Πε 30 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Αύγουστος 201104-08-2011:Δελτίο Τύπου με συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή, στην εκπομπή «Ενημέρωση στη ΝΕΤ» με τους...

04-08-2011:Δελτίο Τύπου με συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή, στην εκπομπή «Ενημέρωση στη ΝΕΤ» με τους δημοσιογράφους Β. Γιακουμή και Γ. Τερζή

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 4 Αυγούστου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Συνέντευξη Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή, στην εκπομπή «Ενημέρωση στη ΝΕΤ» με τους δημοσιογράφους Β. Γιακουμή και Γ. Τερζή για τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί και την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και το ρόλο της αστυνομίας, το κέντρο της Αθήνας, την οικονομική αστυνομία, τις διαδηλώσεις στο Σύνταγμα, την παράνομη μετανάστευση και το φράχτη στον Έβρο

Σημεία συνέντευξης:

Για τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί και την απελευθέρωση των επαγγελμάτων

  • Για μια ακόμη φορά θέλω να καλέσω και τον κ. Λυμπερόπουλο και την ηγεσία του χώρου των ιδιοκτητών ταξί αλλά και τον κάθε ιδιοκτήτη ταξί σε ολόκληρη τη χώρα να συναισθανθούν τις ευθύνες τους αυτή τη στιγμή απέναντι στην κοινωνία. Η κυβέρνηση έχει πολύ καθαρή και συγκεκριμένη πρόθεση, απελευθέρωση με όρους, απελευθέρωση με κανόνες, με βάση το δημόσιο συμφέρον, να φέρουμε την Ευρώπη στην Ελλάδα, να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες ταξί για τους πολίτες και μέσα σε αυτό το πλαίσιο να εξασφαλίσουμε την επαγγελματική δραστηριότητα του καθένα ξεχωριστά. Όχι στα καρτέλ, προφανώς όχι στα καρτέλ, γιατί αυτό σημαίνει απελευθέρωση, ενάντια στα μονοπώλια σημαίνει απελευθέρωση, πολιτική ενάντια στα μονοπώλια είναι η πολιτική μας.
  • Απελευθέρωση, όχι στην Ελλάδα, όχι στα ταξί, αλλά στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο σημαίνει μία διαδικασία όπου υπάρχουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, με κανόνες όμως. Δεν υπάρχει απελευθέρωση χωρίς κανόνες. Απελευθέρωση χωρίς κανόνες είναι ασυδοσία, και την ασυδοσία δεν τη δέχεται ούτε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Αυτά ακριβώς όλα τα θέματα και σε αυτή τη βάση τους καλώ για μια ακόμη φορά να σταματήσουν την απεργία, να προχωρήσουν στο διάλογο με το Υπουργείο, με τον κ. Ραγκούση και μέχρι το τέλος του μηνός είναι απολύτως βέβαιο ότι θα έχουν πετύχει ένα κοινό τόπο, το οποίο θα είναι αποδεκτό από όλους.
  • Αν και πάλι υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις, πάντοτε υπάρχει η Βουλή, πάντοτε υπάρχουν οι πολιτικές δυνάμεις, οι κοινοβουλευτικές ομάδες. Και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει και αυτή το δικό της λόγο. Σε αυτή την κατεύθυνση πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε μια απάντηση σήμερα στον προβληματισμό, να φύγουμε από το αδιέξοδο, να ανοίξει ο δρόμος και να πετύχουμε αυτό που ζητάει όλη η κοινωνία. Να αποκατασταθεί η τάξη παντού, να λειτουργήσουν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, να λειτουργήσει η οικονομία της χώρας σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για την Ελλάδα αλλά και για όλους μας, για τον καθένα ξεχωριστά.
  • Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση. Στη φάση αυτή γίνεται η επεξεργασία του νομοσχεδίου. Ο Υπουργός κ. Ραγκούσης έχει δηλώσει ότι μέχρι το τέλος του μηνός, δηλαδή σε δύο εβδομάδες, γιατί γι΄ αυτό μιλάμε, σε δύο εβδομάδες, θα έχει παρουσιάσει το σύνολο των προτάσεων της κυβέρνησης, με βάση τις οποίες θα διαμορφωθεί το νομοσχέδιο. Στη συνέχεια θα γίνει συζήτηση του νομοσχεδίου και στην προηγούμενη φάση του και στην τελική του μορφή με τους ιδιοκτήτες των ταξί , αλλά και όταν θα κατατεθεί στη Βουλή, θα γίνει ο διάλογος στο πλαίσιο της Βουλής, η νομοθετική επεξεργασία. Και από εκεί και πέρα όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πάρουν θέση, θα κάνουν τις δικές τους παρατηρήσεις, τις δικές τους προτάσεις. Και το γεγονός δηλαδή ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα συμμετάσχουν στην κοινοβουλευτική διαδικασία, παρέχει εγγυήσεις, αυτό θέλω να τονίσω, παρέχει εγγυήσεις και προς τους ιδιοκτήτες ταξί αλλά και προς την ελληνική κοινωνία και προς το δημόσιο συμφέρον, προς το χώρο του τουρισμού, προς όλους, ότι αυτό που θα πετύχουμε, θα είναι το καλύτερο αποτέλεσμα.
  • Η βασική πρόθεση της κυβέρνησης είναι δεδομένη, να φέρουμε την Ευρώπη στην Ελλάδα, να δημιουργήσουμε την ελληνική αγορά με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο να εξασφαλίσουμε την παροχή υπηρεσιών των ταξί προς τους πολίτες με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
  • Στην οργάνωση της αγοράς, σε κάθε αγορά και δεν είναι μόνο στα ταξί, λαμβάνονται υπόψη κριτήρια. Κριτήρια, τα οποία μπορεί να είναι τα πληθυσμιακά, τα οποία λέτε εσείς, αν είναι συνολικά για όλη τη χώρα, αν είναι περιφερειακά, αν έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Λαμβάνονται υπόψη προφανώς οι μέχρι τώρα ενεργείς δυνάμεις του κλάδου, οι άνθρωποι οι οποίοι ήδη δουλεύουν, κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι έχουν χρεωθεί, έχουν επενδύσει, έχουν οικογένειες. Θέλω λοιπόν εδώ να είμαι σαφής. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου προσωπικά, όλοι οι Υπουργοί, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση, και ο κ. Ραγκούσης, δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε αυτή τη στιγμή ούτε να κάνουμε διακρίσεις ανάμεσα στους Υπουργούς της κυβέρνησης – όλοι μας είμαστε δεσμευμένοι σε ένα πράγμα, να βγάλουμε την Ελλάδα από το αδιέξοδο και να προχωρήσουμε μπροστά. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνθλίψουμε την ελληνική κοινωνία ούτε πρόκειται να συνθλιβεί κανένας εργαζόμενος. Το καλύτερο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε, και το καλύτερο στην προκειμένη περίπτωση είναι το να μπορέσουμε μέσα στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα κάθε ενός εργαζόμενου όσο το δυνατόν περισσότερο.
  • Η απελευθέρωση, δηλαδή οι περισσότερες ευκαιρίες στον κόσμο, για τον συγκεκριμένο κλάδο, δεν σημαίνει καρτέλ. Το καρτέλ είναι μία λογική την οποία την αναπτύσσουν εκείνοι οι οποίοι επιθυμούν να ελέγξουν τους χώρους στο όνομα μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Νομίζω ότι εδώ είναι και η παρεξήγηση. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι ακριβώς το αντίθετο. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί η έννοια του δημοσίου συμφέροντος και κυρίως μέσα από την αποτροπή του καρτέλ, δηλαδή μέσα από την αποτροπή των μικρών οργανωμένων ομάδων που ελέγχουν συγκεκριμένους χώρους και ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες.
  • Κάποιοι θεώρησαν ότι έπρεπε με αυτόν τον τρόπο να αντισταθούν ή παίζουν ένα χαρτί, ένα χαρτί το οποίο μπορεί να λέγεται είτε κομματική επιδίωξη, και είδαμε ότι στην αρχή των κινητοποιήσεων των ταξί, μην κοιτάτε τι λέει ο κ. Σαμαράς τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Μανώλης, σας θυμίζω ότι ήταν στην πρώτη συνεδρίαση, στο μπαλκόνι, όπου κινητοποιούσε τις δυνάμεις των ιδιοκτητών ταξί.
  • Είναι λάθος αυτή τη στιγμή να εκμεταλλεύονται, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο δεν το εξετάζω, τυχαία ή συνειδητά, την αγωνία του κάθε οικογενειάρχη ιδιοκτήτη ταξί που έχει επενδύσει και αυτή τη στιγμή να προσπαθούν με κάθε τρόπο να δημιουργήσουν τον πανικό και να φέρουν με βίαιες πράξεις την κατάσταση ακόμα σε μεγαλύτερο αδιέξοδο, τη στιγμή που ακόμα είμαστε στη φάση της συζήτησης.
  • Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι πρέπει κάποτε να τελειώνουμε με τη συζήτηση για το τι έχει γίνει στο παρελθόν ακόμη κι αν το παρελθόν είναι πολύ πρόσφατο. Εκείνο που έχει σημασία είναι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για το παρόν και το μέλλον. Και αυτή η περίοδος για την Ελλάδα είναι πολύ κρίσιμη από όλες τις απόψεις. Επομένως, ούτε η κοινωνική συμπεριφορά του κάθε πολίτη, ούτε η πολιτική συμπεριφορά του κάθε Υπουργού συμπεριλαμβανομένης και της δικής μου ευθύνης όσον αφορά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά ούτε και η συμπεριφορά καμίας κοινωνικής ομάδας, δεν μπορεί να γίνεται με όρους του παρελθόντος. Δεν μπορεί να γίνεται όπως ήταν στο παρελθόν, όπως το μάθαμε, όπως το διαχειριστήκαμε στα προηγούμενα χρόνια και στις προηγούμενες δεκαετίες. Η εποχή απαιτεί άμεσες και υπεύθυνες δράσεις και αυτό σημαίνει για τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων των ταξί, ότι πρέπει κι εκείνοι να δουν τι ακριβώς συμφέρει το δικό του κλάδο, τη δική τους περίπτωση.
  • Όλοι γνώριζαν και όλοι γνωρίζουν ότι από τις 2 Ιουλίου έχει ξεκινήσει η απελευθέρωση των επαγγελμάτων. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε κλάδος πρέπει και έπρεπε να προετοιμάζεται γι’ αυτή τη νέα κατάσταση. Εάν ο κάθε κλάδος, είτε σήμερα οι ιδιοκτήτες των ταξί, είτε αύριο άλλος κλάδος, όλη αυτή την περίοδο προετοιμαζόταν για το πώς δεν θα γίνει η απελευθέρωση, για το πώς δεν θα προχωρήσουμε εκεί, τότε αυτό σημαίνει ότι η απόφασή τους, η επιλογή τους ήταν να μην συμβάλλουν στην πορεία την οποία οφείλει, είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει η χώρα. Και αυτό το λέω γιατί η περίπτωση των ταξί δεν είναι η μοναδική περίπτωση που μας απασχολεί και πρόκειται να μας απασχολήσει. Έχουμε μπροστά μας να συζητήσουμε τις αντίστοιχες ρυθμίσεις που θα γίνουν σε μια σειρά άλλους τομείς, σε επαγγέλματα που πρέπει να ανοίξουν.
  • Η υπόθεση των κλειστών επαγγελμάτων, είναι μια από τις πτυχές του προβλήματος το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία όπως επίσης και η αξιοπιστία και το κύρος της χώρας μας. Γιατί; Γιατί επί σειρά ετών ενώ θα έπρεπε να είχαμε μπει στη νέα εποχή, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις μας, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σύγχρονης οικονομίας και της λειτουργίας της οικονομίας, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, να αναδείξουμε νέες δεξιότητες, να υπάρξει μια νέα οργάνωση του οικονομικού γίγνεσθαι της χώρας μας, εμείς επιμέναμε, πρώτα απ’ όλα η μεν πολιτική τάξη να καθυστερεί, οι δε κοινωνικές δυνάμεις να αντιστέκονται, επιμέναμε στην ακινησία. Η ακινησία όμως έγινε αντικείμενο κριτικής και μάλιστα πολύ έντονης κριτικής και είναι ένα από τα στοιχεία τα οποία καταμαρτυρούν στη χώρα μας στην κριτική τους όλοι οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και όλες οι χώρες στο εξωτερικό που κρίνουν και αξιολογούν την πορεία της οικονομίας.

Για εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και το ρόλο της αστυνομίας

  • Έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση γύρω από το εάν και κατά πόσο η αστυνομία έδρασε, ολιγωρούσε ή οτιδήποτε άλλο. Θέλω να το διευκρινίσω και δεν ισχύει μόνο για τα ταξί, ισχύει για όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες όπου εκεί υπάρχουν έντονες και μαζικές αντιδράσεις των πολιτών. Πρώτον, εδώ δεν είμαστε για να οργανώσουμε τη βία. Εδώ η κυβέρνηση λειτουργεί για να αποκλιμακώσει τη βία όπου και αν αυτή εμφανίζεται. Δεύτερον, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αυτό τι σημαίνει; Ότι λειτουργούμε στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων του κράτους, κατοχυρώνοντας το δικαίωμα των πολιτών στο συνέρχεσθαι και στη διαμαρτυρία, όπως την εκφράζει ο καθένας. Αυτό κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα, είναι συνταγματική επιταγή. Τρίτον. Η γενική παρακώλυση των συγκοινωνιών όπου γίνεται είναι παράνομη. Όταν γίνεται όμως. Δεν μπορούμε να κάνουμε δίκη προθέσεων και εν πάση περιπτώσει δεν είναι αστυνομικό το κράτος, δημοκρατία έχουμε. Δεν είναι οι δυνάμεις καταστολής της χώρας η μεγαλύτερη δύναμη στο χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας για να βρίσκεται σε όλους τους δρόμους…
  • Είναι συνεχής η προσπάθεια της κυβέρνησης για την αποκλιμάκωση της βίας και κυρίως η συνεχής προσπάθεια της κυβέρνησης για τη με οργανωμένο τρόπο κατοχύρωση και έκφραση των δικαιωμάτων των πολιτών. Τελεία και παύλα. Σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί ούτε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ούτε το εποπτευόμενο από το Υπουργείο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας – για να μην ξεχνιόμαστε όσον αφορά τις διακρίσεις των εξουσιών – στην κατεύθυνση ούτε της διάλυσης των συγκεντρώσεων, ούτε στην προσπάθεια του να αποτρέψουμε να γίνουν συγκεντρώσεις, ούτε υπάρχουν σχεδιασμοί όπου αντιμετωπίζεται ο κάθε πολίτης ο οποίος είναι έτοιμος να διαδηλώσει ως εχθρός του κράτους και της κοινωνίας. Αυτά είναι για τη χρήση εκείνων, οι οποίοι θεωρούν ότι πρέπει να οργανώσουν τον αντιεξουσιαστικό αγώνα και την αντιπολιτευτική τους τακτική στην Κυβέρνηση, χαϊδεύοντας τα αυτιά εκείνων, οι οποίοι θέλουν να ακούν. Γιατί περί αυτού πρόκειται.
  • Όσον αφορά τα διόδια, σύμφωνα με το νόμο τον οποίο εφαρμόζει και η Αστυνομία, τον οποίο εφαρμόζουν οι πάντες, για να επέμβει η Αστυνομία σε κλείσιμο διοδίων, θα πρέπει να κληθεί η Αστυνομία από τις εταιρείες οι οποίες διαχειρίζονται τα διόδια, είτε είναι κρατικές είτε είναι ιδιωτικές. Όπου υπήρχε τέτοιο κάλεσμα η Αστυνομία επενέβη. Όπου δεν υπήρχε η Αστυνομία έκανε αυτό που ήταν το καθήκον της. Ποιο ήταν; Να καταγράψει τις τροχαίες παραβάσεις και τις περιπτώσεις παρακώλυσης των συγκοινωνιών. Και εδώ θέλω να δώσω ένα νούμερο, το οποίο γενικώς αποκρύπτεται από το δημόσιο διάλογο…
  • Η Αστυνομία μαζικά κατέγραφε τις πινακίδες των ταξί τις προηγούμενες μέρες και έχει συμβεί το πρωτοφανές –γιατί είναι πρωτοφανές, ποτέ δεν έχει ξαναγίνει για μια επαγγελματική κινητοποίηση σε μια αγωνιστική κινητοποίηση- να έχουν καταγραφεί αυτή τη στιγμή πάνω από 7.500 περιπτώσεις ανθρώπων ιδιοκτητών ταξί, οι οποίοι έχουν αποσταλεί στη Δικαιοσύνη με 100 δικογραφίες. Είναι τρομερό νούμερο και εν πάση περιπτώσει δεν μπορεί να ισχύει και αυτό το νούμερο και την ίδια στιγμή να κατηγορείται η Αστυνομία ότι ολιγωρεί.

Για κέντρο Αθήνας

  • Οι περισσότεροι άνθρωποι οι οποίοι απευθύνονται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αυτή την περίοδο διαπιστώνουν ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή στο κέντρο της Αθήνας λόγω ακριβώς των μεγάλων και συντονισμένων επιχειρήσεων.
  • Μόνο τον Ιούλιο από τις στοχευμένες δράσεις στο κέντρο της Αθήνας ελέγχθηκαν 32.488 άτομα, 1.851 οχήματα και από αυτούς προσήχθησαν 15.796. Εξ αυτών οι 14.979 ήταν αλλοδαποί, οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών για να ελεγχθεί το καθεστώς παραμονής τους στη χώρα. Δηλαδή, δεν είναι απλώς ότι επεμβαίνουμε στην αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, αλλά λειτουργούμε και στην καταγραφή των λαθρομεταναστών στη χώρα, γιατί η ωμή αλήθεια την οποία επαναλαμβάνω αλλά φαίνεται ότι ορισμένοι δεν θέλουν να ακούσουν, είναι ότι για σειρά ετών αδρανήσαμε. Και αδράνησαν οι πάντες: Κυβερνήσεις, πολιτικά Κόμματα, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τοπικές Αρχές Δήμαρχοι και οι υπόλοιποι. Οι πάντες αδρανήσαμε! Το τονίζω και το επαναλαμβάνω.Το αποτέλεσμα ποιο είναι; Ότι δημιουργήσαμε μία βόμβα στην αυλή της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα της αθηναϊκής κοινωνίας. Μην ξεχνάτε ότι είμαι βουλευτής Α’ Αθήνας. Ξέρω πολύ καλά τι συμβαίνει στις γειτονιές και είναι και οι γειτονιές στις οποίες εγώ μεγάλωσα και έζησα και είναι οι περιοχές εκείνες που με ενδιαφέρουν ακόμη περισσότερο και για συναισθηματικούς λόγους.
  • Το πρόβλημα της Αθήνας είναι θέμα το οποίο απαιτεί τις συνέργειες πολλών υπουργείων. Και του δήμου φυσικά αλλά και πολλών υπουργείων. Θέλω να σας πω μόνο ότι για το παραεμπόριο, που πολλές φορές πολλοί συγχέουν τις αρμοδιότητες και λένε μα τι γίνεται, πού είναι η αστυνομία; Το παραεμπόριο δεν είναι ευθύνη της αστυνομίας, είναι ευθύνη του Δήμου της Αθήνας. Η αστυνομία όμως είναι παρούσα, ποτέ δεν έχει αρνηθεί την υποστήριξη, είναι εκεί, δρα μαζί με τις υπηρεσίες του δήμου και τη δημοτική αστυνομία. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τον κ. Καμίνη σε αυτό το θέμα. Υπάρχει συνεχής προσπάθεια.
  • Όσον αφορά το παραεμπόριο, μόνο τον Ιούλιο, κατασχέθηκαν στα πεζοδρόμια: 82.478 τεμάχια ειδών παραεμπορίου, στις περιοχές που είναι μπροστά από την ΑΣΟΕΕ, στον ΟΤΕ, στην Κοραή, στα Προπύλαια, στην Ερμού και στους σταθμούς των μετρό. Σε παράνομες αποθήκες στις οποίες επεμβαίνει η αστυνομία, προσέξτε , έχουν κατασχεθεί 2.700.000 τεμάχια ειδών παραεμπορίου και έχουν βρεθεί δύο τεράστιες αποθήκες στην περιοχή του Βοτανικού…Η αξία τους εν τω μεταξύ υπερβαίνει τα 100.000.000 ευρώ.

Για οικονομική αστυνομία

  • Είναι εντυπωσιακή η συμμετοχή του κόσμου. Υπάρχει ένα τηλεφωνικό νούμερο, που μπορεί ο καθένας να μιλήσει χωρίς να πει τα στοιχεία του και να αναφέρει ότι υπάρχει μια παρανομία, μια έκνομη δραστηριότητα ή ένα οργανωμένο οικονομικό έγκλημα, το οποίο έχει εντοπίσει και στο οποίο η ελληνική αστυνομία, η νέα υπηρεσία μπορεί να επέμβει. Είναι το νούμερο 11012. Αυτό άρχισε να λειτουργεί πριν από δύο μέρες και βλέπουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα. Όλες αυτές οι καταγγελίες εξετάζονται, εξετάζεται η αξιοπιστία τους καταρχάς, καταγράφονται, ομαδοποιούνται και εκεί γίνεται η επέμβαση της αστυνομίας.

Για τις διαδηλώσεις στο Σύνταγμα

  • Η κυβέρνηση με πολύ μεγάλη επιμονή και με πολύ μεγάλη προσοχή μια κατεύθυνση έδινε και επέμενε σε αυτή. Αυτοσυγκράτηση, σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών για το «συνέρχεσθαι» και για την εκδήλωση της όποιας διαφωνίας τους όχι γεγονότα βίας, όχι διάλυση των συγκεντρώσεων. Ό,τι συνέβη, συνέβη καθ’ υπερβολή και από την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων και από την πλευρά μια μικρής πλειοψηφία των πολιτών, το οποίο κακώς αποσιωπάται, γιατί έτσι δεν διαπαιδαγωγούμε την κοινωνία. Δεν πιστεύω δηλαδή ότι κανείς από εσάς και κανένα μέσο μαζικής ενημέρωσης συμφωνεί με αυτά τα οποία συνέβησαν από την πλευρά ορισμένων οργανωμένων ομάδων πολιτών πολύ μικρής μειοψηφίας αλλά που δημιούργησαν πραγματικά τεράστιο πρόβλημα…
  • Η συζήτηση όπως έγινε, κατέληξε τελικώς στο να μείνει ότι ούτε καν η κυβέρνηση, «ο Παπουτσής έδωσε την εντολή για να φεύγουν τα δακρυγόνα ή ο Παπουτσής και τα ΜΑΤ, τα ΜΑΤ του Παπουτσή», αγνοώντας ότι υπάρχει μια οργανωμένη δομή, υπάρχει μια υπηρεσία, η οποία λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες εμπλοκής και η οποία αντιδρά.
  • Η αστυνομία δεν ήταν εκεί για να διαλύσει τη συγκέντρωση όπως δεν ήταν επί ένα μήνα εκεί για να διαλύσει καμιά συγκέντρωση που γινόταν κάθε βράδυ, κάθε μέρα. Και πρέπει κάποιος να αναγνωρίσει επιτέλους και τις προσπάθειες που έχουν γίνει όλη αυτή την περίοδο τόσο στο σχεδιασμό όσο και στη φυσική παρουσία αυτών των νέων παιδιών, νέα παιδιά είναι αυτά, τα οποία βρίσκονται εκεί και υπηρετούν για 700 ευρώ. Πέραν αυτών θέλω να ξαναθυμίσω κάτι, γιατί πρέπει να αποδραματοποιήσουμε και τη συζήτηση αυτή.
  • Μην ξεχνάμε ποτέ ότι τόσο εκείνος ο οποίος πετάει τη μολότοφ, όσο και εκείνος ο οποίος είναι υποχρεωμένος να αντιδράσει όταν του πετάνε τη μολότοφ και ο διαδηλωτής δηλαδή ο έχων κάνει την επιλογή να αντιδρά βίαια…Και ο αστυνομικός, και οι δύο, είναι άνθρωποι, είναι νέα παιδιά, νέοι άνθρωποι, βράζει το αίμα τους και πάνω απ’ όλα και οι δύο έχουν γεννηθεί από κάποια μάνα. Αυτό μην το ξεχνάμε.

Για παράνομη μετανάστευση

  • Η υπόθεση παράνομη μετανάστευση είναι ένα κρίσιμο θέμα, είναι ευαίσθητο θέμα, είναι πολιτικό ζήτημα είναι βαθύτατα πολιτικό ζήτημα και δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά είναι ευρωπαϊκό.
  • Άκουσα τη διαπίστωση ότι τώρα είναι μηδενική η προσέλευση των παράνομων μεταναστών στη Σάμο. Το «μηδενική προσέλευση» ισχύει για σήμερα, για σήμερα που ενεργούν σε πλήρη συνεργασία το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Ακτοφυλακή – η Ελληνική Αστυνομία και ο Frontex. Σήμερα όμως υπάρχει ένταση αλλού. Υπάρχει στον Έβρο, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται κάτω στην Κρήτη, υπάρχουν σε άλλες περιοχές. Αυτό δεν μπορεί να το ελέγξει κανείς. Δεν μπορεί να κάνει πολιτική στο θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης με βάση το σήμερα. Πρέπει αντίθετα να πάρουμε τα μέτρα μας. Γι΄ αυτό το λόγο εμείς έχουμε μια υποχρέωση, να υλοποιήσουμε το εθνικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, το οποίο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χρηματοδοτείται. Χρηματοδοτείται με 230.000.000 ευρώ, τα οποία πρέπει να κινήσουμε γρήγορα για την εκταμίευσή τους και την απορρόφησή τους.
  • ·Τα 14 κέντρα τα οποία ανακοινώσαμε δεν είναι 14 κέντρα τα οποία θα γίνουν, είναι κέντρα τα οποία λειτουργούν συν ορισμένα που θα γίνουν και τα οποία όλα μεταφέρονται από την αστυνομία στη νέα υπηρεσία κέντρων υποδοχής που δημιουργήσαμε, σύμφωνα με το νόμο που πρόσφατα ψηφίσαμε στη Βουλή. Αυτά είναι τα 14 κέντρα. Σε αυτά λοιπόν περιλαμβάνονται τα υπάρχοντα κέντρα, μεταξύ των οποίων και το κέντρο στη Σάμο, το οποίο λειτουργεί έτσι και αλλιώς εδώ και χρόνια. Δεν είναι καινούριο κέντρο ούτε πρόκειται να γίνει κάποιο άλλο κέντρο.
  • Οι αντιδράσεις των κατοίκων υπάρχουν για να μη γίνει τίποτε, για να μην υπάρχει κέντρο. Οι αντιδράσεις των κατοίκων είναι για να κλείσει το υπάρχον κέντρο, να μη χρησιμοποιηθεί. Είναι η λογική του ότι δεν πρέπει να αποτρέπουμε την παράνομη μετανάστευση. Υπάρχει πολιτική προσέγγιση.
  • Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι και ούτε αντέχει η ελληνική κοινωνία. Γι΄ αυτό και τα μέτρα μας είναι αυστηρά, γι΄ αυτό και πρέπει να οργανωθούμε. Πρέπει να οργανωθούμε στον έλεγχο των συνόρων αλλά και στα κέντρα πρώτης υποδοχής και κράτησης. Και θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Δεν πρόκειται να υπάρξει λύση στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, πολύ περισσότερο δεν πρόκειται να υπάρξει λύση, οριστική λύση στο κέντρο της Αθήνας και στα μεγάλα λιμάνια, στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα εάν δεν υπάρξουν κέντρα κράτησης και πρώτης υποδοχής σε πολλά σημεία της χώρας για ποιο λόγο; Γιατί μόνο έτσι θα μοιράσουμε το βάρος, μόνο έτσι θα δείξουμε ότι η χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, ότι είμαστε οργανωμένοι και μόνο έτσι μπορούμε να λειτουργήσουμε τον μηχανισμό καταγραφής των παράνομων μεταναστών που έχουμε ανάγκη και να ενισχύσουμε τις διαδικασίες των απελάσεων.
  • Έχουμε δεσμευτεί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όπου γίνονται κέντρα κράτησης ή κέντρα πρώτης υποδοχής μεταναστών για το screening και για να μπορούμε να κινούμε τη διαδικασία μετά των απελάσεων, ότι θα γίνονται και έργα περιβαλλοντικά στις περιοχές αυτές, τα οποία κατά προτεραιότητα θα χρηματοδοτούνται από το πράσινο ταμείο. Και εγώ ήδη χτες επιβεβαίωσα τη συμφωνία που είχα κάνει με την κα Μπιρμπίλη με τον κ. Παπακωνσταντίνου και θα προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση.
  • Το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης λειτουργεί εις βάρος πρώτα απ’ όλα των νομίμων μεταναστών που ζουν και λειτουργούν στη χώρα μας και έχουν ενταχθεί στη λειτουργία της ελληνικής κοινωνίας. Γιατί κινητοποιούν τα αρνητικά αντανακλαστικά ή τα φοβικά σύνδρομα των Ελλήνων πολιτών και στρέφονται εναντίον όλων.
  • Μόνο την τελευταία περίοδο έχουν συλληφθεί 366 διακινητές λαθρομεταναστών … Έλληνες και ξένοι. Η πραγματικότητα είναι ότι τα κυκλώματα των διακινητών των λαθρομεταναστών είναι διεθνή κυκλώματα, στα οποία συμμετέχουν και πολλοί Έλληνες και δεν είναι βεβαίως τυχαία η πίεση ότι «αφήστε τους να φύγουν για να πάνε στις άλλες χώρες της Ευρώπης». Οι διακινητές δεν πουλάνε στους λαθρομετανάστες, «ελάτε να μείνετε στην Ελλάδα». Ούτε και εκείνοι θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα. Αυτό που πουλάνε είναι «ελάτε στην Ελλάδα και εμείς θα σας οδηγήσουμε στην Ευρώπη»…
  • Το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης λειτουργεί εις βάρος πρώτα απ’ όλα των νομίμων μεταναστών που ζουν και λειτουργούν στη χώρα μας και έχουν ενταχθεί στη λειτουργία της ελληνικής κοινωνίας. Γιατί κινητοποιούν τα αρνητικά αντανακλαστικά ή τα φοβικά σύνδρομα των Ελλήνων πολιτών και στρέφονται εναντίον όλων.

Για φράχτη στον Έβρο

Ο φράχτης είναι ένα τεχνικό εμπόδιο. Οι προσπάθειες για την οργάνωση αυτής της μεγάλης επιχείρησης –γιατί πρόκειται περί επιχείρησης στην πραγματικότητα- είναι δύσκολη, πολύπλοκη και σύνθετη, διότι περιλαμβάνει όχι μόνο το δικό μας Υπουργείο αλλά αφορά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αφορά το Υπουργείο Εξωτερικών, αφορά την τουρκική πλευρά, αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφορά τους πάντες. Θέλω να σας πω ότι είμαστε στην απολύτως τελική φάση της προετοιμασίας μας, υπό την έννοια ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι συζητήσεις φυσικά σε ελληνικό επίπεδο, έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές μελέτες, έχει ολοκληρωθεί όλος ο σχεδιασμός για το πώς θα εκτελεστεί το έργο ….

Ο φράχτης διευκολύνει τη συνεργασία των Αρχών της Ελλάδας και της Τουρκίας ούτως ώστε να αντιμετωπίσουν από κοινού την παράνομη διακίνηση λαθρομεταναστών.

Έχει ενταχθεί σε ένα συνολικό πρόγραμμα το οποίο αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων και αυτό έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από ό,τι αντιλαμβάνομαι είναι σε πολύ καλό δρόμο και είναι θέμα ημερών για την έγκρισή τους.

Η πρόβλεψη είναι ότι στις επόμενες μέρες θα δώσουμε στη δημοσιότητα τις τεχνικές προδιαγραφές προκειμένου να αρχίσουν οι προσφορές εκείνων, οι οποίοι θα ήθελαν να αναλάβουν την κατασκευή του φράχτη. Όμως, σπεύδω να πω και θα μου το θυμηθείτε, ότι παρά το γεγονός ότι την κατασκευή του φράχτη την έχει υποστηρίξει το μεγαλύτερο μέρος της Βουλής των Ελλήνων και ταυτόχρονα ένας τεράστιος αριθμός πολιτών όπως καταγράφηκε από τις δημοσκοπήσεις, περίπου στο 80% του πληθυσμού, θα δείτε ότι με το που θα ξεκινήσουμε την κατασκευή, θα αρχίσουν πάλι οι κινητοποιήσεις εκείνων, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο κάθε φορά να εκμεταλλευτούν αυτή την υπόθεση.

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Τελευταίες Αναρτήσεις