ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ομιλία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: “Εθελοντισμός στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και στο Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες διατάξεις”.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το παρόν Σχέδιο Νόμου για τον εθελοντισμό είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο εισάγει την έννοια του Εθελοντισμού στα Σώματα Ασφαλείας και εκφράζει την πρόθεση της Πολιτείας σε αυτή τη δύσκολη εποχή που διανύει η ελληνική κοινωνία, να προωθήσει τη δημιουργία δομών που θα φέρουν τους πολίτες και το Κράτος πιο κοντά. Ειδικά η ανάπτυξη του εθελοντισμού σε κρατικό περιβάλλον αποτελεί μια πράξη ενοποίησης του κοινωνικού συνόλου και ενδυνάμωσης της έννοιας της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Ο εθελοντισμός έχει ανθρωποκεντρικό πρότυπο –χαίρομαι που αυτό το επεσήμαναν όλοι οι εκπρόσωποι, με την προτροπή, βεβαίως, του εισηγητού της πλειοψηφίας του κ. Τριανταφυλλόπουλου. Ο εθελοντισμός λοιπόν έχει ανθρωποκεντρικό πρότυπο και στοχεύει στην αξιοποίηση του πλεονάσματος ανιδιοτελούς προσφοράς που ανέκαθεν χαρακτήριζε τον ελληνικό λαό.
Χαίρομαι, λοιπόν, γιατί όλα τα κόμματα εκφράστηκαν επί της αρχής σε αυτή την κατεύθυνση και προσδοκώ σε αυτό το οποίο είπε ο κ. Αποστολάκος. Και χαίρομαι τουλάχιστον που η Νέα Δημοκρατία έχει μια τέτοια κατεύθυνση στο τέλος να υπάρχει μια σύμφωνη γνώμη -και όλων των κομμάτων – επί του νομοσχεδίου. Ξεκαθαρίζω όμως ευθύς εξ αρχής ότι ο κύριος στόχος αυτού του νομοθετήματος δεν έχει να κάνει με αδυναμία των Σωμάτων Ασφαλείας να καλύψουν την αποστολή τους, όπως άφησε να εννοηθεί η συνάδελφος, η κ. Αμμανατίδου εκ μέρους του Συνασπισμού.
Επιπλέον, είναι σαφές στο Σχέδιο Νόμου ότι οι Εθελοντές ασκούν καθαρά επικουρική λειτουργία και αυτό μόνο όταν τους ζητηθεί. Πιστεύω, λοιπόν, ακράδαντα ότι αυτή η διάθεση για προσφορά που έχουν οι πολίτες, αλλά και η διάθεση του κράτους να την αποδεχθεί δεν θα πρέπει να παρερμηνεύεται από κανέναν. Η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τον Εθελοντισμό έχει σκοπό ευρύτερο της απλής λειτουργίας των Σωμάτων. Έχει σκοπό να εντάξει τη νεολαία μας, να την εξοικειώσει με την έννοια των Σωμάτων Ασφαλείας, με την αποστολή τους, με το ρόλο τους προς το κοινωνικό σύνολο και κυρίως να αποτρέψει τη νεολαία από τη συμμετοχή σε άλλες δραστηριότητες και κυρίως από δυσάρεστες καταστάσεις.
΄Εχει ως στόχο να λειτουργήσει ως παράγων ανάσχεσης της ροπής του ατόμου για απομόνωση και περιθωριοποίηση.
Συνεπώς, το έργο του Νομοθέτη είναι να ενσωματώσει τη φιλοσοφία του Εθελοντισμού, που προέρχεται από μια κλασική εποχή στη σύγχρονη τεχνοκρατική διοίκηση όπου η έννοια της αλληλεγγύης έχει υποχωρήσει μπροστά στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που προσδιορίζει και καθορίζει την καθημερινότητα των πολιτών. Στα πλαίσια αυτά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχώρησε στη σύνταξη αυτού του Σχεδίου Νόμου που αφορά τον Εθελοντισμό τόσο στο Πυροσβεστικό Σώμα όσο και στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή.
Θέλω όμως να σημειώσω ότι ενώ, στο Πυροσβεστικό Σώμα ο θεσμός υπάρχει από το 1991, είναι δηλαδή ένας δοκιμασμένος θεσμός, στο Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή εισάγεται για πρώτη φορά. Σε επίπεδο λειτουργίας, σε έναν τομέα μόνο, στον τομέα έρευνας και διάσωσης, η διάταξη των δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος και οι κανόνες εμπλοκής των επιμέρους Λιμεναρχείων προβλέπουν και προϋποθέτουν την εμπλοκή εθελοντών κατά τόπους, οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβάλουν στις δράσεις εάν χρειαστεί. Όμως, εδώ παίρνει μια πολύ συγκεκριμένη μορφή.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι όλοι θα συμφωνήσετε πως μία χώρα με τη ναυτική παράδοση της Ελλάδας, έχει έρθει πλέον το πλήρωμα του χρόνου ώστε να αξιοποιηθεί η αγάπη των Ελλήνων για τη θάλασσα, αλλά και η αγάπη ξένων υπηκόων για την Ελλάδα.
Έτσι, επιτυγχάνεται ένας διττός στόχος:
Το σχέδιο νόμου, όχι μόνο φέρνει τους έλληνες πολίτες πιο κοντά στο Κράτος, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα πρόσκληση προς τους πολίτες τρίτων χωρών να γνωρίσουν την Ελλάδα και το φυσικό της κάλος μέσα από μια οργανωμένη δραστηριότητα.
Επανερχόμενος στο σχέδιο νόμου, θα παρατηρήσατε ότι υπάρχουν ομοιότητες, αλλά και διαφοροποιήσεις στον τρόπο οργάνωσης του εθελοντισμού στα δύο Σώματα, στο Λιμενικό και το Πυροσβεστικό Σώμα.
Όσον αφορά στις ομοιότητες, αυτές έχουν να κάνουν με τον ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης των πρακτικών ζητημάτων που αναφύονται σχετικά με την ασφαλιστική κάλυψη των εθελοντών, την περίθαλψη και την αστική ευθύνη σε περίπτωση ατυχημάτων. Επίσης, έχουν να κάνουν με τα κίνητρα που δίδονται στους εθελοντές, αλλά και στους εργοδότες τους, προκειμένου να ενθαρρύνεται η εθελοντική προσφορά.
Αυτά είναι κυρίως η μοριοδότηση των εθελοντών στους διαγωνισμούς προσλήψεων στα Σώματα Ασφαλείας, η εξομοίωση της εθελοντικής προσφοράς με εργάσιμο χρόνο και η πρόβλεψη για κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το δημόσιο.
Εδώ, λοιπόν, θέλω να υπενθυμίσω, κάτι το οποίο έχετε βέβαια, όλοι υπόψιν σας, γιατί όλοι οι συνάδελφοι έχετε στη διάθεσή σας την έκθεση της δημόσιας διαβούλευσης, ότι κατά τη δημόσια συζήτηση υπήρξαν αρκετές απόψεις και προτάσεις, όπου ακριβώς σε αυτό το σημείο ζητούσαν τη διαγραφή της μοριοδότησης της Εθελοντικής δράσης, με μία θεωρία η οποία έχει κι αυτή τη δική της βάση. Ως εκ τούτου η επιλογή μας να συμπεριλάβουμε στα κριτήρια και στα κίνητρα, τη μοριοδότηση για την ένταξη στο Σώμα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να λειτουργεί καταχρηστικά, και αποδεχόμενοι αυτό το οποίο είπε ο κ. Βούρος για παράδειγμα την πρόσθεση συγκεκριμένων μορίων ανά χρόνο. Αυτό ξέρω ότι είναι μια πάγια πρόταση της Πανελλήνιας Ένωσης των Εθελοντών Πυροσβεστών. Οι οποίοι όμως έχουν μια προσέγγιση , η οποία αφορά μια συγκεκριμένη δομή. Μια συγκεκριμένη δομή, η οποία θα λειτουργεί ως ένας προθάλαμος -αν θέλετε- ο οποίος κατά κύριο λόγο θα τροφοδοτεί το Πυροσβεστικό Σώμα. Αυτό δεν μπόρεσε να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτό ούτε από το Συμβούλιο Επικρατείας, ούτε βεβαίως από την κοινή γνώμη, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν θέλει να φαίνεται ότι προδιαγράφεται η πλήρωση των θέσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Διευκρινίζω, λοιπόν, εδώ προς αποφυγή παρεξηγήσεως ότι αυτές οι προβλέψεις που κάνουμε αφορούν τις έκτακτες περιπτώσεις κατά τις οποίες οι εθελοντές θα κληθούν από την Πυροσβεστική και το Λιμενικό να συνδράμουν και όχι τις συνήθεις εθελοντικές δράσεις.
Διευκρινίζω, επίσης σχετικά με τη μοριοδότηση το εξής: Αυτή προβλέφθηκε λόγω του ότι τα Σώματα Ασφαλείας εκτιμούν το γεγονός ότι ένας ιδιώτης έχει αποκτήσει εμπειρία ως εθελοντής συγκριτικά με ένα άτομο που δεν έχει καμία επαφή με το αντικείμενό τους.
Ωστόσο, μην ξεχνάμε ότι αυτή η πρόβλεψη δεν επιλέχθηκε για ποσόστωση των εθελοντών στους διαγωνισμούς, διότι δεν πρέπει ο εθελοντισμός να μετατραπεί σε όχημα μονιμοποίησης στα Σώματα Ασφαλείας. Θα ήταν αντιδεοντολογικό θα οδηγούσε σε μια μεγάλη κριτική από όλη την κοινωνία απέναντι μας και θα έγειρε πολλές νομικές αμφισβητήσεις. Εξάλλου και από ιδεολογικής απόψεως αν το δει κάποιος το θέμα αυτό σε μια τέτοια περίπτωση το νόημα του εθελοντισμού ως προσφορά στην κοινωνία θα διαστρεβλωθεί και ο ορισμός ότι το έργο του εθελοντή είναι τιμητικό και άμισθο θα είναι κενό περιεχομένου.
Όσον αφορά στις διαφοροποιήσεις, στις διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις προσεγγίσεις για τα δύο Σώματα αυτές συνοψίζονται στα ζητήματα της υποχρεωτικής υπηρεσίας, της εκπαίδευσης και των παρεχόμενων μέσων. Τώρα, ειδικότερα, ενώ στο Πυροσβεστικό Σώμα προβλέπεται υποχρεωτικός αριθμός τριών οκτάωρων υπηρεσιών το μήνα, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει για τους εθελοντές ακτοφύλακες. Αυτό οφείλεται στη διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων που έχουν τα δύο Σώματα σχετικά με το κατά πόσον είναι επιθυμητή ή όχι η είσοδος των εθελοντών στις Υπηρεσίες. Εννοώ η εμπλοκή στην καθημερινή λειτουργία των Υπηρεσιών.
Έτσι, το Πυροσβεστικό Σώμα θέλει τους εθελοντές να μπαίνουν μέσα στην Υπηρεσία, να κάνουν βάρδιες και να είναι σε ετοιμότητα για τα οποιαδήποτε συμβάντα. Αντιθέτως, το Λιμενικό Σώμα λόγω της φύσης των καθηκόντων του δεν το επιθυμεί, διότι εγείρονται ζητήματα ασφαλείας.
Πιο συγκεκριμένα, επειδή το Λιμενικό Σώμα ασκεί καθήκοντα δίωξης του εγκλήματος στη θάλασσα, δεν επιθυμεί την παραμονή εξωυπηρεσιακών παραγόντων στους χώρους όπου διακινούνται σημαντικές πληροφορίες που έχουν να κάνουν με σοβαρότατα εγκλήματα διακίνησης ναρκωτικών ή λαθρεμπορίου ή και λαθρομετανάστευσης.
Είναι αυτονόητο ότι κανείς τρίτος δεν πρέπει να έχει πρόσβαση σε τέτοιες πληροφορίες, ιδίως όταν επίκειται κάποια επιχείρηση του Λιμενικού. Επιπλέον, υπενθυμίζω ότι οι Αξιωματικοί και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος είναι ανακριτικοί υπάλληλοι. Ασκούν δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος. Για το Πυροσβεστικό Σώμα δεν ισχύει το ίδιο. Ως εκ τούτου αντιλαμβάνεστε ότι σε μια δράση όπως για παράδειγμα δίωξη παράνομης λαθρεμπορίας πετρελαιοειδών, το οποίο ουσιαστικά παραπέμπει σε μια σκληρότατη σύγκρουση με το οργανωμένο έγκλημα το οποίο τροφοδοτείται με δισεκατομμύρια για πολλά χρόνια, δεν μπορεί να γίνει με την παρουσία εθελοντών και νομίζω ότι αντιλαμβάνεστε τους λόγους. Γι’ αυτό το διευκρινίζω για να μην θεωρηθεί ότι υπήρξε κάποια αντίδραση από το Σώμα. Το αντίθετο μάλιστα ήταν πρωτοβουλία του Λιμενικού Σώματος η προσέγγιση του Εθελοντισμού για την Ελληνική Ακτοφυλακή. Και όχι μόνο αυτό. Είναι με βάση δοκιμασμένες εμπειρίες του εξωτερικού που πραγματικά είναι πρωτόγνωρες για τη χώρα μας και γι’ αυτό το λόγο έχει χαιρετιστεί από πολλούς με πολύ μεγάλη θέρμη.
Ένα άλλο σημείο διαφορετικής προσέγγισης είναι αυτό της εκπαίδευσης των εθελοντών. Όπως θα παρατηρήσατε, ενώ για τους εθελοντές πυροσβέστες προβλέπεται υποχρεωτική εκπαίδευσή τους στην Πυροσβεστική Ακαδημία, αυτό δεν ισχύει για τους εθελοντές του Λιμενικού.
Αυτή η ρύθμιση εντάσσεται στις καινοτομίες του νομοσχεδίου και αποσκοπεί στην εξοικείωση των εθελοντών με το πυροσβεστικό έργο, κάτι που δεν είναι δυνατό να αποκτηθεί από τους πολίτες με δράσεις άλλες που γίνονται εκτός του Πυροσβεστικού Σώματος.
Αντίθετα, το Λιμενικό Σώμα θα αξιοποιήσει τις γνώσεις που ήδη κατέχουν οι εθελοντές του σχετικά με τη θάλασσα, τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής αλλά και τα θαλάσσια μέσα. Γιατί οι εθελοντές προσφέρουν. Προσφέρουν σκάφη, προσφέρουν οχήματα, προσφέρουν πάσης φύσεως μέσα, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τις δράσεις τις οποίες πρόκειται να αναλάβει.
Αυτά είναι προσόντα που ούτως ή άλλως κατέχει πολυάριθμο μέρος της κοινωνίας που ασχολείται σήμερα με τη θάλασσα. Γι’ αυτό και η εκπαίδευση των Εθελοντών Ακτοφυλάκων θα έχει να κάνει περισσότερο με θέματα συντονισμού τους και ενημέρωσής τους για το τι ακριβώς συμβαίνει σε κάθε περιοχή και κυρίως ποιο είναι αυτό το οποίο μπορούν να κάνουν ώστε να συνδράμουν ,κυρίως, στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
Τέλος, υπάρχει διαφοροποίηση όσον αφορά στα μέσα που χρησιμοποιούνται από τους εθελοντές.
Οι εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος λαμβάνουν πλέον τον ειδικό εξοπλισμό που έχουν και οι μόνιμοι Πυροσβέστες. Αυτό αποτελούσε πάγιο και διαχρονικό αίτημα των εθελοντών.
Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναγνωρίζει με τη ρύθμιση αυτή την υποχρέωση που έχει η Πολιτεία να χορηγήσει προστατευτικό εξοπλισμό στους εθελοντές πυροσβέστες, δεδομένου ότι πολλές φορές στο παρελθόν οι εθελοντές έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τους σοβαρότατους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και οι μόνιμοι πυροσβέστες.
Από την άλλη πλευρά, το Λιμενικό Σώμα δεν παρέχει κάποιον ιδιαίτερο εξοπλισμό, καθώς κρίνει ότι η αποστολή της Επικουρικής Ακτοφυλακής δεν ενέχει δραστηριότητες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τους εθελοντές. Η μόνη περίπτωση που μπορεί να ανακύψει τέτοιος κίνδυνος είναι οι κακές καιρικές συνθήκες. Είναι όμως σαφές ότι όταν ο καιρός δεν το επιτρέπει, οι εθελοντές δεν θα καλούνται από το Λιμενικό Σώμα. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες ιδέες και διάφορες προτάσεις, αναφέρθηκαν ορισμένοι εκ των συναδέλφων επ’ αυτού, αυτές τις ιδέες τις έχουμε καταγράψει θα τις αξιολογήσουμε και ενδεχομένως κάποιες από αυτές να επανέλθουμε στη δεύτερη ανάγνωση και να τις υιοθετήσουμε.
Πριν περάσω στο τρίτο κεφάλαιο του Σχεδίου Νόμου, πρέπει να κάνω ιδιαίτερη μνεία και στην εισαγωγή του θεσμού του φίλου του Πυροσβεστικού Σώματος. Πρόκειται για μια ιδιότητα την οποία μπορούν να αποκτήσουν και ανήλικοι από το 15ο έτος της ηλικίας τους και έχει ως στόχο την παροχή δυνατότητας για ένταξη στον εθελοντισμό ατόμων, που για λόγους ηλικιακούς, αλλά και σωματικούς, δεν μπορούν να συμμετέχουν στο επιχειρησιακό έργο.
Όσον αφορά στο τρίτο κεφάλαιο (του σχεδίου νόμου) θέλω να σας πω ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας. Σε αυτό περιλαμβάνεται ο νέος Κανονισμός Κατάταξης στο Πυροσβεστικό Σώμα. Επί της ουσίας, πρόκειται για την τροποποίηση του καθεστώτος προσλήψεων Δοκίμων Πυροσβεστών που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Η αλλαγή που χρήζει εδώ ιδιαίτερης μνείας είναι αυτή η αλλαγή που επέρχεται στον τρόπο βαθμολόγησης των υποψηφίων.
Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία ενός συστήματος αξιολόγησης των υποψηφίων εκ διαμέτρου αντίθετο από το μέχρι σήμερα ισχύον, σε συμμόρφωση με την αλλαγή του νομικού πλαισίου πρόσληψης ιδιωτών στο Δημόσιο στο πλαίσιο της οποίας καταργήθηκε η ατομική συνέντευξη.
Συνακόλουθα, οι γραπτές εξετάσεις και η ατομική συνέντευξη ως μέσα αξιολόγησης των υποψηφίων, μέσω της παρούσας διάταξης αντικαθίστανται από ένα σύστημα βαθμολόγησης των τυπικών προσόντων των υποψηφίων ανά κατηγορία, το οποίο συμπληρώνεται με ένα σύστημα προσαυξήσεων, ανάλογα με τα επιπλέον προσόντα ή τις ιδιότητες που συγκεντρώνει κάθε υποψήφιος.
Στην πραγματικότητα λειτουργεί το ίδιο σύστημα που λειτουργεί σήμερα στα άλλα σώματα, στην Ελληνική Αστυνομία και στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή.
Με αυτόν τον τρόπο, η αξιολόγηση των υποψηφίων γίνεται περισσότερο αντικειμενική, περισσότερο δίκαιη, τηρουμένων των αρχών της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, οι οποίες επιβάλλεται να διέπουν εν γένει το σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο.
Τέλος, θα ήταν αδύνατο να συνεχίσει να υφίσταται ο Κανονισμός Κατάταξης Δοκίμων Πυροσβεστών με αυτά τα χαρακτηριστικά απολύτως αξιοκρατικά, απολύτως δεοντολογικά χωρίς να υπάρχει πουθενά το ΑΣΕΠ.
Έτσι, λοιπόν σε συνέχεια της νομοθετικής ρύθμισης για τη συμμετοχή εκπροσώπου του ΑΣΕΠ στην επιτροπή του διαγωνισμού για τους Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, εισάγεται τώρα και η αντίστοιχη σύνθεση της επιτροπής που θα διεξάγει τους διαγωνισμούς των μονίμων πυροσβεστών.
Ειδικότερα, αυτή η επιτροπή θα αποτελείται από έναν αντιπρόεδρο ή νομικό σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έναν εκπρόσωπο του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού του ΑΣΕΠ και έναν Διευθυντή Διεύθυνσης των Κλάδων του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος.
Αυτή η σύνθεση έχει ως σκοπό την εξασφάλιση των συνθηκών διαφάνειας και της αντικειμενικότητας οι οποίες θα πρέπει να επικρατούν κατά τη βαθμολόγηση των υποψηφίων αλλά και την κατάταξή τους στους πίνακες των επιτυχόντων, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων και αμφιβολιών, τόσο εκ μέρους των υποψηφίων, όσο και γενικότερα του κοινωνικού συνόλου.
Φανταστείτε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι αν σε έναν διαγωνισμό στα Σώματα Ασφαλείας, όπου συμμετέχουν για παράδειγμα 8.000-τυχαίο νούμερο- που μπορεί να αφορούν 100 ή 200 θέσεις να υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ότι μπορεί να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση. Θα ήταν η απόλυτη απογοήτευση και όχι μόνο, η απόλυτη καταδίκη της δυνατότητας του κράτους να εξασφαλίσει την αξιοκρατία στο ελληνικό δημόσιο.
Κλείνοντας αυτή την πρώτη παρουσίαση του Σχεδίου Νόμου, αναφέρομαι στο τέταρτο κεφάλαιο, όπου επιχειρείται η επίλυση διαφόρων πρακτικών ζητημάτων που αφορούν το Λιμενικό Σώμα, την Ελληνική Ακτοφυλακή και το Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς και την εισαγωγή νέων εργαλείων, όπως η χρήση αστυνομικών σκύλων στο λιμενικό σώμα για την καταπολέμηση εγκλημάτων σχετικών με ναρκωτικά και εκρηκτικές ύλες.
Επιφυλασσόμενος, επίσης, να αναφερθώ αναλυτικά στα άρθρα αυτά εφόσον χρειαστεί, πιστεύω ότι ήταν γόνιμη σήμερα η συνεδρίαση εδώ της Επιτροπής της Βουλής θα ακούσουμε και τους εκπροσώπους των φορέων που έχουμε καλέσει για αύριο. Όσες άλλες προτάσεις και ιδέες παρουσιαστούν από συναδέλφους εμείς θα τις εξετάσουμε και εφόσον είναι εύκολο και δυνατό χωρίς να αλλάζουν την κατεύθυνση και το στόχο του νομοσχεδίου θα τις ενσωματώσουμε στο νομοσχέδιο, προσδοκώντας την υποστήριξη όλων των πλευρών της Βουλής κατά τη διαδικασία ψήφισης στην Ολομέλεια. Ευχαριστώ πολύ.