Πα 30 Σεπτεμβρίου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Ιούνιος 201127-06-2011:Ομιλία και δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, στην Ημερίδα της Ελληνικής Αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης...

27-06-2011:Ομιλία και δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, στην Ημερίδα της Ελληνικής Αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης με θέμα: “Η δυνατότητα της εθελούσιας επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών στη χώρα καταγωγής τους”

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία και δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή, στην Ημερίδα της Ελληνικής Αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ) με θέμα: «Η δυνατότητα της εθελούσιας επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών στη χώρα καταγωγής τους».

Καλημέρα σας, κυρίες και κύριοι,

θέλω να χαιρετίσω την πρωτοβουλία του Επικεφαλής της Ελληνικής Αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ), κ. Δανιήλ Έσδρας, να διοργανώσει τη σημερινή ημερίδα με το εξαιρετικό και επίκαιρο θέμα: «Η δυνατότητα της εθελούσιας επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών στη χώρα καταγωγής τους» και να ευχηθώ κάθε επιτυχία σε αυτή αλλά και συνολικά στην εργώδη προσπάθεια που καταβάλλεται σε συνεργασία με τις Ελληνικές αρχές για την υλοποίηση των εθελοντικών επαναπατρισμών.

Η Ελλάδα, ήταν και είναι μια φιλόξενη χώρα. Οι Έλληνες ήταν και παραμένουν, γενναιόδωροι και φιλόξενοι, ανεξαρτήτως των σημερινών συγκυριών.

Όμως, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς, το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η χώρα μας και ο λαός της ταλανίζονται από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση.

Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες Ελληνική Πολιτεία, Πολίτες και χώρα για την έξοδο μας από το τούνελ της κρίσης.

Μεταξύ άλλων, όμως, ένα από τα προβλήματα που έπρεπε πάση θυσία να αντιμετωπιστούν ταχύτατα και με αμεσότητα, ήταν κι αυτό της μαζικής παράνομης μετανάστευσης.

Είναι ένα χρονίζον ζήτημα που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση. Η Ελλάδα, «άφησε» για χρόνια να συγκεντρωθούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, παράνομοι ή μη. Στην ουσία αδράνησαν οι Κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά το φαινόμενο.

Το αποτέλεσμα είναι να γίνει η χώρα το «μαύρο πρόβατο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Διεθνούς Κοινότητας και των Διεθνείς Οργανισμούς, για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Να αμαυρώνεται, κατ’ εξακολούθηση η εικόνα της χώρας μας και να βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς κριτικής. Βέβαια, η πραγματικότητα είναι σκληρή. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο αριθμός αυτός άγγιξε τους 517.730 χιλιάδες παράνομους μετανάστες.

Αριθμός, δυσανάλογος, σε σχέση με τον πληθυσμό, την έκταση αλλά και τη σημερινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Τον τελευταίο χρόνο, δηλαδή, το 2010 η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει την είσοδο 132.524 χιλιάδων μεταναστών. Αυτή η σκληρή πραγματικότητα, δημιούργησε νέα αδιέξοδα, στους Έλληνες. Γιατί κάτω από τις εξαιρετικά δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες, πέραν του ότι αναγκαστικά υποβαθμίστηκε εν μέρει το βιοτικό τους επίπεδο, αντιμετωπίζουν, νέα φαινόμενα βίας και πρωτόγνωρης εγκληματικότητας που ανατρέπει σε καθημερινή βάση την ασφαλή διαβίωση, μετακίνηση και εργασία τους. Βίαιες συμπεριφορές, που δίνουν ακόμα, και την ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να ψαρεύουν σε «θολά» νερά, να εκμεταλλεύονται και να καλλιεργούν κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει στους αλλοδαπούς που έρχονται εδώ τα μέσα εκείνα για να μπορούν να επιβιώσουν και να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Επομένως, υποβαθμίζεται η ζωή όλων και νόμιμων και παράνομων μεταναστών. Το χειρότερο, δε, από όλα είναι ότι γύρω από όσους διαβιούν εξαθλιωμένοι, παραμένοντας στη χώρα μας, δρουν και λειτουργούν τα στυγνότερα διεθνή δίκτυα οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας, με ιλιγγιώδεις τζίρους.

Με αποτέλεσμα την εύκολη μετατροπή των μεταναστών σε θύματα εκμετάλλευσης από τα κυκλώματα διακίνησης λαθρομεταναστών, εμπορίας ανθρώπων και άλλες μορφές οργανωμένου εγκλήματος. Ακόμη, γίνονται θύματα και από τους εγχώριους «επιτήδειους» που τους εκμεταλλεύονται με κάθε τρόπο, ή που τους «στοιβάζουν» ανά 40 και 50 άτομα, σε σπίτια «κατακόμβες» -ανήλιαγα, αποπνικτικά, χωρίς παράθυρα- παίρνοντας από τον καθένα τους, κατά κεφαλή ενοίκιο. Προσφέροντας τους, συνθήκες άθλιες. Πολλές φορές χωρίς βασικές συνθήκες υγιεινής ή ακόμα χωρίς φως ή και όχι σε σπάνιες περιπτώσεις και χωρίς νερό.

Κανένα σύγχρονο Κράτος δεν αποδέχεται αυτές τις καταστάσεις.

Ιδιαίτερα, μια χώρα όπως η Ελλάδα, με εδραιωμένο τον πολιτισμό της στο αρχαίο ελληνικό ανθρωπιστικό ιδεώδες και τη δημοκρατία.

Η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, θέσαμε ως πρώτη προτεραιότητα την επίλυση του ακανθώδους ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης. Το οποίο μάλιστα, εντάθηκε μετά και τις εξελίξεις στις χώρες της Β. Αφρικής, επιταχύνοντας την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τα σύνορα των Ευρωπαϊκών χωρών της Νοτίου Μεσογείου, ως πύλες εισόδου στην Ευρώπη.

Αυξήθηκε επίσης και ο ρυθμός αθρόας εισόδου παράνομων μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία και τα σύνορα του Έβρου στην Ελλάδα. Επιπλέον, όταν πριν από 9 μήνες παρέλαβα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρέλαβα και ένα πακέτο με 47.000 χιλιάδες, εκκρεμούσες προσφυγές ( backlog ) -προς εξέταση σε δεύτερο βαθμό- για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Αυτές οι 47.000 χιλιάδες, είναι ένας αριθμός ο οποίος δημιουργήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Οι επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία και την οικονομία μας είναι πολύ μεγάλες.

Η ελληνική κοινωνία έφτασε στα όριά της. Δεν μπορεί λοιπόν, να καταστεί η χώρα μας κέντρο μακράς παραμονής μεταναστών που έρχονται από όλο τον κόσμο, επιδιώκοντας να φθάσουν σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γι’ αυτό και έθεσα το θέμα ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα του Υπουργείου. Γι’ αυτό και προχωρήσαμε ταχύτατα σε νομοθετικές μεταρρυθμίσεις.

Ιδρύσαμε τη νέα αυτοτελή Υπηρεσία Ασύλου στην οποία θα υπάγονται τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου που δημιουργούμε παραχωρώντας την απόφαση σε πρώτο βαθμό επι των αιτημάτων ασύλου.

Ο χειρισμός των θεμάτων ασύλου ανατίθεται σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό

Ιδρύσαμε την Αρχή Προσφυγών για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου σε δεύτερο βαθμό.

Είναι, λοιπόν, σαφές ότι με τις νομοθετικές μας πρωτοβουλίες δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις αποτελεσματικής εξέτασης και διεκπεραίωσης των αιτημάτων ασύλου σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης και τις κοινοτικές Οδηγίες.

Στο μέτρο αυτό το σύστημα ευνοεί εκείνους που πράγματι δικαιούνται άσυλο, που πράγματι δικαιούνται διεθνή προστασία.

Εγκαινιάζουμε με τα ΚΕ.ΠΥ ένα νέο σύστημα έγκυρης πιστοποίησης της ταυτότητας και της προέλευσης των μεταναστών μέσω ειδικής τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης που θα εξασφαλισθεί στο προσωπικό.

Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε το διαχωρισμό και την καταγραφή των μεταναστών, τον ιατρικό τους έλεγχο αλλά και την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων και φυσικά την ενημέρωση όσων δικαιούνται διεθνή προστασία.

Προωθήσαμε προγράμματα εκπαίδευσης των ιατρών των ΚΕ.Π.Υ. σε θέματα πιστοποίησης θυμάτων βασανιστηρίων.

Με το Νομοθετικό πλαίσιο:

-Προβλέπεται καταρχήν η χορήγηση προθεσμίας οικειοθελούς αναχώρησης, ώστε ο αλλοδαπός να ρυθμίσει τις εκκρεμότητές του και να προγραμματίσει, αρχικά με δική του πρωτοβουλία, την αναχώρησή του από τη χώρα.

Προβλέπεται «εξωτερικό» σύστημα ελέγχου των διαδικασιών απομάκρυνσης με μέριμνα του Συνηγόρου του Πολίτη, ώστε να προστατεύονται αποτελεσματικά τα δικαιώματα των αλλοδαπών που τελούν υπό καθεστώς επιστροφής.

Προβλέπεται για τους αλλοδαπούς των οποίων η απομάκρυνση έχει αναβληθεί για αντικειμενικούς λόγους δικαίωμα πρόσβασης στην απασχόληση σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας ώστε να καλύπτουν τις άμεσες βιοτικές τους ανάγκες, χωρίς όμως δικαίωμα περαιτέρω νομιμοποίησης.

Συμπληρώνονται και αναβαθμίζονται τα δικαιώματα των αλλοδαπών που τελούν υπό καθεστώς επιστροφής, δηλαδή μετάφραση της απόφασης επιστροφής, δωρεάν νομική συνδρομή, οικογενειακή ενότητα, πρόσβαση στην εκπαίδευση, επείγουσα υγειονομική περίθαλψη και ειδική μέριμνα για ανηλίκους.

Ενισχύεται το δικαίωμα έννομης προστασίας όσων κρατούνται προς επιστροφή στην πατρίδα τους.

Έτσι επαναπροσδιορίζεται το ζήτημα του ελέγχου της νομιμότητας της κράτησης με τις εγγυήσεις της ανεξάρτητης δικαστικής αρχής σύμφωνα με το άρθρο 6 του Συντάγματος, αλλά και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τα οποία προστατεύουν το θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα της προσωπικής ελευθερίας.

Έτσι, στα πλαίσια της προσπάθειας μας για μια ολοκληρωμένη διαχείριση του φαινομένου αλλά και όσον αφορά στους υπάρχοντες μετανάστες, ενισχύσαμε τη διαδικασία επιστροφών με δύο τρόπους.

Η Κυβέρνηση ενθαρρύνει τον οικιοθελή επαναπατρισμό των αλλοδαπών στα πλαίσια του προγράμματος εθελούσιων επιστροφών. Ένα πρόγραμμα που έχει στόχο την καλά οργανωμένη και αξιοπρεπή επιστροφή των παράνομων μεταναστών στις χώρες τους.

Η δράση της εθελούσιας επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής, το οποίο διαχειρίζεται ως υπεύθυνη Αρχή, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο εθελοντικός επαναπατρισμός υπηκόων τρίτων χωρών, πραγματοποιείται είτε από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, είτε με την υλοποίηση της σχετικής δράσης που έχει ανατεθεί στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ).

Αξίζει, να σημειωθεί ότι ο αριθμός των υποβοηθούμενων εκούσιων επιστροφών παράνομων μεταναστών, από τις Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ, για το 2009 ήταν 473 άτομα, το 2010 έφτασε τα 823 και μόνο για το Α΄ 4μηνο του 2011, τα 203 άτομα.

Επίσης, όσον αφορά τη δράση εθελούσιων επιστροφών από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ), έχει ήδη, ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία η Α’ φάση υλοποίησης της δράσης εθελούσιας επιστροφής 586 υπηκόων τρίτων χωρών –όπως Αφγανιστάν, Ιράκ, Μαρόκο, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Νιγηρία κ.α- στις χώρες καταγωγής τους σε συνεργασία με της Αστυνομικές Αρχές.

Ενώ, ήδη, υλοποιείται η Β’ φάση, με την οποία προβλέπεται να επιστρέψουν εθελοντικά στην πατρίδα τους τουλάχιστον άλλοι 500 υπήκοοι τρίτων χωρών, ως την 30η Ιουνίου 2011.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υλοποιεί επίσης το πρόγραμμα απέλασης για τις περιπτώσεις εκείνων, όπου αποδεικνύεται ότι δεν έχουν καθεστώς διεθνούς ασύλου, ούτε έχουν μια εργασία η οποία τους δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουν νόμιμα στη χώρα μας.

Το Υπουργείο μας θα οργανώσει μια εκστρατεία με σκοπό την καταγραφή και την εθελούσια επιστροφή των μεταναστών, παρέχοντας μια σειρά κίνητρα στους παράνομους μετανάστες που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, όπως την έκδοση απόφασης επιστροφής χωρίς κράτηση, την κάλυψη του εισιτηρίου επιστροφής από την Ελληνική Πολιτεία, τη μη επιβολή διοικητικού προστίμου στο αεροδρόμιο κατά την αναχώρηση και την μη καταχώρηση στον Κατάλογο των Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών.

Ταυτόχρονα, διερευνούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δυνατότητα μιας μικρής χρηματοδότησης για τα πρώτα έξοδα επιστροφής στην πατρίδα τους και κυρίως για τη μετακίνηση του παράνομου μετανάστη από την πρωτεύουσα του κράτους που προέρχεται μέχρι να πάει στη δική του περιοχή.

Η καθιέρωση νέων διαδικασιών επιστροφών αποτελεί έναν από τους κυριότερους πυλώνες της πολιτικής μας στη σύγχρονη, αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου.

Η νομοθετική μεταρρύθμιση που πραγματοποιήσαμε είναι απολύτως συμβατή με τις διεθνείς συμβάσεις και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας. Είναι ένας νόμος με καθαρά ανθρωπιστικό περιεχόμενο.

Τώρα, μόλις αρχίζουν όλα. Τώρα αρχίζει η εφαρμογή του νόμου.

Κάθε επιτυχία υλοποίησης των νέων μέτρων, αποτελεί και έναν Ηράκλειο άθλο μέσα στις δυσχερείς εθνικές και παγκόσμιες δημοσιονομικές συγκυρίες κατά τις οποίες καλούμαστε να δράσουμε, να επιχειρήσουμε και να θεσμοθετήσουμε.

Γι’ αυτό και σήμερα, συνεχίζουμε να απαιτούμε σε κάθε ευκαιρία στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρώπης και στα διεθνή φόρα τη χάραξη μιας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής. Ζητούμε την αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ. Υποστηρίζουμε την κάθε πρόταση που ενισχύει το κεκτημένο Schengen . Γι’ αυτό και «φέραμε την Ευρώπη στα δικά της σύνορα», εκεί που προσδιορίζονται από τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης , «τα εθνικά σύνορα της Ελλάδας».

Γι΄ αυτό και συνεχίζουμε να επιδιώκουμε μια συντονισμένη κοινή ευρωπαϊκή πολιτική επαναπατρισμού. Συνεχίζουμε να ζητάμε άμεση προώθηση και ουσιαστική εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής.

Παίρνουμε και θα πάρουμε κάθε δημιουργική πρωτοβουλία για την κοινή δράση των Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παράνομη μετανάστευση απαιτεί συστηματική αντιμετώπιση και κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.

Θέλω να σας ευχαριστήσω και να σας ευχηθώ, για μια ακόμη φορά, καλή επιτυχία στην ημερίδα σας και συνολικά στην εργώδη προσπάθειά σας!

Μετά το πέρας της ομιλίας του, ακολούθησαν δηλώσεις του Υπουργού:

«Εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ό,τι προβλέπεται από την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία και υπό τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, για να εξασφαλίσουμε την πιο εύκολη επιστροφή των παράνομων μεταναστών στις πατρίδες τους. Και νομίζω ότι το πρόγραμμα το οποίο προτείνουμε είναι εξαιρετικά ελκυστικό. Από το να μένουν στην Ελλάδα, χωρίς ελπίδα. Από το να δέχονται οι ίδιοι οι παράνομοι μετανάστες να γίνονται θύματα εκμετάλλευσης, πάσης φύσεως εκμετάλλευσης, από διάφορα κυκλώματα, είναι προτιμότερο να αποδεχτούν την πρόταση που κάνει η ελληνική κυβέρνηση, χρηματοδοτούμενη μάλιστα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να επιτρέψουν στις πατρίδες τους.

Είναι σημαντική η ανταπόκριση που υπάρχει μέχρι στιγμής. Εμείς βελτιώσαμε ήδη το πρόγραμμα αυτό, δώσαμε περισσότερα κίνητρα για την αποχώρηση από την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, δε, ενισχύουμε τη συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, (Δ.Ο.Μ.), προκειμένου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε από όλες τις πλευρές.

Ήδη, στις δύο πρώτες φάσεις του προγράμματος υπάρχει μία πολύ σημαντική συμμετοχή. Έχουν ήδη φύγει πάνω από 2.000 άνθρωποι, με εθελοντική επιστροφή εννοώ πάντοτε, συμπληρωματικώς δηλαδή με τις απελάσεις οι οποίες γίνονται έτσι κι αλλιώς σταθερά, σε ειδικό πρόγραμμα.

Ήδη, στην επόμενη φάση την οποία ξεκινάμε στους επόμενους μήνες, θα έχουμε κάνει μία μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία και ελπίζω το μήνυμά μας να φτάσει παντού. Γιατί και αυτό χρειάζεται, είναι απαραίτητο. Γιατί και οι μετανάστες δεν είναι ενημερωμένοι για όλες τις λεπτομέρειες , ούτε έχουν την ευχέρεια.

Γι’ αυτό θα κάνουμε μια μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία, προκειμένου να πείσουμε ότι είναι πολύ καλύτερο για τους ίδιους να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Η εκστρατεία αυτή θα ξεκινήσει από τους επόμενους μήνες. Ελπίζω να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και μέσα στον επόμενο μήνα να ξεκινήσουμε».

Τελευταίες Αναρτήσεις