Πε 2 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Σεπτέμβριος 201107-09-2011:Δελτίο Τύπου με συνέντευξη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στους δημοσιογράφους Τάκη Σαράντη και Παναγιώτη Τσούτσια στον...

07-09-2011:Δελτίο Τύπου με συνέντευξη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στους δημοσιογράφους Τάκη Σαράντη και Παναγιώτη Τσούτσια στον ραδιοφωνικό σταθμό ΝΕΤ FM για θέματα πολιτικής επικαιρότητας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στους δημοσιογράφους Τάκη Σαράντη και Παναγιώτη Τσούτσια στον ραδιοφωνικό σταθμό ΝΕΤ FM για θέματα πολιτικής επικαιρότητας

Δημoσιογράφος : K αλή σας ημέρα κύριε Όθωνα.

Υφυπουργός : Καλή σας μέρα.

Δημoσιογράφος : Είναι καλή μέρα μετά τα χθεσινά μέτρα που εξαγγέλθηκαν;

Υφυπουργός : καταρχήν, δεν εξαγγείλαμε κανένα νέο μέτρο χθες. Υπέπεσε κάτι τέτοιο στην αντίληψη σας που μου διέφυγε εμένα; Κανένα νέο μέτρο λοιπόν, που δεν ήταν προγραμματισμένο και δεν περιλαμβανόταν στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο και τους εφαρμοστικούς νόμους.

Δημoσιογράφος : Έχετε δίκιο…γιατί πήρατε τα μέτρα που έπρεπε να πάρετε πριν από 2 χρόνια.

Δημoσιογράφος : Κύριε Όθωνα, θα σταθώ σε μία λέξη που είπε χθες ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος, τη λέξη «οριστικά». Αυτή η λέξη σημαίνει ναι μεν ότι είσαστε αποφασισμένοι και δευτερευόντως ότι τόσο καιρό λέγατε ό,τι λέγατε μόνο για να τα λέτε.

Υφυπουργός : Χαίρομαι κατ’ αρχήν που η συζήτησή μας οργανώνεται στη βάση συγκεκριμένης οπτικής, καθότι η κυβέρνηση βρίσκεται εν μέσω δύο αντίρροπων κριτικών.

Από τη μία πλευρά η κριτική αυτή αφορά αυτά που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση κι έχει καθυστερήσει να τα κάνει. Από την αντίπερα όχθη, διατυπώνεται η άποψη ότι αυτά τα μέτρα είναι πολιτικές αντιλαϊκές και καλό θα ήταν να μην εφαρμοστούν ποτέ.

Εσείς ασκείτε ή διατυπώνετε, αν κατάλαβα καλά, την κριτική ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε εφαρμόσει αυτά τα μέτρα νωρίτερα. Γιατί τα έχει ανάγκη η χώρα και όχι μόνο γιατί είναι στο πλαίσιο των προϋποθέσεων για να συνεχίσει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα από τους εταίρους και τους δανειστές μας.

Δημoσιογράφος : Θέλετε να μας εξηγήσετε γιατί υπήρξε αυτή η ολιγωρία;

Υφυπουργός : Θεωρώ πάρα πολύ σοβαρή τη διάκριση που έκανα. Γιατί πολλές φορές γίνεται μια κριτική που είναι παράδοξη και αντιφατική. Χωρίς αυτό να αποτελεί υπεκφυγή ή δικαιολογία, εγώ σας λέω ότι με ενοχλεί πολύ περισσότερο ως πολίτη και ως πολιτικό η ολιγωρία των 20 χρόνων για πράγματα που έπρεπε να έχουν γίνει, από την καθυστέρηση κάποιων μηνών που καταλογίζεται στην κυβέρνηση.

Δημoσιογράφος : Καταρχάς για την 20ετία που λέτε θα έπρεπε να κουβεντιάζουμε με τον κ. Καραμανλή, με τον κ. Σημίτη για να υποβάλουμε αυτό το ερώτημα. Κουβεντιάζουμε με εσάς που είστε μέλος αυτής της κυβέρνησης ενάμισι-δύο χρόνια. Από εκεί και πέρα δεν σημαίνει ότι δεν χάθηκε πολύτιμος πολιτικός χρόνος, δεν σημαίνει ότι δεν χάθηκε αξιοπιστία ή ότι και εσείς δεν χάσατε μια ευκαιρία ως κυβέρνηση, γιατί πριν από 2 χρόνια είχατε σαφώς πολύ μεγαλύτερο πολιτικό κεφάλαιο.

Υφυπουργός : Εγώ δεν θα σας κρύψω, ότι προφανώς δεν έγιναν όλα τέλεια ούτε όλα στην ώρα τους. Δεν θα ισχυρισθώ ότι πράγματι αξιοποιήθηκε ο πολιτικός χρόνος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και δεν υπήρξαν προβλήματα με επιμέρους δισταγμούς ή καθυστερήσεις. Όμως ξέρετε μία κυβέρνηση δεν λειτουργεί σε συνθήκες εργαστηρίου. Δεν κάνουμε κανένα πείραμα στη χώρα. Η χώρα περνά πολύ μεγάλη κρίση, περνά πολύ μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις.

Δημoσιογράφος : Η αλήθεια είναι ότι ο Έλληνας νιώθει λίγο σαν πειραματόζωο…

Υφυπουργός : Πρώτα απ’ όλα η χώρα μοιάζει αρκετές φορές σαν πειραματόζωο 2 χρόνια τώρα. Όμως από όλους εκείνους που επίσης ασκούν αυτή την κριτική των καθυστερήσεων και της έλλειψης αποφασιστικότητας της κυβέρνησης, ελάχιστα και ελάχιστους μπορεί να διακρίνει κανείς όλο αυτό το διάστημα να στήριζουν αυτή την προσπάθεια. Να προθυμοποιηθούν δηλαδή, να πάρουν ένα μέρος του κόστους του πολιτικού, του κοινωνικού που η προσπάθεια αυτή συνεπάγεται.

Η κυβέρνηση είναι μόνη της έναντι του λαϊκισμού, της ανευθυνότητας, της εύκολης και αδιέξοδης κριτικής. Και βέβαια των δικαιολογημένων κοινωνικών αντιδράσεων των πολιτών. Γιατί η ζωή τους αλλάζει βίαια, θα έλεγα, όχι απλά ραγδαία, κάτι για το οποίο ήταν προφανώς απροετοίμαστοι. Όλο αυτό όμως, διαμορφώνει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα πολιτική και κοινωνική που πιστεύω ότι δημιουργεί μια εξήγηση για όλα αυτά που επισημάνατε.

Δημoσιογράφος : Θεωρείτε ότι θα περάσουν αυτά που αποφασίσατε αυτή τη φορά από τη Βουλή; Δηλαδή, η κοινοβουλευτική σας ομάδα θα τα στηρίξει; Χθες, η κα Κατσέλη μας είπε ότι δε χρειάζεται εργασιακή εφεδρεία. Ήταν κατά της εργασιακής εφεδρείας. Ότι μπορεί με τον εξορθολογισμό του Δημοσίου να βρεθεί άκρη.

Υφυπουργός : Να υποθέσω ότι αυτό σημαίνει ότι στις αρχές Αυγούστου δηλαδή πριν από 20 μόλις μέρες είχε καταψηφίσει κάποιος το σχετικό άρθρο του εφαρμοστικού νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή;

Δημoσιογράφος: Από όσο ξέρω εγώ όχι.

Υφυπουργός: Λοιπόν, για να μην το δούμε κατά περίπτωση, η πολιτική εκτίμηση η δική μου είναι ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο και παράδοξο να καταψηφισθούν διατάξεις, σχέδια νόμου τα οποία εξειδικεύουν, συγκεκριμενοποιούν ή επιταχύνουν μία πολιτική στην οποία στη γενική της κατεύθυνση έχει συζητηθεί κι έχει υιοθετηθεί, το γενικό νομοθετικό της πλαίσιο μέσω του μεσοπρόθεσμου έχει κοινοβουλευτικά υπερψηφιστεί, οι εφαρμοστικοί νόμοι, δύο μάλιστα, αυτού του πλαισίου έχουν επίσης ψηφιστεί. Αλλά η πολιτική είναι μια δυναμική διαδικασία, όλα αυτά έχουν να κάνουν και με χειρισμούς και με το διάλογο που θα προηγηθεί. Την τεκμηρίωση δηλαδή, της αναγκαιότητας της επίσπευσης όλων αυτών των διαδικασιών, του στόχου ο οποίος για μένα περιγράφεται στο ότι στο επόμενο τρίμηνο πρέπει να ολοκληρωθούν τόσο οι διαδικασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου όσο και να προχωρήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά στην υλοποίηση όσων ήδη εξάλλου έχουμε συμφωνήσει, υιοθετήσει και κοινοβουλευτικά εγκρίνει. Σε αυτήν την περίπτωση το 2012 θα ξεκινήσει χωρίς να είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια μονοθεματική συζήτηση που αφορά αποκλειστικά τη δημοσιονομική προσαρμογή και την εξασφάλιση των δανειακών εισροών.

Δημoσιογράφος : Και με αυτές τις τελευταίες επισημάνσεις που κάνατε κύριε Όθωνα, θέλω να παρατηρήσω ότι κάτι δεν πάει καλά όταν στη Θεσσαλονίκη στην επίσκεψη ενός πρωθυπουργού είναι 4,5 χιλιάδες- αν ισχύει το νούμερο που διαβάζουμε στην εφημερίδα- αστυνομικών και αναβάλλεται ένας αγώνας, γιατί δεν υπάρχουν αστυνομικοί να πάνε στην Ξάνθη. Κάτι δεν πάει καλά. Ο κόσμος προφανώς, δε μπορεί να δεχτεί, ας πούμε, αυτή τη βίαιη προσαρμογή στην οποία αναφερθήκατε παραπάνω.

Υφυπουργός : Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι η χώρα περνά μια ιδιαίτερη πολιτική και κοινωνική περίοδο. Επομένως, στη Θεσσαλονίκη υπάρχει αυτή τη στιγμή, ένας σχεδιασμός από πλευράς της αστυνομίας ο οποίος πρέπει να λάβει υπόψη του αυτή την ιδιαιτερότητα.

Δημoσιογράφος : Περιμένετε ένταση;

Υφυπουργός : Αναμένονται οι προαναγγελθείσες κινητοποιήσεις. Και ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος πρέπει να έχει εκείνον τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που να διασφαλίζει πρωτίστως το δικαίωμα αυτών που θέλουν να διαμαρτυρηθούν και βέβαια την αυτονόητη επιδίωξη μετά το πέρας της Διεθνούς Έκθεσης, η Θεσσαλονίκη θα είναι μια πόλη που θα μπορεί να συνεχίσει την οικονομική και κοινωνική της ζωή ομαλά. Και το λέω πάρα πολύ κομψά.

Δημoσιογράφος : Μάλιστα. Κατανοητό.

Δημoσιογράφος : Κύριε Όθωνα, σας ευχαριστούμε.

Υφυπουργός : Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Τελευταίες Αναρτήσεις