Τρ 26 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Ιούλιος 201106-07-2011: Δελτίο Τύπου με συνέντευξη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Μανώλη Όθωνα, στην εκπομπή του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου...

06-07-2011: Δελτίο Τύπου με συνέντευξη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Μανώλη Όθωνα, στην εκπομπή του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM σχετικά με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 06 Ιουλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην εκπομπή του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM σχετικά με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών

Δημοσιογράφος: Πάμε τώρα να κουβεντιάσουμε πολιτικά με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη τον κ. Όθωνα. Κύριε Υπουργέ καλή σας ημέρα.

Υφυπουργός: Καλημέρα κ. Χατζηνικολάου.

Δημοσιογράφος: Θέλω να ρωτήσω αν έχετε ερευνήσει τις καταγγελίες για υπερβολική χρήση βίας από την Αστυνομία την εβδομάδα που πέρασε και θέλω επίσης να ρωτήσω αν πέρασε από την σκέψη σας, τη δική σας και του κ. Παπουτσή, δηλαδή της Πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, να ζητήσετε ευθύνες από τις Αστυνομικές Αρχές για τις υπερβολές που έγιναν.

Υφυπουργός: Κύριε Χατζηνικολάου, από την πρώτη στιγμή μαζί με την ευθύνη για την καλύτερη δυνατή διαχείριση μιας πολύ δύσκολης κατάστασης εκείνη την ημέρα, δώσαμε άμεσες εντολές να διερευνηθούν όλα εκείνα τα περιστατικά τα οποία είτε καταγγέλθηκαν είτε για τα οποία από οπτικό υλικό προέκυπτε έστω και ένδειξη ότι υπήρξε λειτουργία Αστυνομικών οργάνων εκτός πλαισίου και κανόνων λειτουργίας. Και αυτό έγινε και με το σχετικό βίντεο που εσείς πρώτος προβάλατε από το δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού ALTER , αλλά και με μια σειρά άλλες εικόνες ή και καταγγελίες, οι οποίες σχετίζονται με τέτοια περιστατικά. Αυτές οι έρευνες είναι σε εξέλιξη, τις παρακολουθούμε και προσωπικά. Και αυτή τη φορά, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν, όταν υπάρξει κατάληξη στις έρευνες θα γίνουν οι δέουσες ενέργειες με την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών και μάλιστα των αυστηρότερων εξ’ αυτών.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, εσείς δεν αισθάνεστε πολιτικά ότι το πράγμα ξέφυγε την Τετάρτη και την Πέμπτη, ότι έγιναν δηλαδή μεγάλες υπερβολές; Σας λέω συγκεκριμένο παράδειγμα με το σταθμό του ΜΕΤΡΟ. Εκεί έγιναν απ’ ότι φαίνεται λάθη και είμαστε τυχεροί που δεν υπήρξε καμιά σοβαρή επίπτωση.

Υφυπουργός: Να το δούμε αυτό συγκεκριμένα και να το δούμε σε όλες του τις διαστάσεις, κύριε Χατζηνικολάου. Προφανώς ο σταθμός του ΜΕΤΡΟ, ένας υπόγειος σταθμός, δεν είναι κατάλληλος ούτε για λειτουργία προσωρινού ιατρείου παροχής πρώτης βοήθειας ούτε ως καταφύγιο διαδηλωτών με αναπνευστικά προβλήματα. Γι’ αυτό και όπως έγινε και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, η Ελληνική Αστυνομία είχε ζητήσει να μη λειτουργήσει ο συγκεκριμένος σταθμός του ΜΕΤΡΟ τη συγκεκριμένη μέρα. Υπήρξε από την πλευρά των εργαζομένων μια σφοδρή αντίρρηση και αντίδραση που έπεισε την διοίκηση του ΜΕΤΡΟ, ότι αυτό θα δυσχέραινε την προσέλευση των διαδηλωτών. Από τη δική μας πλευρά ομολογουμένως συνεκτιμήθηκε αυτό πολιτικά. Ότι δηλαδή, θα δημιουργούσε την αίσθηση ότι θέλουμε να εμποδίσουμε την προσέλευση του κόσμου, που και έχει κάθε δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί και να εκδηλώσει τη διαφωνία του. Ζητήθηκε, λοιπόν, εγγράφως με κοινοποίηση στην Εισαγγελέα την Τετάρτη πια μετά το μεσημέρι να κλείσει έστω και τότε ο σταθμός για να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα. Ούτε αυτό συνέβη, γιατί τότε πια ήταν ήδη ομολογουμένως αργά. Όμως θέλω να σας πω, ότι πολλά από τα καταγγελλόμενα εκείνες τις ώρες είχαν μεγάλη δόση υπερβολής. Είμαι σε θέση να το γνωρίζω αυτό, γιατί προσωπικά μίλησα με τον κ. Σπυράκο τον πρόεδρο της ΑΜΕΛ- ΜΕΤΡΟ και με τον αρμόδιο Υπουργό τον κ. Ραγκούση. Η εικόνα που μας μετέδιδαν και την οποία διαπιστώσαμε και διασταυρώσαμε απολύτως, ήταν ότι πράγματι υπήρξαν κάποια προβλήματα ανθρώπων που είχαν αναπνευστικά προβλήματα. Αυτοί όμως διακομίσθησαν με το ΜΕΤΡΟ, το οποίο δεν διέκοψε την λειτουργία του, λειτουργούσε όλη μέρα. Δηλαδή όποιος ήθελε μπορούσε να το πάρει και να φύγει.

Δημοσιογράφος: Ναι θα ήταν και πολύ ευχάριστο να το παίρνει από το Σύνταγμα.

Υφυπουργός: Εννοώ ότι ο κόσμος που ήταν στη στοά στο σταθμό ΜΕΤΡΟ και ένιωθε οποιαδήποτε δυσφορία ή ήθελε να αποχωρήσει, μπορούσε να το κάνει. Έπαιρνε το βαγόνι του και έφευγε. Εξάλλου, όπως ο αρμόδιος Υπουργός ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε από το ίδιο βράδυ, αλλά και την επόμενη μέρα με συγκεκριμένα στοιχεία, όσοι άνθρωποι ένιωθαν μια δυσφορία, μεταφέρθηκαν στο σταθμό του Μεγάρου Μουσικής και από εκεί πήγαν στα κοντινότερα νοσοκομεία, είτε τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες είτε δεν χρειαζόταν να μείνουν και πήγαν στα σπίτια τους. Δεν υπήρξε δηλαδή σε καμία περίπτωση αυτό που ως εικόνα μεταφερόταν ψευδώς. Ξέρετε ότι και στα ραδιοφωνικά δίκτυα και στον ειδησεογραφικό χώρο μεταδιδόταν ότι υπήρχαν εκατοντάδες τραυματίες και η Αστυνομία εμπόδιζε το ΕΚΑΒ να προσέλθει. Επίσης σημειώστε, ότι με εντολή δική μας και σε συνεννόηση με τον Υπουργό Υγείας, μετά τις τρεις το μεσημέρι περίπου, εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ ήταν στο κέντρο επιχειρήσεων στη ΓΑΔΑ, ακριβώς για να έχει άμεση εικόνα των κλήσεων, των συνθηκών που επικρατούν και να μην χάνουμε χρόνο μεταξύ συνεννοήσεων Αστυνομίας και ΕΚΑΒ.

Δημοσιογράφος: Δεν θέλω να προβοκάρω την απάντηση που μου δώσατε, γιατί είναι μια εύκολη «προβοκάτσια». Θα ήθελα να σας πω όμως ότι έριξαν χημικά στο σταθμό

Υφυπουργός: Δεν έριξαν, κύριε Χατζηνικολάου

Δημοσιογράφος: Έριξαν δακρυγόνα.

Υφυπουργός: Μέσα στη στοά όχι.

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν δεκάδες μαρτυρίες γι’ αυτό, ότι έριξαν δακρυγόνα και βέβαια η απάντηση ότι ο σταθμός του ΜΕΤΡΟ δεν είναι καταφύγιο ούτε ιατρείο δε νομίζω ότι είναι μια απάντηση που δικαιολογεί τη στάση.

Υφυπουργός: Είπα ότι δεν είναι κατάλληλος χώρος και γι’ αυτό το ΜΕΤΡΟ θα έπρεπε να είχε κλείσει.

Δημοσιογράφος: Ακούστε, ας υποθέσουμε ότι δέχομαι όλες τις εξηγήσεις που δίνετε, ότι τις δέχονται και οι πολίτες. Το ερώτημά μου όμως δεν ήταν αυτό. Το ερώτημά μου αναφέρεται στο πολιτικό θέμα. Στην υπερβολική χρήση βίας που επέλεξε η Αστυνομία, γιατί αυτό δεν γίνεται με απόφαση του κάθε Αστυνομικού, αυτό είναι κεντρική ευθύνη της ηγεσίας της Αστυνομίας, της φυσικής ηγεσίας ή και της πολιτικής. Η ερώτησή μου αφορά λοιπόν την κεντρική επιλογή να ασκηθεί υπέρμετρη βία στην πλατεία. Και την κατηγορία την πολιτική που δέχεται το ΠΑΣΟΚ ότι όλο αυτό στήθηκε για να διευκολυνθεί η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου δια του αδειάσματος της πλατείας.

Υφυπουργός: Όσον αφορά το πολιτικό επίπεδο, θέλω να είμαι συγκεκριμένος και επιτρέψτε μου απόλυτος. Και αυτή τη φορά, όπως και σε όλες τις προηγούμενες αντίστοιχου είδους, έκτασης και μαζικότητας κινητοποιήσεις, η πολιτική όχι κατεύθυνση, αλλά εντολή ήταν ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και φειδώ στην χρήση μέσων αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων παρουσιαστούν. Επίσης, θέλω να σας πω ότι το υπερβολικό της χρήσης, δεν είναι κάτι το οποίο προσδιορίζεται εκ των προτέρων. Ξέρετε, στις επιχειρήσεις υπάρχει μια αναλογικότητα. Δηλαδή ανάλογα με την δράση, είναι και η αντίδραση. Και δεν ξέρω ειλικρινά ποιος ή τι προσδιορίζει την ενδεδειγμένη ποσότητα της χρήσης δακρυγόνων.

Δημοσιογράφος: Η φωτογραφία με τον παππού που τρέχει με την σημαία και τον κυνηγούν τρεις.

Υφυπουργός: Είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις που σας είπα ότι είναι αυταπόδεικτες και οι οποίες προφανώς δεν έχουν δικαιολογία. Δεν θέλω να ωραιοποιήσω τώρα μία κατάσταση.

Δημοσιογράφος: Μην λέτε λοιπόν ότι η δράση φέρνει την αντίδραση, γιατί καμία φορά…..

Υφυπουργός: Η χρήση δακρυγόνων ουσιών σημειώστε ότι στις αστυνομίες όλου του κόσμου, είναι στην κλιμάκωση το πρώτο ηπιότερο μέτρο για να αντιμετωπίσεις μια κατάσταση. Το επόμενο είναι η σώμα με σώμα μάχη. Το πόση είναι η σωστή δοσολογία ειλικρινά δε μπορεί κάποιος να το προσδιορίσει. Ποια δηλαδή είναι η ποσότητα πέραν της οποίας είναι υπερβολική η χρήση ή κάτω από την οποία είναι κανονική. Θέλω να σας πω ότι βάσει αυτών που εκδηλώθηκαν εκείνη την μέρα, αλλά και αυτών που ως πληροφορίες υπήρχαν εδώ τις προηγούμενες μέρες, εκείνο που επετεύχθη δεν είναι ήσσονος σημασίας. Αναφέρομαι στη μη κατάληψη του Κοινοβουλίου και στο να μην επεκταθεί σε όλη την Αθήνα μία επιδρομή λεηλασιών και βανδαλισμών, που σχεδιαζόταν.

Δημοσιογράφος: Καταστράφηκαν 20 τόνοι μαρμάρων γύρω από την πλατεία. Και επίσης δεν ξέρω κύριε Υπουργέ πόσοι από αυτούς με τις κουκούλες ξεκουκουλώθηκαν; Πόσοι από αυτούς διώχθηκαν από τον Εισαγγελέα; Πρέπει να μας το πείτε αυτό. Σε εμάς έχει μείνει η εικόνα του κουκουλοφόρου με το στειλιάρι, που μας λένε ότι δούλευε στα λεωφορεία, θαρρείς και αυτό είναι το ερώτημα, το πού δουλεύει. Δεν είναι αυτό το ερώτημα.

Υφυπουργός: Όχι το ερώτημα, όπως ετέθη και η πρώτη ερμηνεία ήταν ότι πρόκειται μάλλον για αστυνομικούς προβοκάτορες, που είχαν ντυθεί κουκουλοφόροι.

Δημοσιογράφος: Όχι εγώ δεν έκανα καμία τέτοια ερμηνεία. Μόνο ερωτήματα έθεσα και πολύ προσεκτικά.

Υφυπουργός: Σε ό,τι σας αφορά, επειδή έτυχε να παρακολουθώ το δελτίο εκείνη την ώρα, ήσασταν πάρα πολύ προσεκτικός. Όμως στο διαδίκτυο η όλη συζήτηση που τροφοδοτήθηκε από την προβολή του βίντεο ήταν μέχρι το πρωί της Πέμπτης μακριά από την πραγαμτικότητα.

Δημοσιογράφος: Κοιτάξτε δεν είναι κανονικές οι εικόνες αυτές που είδαμε όλοι. Ό,τι ερμηνεία και να μου δώσετε εγώ δεν πρόκειται να δεχθώ ότι είναι κανονική εικόνα να αφήνουν να φεύγει κάποιος φορώντας κουκούλα και με το στειλιάρι στο χέρι. Αυτό δεν είναι κανονική εικόνα. Όπως δεν είναι κανονική και η εικόνα στα Χανιά. Γνωρίζω ότι έχει επιληφθεί η Αστυνομία και έχουν υπάρξει τιμωρίες. Επίσης μου κάνει μεγάλη εντύπωση αυτό που μου είπατε πριν. Το ότι δηλαδή φοβόσασταν κατάληψη της Βουλής. Αυτό μου έκανε μεγάλη εντύπωση.

Υφυπουργός: Γιατί σας κάνει μεγάλη εντύπωση;

Δημοσιογράφος: Είχατε ειλικρινά φόβο ότι μπορεί να καταληφθεί η Βουλή την Τετάρτη ή την Πέμπτη;

Υφυπουργός: Εσείς θεωρείτε ότι διαφορετικά θα είχαμε όλη αυτή την αστυνομική παρουσία και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό στατική, γεγονός που σχετίζεται με την όλη επιχειρησιακή εξέλιξη, την οποία παρακολουθήσαμε εκείνη την ημέρα; Σε μεγάλο βαθμό στατικές δυνάμεις, 2.000- 3.000 αστυνομικών γύρω από το τεράστιο οικοδομικό τετράγωνο Κοινοβούλιο-Ηρώδου του Αττικού- Μέγαρο Μαξίμου- Προεδρικό Μέγαρο, χωρίς να έχουμε μια τέτοια εκτίμηση και πληροφορία; Κύριε Χατζηνικολάου ήταν «η μεγάλη μέρα του πολέμου». Ο χαρακτηρισμός «πόλεμος» αδικεί κατάφωρα την πρόθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων, που εκείνη την ημέρα και τις προηγούμενες και τις επόμενες φαντάζομαι, θα θέλουν με ειρηνικό τρόπο να διαδηλώσουν την διαμαρτυρία τους. Και εμείς έχουμε την ευθύνη και την υποχρέωση να τους διασφαλίσουμε αυτό το δικαίωμα. Το προσπαθούμε αυτό με μεγάλη ευθύνη και με μεγάλη προσοχή, όχι πάντοτε όσο επιτυχώς θα θέλαμε. Όμως ξέρετε η παρουσία σε αυτό το Υπουργείο έχει την αδυναμία στην δημόσια επιχειρηματολογία, ότι ποτέ δεν μπορείς να πεις όσα ξέρεις.

Δημοσιογράφος: Κύριε Όθωνα αν ήταν Κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία και είχαν συμβεί αυτά την Τετάρτη και την Πέμπτη ξέρετε τι θα έλεγε το ΠΑΣΟΚ;

Υφυπουργός: Το ΠΑΣΟΚ της προ 2009 εποχής, θα έλεγε τα ίδια και χειρότερα από αυτά που λένε σήμερα τα άλλα κόμματα. Όμως είμαστε όλοι αρκετά ωριμότεροι μέσα από αυτόν τον εφιάλτη που ζούμε, τον πολιτικό και οικονομικό εφιάλτη. Νομίζω ότι όλοι πια θα είμαστε πιο προσεκτικοί και όταν θα βρεθούμε ξανά στην Αντιπολίτευση. Σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό που συζητάμε, συμμεριζόμουν κι εγώ μαζί με ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας αυτήν την προκατάληψη. Αντιμετώπιζα και εγώ με καχυποψία την αστυνομία λόγω συμπεριφορών αντιλήψεων, και νοοτροπιών προηγούμενων δεκαετιών. Σήμερα πρέπει να αποδεχθούμε ότι επιτέλους είμαστε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κράτος ή τουλάχιστον προσπαθούμε να γίνουμε, και η αστυνομία είναι ένας δημοκρατικός θεσμός, με τα όποια του προβλήματα, εξαιρέσεις ή στεγανά τα οποία πρέπει να βρούμε και να τα αντιμετωπίσουμε πάρα πολύ αυστηρά. Αλλά δεν μπορούμε να λειτουργούμε ακόμα με τα μετεμφυλιοπολεμικά σύνδρομα ή με προκαταλήψεις που αναφέρονται στις δεκαετίες του ‘50 και ’60.Την αδικεί τη σύγχρονη αστυνομία αυτό.

Δημοσιογράφος: Θέλω να σας πω ότι έχω στα χέρια μου την ανακοίνωση των εκπροσώπων των εργαζομένων του ΜΕΤΡΟ, οι οποίοι λένε ότι έγινε θάλαμος αερίων ο σταθμός του ΜΕΤΡΟ. Αλλά εν πάση περιπτώσει δεν θα επιμείνω στο θέμα αυτό, δεν είναι το κεντρικό μου θέμα αυτό. Θέλω ένα τελευταίο ερώτημα να σας κάνω, πολιτικό ερώτημα. Συμφωνείτε με την άποψη του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Καρχιμάκη ότι πίσω από τα επεισόδια που γίνονται το τελευταίο καιρό σε βάρος Βουλευτών, Υπουργών και λοιπών βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ;

Υφυπουργός: Το ΠΑΣΟΚ μέχρι πρότινος σε επίπεδο υψηλό θεσμικά, όπως είναι ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, είχε αποφύγει να τοποθετηθεί με τόσο μεγάλη σαφήνεια. Όσο το θέατρο αυτό του παραλόγου, του δημόσιου προπηλακισμού εκπροσώπων του Ελληνικού λαού, λάμβανε χώρα σε αυτό το «χωνευτήρι» που λέγεται Αθήνα. Τώρα που έχει επεκταθεί σχεδόν στο σύνολο της Ελληνικής επαρχίας, στις μικρές κοινωνίες, στις μικρές επαρχιακές πόλεις οι πάντες έχουν ονοματεπώνυμο. Είναι πολύ δύσκολο να κρυφτεί κανείς. Και εγώ συμμερίζομαι και την άποψη του γραμματέα, η οποία είναι απόρροια προσωπικών μαρτυριών δεκάδων συναδέλφων που ξέρουν ποιοι είναι αυτοί που τους προπηλακίζουν στους Νομούς τους. Εξάλλου, δεν υπάρχει πιο αδιάψευστος μάρτυρας από την ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του Συνασπισμού Μαγνησίας την Παρασκευή, η οποία διαβάστηκε όπως ξέρετε από τον κ. Κακλαμάνη στην Ολομέλεια της Βουλής. Αποδοκιμάστηκε από το σύνολο του πολιτικού κόσμου με μια ανακοίνωση του Προέδρου την οποία χειροκρότησαν όρθιοι όλοι οι Βουλευτές όλων των κομμάτων πλην του ΣΥΡΙΖΑ. Περίμενα ότι δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου να είχε τουλάχιστον την παρρησία να αποδοκιμάσει έστω τις λεκτικές ακρότητες και να χαρακτηρίσει ατυχή τη δήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα ήταν τώρα και το μείζον. Ούτε αυτό ήταν όμως επιλογή να γίνει, είναι κάτι το οποίο νομίζω είναι εύγλωττο. Εγώ είμαι πάρα πολύ ανήσυχος ξέρετε με την υπόθεση, γιατί κύριε Χατζηνικολάου φαντάζομαι κανείς δεν διαφωνεί, ότι κανένα κόμμα ούτε καν κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν έχει αδυναμία να συγκροτήσει μια ομαδούλα σε κάθε περιοχή και όποτε βλέπει κάποιον που διαφωνεί μαζί του, αυτοαναγορευόμενος ως εκφραστής του κοινωνικού δικαίου και της αυθεντικής έκφρασης της κοινωνίας, να τον προπηλακίζει. Πού θα οδηγηθούμε δηλαδή, σε ζούγκλα; Όσο είναι καιρός, όλοι και ιδιαιτέρως όσοι, αναφέρομαι στο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν μια διστακτικότητα να αποδοκιμάσουν ειλικρινά και έμπρακτα τέτοιου είδους συμπεριφορές, πρέπει να το κάνουν άμεσα. Όπως και η κοινωνία των πολιτών που έχει φαντάζομαι την ίδια αποστροφή σε τέτοιου είδους συμπεριφορές και η οποία πρέπει να απομονώσει τέτοιου είδους φαινόμενα.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ κύριε Όθωνα καλή σας ημέρα.

Υφυπουργός: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Τελευταίες Αναρτήσεις