Κυ 5 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Σεπτέμβριος 201113-09-2011: Ανακοίνωση με αφορμή δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "FINANCIAL TIMES" σχετικά με την Ελλάδα και τη διαχείριση των συνόρων

13-09-2011: Ανακοίνωση με αφορμή δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας “FINANCIAL TIMES” σχετικά με την Ελλάδα και τη διαχείριση των συνόρων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times σχετικά με την Ελλάδα και τη διαχείριση των συνόρων εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η ακόλουθη ανακοίνωση:

Δημοσιεύματα αυτή της μορφής δημιουργούν σύγχυση και διαστρεβλώνουν την αλήθεια, δεδομένου ότι η χώρα μας τον τελευταίο χρόνο κάνει ένα τιτάνιο έργο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Frontex για τη φύλαξη των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων.
Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι στα λιμάνια και στα αεροδρόμια της χώρας.

Εφαρμόζεται το «ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των συνόρων».

Επιπλέον, έχει υποβληθεί έγκαιρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται εντός των επομένων ημερών η έγκρισή του, το αναθεωρημένο πρόγραμμα με δράσεις, του 2011 για τη θωράκιση των εξωτερικών μας συνόρων.

Αμέσως μετά ξεκινάει η διαδικασία για την υλοποίηση των έργων.

Ήδη, στο χερσαίο τμήμα των ελληνοτουρκικών συνόρων στην περιοχή της Ορεστιάδας, έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου εγκατάστασης ενός συστήματος αυτοματοποιημένης επιτήρησης των συνόρων με χρήση θερμικών καμερών επί ιστών σε σταθερά σημεία και αξιοποίηση ειδικού λογισμικού ανίχνευσης.

Τέλος, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 9 Σεπτεμβρίου 2011, ο διαγωνισμός για την κατασκευή του φράχτη στο χερσαίο τμήμα των συνόρων μας στον Έβρο, με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών την 4η Οκτωβρίου του 2011.

Υπενθυμίζεται ότι στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 12 Μαΐου 2011, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ Χρήστος Παπουτσής είχε δηλώσει πως «η Ελλάδα θεωρεί ότι η ελεύθερη κυκλοφορία εντός του ενιαίου χώρου Schengen θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, γιατί αποτελεί το βασικότερο πυλώνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Και ότι «θα πρέπει να ληφθούν μέτρα τα οποία θα ενισχύουν τις προσπάθειες των Κρατών – Μελών για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα κατατείνουν στην καλύτερη αστυνόμευσή τους, με σκοπό την αποτροπή της παράνομης εισόδου μεταναστών».

Επίσης, ο Υπουργός κ. Παπουτσής είχε υπογραμμίσει ότι «θα πρέπει να μειωθεί το βάρος που επωμίζονται τα Κράτη – Μέλη στα εξωτερικά σύνορα λόγω των αυξημένων πιέσεων των παράνομων μεταναστευτικών ροών με εφαρμογή του μέτρου της ανακατανομής παράνομων μεταναστών σε Κράτη-Μέλη, ανάλογα με πληθυσμιακά ή γεωγραφικά κριτήρια».

Βασική αρχή της χώρας μας, όπως έχει εκφρασθεί άλλωστε επανειλημμένα από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστο Παπουτσή, είναι ότι «σε μία δυσχερή συγκυρία, όπως η παρούσα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντί να αναζητά διέξοδο με επαναφορά μηχανισμών που παραπέμπουν στο παρελθόν και στην προ-ευρωπαϊκής ένωσης εποχή, θα πρέπει να εργασθεί προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής εμβάθυνσης και ολοκλήρωσης, να ενισχύει τα κράτη-μέλη που στα εξωτερικά τους σύνορα διαχειρίζονται το τεράστιο βάρος της πίεσης των παράνομων μεταναστευτικών ροών».

Τελευταίες Αναρτήσεις