Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Ιούλιος 201112-07-2011:Δελτίο Τύπου με την απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Κωνσταντίνου Γείτονα...

12-07-2011:Δελτίο Τύπου με την απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Κωνσταντίνου Γείτονα για τη λήψη μέτρων δασοπροστασίας στην Αττική

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 12 Ιουλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Κωνσταντίνου Γείτονα για τη λήψη μέτρων δασοπροστασίας στην Αττική

Η ομιλία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα, απαντώντας στην με αριθμό 1048/5-7-2011 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Κωνσταντίνου Γείτονα προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τη λήψη μέτρων δασοπροστασίας στην Αττική:

«Θα ήθελα να εκφράσω εκ μέρους της Κυβέρνησης τη βαθιά μας θλίψη για το τραγικό δυστύχημα που στοίχισε ζωές στην Κύπρο, καθώς επίσης και για την απώλεια της ζωής των εννέα αλλοδαπών συνανθρώπων μας, θυμάτων του τροχαίου δυστυχήματος που έγινε στην Κομοτηνή. Αλλά και θυμάτων της μεγάλης εκμετάλλευσης και εμπορίας της ελπίδας και της επιβίωσής τους.

Σε ό,τι αφορά την πράγματι επίκαιρη ερώτηση του συναδέλφου, θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση που μας δίνει η καλόπιστη και υγιής ευαισθησία και έκφραση αγωνίας του συναδέλφου κ. Γείτονα για τα ζητήματα προστασίας του φυσικού μας περιβάλλοντος, των δασών, με έμφαση στο Λεκανοπέδιο Αττικής και στους πνεύμονες πρασίνου που έχουν απομείνει.

Έχουμε λοιπόν, τη δυνατότητα να επαναλάβουμε ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και ως Κυβέρνηση για μια ακόμα φορά μια σειρά απαντήσεων, οι οποίες παρότι έχουν δοθεί –μάλιστα, πρόσφατα συζητήσαμε επίκαιρη επερώτηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τα θέματα αυτά- κάποιοι, όχι τόσο καλόπιστα όσο ο συνάδελφος, αλλά μη μπορώντας να υποκρύψουν τις προσωπικές, συνδικαλιστικές ή δυστυχώς και κομματικές τους σκοπιμότητες, χρησιμοποιούν αυτό το θέμα.

Πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο νομίζω ότι έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία και το οποίο πρέπει να τυγχάνει μιας υπεύθυνης αντιμετώπισης από όλους. Δεν πρέπει κάποιοι να επενδύουν σε ενδεχόμενες φυσικές καταστροφές, ούτως ώστε να εμφανιστούν ως δικαιωμένοι ή ως μάντεις επερχόμενων κακών. Εμείς εξαντλούμε κάθε προσπάθεια να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες –στο βαθμό αυτό που μπορεί να επιτευχθεί- να συμβούν.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της πρόληψης, νομίζω ότι είναι γνωστό ότι πέραν των παραδοσιακών και τυπικά προβλεπομένων συσκέψεων, φέτος πραγματικά έχουμε κάνει μια μαραθώνια προσπάθεια να έρθουμε σε επαφή με όλες τις περιφέρειες της χώρας, με όλους τους συναρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς, με τα φυσικά πρόσωπα που αυτοί εκπροσωπούνται, ούτως ώστε να συζητήσουμε, να διαπιστώσουμε έγκαιρα προβλήματα και να εξασφαλίσουμε μια συνεργασία, συνέργεια και συντονισμό που τόσο είναι απαραίτητα.

Σε ό,τι αφορά τις δράσεις προληπτικής πυροπροστασίας στις οποίες εμπλέκονται μια σειρά Υπουργεία όπως το ΥΠΕΚΑ, το Εσωτερικών και όχι μόνο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θέλω να διαβεβαιώσω πως ειδικά για την Ειδική Γραμματεία Δασών, πέραν των κάθε χρόνο προβλεπομένων, φέτος για πρώτη φορά από τον ειδικό φορέα του Πράσινου Ταμείου εγκρίθηκαν πρόσφατα μελέτες παρεμβάσεων σε δάση ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτά αφορούν έργα και δράσεις με βάση τις μελέτες των Διευθύνσεων Δασών σε όλη την Ελλάδα, που βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης.

Επίσης, σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των δήμων μέσω της ΣΑΤΑ για δράσεις προληπτικής πυροπροστασίας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, το ποσό των 23.000.000 ευρώ που διατέθηκε πέρυσι, το ίδιο ποσό διατέθηκε και φέτος χωρίς καμία περικοπή στο σύνολο των δήμων και των συνδέσμων. Στην Αττική 2.653.000 ευρώ σε δήμους και περίπου 350.000 με 380.000 στους συνδέσμους που αφορούν την προστασία του Υμηττού, της Πεντέλης, της Πάρνηθας, στο Σύνδεσμο Δυτικής Αττικής, που είναι το Ποικίλο Όρος Αιγάλεω, στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Λαυρεωτικής, ένα σύνολο που υπερβαίνει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ επίσης στους τοπικούς συνδέσμους για δράσεις πάλι προληπτικής πυροπροστασίας.

Πρόκειται για χρήματα που έχουν πιστωθεί στην Εθνική Τράπεζα από την Παρασκευή και των οποίων αυτές τις μέρες οι δικαιούχοι δήμοι μπορούν να κάνουν χρήση, με βάση έναν προγραμματισμό που φαντάζομαι ότι ήδη είχαν καταρτίσει το προηγούμενο διάστημα».

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

« Κατ’ αρχήν, η κατανομή της ΣΑΤΑ προληπτικής πυροπροστασίας έχει γίνει με την απόφαση που έχω εδώ και η οποία υπεγράφη στις 23 Ιουνίου από τον κ. Ντόλιο. Έχει γίνει η διαδικασία μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, έχουν πιστωθεί οι λογαριασμοί των δήμων στην Εθνική Τράπεζα και λειτουργεί το VALEUR , οπότε από αύριο μπορούν να κάνουν χρήση με βάση τον προγραμματισμό που ήδη πρέπει να έχουν κάνει. Φαντάζομαι ότι όλοι εκείνοι οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που εξέφραζαν επί μεγάλο διάστημα την αγωνία τους, σπεύδουν από εχθές να αξιοποιήσουν αυτά τα χρήματα.

Επειδή κάνατε μία αναφορά ιδιαίτερα εύστοχη και δικαιολογημένη, να σας πω ότι με δική μου προσωπική παρακολούθηση σε συνεργασία με τους Γενικούς Γραμματείς των αποκεντρωμένων κρατικών διοικήσεων θα παρακολουθήσουμε την αξιοποίηση αυτών των χρημάτων για τους πραγματικούς σκοπούς που προβλέπονται: Δηλαδή, για δράσεις προληπτικής πυροπροστασίας και όχι για άλλες δράσεις ή ενδεχομένως και για άλλες ανάγκες των δήμων.

Επίσης, θέλω να σας πω ότι, πριν από μερικές ημέρες, στις 24 Ιουνίου με προσωπική μου πρωτοβουλία κάναμε μία ειδική σύσκεψη στο Υπουργείο, που αφορούσε μόνο τους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής, με τους συνδέσμους της περιοχής, τους δημάρχους, τους κατά τόπους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σκοπός ήταν να δούμε τα ζητήματα λειτουργίας των πυροφυλακίων, την κατάστασή τους, τη στελέχωσή τους, τις εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται σ’ αυτές τις ευαίσθητες περιοχές, ούτως ώστε να δούμε εάν υπάρχουν ζητήματα, ποια είναι αυτά και πώς, έστω και την τελευταία στιγμή, όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα διατηρώντας μία επαφή, μπορούμε να είμαστε πάνω στο πρόβλημα με ανοιχτά μάτια και με την επιφυλακή που χρειάζεται.

Να σημειώσω εδώ, ότι κυρίως στον τομέα της πρόληψης υπάρχει για πρώτη φορά φέτος η ειδική ομάδα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», που είναι δίκυκλη μηχανοκίνητη ομάδα πυροσβεστών με προληπτική παρουσία σε δασικές περιοχές. Νομίζουμε ότι θα έχει μία ιδιαίτερα συμβολή και χρησιμότητα στον έγκαιρο εντοπισμό των φαινομένων.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, και φέτος αφενός μεν απασχολούνται οι 5.387 εποχικοί πυροσβέστες. Παράλληλα σήμερα υπέγραψε, κατά σύμπτωση, ο κ. Ρέππας την προκήρυξη για τις 4.000 θέσεις πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης. Αυτό σχετίζεται με την ψυχολογία και με την επιχειρησιακή ετοιμότητα αυτών των ανθρώπων, που επί τόσα χρόνια ταλαιπωρούνται, λόγω εργασιακής ανασφάλειας.

Νομίζω ότι θα τους έχουμε κοντά μας, όπως και τα άλλα χρόνια, και θα είναι καλύτερα ψυχολογικά στη μάχη με τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού. Όπως θα είναι και το σύνολο του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω του ότι μετά από πάρα πολύ καιρό, μέσα σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία, ενεκρίθησαν -πέρα από τις 4.000 θέσεις πενταετούς υποχρέωσης- με πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου 805 προσλήψεις μόνιμου πυροσβεστικού προσωπικού. Αυτό είναι κάτι που θα δώσει μία νέα δυνατότητα επιχειρησιακής αναβάθμισης του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των εθελοντών, αυτοί είδαν να έρχεται την προηγούμενη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο σε πρώτη ανάγνωση το σχετικό νομοσχέδιο που επικαιροποιεί, αναπροσαρμόζει και εκσυγχρονίζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους, το οποίο υφίσταται από το 1991. Αυτό είναι πάγιο και διαρκές αίτημα των εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος. Και αυτούς τους έχουμε πια, όπως και τα άλλα χρόνια, μέσα στον ενιαίο επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος με ένα ιδιαίτερα διακριτό και χρήσιμο ρόλο.

Σε ό,τι αφορά τα οχήματα και σε σχέση με τα θρυλούμενα περί 20% ανενεργών ή ακινητοποιημένων οχημάτων, θέλω να διαβεβαιώσω την Εθνική Αντιπροσωπεία ότι, δεν υπάρχουν ζητήματα ακινητοποιημένων οχημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος, ανεξαρτήτως παλαιότητας. Με το πρόγραμμα των συντηρήσεων παλαιά και νέα οχήματα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα και εντάσσονται στο σχεδιασμό της Πυροσβεστικής.

Σε ό,τι αφορά το συντονισμό, να ξέρετε ότι και ασκήσεις επί χάρτου και ασκήσεις επί τω πεδίω έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα και είμαστε σε συνεχή επαφή στο κέντρο επιχειρήσεων για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των φαινομένων. Η επιτυχής τους αντιμετώπιση είναι ευθύνη της Πολιτείας, αλλά και απαίτηση των πολιτών λόγω της ιδιαίτερης κρισιμότητας του θέματος της προστασίας των δασών.

Ευχαριστώ».

Τελευταίες Αναρτήσεις