Τρ 31 Ιανουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Σεπτέμβριος 201126-09-2011: Δελτίο Τύπου με δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή, για Άσυλο, Schengen, Φράχτη και Κέντρα...

26-09-2011: Δελτίο Τύπου με δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή, για Άσυλο, Schengen, Φράχτη και Κέντρα Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών, κατά τη συνάντησή του με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Στήριξης Ασύλου.

Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δηλώσεις του ΥΠΤΠ, Χρήστου Παπουτσή, για Άσυλο, Schengen, Φράχτη και Κέντρα Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών, κατά τη συνάντησή του με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Στήριξης Ασύλου (Ε.Α.S), Dr. Robert Visser.

Την ικανοποίησή τους για τη στενή συνεργασία όσον αφορά στην αναβάθμιση του Συστήματος Ασύλου, εξέφρασαν μετά τη σημερινή συνάντησή τους ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Στήριξης Ασύλου ( E . Y .Σ.Α – E . A . S . O ) dr . Robert Visser.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, τόνισε ότι:

– Η Ελλάδα κάνει μια μεγάλη προσπάθεια, μια μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα του ασύλου. Xρειαζόμαστε την τεχνογνωσία των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία παρέχει η EASO με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία μέχρι σήμερα.

– Το κλειδί για τη νέα μεγάλη μεταρρύθμιση αποτελούν τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, η δημιουργία των οποίων είναι η βασική προϋπόθεση.

– Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες. Προσπαθούμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες μέσα στη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας. Πετυχαίνουμε αποτελέσματα και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι στο τέλος η μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

– Αισθανόμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι μέσα σε λίγους μήνες το ποσοστό, για το οποίο η Ελλάδα είχε δεχθεί μεγάλη κριτική, όσον αφορά την ικανοποίηση των αιτήσεων ασύλου, το οποίο ήταν στο 0,5%, έχει φθάσει ήδη στο 12,5% με πολύ μεγάλη επιτάχυνση στην αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου. Σας υπενθυμίζω ότι το βάρος του παρελθόντος, το οποίο παραλάβαμε ήταν 47.000 αιτήσεις πέρυσι τέτοια εποχή.

– Ενεργοποιούμε με κάθε τρόπο όλες τις δυνατότητες που παρέχει η εθνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον εθελοντικό επαναπατρισμό των μεταναστών, όπως επίσης και για τις απελάσεις.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής EASO κ. Robert Visser μεταξύ άλλων, επεσήμανε, ότι:

– Έχει πραγματοποιηθεί σημαντική δουλειά τους τελευταίους μήνες, βεβαίως, όμως, πρέπει και μπορούν να γίνουν προσαρμογές. Αυτό θα γίνει προσπαθώντας από κοινού, γιατί μπορεί να υπάρξουν και κάποιες διαφοροποιήσεις ή αλλαγές, γιατί το πρόγραμμα αυτό έχει ευελιξία. Από αυτά που είδα είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον.

– Το πρόγραμμα που έχουμε είναι διευρυμένο, καλύπτει μια δεκαετία, αλλά μπορεί ίσως να επεκταθεί και περισσότερο. Βεβαίως, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε. Όμως, τα πρώτα βήματα είναι ενθαρρυντικά.

– Μίλησα και με τους διευθυντές των δύο νέων Υπηρεσιών που συστάθηκαν και οι οποίοι διορίστηκαν πρόσφατα, και είναι της Υπηρεσίας Ασύλου και της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής. Πράγματι κάνουν αυτό που πρέπει, εργάζονται σκληρά για την υποδομή και την οργάνωση των υπηρεσιών τους.

Μετά το πέρας της συνάντησης ακολούθησαν δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή.

Δημοσιογράφος: Όσο πιο κωδικοποιημένα μπορούμε. Πρώτον: υπάρχει χρονοδιάγραμμα κατασκευής φράχτη και κέντρων υποδοχής;

Δεύτερον έχει καταρτιστεί κάποιος προϋπολογισμός; Τρίτον εξακολουθεί να υφίσταται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το κεκτημένο Schengen;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής:

Όσον αφορά στο φράκτη, στις 4 Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων από τις εταιρείες που ενδιαφέρονται για την κατασκευή. Ο προϋπολογισμός είναι δεδομένος και προβλέπεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Επομένως, οι διαδικασίες θα ακολουθηθούν με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς.

Όσον αφορά στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, ήδη υπάρχουν αυτά τα οποία λειτουργούν και στα οποία κάνουμε διάφορες προσπάθειες για την αναβάθμιση τους και την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης. Σε ό,τι αφορά στην επέκταση του Φυλακίου στον Έβρο, επίσης έχει προχωρήσει η διαδικασία, γιατί κινούμαστε επίσης με ταχείς ρυθμούς και όλο το πρόγραμμά μας υλοποιείται.

Όπου υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες με τοπικούς παράγοντες είμαστε σε συνεχή διάλογο.

Δημοσιογράφος: Πού υπάρχουν;

Υπουργός, κ. Παπουτσής: Σε διάφορες περιοχές, όπου μάλιστα αντιμετωπίζουμε και ένα περίεργο φαινόμενο. Φαίνεται ότι η αντιπολίτευση σε ορισμένες περιοχές έχει επιλέξει το πεδίο της μετανάστευσης ως πεδίο για την άσκηση του αντιπολιτευτικού της λόγου. Έτσι βλέπουμε σε διάφορες περιοχές να αναπτύσσεται μια φιλολογία ότι πρόκειται να δημιουργηθούν κέντρα ενώ δεν υπάρχει καμιά τέτοια πρόθεση, κανένας τέτοιος σχεδιασμός.

Δημοσιογράφος: Το Φυλάκιο πάντως το έκαψαν…

Υπουργός κ. Παπουτσής: Όχι το Φυλάκιο. Δίπλα σε αυτό, το στρατόπεδο, το οποίο προοριζόταν για κέντρο υποδοχής. Και γι’ αυτό το λόγο συνεχίζονται οι έρευνες στην περιοχή του Έβρου για το ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι για αυτόν τον εμπρησμό που είχε ως αποτέλεσμα να καούν οι σκεπές από 5 κτίρια, σε ένα στρατόπεδο το οποίο έχει κτιστεί με χρήματα του ελληνικού λαού, μόνο και μόνο επειδή είχε ανακοινωθεί ότι επρόκειτο να γίνει κέντρο πρώτης υποδοχής των μεταναστών. Τι σημαίνει κέντρο πρώτης υποδοχής; σημαίνει το κέντρο που μπορεί να νοικοκυρέψει μια κατάσταση η οποία είναι χαώδης και ταυτόχρονα να δώσει τη δυνατότητα να λειτουργήσουν οι διαδικασίες όπως η παροχή ασύλου, η απέλαση, ο εθελοντικός επαναπατρισμός.

Τώρα, όσον αφορά το κεκτημένο Schengen. Μπορεί κάποιοι να ονειρεύονται την Ελλάδα εκτός του Schengen, αλλά η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Schengen αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στο Συμβούλιο των Υπουργών μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και συνεχίζουμε σε αυτήν την προσπάθεια.

Τελευταίες Αναρτήσεις