Κυ 1 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Ιούνιος 201109-06-2011: Δελτίο Τύπου με απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ....

09-06-2011: Δελτίο Τύπου με απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Αθανάσιου Π.Δαβάκη, σχετικά με την απόφαση του Υπουργείου ΠτΠ να δημιουργήσει Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στη Σπάρτη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 9 Ιουνίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιου Π. Δαβάκη σχετικά με την απόφαση του Υπουργείου ΠτΠ να δημιουργήσει κέντρο κράτησης μεταναστών στη Σπάρτη

Η απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην υπ’ αριθμόν 951/6-6-2011 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιου Δαβάκη προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την απόφαση του Υπουργείου για δημιουργία κέντρου κράτησης μεταναστών στη Σπάρτη:

«Θέλω να υπενθυμίσω στον κύριο συνάδελφο ότι λίγους μήνες πριν σε μια συζήτηση αρκετά ενδιαφέρουσα, στην οποία και ο ίδιος προσωπικά με τις απόψεις του είχε συμβάλει πρωταγωνιστικά για την αντιμετώπιση του εθνικού ζητήματος διαχείρισης των μεγάλων μεταναστευτικών ροών που καλείται η χώρα να διαχειριστεί, η Βουλή των Ελλήνων νομοθέτησε ένα σχέδιο που έρχεται να απαντήσει, κατά τη δική μας άποψη, με μια ολοκληρωμένη και συνολική λύση, στη βάση ενός σχεδιασμού που απαντά σ’ όλα τα ανοιχτά ζητήματα διαχείρισης αυτού του προβλήματος. Όσον αφορά την ευρωπαϊκή του διάσταση, με τις πρωτοβουλίες που η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παίρνει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής -γιατί το πρόβλημα αυτό έχει πρώτιστη, κυρίαρχη διάσταση ευρωπαϊκή και σ’ αυτό συμφωνούμε όλοι- αλλά και τα ζητήματα εκείνα που εμείς ως χώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με τις πρωτοβουλίες που σε εθνικό επίπεδο πρέπει να αναπτύξουμε, για να είμαστε περισσότερο τεκμηριωμένοι, πειστικοί και απαιτητικοί και ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις δικές της υποχρεώσεις.

Η προϋπόθεση για την εφαρμογή αυτού του νέου εθνικού σχεδίου για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος είναι η εθνική συνεννόηση για την πιστή εφαρμογή αυτού του σχεδίου, με συνέπεια, με ευαισθησία -κατόπιν διαλόγου- αλλά εφαρμογή που δεν χωράει δεύτερες σκέψεις, ακόμη και θεμιτής τοπικής ευαισθησίας, την οποία μπορεί ο καθένας από μας να αντιληφθεί.

Είχαμε πει τότε και νομίζω ότι αρκετοί είχαμε συμφωνήσει -και οριζόντια στο πολιτικό σύστημα και στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων- ότι προϋπόθεση για την αποτελεσματική διαχείριση αυτού του θέματος είναι η αναμόρφωση της διαδικασίας παροχής ασύλου. «Κλειδί» όμως για την αναμόρφωση αυτή είναι η νέα Υπηρεσία Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και Κέντρων Κράτησης Μεταναστών. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται κανείς να βασανιστεί πάρα πολύ για να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί σε καμιά περιοχή της χώρας η παραμονή υπεράριθμων παρανόμως εισερχομένων στη χώρα μεταναστών στους δρόμους και στις πλατείες και ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ως χώρα, με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δομές και υποδομές τέτοιες που με αξιοπρέπεια θα μπορούν να φιλοξενήσουν, είτε ως Κέντρα Πρώτης Υποδοχής είτε ως Κέντρα Κράτησης, τους παράνομα εισερχόμενους μετανάστες που είναι αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού ανακοινώθηκε, κύριε συνάδελφε, μία πρώτη φάση Κέντρων Υποδοχής και Κέντρων Κράτησης, κάποια εκ των οποίων υφίσταντο, ήταν ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις, οι οποίες όμως ανακοινώθηκαν εκ νέου, -γιατί, όπως ξέρετε, από την ευθύνη των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων προηγουμένως και της Περιφέρειας, τώρα με το νομοσχέδιο που ψηφίσαμε περνάνε στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη- αλλά και κάποιες νέες επίσης, μη υπάρχουσες υποδομές.

Αυτές οι υπάρχουσες και μη λειτουργούσες υποδομές που ανακοινώθηκαν –μία εκ των οποίων είναι το συγκεκριμένο Κέντρο, στο οποίο αναφέρεστε- είναι πράγματι μέσα στο σχεδιασμό του Υπουργείου ως Κέντρο Κράτησης.

Θέλω να σας πω ότι θα ήταν, τουλάχιστον, οξύμωρο να επιχειρήσουμε να χωροθετήσουμε τις νέες αναγκαίες υποδομές στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας –και θα ακολουθήσει και δεύτερη φάση- όταν έχουμε τις ήδη υπάρχουσες, όπου αυτή τη στιγμή στη Λακωνία ένας αστυνομικός ανά βάρδια φυλάει ένα άδειο κτίριο. Θα ήταν οξύμωρο να επιχειρήσουμε να χωροθετήσουμε νέους χώρους, όταν θα έχουμε τους παλιούς μη λειτουργούντες και ανεκμετάλλευτους.

Όμως, για να μην σας αφήσω το κενό και την ανησυχία ότι ο χώρος αυτός θα χρησιμοποιηθεί για την αθρόα μεταφορά μεταναστών από απομακρυσμένες περιοχές «τύπου Πάτρας» που στην ερώτησή σας αναφέρετε, αντιλαμβάνεστε ότι –ανεξάρτητα από τη δική μου διαβεβαίωση- σε ένα χώρο υποδοχής που χωρά σαράντα, σαράντα-πέντε άτομα, στο Κέντρο Κράτησης της Λακωνίας, δεν έχει κανένα λόγο η Κυβέρνηση να σχεδιάζει να μεταφέρει μέρος των χιλιάδων μεταναστών που κατακλύζουν το λιμάνι της Πάτρας.

Βάσει της χωρητικότητάς του, αυτό το συγκεκριμένο Κέντρο προβλέπεται, όπως ήδη ανέφερα, να διαχειριστεί ζητήματα της οικείας αστυνομικής διεύθυνσης της ευρύτερης περιοχής και μόνο αυτής. Θα ακούσω, λοιπόν, τι έχετε να πείτε και θα επανέλθω στη δευτερολογία μου, κύριε συνάδελφε.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα, κύριε Δαβάκη, είναι να μετριάσω τα αισθήματα ανακούφισης που σας προκάλεσε η πρώτη μου τοποθέτηση και πολύ περισσότερο των συμπατριωτών σας στη Λακωνία.

Όμως, πρέπει για λόγους αξιοπιστίας να επαναλάβω ακριβώς αυτό το οποίο και στην πρώτη τοποθέτησή μου είπα.

Κατ’ αρχήν, ο συγκεκριμένος χώρος στο Νομό Λακωνίας είχε χαρακτηριστεί ως ΕΧΠΑ, Ειδικός Χώρος Παραμονής Αλλοδαπών. Εγώ αυτό που είπα είναι πρώτον ότι στη συγκεκριμένη ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν προβλέπεται ούτε επέκταση χωρική –εννοώ από πλευράς κτηριακών υποδομών- ούτε αύξηση της προβλεπόμενης χωρητικότητας του συγκεκριμένου Κέντρου που κινείται για την ακρίβεια στα σαράντα δύο άτομα, εν πάση περιπτώσει στα σαράντα με πενήντα άτομα.

Δεύτερον, είπα ότι αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως κέντρο κράτησης –αυτή είναι η διαφορά- που θα διαχειρίζεται παράνομους μετανάστες της ευρύτερης περιοχής της Σπάρτης και της Λακωνίας, μέχρι να ολοκληρωθούν οι όποιες διαδικασίες επαναπατρισμού, απέλασης ή απομάκρυνσής τους μέσω των Αθηνών στις πατρίδες τους κοκ.

Αυτή είναι η πολύ συγκεκριμένη δέσμευση την οποία μπορώ να αναλάβω αυτήν τη στιγμή. Τα άλλα -που σωστά χαρακτηρίσατε και εσείς ως σενάρια- περί στρατοπέδων κοκ τα άκουσα πρώτη φορά προ ολίγου από εσάς, κατά την τοποθέτησή σας. Δεν υφίστανται τέτοια σενάρια στο σχεδιασμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Αυτό το οποίο ανακοινώθηκε και το οποίο επαναλαμβάνω, είναι η ενεργοποίηση του Ειδικού Χώρου Παραμονής Αλλοδαπών που είχε ιδρυθεί στη Σπάρτη, η μεταφορά του από την περιφέρεια στις υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και η χρησιμοποίησή του για τη φιλοξενία και κράτηση μεταναστών της περιοχής που θα συλλαμβάνονται παρανόμως παραμένοντες στην ευρύτερη περιοχή, μέχρι να γίνουν οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για την απομάκρυνσή τους.

Κλείνοντας, να πω μόνο, ότι η τελευταία του διαπίστωση ότι η φύλαξη του συγκεκριμένου χώρου ως κέντρου κράτησης έχει αυξημένες απαιτήσεις είναι αυτονόητη. Προφανώς.

Επίσης, η Λακωνία δεν είναι -και ευτυχώς- σημείο εισόδου μεταναστών σε αυτή τη φάση ιδιαίτερα έντονο, για να μπορεί να έχει νόημα μία υπηρεσία πρώτης υποδοχής.

Ευχαριστώ».

Τελευταίες Αναρτήσεις