Πε 1 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Αύγουστος 201103-08-2011:Δελτίο Τύπου σχετικά με την επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου, την Τρίτη 2 Αυγούστου, στην Κέρκυρα για τον συντονισμό της επιχείρησης...

03-08-2011:Δελτίο Τύπου σχετικά με την επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου, την Τρίτη 2 Αυγούστου, στην Κέρκυρα για τον συντονισμό της επιχείρησης κατάσβεσης των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στο νησί

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 3 Αυγούστου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κυβερνητικό κλιμάκιο με την συμμετοχή των Υφυπουργών Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα, Εθνικής Άμυνας Κώστα Σπηλιόπουλου, Περιβάλλοντος, Ενέργεια και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρου Μπούφη, μαζί με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Στυλιανό Στεφανίδη, επισκέφθηκαν την Κέρκυρα αργά το βράδυ της Τρίτης 2 Αυγούστου, για τον συντονισμό της επιχείρησης και την επί τόπου εκτίμηση της κατάστασης που είχε προκληθεί λόγω πολλών εστιών πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν στο νησί τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας.

Από την πρώτη στιγμή υπήρξε άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού καθώς και άμεση διάθεση όλων εκείνων των απαραίτητων δυνάμεων και μέσων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου. Πιο συγκεκριμένα για την κατάσβεση των πυρκαγιών διατέθηκαν:

10 οχήματα, 20 πυροσβέστες και 2 αεροσκάφη PZL, που αποτελούν τις δυνάμεις του νησιού. Υπήρξε άμεση ενίσχυση με 4 αεροσκάφη CANADAIR καθώς και 2 ελικόπτερα . Επίσης δόθηκε η εντολή σε 10 οχήματα από την Δυτική Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο καθώς και σε 1 αεροσκάφος C-130 με 25 άτομα πεζοπόρο από την Ε.Μ.Α.Κ να μεταβούν άμεσα.

Συνολικά δηλαδή στην περιοχή επιχειρούσαν πυροσβέστες με 23 οχήματα, 60 άτομα πεζοπόρο και 20 οχήματα Ο.Τ.Α, καθώς 4 αεροσκάφη CANADAIR, 2 PZL, και 2 ελικόπτερα.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο με την άφιξη του στην Κέρκυρα πραγματοποίησε σύσκεψη που διήρκησε μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης παρουσία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπυρίδωνα Σπύρου, του Δημάρχου Γιάννη Τρεπεκλή, των υπευθύνων Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής ενότητας Κέρκυρας και του Δήμου Κέρκυρας, του Γενικού Αστυνομικού Επιθεωρητή ΕΛ.ΑΣ Ιονίων Νήσων, Υποστράτηγου κυρίου Τσιότσιου και του Αστυνομικού Διευθυντή Κέρκυρας, Ταξίαρχου κυρίου Γιώτη, του Στρατιωτικού Διοικητή του Νησιού και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Στην σύσκεψη υπήρξε μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης και προγραμματισμός των άμεσων ενεργειών, ούτως ώστε με το πρώτο φως της ημέρας και την ενεργοποίηση του συνόλου των εναέριων μέσων που παρέμεναν στο νησί αλλά και την διάταξη των επίγειων μέσων και δυνάμεων, να επιχειρηθεί ένας πρώτος μερικός έλεγχος και οριοθέτηση των μετώπων της πυρκαγιάς.

Πράγματι από νωρίς το πρωί η πλήρης διάταξη των δυνάμεων είχε ως αποτέλεσμα την ύφεση σε όλα τα εν εξελίξει μέτωπα της πυρκαγιάς και την αποφυγή άμεσων κινδύνων ενδεχόμενης απειλής για οικισμούς. Το μεσημέρι της Τετάρτης 3 Αυγούστου επαναλήφθηκε στην αίθουσα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, συνάντηση με τους τοπικούς φορείς όπου υπήρξε μια τελική εκτίμηση της κατάστασης και ο προγραμματισμός σειράς ενεργειών που αφορούν τόσο την ενίσχυση της προληπτικής παρουσίας κλιμακίων στις ευπαθείς περιοχές του νησιού για όλη την υπόλοιπη αντιπυρική περίοδο, την συμβολή όλων στην διενεργούμενη έρευνα και προανάκριση για τον εντοπισμό των υπευθύνων πρόκλησης των πυρκαγιών καθώς επίσης και για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά.

Τόσο ο κύριος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κύριος Σπύρου όσο και ο Δήμαρχος Κέρκυρας κύριος Τρεπεκλής αλλά και όλοι οι τοπικοί φορείς εξήραν την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, συνεχάρησαν το κυβερνητικό κλιμάκιο για τα αντανακλαστικά και την αμεσότητα αντίδρασης του και παρουσίας του στο νησί, όπως επίσης και τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν το περιστατικό ούτως ώστε να περιοριστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κύριος Μανώλης Όθωνας σε δηλώσεις του συνεχάρη το Πυροσβεστικό και Αστυνομικό προσωπικό για την επιτυχημένη διαχείριση του περιστατικού και εξήρε ιδιαίτερα την συμβολή των εθελοντικών ομάδων και των πολιτών της Κέρκυρας, των οποίων η βοήθεια ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη.

Τελευταίες Αναρτήσεις