Σα 4 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Ιούνιος 201129-09-2011:Δελτίο Τύπου για απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη στην Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού της Ν.Δ. κας Όλγας Κεφαλογιάννη...

29-09-2011:Δελτίο Τύπου για απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη στην Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού της Ν.Δ. κας Όλγας Κεφαλογιάννη προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την ανάγκη θέσπισης κανόνων για τις δημόσιες συναθροίσεις.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κας Όλγας Κεφαλογιάννη προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την ανάγκη θέσπισης κανόνων για τις δημόσιες συναθροίσεις

Η ομιλία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα , απαντώντας στην με αριθμό 1322/26-9-2011 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κας Όλγας Κεφαλογιάννη προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την ανάγκη θέσπισης κανόνων για τις δημόσιες συναθροίσεις:

«Κυρία Πρόεδρε

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανταποκρίνομαι στην πρωτοβουλία της συναδέλφου, αλλά και στον προβληματισμό που κατέθεσε γύρω από ένα κρίσιμο ζήτημα. Ανταποκρίνομαι με ενδιαφέρον γιατί πιστεύουμε –και πιστεύω και προσωπικά- ότι είναι η κατάλληλη στιγμή ως πολιτικό σύστημα να αναμετρηθούμε με τις δυσκολίες που παραδόξως παρουσιάζει η αλήθεια του αυτονόητου και η επικράτηση της κοινής λογικής σε πολλά πράγματα στη δημόσια ζωή αυτού του τόπου.

Σήμερα η Ελλάδα του 2011 έχει τα προβλήματά της, τις δυσκολίες της που μάλιστα αφορούν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, τους εργαζόμενους, που υπόκεινται μείωση εισοδήματος και τη φέρουν δυσβάσταχτα. Η κατάσταση αυτή όμως, δε μπορεί να δικαιολογήσει την εικόνα που έχει σήμερα η χώρα, με εκατοντάδες πανεπιστήμια και δημόσια σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε κατάληψη και με πλήθος Υπουργείων και δημοσίων υπηρεσιών στο ίδιο καθεστώς.

Αυτή η αντίληψη της ανοχής στην απροκάλυπτη παραβίαση και παράβαση των νόμων, η νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας και της επιβολής καλά οργανωμένων, και πολλές φορές κομματικά χειραγωγούμενων, μειοψηφικών ομάδων έναντι του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος, είναι μια αντίληψη που είναι πια ασυγχώρητη πολυτέλεια για την Ελλάδα του 2011 και πρέπει να εκλείψει. Όχι γιατί θα το επιβάλει κάποια τρόικα, όχι γιατί θα το επιβάλει με μέτρα καταστολής κάποια κυβέρνηση, αλλά γιατί το ζητάει και θα το επιβάλει η πλειοψηφία της κοινωνίας.

Οι ιδιαίτερες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες πιστεύω και ελπίζω, ότι έχουν ωριμάσει το πολιτικό σύστημα, ώστε να αναζητήσει ευρύτερες συνεννοήσεις και συναινέσεις σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Την κατεύθυνση δηλαδή, του σεβασμού και της κατοχύρωσης των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των πολιτών. Όλων των πολιτών.

Επιτέλους, είναι προφανές, ότι κανείς δε μπορεί να βρει κάτι ανάλογο σε κανένα σύγχρονο ευρωπαϊκό ή άλλο κράτος, ως ανοχή, συμπεριφορά, αντίληψη και πρακτική, που κρατούν μια κοινωνία και ένα κράτος καθηλωμένο.

Αυτό, όμως, έμμεσα μόνο σχετίζεται με το ειδικό θέμα που η συνάδελφος έθεσε στην ερώτησή της, για το οποίο θέλω να πω ότι δεν είναι αστυνομικό θέμα. Δεν είναι στις αποκλειστικές αρμοδιότητες και ως νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Είναι ένα ευρύτερο πολιτικό ζήτημα.

Ευχαριστώ».

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

«Κυρία Πρόεδρε,

θα καταθέσω τη δική μας προβληματική, τη δική μας άποψη όσο μπορώ πιο κωδικοποιημένα και στοχευμένα στους προβληματισμούς που έθεσε η συνάδελφος.

Προφανώς ένα πρώτο σημείο αποτελεί η κοινή συμφωνία, ελπίζω, όσων βρισκόμαστε σ’ αυτή την Αίθουσα στην προσήλωση κατοχύρωσης των συνταγματικά προβλεπομένων δικαιωμάτων όλων των πολιτών. Σαφής προτεραιότητα της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι η κατοχύρωση και όχι ο περιορισμός αυτών των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.

Ένα δεύτερο σημείο είναι ότι το δικαίωμα συνάθροισης είναι θεμελιώδες ατομικό και συλλογικό δικαίωμα, γιατί μέσω αυτού εκφράζεται η συλλογική δράση των κοινωνικών ομάδων να σηματοδοτήσουν με τη στάση τους, με τη θέση τους, με τη διαμαρτυρία τους, η οποία είναι θεμιτή, και αυτό τους το δικαίωμα οριοθετείται με σαφήνεια έναντι της εκάστοτε κρατικής έκφρασης και εξουσίας.

Ένα τρίτο σημείο είναι ότι για να τυγχάνει αυτής της συνταγματικής προστασίας αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα, όπως τυγχάνει, προφανώς θα πρέπει να υλοποιείται στα άλλα προβλεπόμενα συνταγματικά όρια και στις συνταγματικές παραμέτρους που επίσης προβλέπονται.

Ένα τέταρτο σημείο είναι η πραγματικότητα, η ζώσα καθημερινότητα στο πραγματικό πεδίο αυτών των δικαιωμάτων. Είναι κάτι που προφανώς εν πολλοίς εμπεριέχει όλα εκείνα ή πολλά από εκείνα τα στοιχεία που ανέφερε η συνάδελφος.

Η δική μας υποχρέωση και ευθύνη, και αυτό κάνουμε ως συντεταγμένη πολιτεία, ως Κυβέρνηση, ως Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι να συνεκτιμούμε όλες τις παραμέτρους. Να προστατεύουμε και να προασπίζουμε όλα τα δικαιώματα εκείνων που διαδηλώνουν. Οφείλουμε όμως, να διασφαλίσουμε και την αδιατάρακτη συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της πόλης. Κάτι που ωστόσο δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε εφικτό, ούτε το καταφέρνουμε, γι’ αυτό και υπάρχει ζήτημα το οποίο και αναγνωρίζουμε. Αναγνωρίζουμε επίσης, ότι κοινωνικοπολιτικά στερεότυπα έχουν οδηγήσει πολλές φορές σε μια μεγάλη δυσκολία, για να μην πω σε σύνδρομα ενοχικών συμπεριφορών στην εφαρμογή και σ’ αυτό το θέμα του αυτονόητου, δηλαδή να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε τα δικαιώματα όλων των πολιτών.

Πέρα απ’ αυτή την αναγνώριση, κυρία συνάδελφε, θα επανέλθω σ’ αυτό που σας είπα και στην αρχή ότι αυτό είναι ένα ευρύτερο πολιτικό ζήτημα, όχι αστυνομικό ζήτημα. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και το δικό μας Υπουργείο περιμένουν με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Αυτοδιοίκηση που έχει ψηλά στην ατζέντα της αυτό το ζήτημα.

Όπως κι εσείς αναφέρατε, ο Δήμος Αθηναίων έχει συγκροτήσει μία επιστημονική επιτροπή υψηλού κύρους της οποίας με ενδιαφέρον αναμένουμε τα αποτελέσματα. Θα ήθελα όμως να σας πω ότι για μας προϋπόθεση ανάληψης μίας ευρύτερης πολιτικής και νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι ένας ανοικτός όχι μόνο διακομματικός διάλογος, αλλά διάλογος και με τους κοινωνικούς φορείς και εταίρους που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις συνεννόησης και ευρύτερης συναίνεσης, που θα διασφαλίζει την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου κι όχι μία ακόμα επικαιροποίηση ενός πράγματι παρωχημένου νομοθετικού πλαισίου το οποίο στην πράξη δεν θα εφαρμοστεί ποτέ.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Τελευταίες Αναρτήσεις