Κυ 5 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Οκτώβριος 201106-10-2011:Δελτίο Τύπου με ομιλία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και...

06-10-2011:Δελτίο Τύπου με ομιλία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για τον «Εθελοντισμό στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και στο Πυροσβεστικό Σώμα»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για τον «Εθελοντισμό στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και στο Πυροσβεστικό Σώμα»

Η ομιλία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης με θέμα ημερήσιας διάταξης Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Εθελοντισμός στο Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή και στο Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες διατάξεις»:

«Επιτρέψτε μου, πριν κάνω ορισμένες παρατηρήσεις στα όσα ακούστηκαν και σήμερα αλλά και χθες, να πω ότι αισθάνομαι την ανάγκη να υπενθυμίσω ποια κυρίως ιδεολογική πολιτική, αλλά και στα πλαίσια της εφαρμοσμένης πολιτικής επί του πρακτέου αντίληψη είναι συμβατή, υπηρετεί, προάγει την έννοια του εθελοντισμού. Γιατί, εν τέλει, νομίζω ότι έχει δημιουργηθεί μια σύγχυση για το πώς εννοεί την προώθηση και τη διάδοση της εθελοντικής ιδέας και αντίληψης η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με επικεφαλής έναν Πρωθυπουργό και Πρόεδρο, για τον οποίο η έννοια του εθελοντισμού είναι διαχρονική στάση ζωής. Που έχει δώσει απτά δείγματα γραφής, ένα εκ των οποίων είναι και το συζητούμενο νομοσχέδιο και όχι μόνο.

Καταρχήν, είναι άξιο μνείας ότι για ένα πλαίσιο υπερ20ετούς διάρκειας, που διέπει τον εθελοντισμό στο Πυροσβεστικό Σώμα, ουσιαστικά έπρεπε αυτή η Κυβέρνηση, μετά από 21 χρόνια, να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία, να παρέμβει και να επιλύσει μια σειρά ζητήματα. Οι παρεμβάσεις αυτές έρχονται να βελτιώσουν τις προϋποθέσεις εκείνες μέσα από τις οποίες θα αναπτύσσεται η υγιής και σίγουρα αξιομνημόνευτη δράση των εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος. Βεβαίως, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε και είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε, είναι να δούμε εάν αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία μπορεί να εμπλουτιστεί με τις παρατηρήσεις που βοηθούν να γίνει ακόμα καλύτερη.

Επίσης, σχετικά με αυτό που ανέφερε ο Πρόεδρος των Εθελοντών, ότι τέσσερα χρόνια αυτή η προσπάθεια εξελίσσεται από την εποχή του κ. Παυλόπουλου και ολοκληρώνεται σήμερα: νομίζω ότι και για το σύνολο του πολιτικού συστήματος της ελληνικής πολιτείας το ότι έφτασε η ώρα να θεσμοθετηθούν μια σειρά διατάξεις που, επαναλαμβάνω, διευκολύνουν τη διάθεση κάποιων ανθρώπων της κοινωνίας, που όλοι ευχόμαστε και όλοι πρέπει να φροντίσουμε να γίνουν όσο γίνεται περισσότεροι, να προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα, είναι ένα βήμα μπροστά. Πρέπει, λοιπόν, να δούμε πως αυτό το βήμα δεν θα είναι μετέωρο, όπως παρουσιάζεται, αλλά θα είναι πιο ολοκληρωμένο.

Όσον αφορά τη σημειούμενη υποτιθέμενη αντίφαση και αντίθεση μεταξύ του αρχικώς δημοσιευθέντος σχεδίου νόμου, του δελτίου τύπου του Υπουργείου και του κειμένου που παρουσιάζεται, νομίζω ότι ο Υπουργός χθες ήταν πολύ αναλυτικός και σαφής. Είπε πράγματα που όλοι σε αυτή την Αίθουσα, εκτός από τους ίδιους τους εθελοντές, που δικαιούνται να μη γνωρίζουν λεπτομέρειες, αντιλαμβάνονται.

Μια νομοθετική πρωτοβουλία εξελίσσεται μέσα από διάφορα στάδια. Υπάρχουν παρατηρήσεις σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο, σε αρμόδια Υπουργεία, υπάρχουν οι παρατηρήσεις του Υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι παρατηρήσεις της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής και, επομένως, δεν είναι ιδιαίτερα παράδοξο ούτε ανεξήγητο εάν υπάρχουν – και θα έλεγα συνήθως υπάρχουν – διαφορές, όχι μόνο νομοτεχνικού περιεχομένου, αλλά και επί της ουσίας από ένα νομοσχέδιο όπως ξεκινάει και δημοσιεύεται στην αρχή μέχρι την τελική του διαμόρφωση.

Φαντάζομαι, ελπίζω και θα προσπαθήσουμε από τη δική μας πλευρά, όπως κι εσείς από χθες ζητήσατε, να αλλάξει κι άλλο το νομοσχέδιο μέχρι την τελική του ψήφιση. Ούτε είναι τόσο θεαματικές όσο θέλετε να παρουσιάζονται αυτές οι μεταβολές. Γίνομαι πιο συγκεκριμένος.

Καταρχήν, θα κάνω δύο αναφορές για να δούμε ποιο είναι το πεδίο σύνθεσης των απόψεων που έχουν διατυπωθεί και πού η Κυβέρνηση θεωρεί σύμφωνα με τα επιχειρήματα που έχουν διατυπωθεί ότι το θέμα της ποσόστωσης στο θέμα του Πυροσβεστικού Σώματος, δηλαδή της ειδικής κατηγορίας από εθελοντές πυροσβέστες, έχει κλείσει. Η προβλεπόμενη μοριοδότηση είναι μία πράξη αναγνώρισης, επιβράβευσης. Καμία ειδική κατηγορία, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, δεν μένει στην τροποποίηση του σχετικού διατάγματος που κάνουμε για το σύστημα προσλήψεων. Καταργούνται όλες, ακόμη και αυτές που υπήρχαν, εκτός από τη δική σας. Επομένως, δεν κάνουμε καμία εξαίρεση, ούτε υπάρχει οτιδήποτε πίσω από αυτή την αλλαγή. Είναι μία πολιτική απόφαση, να μην υπάρχει κατηγοριοποίηση, ειδικές κατηγορίες και ποσοστώσεις στις προκηρύξεις, με επιχειρήματα τα οποία έχουν αναπτυχθεί και δεν χρειάζεται να επανέλθω.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του κινήτρου στους ΟΤΑ για την ίδρυση εθελοντικών κλιμακίων, υπήρξε παρατήρηση την οποία δεν κατορθώσαμε να ξεπεράσουμε. Συνεχίζουμε όμως την προσπάθεια από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτος και το Υπουργείο Οικονομικών. Υπήρξαν κάποιες παρατηρήσεις του Υπουργείου Εργασίας σε σχέση με τα θέματα της ασφάλισης της άδειας και από πλευράς εργοδοτών. Αυτά θα είναι στη διάθεση των συναδέλφων, εφόσον τους είναι χρήσιμα για να δουν με ποιον τρόπο μπορούν να συμβάλουν στην επαναδιατύπωση κάποιων πραγμάτων που μπορεί να υπηρετούν καλύτερα αυτό που εμείς θέλουμε να διαμορφώσουμε ως εν τέλει απόφαση του νομοθέτη.

Εξοπλισμός και στολή: Εγώ αυτό που θέλω να πω είναι ότι μας ενδιαφέρει να υπάρχει διακριτότητα, σε καμία περίπτωση όμως ανπερκής στολή σε σχέση με την ασφάλεια του ανθρώπου που δρα, που επιχειρεί. Να βρούμε εκείνο τον τρόπο που αυτό θα υπηρετείται με καλύτερη διατύπωση και θα διασκεδάζει τυχόν ανησυχίες.

Σε ό,τι αφορά την ασφαλιστική κάλυψη, το απάντησε ο Πρόεδρος, πάρα πολύ καλά στην παρατήρηση του συναδέλφου κυρίου Σκοπελίτη. Απλά πρέπει να υπενθυμίσω ότι με διάταξη που υπάρχει στο σχέδιο νόμου επεκτείνουμε την ασφαλιστική κάλυψη και κατά τις ώρες της εκπαίδευσης.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τη σχέση με τον εργοδότη, πρέπει να αποσαφηνίσουμε μία διάκριση. Θέλω να πω μία γενική αρχή, για την οποία σας καλώ να προβληματιστείτε και να τη συμμεριστείτε, εφόσον τη βρίσκετε εύλογη. Μη ξεχνάτε ότι μιλάμε για εθελοντισμό. Ο εθελοντισμός αναπτύσσεται κατά κανόνα ως αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου του ανθρώπου, του εργαζομένου. Είναι επικίνδυνο να διολισθήσει σε μία ημιεπαγγελματική δραστηριότητα. Επομένως, πρέπει να είναι πάρα πολύ συγκεκριμένες οι περιπτώσεις που θα καλούνται ή που θα επιβάλλεται η συνδρομή των εθελοντών.

Συμφωνώ απολύτως με τον κύριο Παυλόπουλο ότι η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι κάτι πράγματι υπερβολικό. Συνήθως γίνεται όταν το πρόβλημα έχει ολοκληρωθεί και εκεί πρέπει να το δούμε. Όμως, σε ό,τι αφορά τους εθελοντές που βοηθάνε σε κανονικές υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, πρέπει να υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη ανάγκη για να τους καλέσεις σε ώρα που εργάζονται. Διότι υπάρχει η δομή του Πυροσβεστικού Σώματος που διαχειρίζεται το περιστατικό. Υπάρχουν άλλα δεδομένα και άλλες ιδιαιτερότητες για τις εθελοντικές πυροσβεστικές υπηρεσίες, δηλαδή αυτές που απαρτίζονται σχεδόν αποκλειστικά από εθελοντές πυροσβέστες. Σε σχέση με τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει με το Υπουργείο Εργασίας, εμείς να δούμε με τη συνδρομή των εισηγητών ή όποιου συναδέλφου θέλει μία διατύπωση, η οποία να βοηθάει περισσότερο.

Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, υπάρχει ρητή αναφορά ότι είναι υποχρεωτική, υπάρχει ρητή αναφορά ότι γίνεται στην Πυροσβεστική Ακαδημία. Είναι με πάρα πολύ μεγάλη σαφήνεια διατυπωμένη στο σχέδιο νόμου η αναβάθμιση, η επιδίωξη να υπάρχει άρτια και επαρκής εκπαίδευση στους εθελοντές. Ακούω με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή την αγωνία, ακόμα και αν σε ένα μεγάλο βαθμό τη θεωρώ υπερβολική, να υπάρξει ένα μίνιμουμ ωρών. Για ποιο λόγο, όμως, ο οποιοσδήποτε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος δεν θα θέλει να είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι οι εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, ειλικρινά δεν το κατανοώ και προφανώς δεν είναι η δουλειά του σχεδίου νόμου. Όπως και για τις στολές ισχύει αυτό. Πέρα από την γενική αρχή την οποία είπα και νομίζω ότι συμφωνούμε, να μπει στις διαδικασίες εκείνες που να περιγράφει με λεπτομέρειες τεχνικές και διαδικαστικές είτε εκπαιδευτικά θέματα είτε θέματα εξοπλισμών.

Σε ό,τι αφορά τη σύσταση οργανικών θέσεων εκεί που προβλέπεται η ίδρυση εθελοντικών κλιμακίων, στον προβληματισμό που αναπτύχθηκε, θέλω απλά να σημειώσω ότι σε δύο μήνες μέχρι τον Ιανουάριο του 2012 οι οργανικές θέσεις του Πυροσβεστικού Σώματος καλύπτονται στο σύνολό τους. Διότι στο νομοσχέδιο που ψηφίσαμε για τους 5ετείς οι θέσεις αυτές έλεγε το άρθρο 1 του σχετικού νόμου: «μειώνουν ή αυξάνουν ανάλογα τα κενά οργανικά του Πυροσβεστικού Σώματος». Άρα, τα κενά ήταν 4.139 μέχρι πρότινος, αλλά ουσιαστικά έχουμε για πρώτη φορά ολοσχερή κάλυψη των οργανικών του κενών. Προφανώς υπάρχει μία πάγια αρχή σύστασης οργανικών θέσεων, όταν ιδρύεται οποιαδήποτε νέα υπηρεσία. Με τη σημείωση που έκανα στην αρχή για την πλήρη κάλυψη των οργανικών θέσεων, να διασκεδαστεί κάθε ερμηνεία ότι θα πρέπει να υπάρχουν νέες οργανικές θέσεις, πρόσθετες σε αυτές που ήδη υπάρχουν στο Πυροσβεστικό Σώμα για να μπορεί να λειτουργήσει εθελοντικό κλιμάκιο.

Νομίζω ότι αυτές είναι οι βασικές παρατηρήσεις, που ακούστηκαν και στη βάση αυτή και οι υπηρεσίες του υπουργείου και του αρχηγείου θα εργαστούν. Όμως, περιμένουμε, κ. Αποστολάκο – το επαναλαμβάνω, γιατί είστε εισηγητής – και από τους εισηγητές των κομμάτων στο πλαίσιο των προτάσεων που ακούστηκαν, της τοποθέτησης της Κυβέρνησης διά του Υπουργού χθες και τη δική μου σήμερα. Υπάρχουν ζητήματα, των οποίων περιμένουμε την επαναδιατύπωση διατάξεων, οι οποίες θα αποτυπώσουν το κοινό πνεύμα και τον κοινό προβληματισμό, που αναπτύχθηκε κατά τη συζήτηση, που είχαμε χθες και τις απόψεις των εθελοντών, που ακούσαμε σήμερα, εξαιρουμένου του θέματος της μοριοδότησης και της ποσόστωσης, το οποίο για εμάς είναι ένα θέμα, που πολιτικά έχει αξιολογηθεί και η απόφαση της Κυβέρνησης είναι αυτή, που έχει συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου.

Σας ευχαριστώ».

Τελευταίες Αναρτήσεις