Τε 27 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Ιούνιος 201124-06-2011: Ομιλία Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα, απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση δεκαεφτά βουλευτών της Ν.Δ., σχετικά με την...

24-06-2011: Ομιλία Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα, απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση δεκαεφτά βουλευτών της Ν.Δ., σχετικά με την προετοιμασία του Πυροσβεστικού Σώματος για την επιχειρησιακή θωράκισή του κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 24 Ιουνίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα, απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση δεκαεφτά βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την προετοιμασία του Πυροσβεστικού Σώματος για την επιχειρησιακή θωράκισή του κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο

Η ομιλία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα, απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση δεκαεφτά βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την προετοιμασία του Πυροσβεστικού Σώματος για την επιχειρησιακή θωράκισή του κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο:

« Ειλικρινά και καθόλου προσχηματικά ευχαριστώ τους συναδέλφους, που πήραν την πρωτοβουλία γι’ αυτήν την επίκαιρη επερώτηση και μας δίνουν μια δυνατότητα να διασκεδάσουμε, εύλογες και μη εύλογες ανησυχίες, όπως αυτές διατυπώθηκαν.

Είναι προφανές ότι η πρωτοβουλία αυτή του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου έχει μια αντιστοίχηση με μια ευρύτερη ευαισθητοποίηση, αλλά και αγωνία της ελληνικής κοινωνίας γύρω από το πάρα πολύ σημαντικό και κρίσιμο θέμα που σχετίζεται με την προστασία του περιβαλλοντικού αποθέματος της χώρας, του φυσικού μας πλούτου και ιδιαίτερα των δασών.

Θέλω, εξαρχής, να καθησυχάσω δύο ανησυχίες των συναδέλφων, οι οποίες ενυπήρχαν στις τοποθετήσεις τους. Η μια ήταν να μην ερμηνευτεί αυτή η επερώτηση ως μια στείρα ή απλώς παραδοσιακού τύπου αντιπολιτευτική πρωτοβουλία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης γύρω από ένα τόσο κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα. Δεν το συμμερίζομαι αυτό και ειλικρινά πιστεύω ότι οι προθέσεις είναι αγαθές.

Το δεύτερο ήταν μήπως καταφύγω στην εύκολη, αλλά εντελώς αδιέξοδη και εν πολλοίς άδικη επίκληση ορισμένων ατυχών συμβάντων και «θεαματικών» δυστυχώς καταστροφών κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Όμως, λόγω της ευθύνης της θέσης που κατέχουμε ο Χρήστος Παπουτσής και εγώ στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, της εις βάθους γνώσης των συνθηκών και των περιστατικών, θα ήταν ασυγχώρητη επιπολαιότητα από την πλευρά μας να καταφύγουμε σήμερα σε επικλήσεις γεγονότων και σε αναφορές, οι οποίες εν πολλοίς σχετίζονται με διαχρονικές αδυναμίες της διοίκησης. Όπως επίσης θα ήταν άσκοπες οι αναφορές αδυναμιών του κρατικού μηχανισμού και πολύ περισσότερο με αστάθμητους παράγοντες και με ιδιαίτερα έντονα κλιματολογικά και καιρικά φαινόμενα, που πολλές φορές είναι εξαιρετικά δυσχερή στην αντιμετώπισή τους.

Επομένως, ας πάμε λίγο στην ουσία. Όσο ειλικρινής ήμουν στις δύο προηγούμενες παρατηρήσεις μου, άλλο τόσο θα είμαι καθαρός απέναντί σας, λέγοντάς σας ότι εάν έχω κάποια παρατήρηση να κάνω, είναι ότι ενώ η θετική αυτή πρωτοβουλία, είναι πάρα πολύ χρήσιμη. Δεν εμπεριέχει, μία συστηματική ενασχόληση με το αντικείμενο, ούτε διασταύρωση κάποιων στοιχείων, αλλά περιγράφει μία εικόνα, η οποία σε μεγάλο βαθμό, πιστέψτε με, αδικεί την πραγματικότητα. Επίσης, υιοθετεί κάτι, που καλό θα είναι να συμφωνήσουμε αυτό να καταχωρηθεί στο πολιτικό χθες όλων μας, δηλαδή άκριτες συνδικαλιστικές ανακοινώσεις, ισχυρισμούς και επικλήσεις, οι οποίες δεν έχουν πάντα την σοβαρή και ουσιαστική επεξεργασία και αυθεντικότητα στοιχείων, των οποίων η σοβαρότητα μιας συζήτησης στο επίπεδο της Εθνικής Αντιπροσωπείας, κατά τη γνώμη μου, προϋποθέτει.

Προφανώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρ’ ότι ζητήματα τέτοια σημασίας δεν είναι καθόλου σωστό και λογικό να μπαίνουν άκριτα στη λογική περιστολών και περικοπών, σε καμία περίπτωση ο σχεδιασμός για την αντιπυρική περίοδο της τρέχουσας χρονιάς δεν μπορεί εκ των πραγμάτων, να μείνει έξω από τα γενικότερα χαρακτηριστικά της περιόδου. Το μεγάλο δηλαδή δημοσιονομικό πρόβλημα που διαχειρίζεται η χώρα, τις τεράστιες δυσκολίες που υπάρχουν. Γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα στο επίπεδο της συνεργασίας των φορέων, του συντονισμού των ενεργειών, της εξοικονόμησης και του νοικοκυρέματος διαχείρισης των πόρων που υπάρχουν, ούτως ώστε να ανταποκριθούμε στην υψηλή πολιτική και κοινωνική μας ευθύνη και στις επιταγές του Συντάγματος .

Αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μας έχει οδηγήσει σε μία σειρά ενεργειών, που για πρώτη φορά, εξ όσων γνωρίζω, έγιναν.

Πέραν των παραδοσιακών και προβλεπομένων συσκέψεων και των αντίστοιχων επιχειρησιακών σχεδίων που επικαιροποιούνται και ανανεώνονται κάθε χρόνο, κάναμε ένα σχεδιασμό και επισκεφθήκαμε σε επίπεδο αποκεντρωμένων κρατικών διοικήσεων όλη τη χώρα. Εκκρεμεί μόνο η τελευταία επίσκεψη, που θα γίνει τις επόμενες ημέρες στην Αποκεντρωμένη Κρατική Διοίκηση Πελοποννήσου.

Έχουμε πάει, όμως, σε όλες τις υπόλοιπες, όπου σε μία σύνθεση που είναι οι αιρετοί Περιφερειάρχες, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Κρατικής Διοίκησης, οι Αντιπεριφερειάρχες των περιφερειακών ενοτήτων που κατά νόμο έχουν την αρμοδιότητα, στις περιφερειακές ενότητες, του συντονισμού των δράσεων, οι διευθυντές των δασικών υπηρεσιών, οι Δήμαρχοι και οι υπεύθυνοι πολιτικής προστασίας των νέων Καλλικρατικών δήμων των αντίστοιχων περιοχών. Καθόμαστε όλοι γύρω από ένα τραπέζι και επιχειρούμε με επιτυχία τις περισσότερες φορές να ξεφύγουμε από τις γενικόλογες και πομπώδεις αναφορές και να ακτινογραφήσουμε σε κάθε περιοχή τα προβλήματα που υπάρχουν, τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν, τις ασάφειες, ίσως και επειδή πρώτη φορά εφαρμόζεται ο θεσμός του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Είναι ένα υπαρκτό ζήτημα, γι’ αυτό και εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας από τον προηγούμενο Μάρτιο μία εγκύκλιο αντιστοίχισης των αρμοδιοτήτων σε σχέση με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο. Αλλά και οι συσκέψεις αυτές είναι χώρος που δίνεται η δυνατότητα να λύνονται μία σειρά τέτοια ζητήματα, ούτως ώστε να υπάρξει μια καλύτερη όσμωση, συνεργασία, έγκαιρη διαπίστωση κάποιων προβλημάτων.

Καταρτίζουμε μία λίστα άμεσων ενεργειών που σε κάθε περιοχή κρίνονται ότι πρέπει να γίνουν και ότι έχουν καθυστερήσει. Εδώ επίσης θέλω να σας πω ότι αρχές της επόμενης βδομάδας θα φτάσει στους δήμους η κατανομή της ΣΑΤΑ που αφορά δράσεις πυροπροστασίας. Το ποσό, παρά την ιδιαίτερη οικονομική δυσκολία, είναι 23 εκατομμύρια ευρώ, όσο ακριβώς ήταν και το 2010. Έχει δοθεί μέσω αυτών των συσκέψεων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών ρητή κατεύθυνση στους Γενικούς Γραμματείς των αποκεντρωμένων κρατικών διοικήσεων να ζητήσουν από τους Δημάρχους λίστα των προτιθεμένων δράσεων αξιοποίησης αυτών των χρημάτων. Να γίνει επίσης δειγματοληπτικός ή καθολικός έλεγχος εξακρίβωσης ότι τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για δράσεις προληπτικής πυροπροστασίας για διευκόλυνση του έργου που έχουν μπροστά τους και όχι σε δράσεις αλλότριες.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα έχω προσωπική εποπτεία αυτής της κατεύθυνσης προς τους Γενικούς Γραμματείς της αποκεντρωμένης κρατικής διοίκησης.

Θέλω όμως να κάνω ορισμένες συγκεκριμένες αναφορές σε όλα τα επιμέρους θέματα που τέθηκαν και τίθενται από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας, σε σχέση με την προετοιμασία μας για την αντιπυρική περίοδο που ήδη διανύουμε.

Θέμα πρώτο. Ιδιόκτητα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος. Γνωρίζετε, κύριοι συνάδελφοι, ότι τα δύο Σούπερ Πούμα και τα τρία ΒΚ-117 του Πυροσβεστικού Σώματος υποστηρίζονταν τεχνικά και εφοδιαστικά από την Ολυμπιακή μέχρι το κλείσιμο και την εκκαθάρισή της. Από τότε υπήρξαν προσπάθειες να εξελιχθεί μία διαγωνιστική διαδικασία ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού και επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια επί Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Κανείς όμως σχετικός διαγωνισμός δεν κατέληξε σε ανάδοχο, γιατί δύο συγκεκριμένες εταιρείες που ανταγωνίζονται στο συγκεκριμένο επιχειρηματικό αντικείμενο, δηλαδή της συντήρησης αεροσκαφών, με αλλεπάλληλες προσφυγές και δικαστικές και διαδικαστικές εμπλοκές οδηγούσαν τον ένα διαγωνισμό μετά τον άλλο, στο να μην προκύπτει ουσιαστικά αποτέλεσμα και επομένως να μην προκύπτει συντήρηση των συγκεκριμένων ιδιόκτητων ελικοπτέρων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Πιστεύω ότι αυτή η ανάγκη οδήγησε στο να ξεκινήσει από το 2009 μία διαδικασία ανάθεσης συντήρησης των συγκεκριμένων ελικοπτέρων με απευθείας διαπραγμάτευση, χωρίς δημοσίευση σχετικής προκήρυξης, διαδικασία που τυπικά προβλέπεται. Αυτό οδήγησε στο να υπάρξει μία σύμβαση τετράμηνης διάρκειας με μία εκ των δύο εταιρειών, με δικαίωμα ανανέωσης σε άπειρα τετράμηνα στο μέλλον. Βάσει αυτής της τετράμηνης σύμβασης αποκαταστάθηκε η πλοϊμότητα για λίγες εβδομάδες, έως ελάχιστες, του ενός super puma και ενός B . K . πέρυσι περίπου το φθινόπωρο. Η συγκεκριμένη τετράμηνη σύμβαση άρχισε τον Ιούλιο του 2010 και τελείωνε τον Οκτώβριο του 2010. Όταν επιχειρήθηκε να γίνει χρήση της option της σύμβασης, να ανανεωθεί για άλλους τέσσερις μήνες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συντήρηση και των υπολοίπων και να διατηρηθεί η πλοϊμότητα των δύο, με απόφασή του το Ελεγκτικό Συνέδριο απεφάνθη ότι είναι παράνομη η συγκεκριμένη διαδικασία.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν είχε κανένα δισταγμό, προφανώς, να προσαρμοστεί στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Και επειδή υπήρχαν και υπάρχουν πολλά προβλήματα, φαντάζομαι ότι όσοι έχουν ασχοληθεί και έχουν περάσει από τη δική μας θέση στο πρόσφατο παρελθόν, θα έχουν αντιληφθεί ότι αυτό το θέμα θέλει μία μόνιμη, πάγια και βιώσιμη λύση. Γι’ αυτό και η επιλογή μας είναι να υπάρξει μία ενιαία τεχνική βάση συντήρησης των πτητικών μέσων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς και το Λιμενικό, και η Ελληνική Αστυνομία, και το Πυροσβεστικό Σώμα έχουν στη διάθεσή τους πτητικά μέσα, κυρίως ελικόπτερα. Μπορεί να γίνει αυτό, αντί να γίνεται αυτή η κατασπατάληση ανθρώπινων, αλλά και χρηματικών πόρων, χωρίς αποτέλεσμα.

Από τα στοιχεία που έχω δει, το πρόβλημα αυτό δεν είναι συγκυριακό. Σπανίως πετάνε όλα τα παραπάνω και υπάρχουν κυρίως για να εκπαιδεύονται κάποιοι, χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες εναερίων μέσων των Σωμάτων Ασφαλείας, για να γίνονται πιλότοι και να κάνουν στη συνέχεια την ανάλογη καριέρα. Όμως, ελικόπτερα και αεροπλάνα, θα έπρεπε τα Σώματα να έχουν στη διάθεσή τους. Υπάρχει πάντα ένα ζήτημα. Εκεί εμείς είπαμε ότι για το μεσοδιάστημα θα υπάρξει μία αξιοποίηση της δυνατότητας που δίνει (η σύμβαση). Απλά έχουμε όντως καθυστερήσει, γιατί θέλουμε η νομική τεκμηρίωση να είναι απόλυτη. Γι’ αυτό περιμένουμε και μία γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που την ερχόμενη Τρίτη με Τετάρτη θα τεθεί στη διάθεσή μας, για την αξιοποίηση της δυνατότητας που έχουμε ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και την οποία κάνει χρήση ήδη το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Να βάλουμε δηλαδή το ΝΑΤΟϊκό οργανισμό NAMSA ως φορέα που θα κάνει την ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία ενός διεθνούς διαγωνισμού συντήρησης μέσα από αυστηρές και συγκεκριμένες προδιαγραφές, που δεν θα επιδέχονται εύκολα αμφισβητήσεις και δεν θα είναι ευάλωτες σε δικονομικές και διαδικαστικές εμπλοκές.

Επαναλαμβάνω, σε ό,τι αφορά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υπάρχει η επιλογή της σταδιακής ένταξης σε μία ενιαία τεχνική βάση της εφοδιαστικής υποστήριξης και συντήρησης όλων των πτητικών μέσων των Σωμάτων Ασφαλείας που ανήκουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σημειώστε επίσης ότι το έτερο super puma έχει να πετάξει από το 2008. Το λέω αυτό για να μην έχει κανείς την εντύπωση ότι το Πυροσβεστικό Σώμα είχε αυτά τα πέντε αεροσκάφη μονίμως στη διάθεσή του, τα έχασε ξαφνικά φέτος το καλοκαίρι. Υπάρχει ένα κενό και θα σπεύσουμε να μισθώσουμε παραπάνω. Σε αυτό το θέμα θέλω να είστε απόλυτα ενήμεροι ακόμα και σε λεπτομέρειες που η κοινοβουλευτική διαδικασία και ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας, δεν μας το επιτρέπει. Ήδη πήραμε πάρα πολύ χρόνο γι’ αυτό το θέμα. Είμαι στη διάθεσή σας για αναλυτική και συγκεκριμένη ενημέρωση για το θέμα.

Σε ό,τι αφορά τη μίσθωση των ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης από αέρος για τη φετινή περίοδο, θα σας πω ποια είναι η απόφαση και η κατάληξη εν συντομία. Φέτος, κάνοντας χρήση συμβατικού όρου της περσινής σύμβασης για ανανέωση για ένα χρόνο, θα έχουμε τον ίδιο αριθμό, τον ίδιο τύπο αεροσκαφών, με την ίδια χωροταξική κατανομή που είχαμε και πέρυσι.

Μάλιστα, μετά από μία δική μου σύσταση-παράκληση προς τις εταιρείες, γιατί προβλεπόταν στη σύμβαση, συμφώνησαν να μην κάνουν χρήση της αναπροσαρμογής του τιμήματος, όπως προβλεπόταν στη σύμβαση, σε περίπτωση επέκτασής της για ένα χρόνο, σύμφωνα με το μέσο δείκτη τιμών καταναλωτή. Αυτό σημαίνει πρακτικά μια ωφέλεια περίπου 1.000.000 ευρώ που μας δίνει τη δυνατότητα να καλύψουμε ίσως κάποιες άλλες ανάγκες που θα παρουσιαστούν.

Τώρα, σε ό,τι αφορά την απόφαση διάθεσής τους, δηλαδή την επιχειρησιακή τους διαθεσιμότητα, έχω εδώ κάποιους πίνακες και αν χρειαστεί θα κάνω στη συνέχεια μια πιο συγκεκριμένη αναφορά. Απλά, οι κλιματολογικές συνθήκες στις οποίες κι εσείς αναφερθήκατε, που ουσιαστικά έχουν παρατείνει την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, μας δημιουργούν το περιθώριο να αργήσουμε την έναρξη του τριμήνου μίσθωσης, γιατί από κει και μετά αρχίζουν τα πρόσθετα δεκαπενθήμερα, που πληρώνονται με άλλους όρους και με υψηλές τιμές. Έτσι μπορούμε να πάμε ουσιαστικά το τρίμηνο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και να αποφύγουμε να χρειαστεί στη συνέχεια πρόσθετα δεκαπενθήμερα και πρόσθετες ώρες πτήσης, μιας και στις αρχές Ιουνίου που προβλεπόταν η πλήρης ανάπτυξη του συνόλου –και των δώδεκα, δηλαδή- των μισθωμένων ελικοπτέρων, οι κλιματολογικές συνθήκες μας το επιτρέπουν.

Παρότι υπάρχουν κάποια προβλήματα, που οι ίδιες οι εταιρείες παρουσιάζουν σχετικά με την άμεση παράδοσή τους και τα σχετικά πιστοποιητικά, παρά τη δική μας αναγκαιότητα να μεταφέρουμε το χρόνο έναρξης, αυτό που θέλω και πρέπει να κρατήσετε είναι ότι και σε ό,τι αφορά τις σχετικές αποφάσεις και σε ό,τι αφορά τις σχετικές διαδικασίες, τα μισθωμένα (ελικόπτερα) είναι τα ίδια με τα περσινά και με την ίδια κατανομή. Εξάλλου δε, αν δούμε και την αντίστοιχη περσινή χρονολογική διαθεσιμότητά τους, θα δείτε ότι αρκετά από αυτά ήταν διαθέσιμα στις 5,στις 10, στις 12 και στις 17 Ιουλίου.

Σε σχέση με τον Εθνικό Εναέριο Στόλο, επίσης, θέλω να πω ότι ακόμα και όταν γράφτηκε αυτή η επίκαιρη επερώτηση, το συγκεκριμένο στοιχείο ήταν εντελώς αυθαίρετο, ανακριβές και υπερβολικό. Ξέρετε, δεν είναι δική μας ευθύνη η συντήρηση και η υποστήριξη αυτών των μέσων, όμως, εγώ προσωπικά έχω κάνει με το συνάδελφο κ. Μπελγίτη και τους αξιωματικούς του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, μαζί με τους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, τρείς ή τέσσερις συσκέψεις από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα.

Πολλά προβλήματα από αυτά που επικαλεστήκατε υπήρχαν σε σχέση με την ΕΑΔ και υπάρχουν, όμως, έχουμε καταφέρει από το σύνολο των τριάντα εννέα, αν δεν κάνω λάθος, αεροσκαφών του εθνικού μας στόλου να έχουμε πρόβλημα αυτή τη στιγμή μόνο με τέσσερα. Τα τρία εκ των οποίων τέλος της επόμενης εβδομάδας και αυτά θα πάνε στη θέση τους και ένα, που και αυτό είχε προβλήματα και κατά την περσινή περίοδο, ελπίζουμε ότι και αυτό μέσα στον Ιούλιο θα τεθεί στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Επομένως, ούτε σε αυτόν τον τομέα του Εθνικού Εναέριου Στόλου θέλω να είστε ιδιαίτερα ανήσυχοι, γιατί η ετοιμότητά μας και η διαθεσιμότητα που θα υπάρξει όταν θα τα χρειαστούμε, θα είναι αυτή που έχει σχεδιαστεί εν πάση περιπτώσει και αυτή που ήταν και πέρσι.

Θέλω επίσης να κάνω μια αναφορά πολύ συγκεκριμένη σε ένα πολύ κρίσιμο θέμα που αφορά τον εθελοντισμό. Η νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε η Κυβέρνηση για το νομοσχέδιο αναμόρφωσης του θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των εθελοντών πυροσβεστών είναι στη Γενική Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου και αναμένει τη σειρά του.

Θα υπάρξει Υπουργικό Συμβούλιο μέσα στις επόμενες ημέρες και θα πάρει το δρόμο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για ψήφιση. Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο απαντά σε πολλά ζητήματα των εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος με πολύ συγκεκριμένες διατάξεις. Είμαστε στη φάση τελικής επεξεργασίας σε σχέση με το νομοσχέδιο που αφορά τις εθελοντικές οργανώσεις που είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα της πολιτικής προστασίας, που είναι δηλαδή ευρύτερης δραστηριότητας εθελοντικές οργανώσεις, όχι μόνο για δασοπυρόσβεση.

Και κρατάω μια επιφύλαξη ακριβώς για το θέμα της ασφάλισης εθελοντών κατά την ενασχόλησή τους με την εργασία αυτής της κοινωνικής προσφοράς. Επειδή είμαστε μέσα στο καλοκαίρι, μήπως χρειαστεί να έρθει αποσπασματικά η συγκεκριμένη διάταξη έστω και ως τροπολογία σε άλλο νομοσχέδιο, εφόσον η σειρά που θα ψηφισθούν τα συγκεκριμένα νομοσχέδια καθιστά την εφαρμογή αυτής της διάταξης ανεπίκαιρη. Εννοώ δηλαδή μήπως η συγκεκριμένη διάταξη πρέπει να προλάβει τους θερινούς μήνες και τα νομοσχέδια να ψηφισθούν και Σεπτέμβριο λόγου χάρη, γιατί πράγματι είναι μια αναγκαιότητα η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική.

Θα μου επιτρέψουν οι συνάδελφοι αν δεν υπάρχει αντίρρηση και από το Προεδρείο, να πάρω λίγο χρόνο από τη δευτερολογία μου για να έχετε τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που η επίκαιρη επερώτηση πραγματεύεται και να έχετε τη δυνατότητα στη δευτερολογία σας να κάνετε τυχόν επισημάνσεις ή να ζητήσετε οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, το να πούμε ότι τη διαχρονική υστέρηση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος σε σχέση με τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις θα τη λύσουμε εν μέσω αυτής της περιόδου με τα συγκεκριμένα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά, θα ήταν νομίζω πάρα πολύ ουτοπικό. Η Κυβέρνηση, επειδή ακριβώς πιστεύει ότι υπάρχουν ορισμένα ύψιστα αγαθά όπως είναι η ζωή, η περιουσία των ανθρώπων, το φυσικό μας περιβάλλον και η προστασία τους, που δεν μπαίνουν στη λογική των οριζόντιων περικοπών, θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα σε σχέση με την έγκριση κάποιων προσλήψεων στο Πυροσβεστικό Σώμα. Αναφέρομαι στο μόνιμο προσωπικό.

Οι εποχικοί απασχολούνται φέτος στον ίδιον αριθμό με πέρυσι, στη διάρκεια εκείνη που καλύπτει πλήρως την αντιπυρική περίοδο μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Σε σχέση με τη μισθοδοσία τους, υπήρξε πράγματι μια καθυστέρηση, η οποία σχετιζόταν με την υπογραφή της συγκεκριμένης πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου, όμως η διαδικασία έχει ήδη ολοκληρωθεί. Θα πληρωθούν αναδρομικά και το Μάιο, και τον Ιούνιο, μέχρι τις 10 Ιουλίου μαζί με το επίδομα αδείας.

Σε ό,τι αφορά την πρόσληψη των τεσσάρων χιλιάδων πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, στις 31 Μαρτίου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο νόμος που προβλέπει τη θεσμοθέτηση της ειδικής αυτής κατηγορίας Πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης. Εμείς την έκθεση δημοσιονομικής δαπάνης και το αίτημα προκήρυξης των συγκεκριμένων θέσεων το διαβιβάσαμε από τις 18 Απριλίου και αναμένουμε την έγκριση για την έκδοση της σχετικής προκήρυξης.

Όμως, εδώ πράγματι θα επικαλεστώ την ιδιαιτερότητα του διμήνου που μεσολάβησε σε σχέση με την ανοικτή συζήτηση που είχε η Κυβέρνηση με τους εκπροσώπους του μηχανισμού στήριξης για τη διαμόρφωση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος της περιόδου 2012-2015 . Το σύνολο των προσλήψεων είτε μόνιμου προσωπικού είτε συμβασιούχων είτε οτιδήποτε, αποτέλεσε μια συζήτηση που πήγε χρονικά πιο πίσω οποιαδήποτε έγκριση πράξης Υπουργικού Συμβουλίου σε όλο το δημόσιο τομέα, σε όλες τις κατηγορίες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει υπαναχώρηση της Κυβέρνησης ούτε σε ό,τι αφορά την εκδήλωση και ολοκλήρωση αυτής της προκήρυξης εντός του 2011 ούτε σε ό,τι αφορά τον αριθμό της προκήρυξης. To υλάχιστον σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση ούτε καμία ένδειξη σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο ότι τίθεται σε αμφισβήτηση η υλοποίηση και η εφαρμογή αυτής της απόφασης της Βουλής, που είναι νόμος του κράτους και σκοπός μας, ώστε να ενισχυθεί ουσιαστικά το Πυροσβεστικό Σώμα.

Επίσης, θέλω να σας διαβεβαιώσω, χωρίς να μπω σε ιδιαίτερες λεπτομέρειες στοιχείων, ότι και σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των υδροφόρων οχημάτων, η συντήρηση και η επιχειρησιακή τους διαθεσιμότητα από τις αρχές του χρόνου παρακολουθείται συστηματικά. Προβλήματα τέτοιας φύσεως υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν και στο μέλλον, όμως δεν συνιστούν ένα θέμα που πρέπει να μας καθιστά ανήσυχους. Σε ό,τι αφορά τα ελαστικά, πράγματι υπάρχει σοβαρό ζήτημα, διότι οι σχετικοί διαγωνισμοί από την Ενιαία Αρχή Προμηθειών του Υπουργείου Ανάπτυξης είτε είναι προς ακύρωση, είτε καθυστερούν. Είναι μια γνωστή διαδικασία που φαντάζομαι ότι δυστυχώς δεν εκπλήττει κανέναν σ’ αυτήν την Αίθουσα. Όμως εμείς έχουμε λάβει την πρόνοια στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για κάποιες άμεσες ανάγκες ελαστικών των οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστούν κατά την αντιπυρική περίοδο. Έτσι, θα έχουμε τη δυνατότητα εντός του Ιουλίου να έχουμε τη διάθεσή μας τις ποσότητες εκείνες ελαστικών που σε ώρα ανάγκης θα είναι διαθέσιμα για να μην αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους προβλήματα.

Με αυτές τις παρατηρήσεις είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν κενά τα οποία θα επισημανθούν από εσάς και στο χρόνο που μου απομένει στη δευτερολογία μου θα προσπαθήσω να καλύψω και να φωτίσω επαρκώς.

Ευχαριστώ».

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

«Είναι προφανές ότι αρκούσε μία σύντομη παρέμβαση και μία αναφορά του κ. Καρατζαφέρη για το ενδεχόμενο αυξημένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην ψήφιση των επικείμενων δύσκολων αποφάσεων που η Εθνική Αντιπροσωπεία έχει να λάβει με αίσθημα ευθύνης, για να ανησυχήσουν οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας. Τους έκανε να ανταποκριθούν σ’ αυτό το αίσθημα ανησυχίας, αξιοποιώντας πάρα πολύ –παρ’ ότι απάντησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος- από το λίγο χρόνο που στις δευτερολογίες τους διέθεταν, για να εκφράσουν αυτή τους την αγωνία και ανησυχία. Εγώ, λοιπόν, θα δαπανήσω αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα για να τους καθησυχάσω.

Η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα και το ξέρουμε, κύριοι συνάδελφοι. Ξέρουμε ποιοι μπορούν και ποιους τους υπερβαίνει.

Σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο, κάθε άλλο παρά διεκδικήσαμε δάφνες που δεν μας ανήκουν, ως Κυβέρνηση. Προφανώς, η αναφορά του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου σχετιζόταν με το γεγονός ότι υπήρξε ρητή, σαφής, δημοσιοποιημένη εντολή του Πρωθυπουργού να μπει τέρμα στο άβατο και στην ασυλία. Τέρμα στις υψηλές διασυνδέσεις και προστασίες μιας οργανωμένης στα πρότυπα της μαφίας, όσον αφορά την αντίληψη, τον τρόπο οργάνωσης και τη δράση, εγκληματικής ομάδας στο χώρο του ποδοσφαίρου. Και μην κάνετε το λάθος να ισχυρίζεστε ότι εκεί που βρίσκεται σήμερα η υπόθεση, που δεν έχει ολοκληρωθεί, είναι μόνο εμπλοκή δικαστικής αρχής.

Υπάρχει εμπλοκή, γνωστή νομίζω, του ΣΔΟΕ με συστηματικούς και διασταυρωμένους ελέγχους και σε στενή συνεργασία με τις δικαστικές αρχές, όπως βέβαια και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας κατά την καλά οργανωμένη επιχείρηση άμεσης και ταυτόχρονης σύλληψης του πρώτου κύκλου κατηγορουμένων.

Βεβαίως, δεν έχουμε κανένα δισταγμό να αναγνωρίσουμε ότι το ερέθισμα υπήρξε από την ΟΥΕΦΑ, δεν ήταν όμως το πρώτο. Όπως επίσης, δεν έχουμε κανένα δισταγμό να αναγνωρίσουμε ότι η πρόνοια της νομοθετικής πρωτοβουλίας του 2008, έχει τη συμβολή της και αυτή και σε άλλες πρόσφατες επιτυχίες των δικαστικών και αστυνομικών αρχών για σοβαρές υποθέσεις. Αναφέρομαι στην εμπλοκή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και τη συνεργασία της με τις δικαστικές αρχές σε ένα πλαίσιο που προάγει καλύτερα την εξέλιξη τέτοιων υποθέσεων.

Πέρα απ’ όλα αυτά, όμως, νομίζω ότι πρέπει να κρατήσουμε ένα κεντρικό μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε. Και είναι αυτό που εκπέμπει η Κυβέρνηση και το οποίο πρέπει να συμμεριστεί το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Ότι δηλαδή στην Ελλάδα της νέας εποχής δεν υπάρχουν ούτε υψηλές προστασίες, ούτε ιδιότυπες ασυλίες, εστίες ανομίας και διαφθοράς οι οποίες είναι υπεράνω των νόμων και του κράτους δικαίου. Και αυτό νομίζω ότι ενώνει το πολιτικό σύστημα και είναι μια κατάκτηση η οποία δεν ήταν, και σωστά δεν θεωρούνταν από τον κόσμο, αυτονόητη μέχρι πρότινος.

Εγώ θα επιμείνω τώρα να πω κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Είπα, λοιπόν, ότι όσον αφορά τον εθνικό εναέριο στόλο ό,τι είναι διαθέσιμο είναι και σε ετοιμότητα. Εκφράζει ο κ. Νάκος μια δυσπιστία ότι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, αλλά έχουν προβλήματα τα οποία θα παρουσιαστούν όταν τα χρειαστούμε. Εγώ δεν μπορώ να συμμεριστώ, κύριε Νάκο, αυτή την υποψία. Τη λαμβάνω, όμως, υπ’ όψιν μου και προφανώς θα ξέρετε ότι και πέρυσι, όπως και δύο και τρία χρόνια πριν, αυτός ο εθνικός στόλος αεροπυρόσβεσης ήταν πεπαλαιωμένος και προβληματικός. Τα μισά αεροσκάφη μόλις επιχειρήσουν τίθενται σε διαδικασία επανασυντήρησης και επισκευών. Δουλεύουν όλη νύχτα οι τεχνικοί για να τεθούν το επόμενο πρωί στην επιχειρησιακή διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτό γινόταν και αυτό γίνεται. Υπάρχει άμεση αναγκαιότητα, το λέω ως μεσοπρόθεσμη παρέμβαση, να υπάρξει πλήρης ανανέωση αυτού του εθνικού στόλου αεροπυρόσβεσης στα πλαίσια μιας πολιτικής, που εξέθεσα και για τα ιδιόκτητα μέσα των Σωμάτων Ασφαλείας.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τα μισθωμένα έχουν προχωρήσει και έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για να υπάρχει ο ίδιος αριθμός, οι ίδιοι τύποι αεροσκαφών με την ίδια κατανομή σε όλη τη χώρα, όπως και πέρυσι, με τα ίδια χρήματα. Σας είπα ότι τα υδροφόρα και τα οχήματα είναι συντηρημένα, είναι έτοιμα, έχουν ελαστικά. Εν πάση περιπτώσει παρά το πρόβλημα των διαγωνισμών, αν χρειαστούν ελαστικά έχουμε βρει τον τρόπο να τα προμηθευτούμε.

Όλες αυτές, λοιπόν, οι συγκεκριμένες απαντήσεις οι οποίες δεν δόθηκαν εδώ ούτε για να θριαμβολογήσουμε, ούτε για να διεκδικήσουμε πολιτικές δάφνες, γιατί αποτελούν τα αυτονόητα, ερμηνεύτηκαν κατά έναν τρόπο, κατά την άποψή μου, που αδίκησε τη συζήτηση «Ναι μεν δεν έχετε ελαστικά και δεν είστε ικανοί να διεξάγετε διαγωνισμούς, αλλά με τον ένα ή άλλο τρόπο θα βρείτε ελαστικά… Τα μισθωμένα ελικόπτερα δεν τα έχετε, αλλά θα βρείτε, γιατί βρέχει ο Θεός και πάμε καλά κ.λπ.».

Εγώ ήρθα πράγματι απροετοίμαστος για μια τέτοια συζήτηση, κύριε Δένδια. Ήρθα απροετοίμαστος, γιατί αυτό το είδος της αντιπολίτευσης και αυτό το είδος της εκφοράς του πολιτικού λόγου και της ποιότητας επιχειρημάτων μπορεί να δημιουργεί την παροδική ψευδαίσθηση να ηχούν στα αυτιά μας επευφημίες για τους αντιπολιτευτικούς εξυπνακισμούς περί φύλλων συκής και άλλων ωραίων, αλλά οι κερκίδες είναι άδειες. Οι εξέδρες είναι άδειες και είμαι βέβαιος ότι και προσωπικά το συμμερίζεστε αυτό. Γιατί είμαι μάρτυρας πολλών κοινοβουλευτικών σας παρεμβάσεων για διάφορα θέματα και ειλικρινά δεν έχω διακρίνει ότι ανταποκρίνεστε ή εν πάση περιπτώσει μπαίνετε στον πειρασμό τέτοιου είδους αντιπαραθέσεων, οι οποίες αδικούν την ουσία της συζήτησης. Εγώ θα επιμείνω να κρατήσουμε το βράχο του Σίσυφου στο πάνω σημείο, στο οποίο νομίζω ότι μπορέσαμε και τον ανεβάσαμε στον πρώτο κύκλο της συζήτησης.

Τώρα, για τα νυχτερινά και πενθήμερα, σε ό,τι αφορά τους εποχικούς υπαλλήλους με ΦΕΚ σήμερα λύνεται το θέμα των πρόσθετων ωρών, των νυχτερινών κ.ο.κ., για να μπορούν να αξιοποιούνται από το Πυροσβεστικό Σώμα. Για το μόνιμο προσωπικό, στον Προϋπολογισμό του 2011 σε ό,τι αφορά τα πενθήμερα δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. Η προβλεπόμενη πίστωση αρκεί. Για τα νυχτερινά υπάρχει μια εκτίμηση από το Αρχηγείο, η οποία βλέπουμε ότι πιθανόν να χρειαστεί μια πρόσθετη πίστωση προς το τέλος του φθινοπώρου. Το έχουμε υπ’ όψιν μας και το εξετάζουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο ατομικός εφοδιασμός είναι πλήρης και φέτος. Μάλιστα με βάση την ενημέρωση που έχω, δίνεται και κράνος φίλτρου, κουκούλα και φακός, που δεν δίνονταν πάντα τα προηγούμενα χρόνια.

Στο θέμα που έθεσε ο κ. Σκυλλάκος για κάποια οφειλή στην εκπαίδευση των στελεχών της δίκυκλης ομάδας ΗΦΑΙΣΤΟΣ, δεν πρόκειται για 400.000 ευρώ. Είναι ένα ποσό 92.000 ευρώ, για το οποίο είναι αναγκαία μια νομοθετική ρύθμιση για την αναδρομική του κάλυψη, η οποία επίσης εξελίσσεται.

Έκανε μια αναφορά ο κ. Νάκος στη Σάμο. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. Τα οχήματα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή διαθεσιμότητα αυτή τη στιγμή.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό της Αγροφυλακής για το οποίο, επίσης, έκανε μια αναφορά ο κ. Νάκος, θέλω να πω ότι στις 31 Μαρτίου δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο σχετικός νόμος και προβλέπεται μια ημερομηνία μέχρι 30/3 για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Θα χρειαστεί μια μικρή παράταση, γιατί οι προβλεπόμενες τρεις κοινές υπουργικές αποφάσεις, οι δυο εκ των οποίων είχαν ολοκληρωθεί, λόγω ανασχηματισμού θα χρειαστεί να ξαναϋπογραφούν από το νέο Υπουργό ΥΠΕΚΑ, αλλά θα είναι ζήτημα ολίγων ημερών και οι αγροφύλακες θα τεθούν στη διάθεση των υπηρεσιών των δασαρχείων εντός Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά, επίσης, τις μεταθέσεις του μόνιμου προσωπικού του 2010, έχουν καταβληθεί όλα τα έξοδα μετάθεσης που προβλέπονται από τους σχετικούς κανονισμούς. Εκτός περιπτώσεων για τις οποίες τα δικαιολογητικά κατατέθηκαν το 2011, ενώ αφορούσαν περιπτώσεις μεταθέσεων που υλοποιήθηκαν το 2010 και τα οποία διεκπεραιώνονται αυτές τις μέρες.

Για όλα αυτά τα ζητήματα, τα οποία ετέθησαν και για μια σειρά άλλα ζητήματα, τα οποία μπορεί να μην ετέθησαν, αλλά είναι υπαρκτά, θέλω να ξέρετε ότι δεν ασχολούμαστε με αλλότρια, ούτε περί άλλων τυρβάζουμε λόγω της συγκυρίας. Είναι πάντα στην ατζέντα, πρωτίστως, του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος και στη συνέχεια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Έχουμε συναίσθηση της ευθύνης και της κρισιμότητας του θέματος, των δυσκολιών που έχει και είμαστε, και ο Χρήστος Παπουτσής πρωτίστως και εγώ στη συνέχεια, πάνω στο πρόβλημα ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Είμαστε βέβαιοι ότι με την υπηρεσιακή αφοσίωση, την εμπειρία, τον επαγγελματισμό του Πυροσβεστικού Σώματος, του μόνιμου προσωπικού του, αλλά και του εποχικού και των εθελοντών, θα δώσουμε και αυτή την αντιπυρική περίοδο τη μάχη νικηφόρα.

Και αν αυτό το κάνουμε για δεύτερη συνεχή χρονιά με 20 εκατομμύρια ευρώ σε μισθώματα ελικοπτέρων, αντί 35-40 εκατομμυρίων που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, με λιγότερες λειτουργικές δαπάνες κοκ, συγχωρήστε μας.

Ευχαριστώ».

Τελευταίες Αναρτήσεις