Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Μάιος 201119-05-2011: Δελτίο Τύπου με δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο...

19-05-2011: Δελτίο Τύπου με δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα, στο Υπουργείο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 19 Μαΐου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργείο.

O Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα καθώς και με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Βασίλη Μουλόπουλο και Θοδωρή Δρίτσα.

Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε στον κ. Παπουτσή τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της βίας, την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και τον εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας.

Δηλώσεις Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή

Με μεγάλη χαρά δέχτηκα στο Υπουργείο τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τον κύριο Τσίπρα και τους εκλεκτούς συναδέλφους στη Βουλή, τον κ. Μουλόπουλο και τον κ. Δρίτσα.

Άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της βίας, για τη μετανάστευση και βεβαίως για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Είχα την ευκαιρία να τους διαβεβαιώσω ότι για εμάς, για την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών, η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, η προώθηση μιας νέας σύγχρονης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και φυσικά, όσον αφορά στο εσωτερικό της χώρας, η αντιμετώπιση της βίας.

Όμως, τόνισα και τονίζω πάντα, ότι η αντιμετώπιση της βίας προϋποθέτει την αφύπνιση της δημοκρατικής συνείδησης των πολιτών. Της ενεργοποίησης των πάντων. Έτσι ώστε να καταστεί σαφές σε ολόκληρη την κοινωνία ότι η βία και ο φόβος δεν έχουν θέση σε μία σύγχρονη δημοκρατία. Ταυτόχρονα διαβεβαίωσα τον κύριο Πρόεδρο ότι η Ελληνική Αστυνομία, με ενότητα, αυταπάρνηση και πειθαρχεία, με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας και στους νόμους του κράτους δικαίου, θα εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών, θα εγγυηθεί τη δημόσια τάξη και την κοινωνική ειρήνη, ασκώντας νόμιμη βία μόνο εκεί που επιτρέπουν οι νόμοι του κράτους δικαίου και ταυτόχρονα εκεί που υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των εισαγγελικών αρχών. Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση, όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, όλοι όσοι πιστεύουμε στη δημοκρατία, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να εγκλωβιστεί η χώρα και η κοινωνία στο φόβο, στον τρόμο και στην ανασφάλεια.

Όσον αφορά στο κέντρο της Αθήνας, η πρόταση που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός, το πλαίσιο δράσης όλων των Υπουργείων και της τοπικής κοινωνίας, του Δήμου της Αθήνας και των οργανωμένων φορέων της πόλης, είμαι βέβαιος ότι θα έχει αποτελέσματα, εφόσον βεβαίως λειτουργήσουν και οι προϋποθέσεις τις οποίες έχω θέσει και δημόσια, οι οποίες αφορούν τη δημιουργία, το ταχύτερο δυνατόν, των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και Κράτησης παράνομων μεταναστών, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι δραστηριότητες που πρέπει να αναπτυχθούν στο κέντρο της πόλης προκειμένου να υπάρξουν νέες επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέοι κανόνες για τη ζωή των πολιτών. Όμως, όλα αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε και στη Βουλή και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου προσδοκώ ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα υπόλοιπα κόμματα θα έχουν εποικοδομητικές προτάσεις για να τις συζητήσουμε και να τις υιοθετήσουμε από κοινού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς θα μας κάνετε ένα σχόλιο για το χθεσινό περιστατικό;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ήταν ένα περιστατικό από αυτά που αντιμετωπίζει σχεδόν καθημερινά η Ελληνική Αστυνομία. Με αυταπάρνηση οι δύο αστυνομικοί της Άμεσου Δράσης επεχείρησαν να αντιμετωπίσουν τους δύο πολίτες, οι οποίοι προφανώς κάποιο λόγο είχαν να οπλοφορούν και να βρίσκονται στην περιοχή. Οι έρευνες συνεχίζονται, ελπίζω να έχουμε αποτελέσματα σύντομα. Θα χυθεί άπλετο φως σε όλη αυτή την υπόθεση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική το συγκεκριμένο συμβάν.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, βεβαίως το ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική, διότι προφανώς υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν ήταν μια απλή περίπτωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ανησυχούν τα απανωτά κρούσματα ένοπλων συμπλοκών; Το γεγονός ότι πάρα πολύ κόσμος από ότι φαίνεται κυκλοφορεί ένοπλος έξω.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με ανησυχεί βεβαίως το γεγονός ότι πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι φέρουν όπλο μαζί τους και το χρησιμοποιούν και με πολύ εύκολο τρόπο από ό,τι φαίνεται. Αλλά πέραν αυτού, με ανησυχεί το γεγονός ότι οργανωμένα κυκλώματα διακινούν όπλα στη χώρα. Γι’ αυτό και περάσαμε πρόσφατα τη νομοθεσία, η οποία κάνει ακόμα πιο αυστηρό το αδίκημα, καθώς μετατρέπει σε κακούργημα τη χρήση τέτοιων όπλων και κυρίως την κατοχή καλάσνικοφ, τα οποία επίσης είναι πολλά αυτά που κυκλοφορούν.

Όμως, εκείνο που έχει σημασία, είναι αυτό που είπε και ο κύριος Πρόεδρος προηγουμένως. Ότι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας προϋποθέτει συνέργιες πολλών παραγόντων. Η αστυνομία, μπορώ να το διαβεβαιώσω, θα παίξει τον ρόλο της έτσι και αλλιώς, το τονίζω πάντοτε με ενότητα και πειθαρχεία. Τα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει η αστυνομία θα τα φέρει, αλλά χρειάζεται όμως και η συνεργασία όλων των υπόλοιπων κοινωνικών φορέων. Διότι όπως έχει προκύψει από τη διεθνή και την ελληνική βιβλιογραφία η εγκληματικότητα προϋποθέτει πολλές άλλες παραμέτρους, πολιτικές και κοινωνικές, τις οποίες δεν βλέπουμε να αναπτύσσονται στην Ελλάδα.

Θα μελετήσουμε όλες τις προτάσεις και θα τα συζητήσουμε όλα. Εκείνο το οποίο έχω να πω είναι ότι δεν πρόκειται να τεθεί σε αμφισβήτηση ούτε για ένα λεπτό η αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας και των άλλων Σωμάτων Ασφαλείας. Η περίοδος είναι τέτοια που δεν επιτρέπει ούτε ερασιτεχνισμούς ούτε βεβιασμένες κινήσεις. Αντίθετα μάλιστα έχουμε την υποχρέωση προς την ελληνική κοινωνία να έχουμε το μέγιστο βαθμό αποτελεσματικότητας, ενότητας και πειθαρχίας για όλα τα Σώματα Ασφαλείας, δεδομένου ότι εάν ω μη γένοιτο χρειαστεί να ασκηθεί νόμιμη βία, αυτό θα είναι απολύτως βέβαιο ότι πρέπει να γίνει μέσα στο πλαίσιο των νόμων του κράτους δικαίου. Το τονίζω, το επαναλαμβάνω γιατί περί αυτού ακριβώς πρόκειται.

Όμως, όσον αφορά στις γενικότερες επιδιώξεις, όσον αφορά στις προτάσεις τις οποίες μου παρουσίασε ο κύριος πρόεδρος και οι εκλεκτοί συνάδελφοι, εκείνο που έχω να πω είναι ότι για την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. η δέσμευση της μεταρρύθμισης και του εκδημοκρατισμού της αστυνομίας και των Σωμάτων Ασφαλείας γενικότερα, είναι μία δέσμευση ισχυρή. Ήταν δέσμευση προεκλογική, είναι μέρος του Κυβερνητικού μας προγράμματος και θα την υλοποιήσουμε έτσι και αλλιώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συζητήσατε για τα περιστατικά βίας που οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ όπως έχουν πει Κυβερνητικά στελέχη;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Συζητήσαμε για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως μία δύναμη της δημοκρατικής Αριστεράς, συμβάλλει και θα συμβάλλει στη λειτουργία του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και στην ενίσχυση της δημοκρατίας. Και εγώ περιμένω από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να συμβάλλουν αποφασιστικά σε αυτή την κατεύθυνση. Τώρα δεν ξέρω σε τι αναφέρεστε, εγώ όμως αναφέρομαι σε αυτό που η δικιά μου βιωματική σχέση με την πολιτική με οδηγεί, στο συμπέρασμα, δηλαδή, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσφέρει, οι δυνάμεις που σήμερα εκφράζονται στο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν προσφέρει πάρα πολλά στην ελληνική δημοκρατία.

Τελευταίες Αναρτήσεις