εντός κι εκτός των συνόρων της ΕΕ.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό με πολλές και σημαντικές δράσεις όλα αυτά τα χρόνια.

Αξίζει να αναφερθεί ενδεικτικά η πρόσφατη επιτυχία της επιλογής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μεταξύ των 10 εθνικών φορέων από τους αντίστοιχους των 27 Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υλοποίηση του προγράμματος EU – CHINA DISASTER RISK MANAGEMENT. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε με αφορμή το σεισμό μεγέθους 8.0 R του 2008 στην Κίνα και το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη και εγκατάσταση μιας μακροχρόνιας αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην πρόληψη και αντιμετώπιση καταστροφών σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.

Μία ακόμη σχετική σημαντική πρωτοβουλία είναι η σύσταση και άσκηση της Μικτής Ελληνοτουρκικής Εφεδρικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, γνωστή και ως JHET-SDRU, που γεννήθηκε από την αυθόρμητη ανταπόκριση των Ελλήνων να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη γείτονα χώρα στους σεισμούς του 1999 και έχει τύχει πολύ θερμής υποδοχής από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Η σημερινή μέρα σκιάζεται από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία. Θα ήθελα να εκφράσω εκ μέρους της κυβέρνησης τα θερμά μας συλλυπητήρια για τα θύματα της καταστροφής. Θα ήθελα να πω επίσης, ότι έχουμε ήδη επικοινωνήσει με την γείτονα χώρα και βρισκόμαστε σε ετοιμότητα για την παροχή βοήθειας, όποτε μας ζητηθεί.

Η σημερινή άσκηση αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό εφόδιο στη φαρέτρα μας απέναντι στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Αποτελεί ιδανική ευκαιρία για όλους τους εμπλεκομένους να διδαχθούν και θα εμπεδώσουν τον τρόπο της κοινής τους προετοιμασίας και κοινής λειτουργίας.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η άσκηση EU POSEIDON 2011 -η οποία συμπίπτει με τα 10 χρόνια λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας- είναι η πρώτη που θα διεξαχθεί ιστορικά εντός της Ε.Ε. με σενάριο τσουνάμι, ενώ μια σειρά από καινοτομίες, όπως η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών έγκαιρης προειδοποίησης του πληθυσμού και ηλεκτρονικής διαλογής, θα δοκιμασθούν επίσης για πρώτη φορά.

Πραγματοποιείται στον απόηχο της πρόσφατης τραγωδίας στην Ιαπωνία και έχει ως στόχο να δοκιμάσει τις διαδικασίες ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στην περίπτωση μιας μείζονος κλίμακας φυσικής καταστροφής, τις διαδικασίες άμεσης ανταπόκρισης της Ε.Ε., καθώς και τις διαδικασίες επιχειρησιακής αξιοποίησης της ευρωπαϊκής συνδρομής από τις εμπλεκόμενες Εθνικές και Περιφερειακές Αρχές Πολιτικής Προστασίας.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, της ανθρώπινης περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος. Στηρίζουμε πρωτοβουλίες όπως τη σημερινή, που ξεπερνούν τα όρια της χώρας μας.

Αναζητούμε πάντα τρόπους και ευκαιρίες για αξιοποίηση σχετικών προγραμμάτων, που χτίζουν ένα κοινό διασυνοριακό μέτωπο έναντι των κινδύνων από φυσικές, τεχνολογικές και περιβαλλοντικές καταστροφές .

Επιδιώκουμε έτσι να βρισκόμαστε πάντα σε ετοιμότητα απέναντι σε αυτό που όλοι απευχόμαστε να συμβεί, ώστε να εγκαθιδρυθεί και να ενισχύεται διαρκώς η συνεργασία μας με άλλα κράτη σε επεμβάσεις παροχής βοήθειας πολιτικής προστασίας σε περιπτώσεις φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών ή ατυχημάτων.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους και ιδιαίτερα τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, που έχει αναλάβει την επιστασία της σημερινής άσκησης, αλλά και τους εθελοντές και όλους τους συμμετέχοντες».

Τελευταίες Αναρτήσεις