Δε 25 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Μάιος 201109-05-2011: Παρέμβαση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, στη Βουλή, για την πολιτική επικαιρότητα

09-05-2011: Παρέμβαση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, στη Βουλή, για την πολιτική επικαιρότητα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 9 Μαΐου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρέμβαση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, στη Βουλή, για την πολιτική επικαιρότητα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι , κύριοι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι,

επιτρέψτε μου να κάνω αυτή τη μικρή παρέμβαση δεδομένου ότι ο πρόεδρος κ. Καρατζαφέρης, έκανε γενικότερες αναφορές και έχω την υποχρέωση να μην τις αφήσω αναπάντητες. Και δεν έχω υποχρέωση προς την κυβέρνηση , έχω υποχρέωση προς τον Ελληνικό λαό, ο οποίος προσπαθεί μαζί με την κυβέρνησή του, μαζί με τον πρωθυπουργό του επί ενάμιση χρόνο προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο. Και θα ήθελα να θέσω ένα ρητορικό ερώτημα: αν σκεφτόσαστε κ. Καρατζαφέρη κάποια άλλη κυβέρνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε αυτή την περίοδο, στην κατάσταση την οποία την παραλάβαμε και προσπαθούμε να τη βγάλουμε από τα αδιέξοδά της. Το ερώτημα το καθιστώ ουσιαστικό: έχετε κάτι άλλο στο μυαλό σας; Γιατί ο ελληνικός λαός δεν προκύπτει από πουθενά ότι έχει κάτι άλλο στο μυαλό του. Βλέπετε μία κυβέρνηση η οποία προσπαθεί μέσα σε ένα πλαίσιο που δεν υπήρχε, το λέω και το ξαναλέω, δεν υπήρχε πλαίσιο υποστήριξης του ευρώ από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Γιώργος Παπανδρέου διεκδίκησε, αγωνίστηκε, πήρε, κατοχύρωσε το δικαίωμα της χώρας να προσπαθήσει. Και σε όλη αυτή την περίοδο καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, εγγυώμενοι όμως ταυτόχρονα τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας και την κοινωνική ειρήνη. Δεν το πιστεύω και δεν θέλω να το πιστέψω ότι μπορεί εσείς ή κάποιος άλλος να είναι μέσα σε εκείνους που επιδιώκουν την κοινωνική αναστάτωση ακριβώς για να αποδείξουν αυτό το οποίο είπατε προηγουμένως, ότι ο ελληνικός λαός δεν επιθυμεί την Ευρώπη.

Σήμερα είναι η μέρα της Ευρώπης, 9 του μηνός. Είναι η μέρα όπου πραγματικά οι λαοί της Ευρώπης αποφάσισαν από κοινού να καθορίσουν την κοινή τους πορεία. Και αυτή την κοινή πορεία, κάθε λαός, κάθε κράτος, μέσα από τις δικές του ιδιαιτερότητες, μέσα από τις δικές του δυσκολίες, προσπαθεί να την υπηρετήσει.

Όμως κ. Καρατζαφέρη, δεν είναι απλώς διαχείριση και διαπραγμάτευση των Κυβερνήσεων. Είναι πάνω απ’ όλα αγώνας των ιδίων των λαών, είναι αγώνας των εργαζομένων. Είναι μία διαρκής μάχη, διαρκών διαπραγματεύσεων και συμβιβασμών όπου χρειάζεται, κυρίως η πορεία να είναι σταθερή.

Στην προκειμένη περίπτωση για ένα έχω να σας διαβεβαιώσω.

Η δικιά μας η απόφαση, η απόφαση του Πρωθυπουργού, η απόφαση όλων μας στην Κυβέρνηση είναι να οδηγήσουμε την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση. Στο δρόμο που οδηγεί στην ολική επαναφορά στην ανάπτυξη, στην ευημερία, στη συνοχή και την αλληλεγγύη στην κοινωνία μας. Και ως εκ τούτου για μια ακόμη φορά κάνω έκκληση σε εσάς που έχουμε σήμερα την τιμή να συνομιλούμε μέσα στην αίθουσα της Βουλής αλλά και σε όλους τους συναδέλφους, σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Σε αυτή την περίοδο χρειάζεται μετριοπάθεια στο λόγο μας, απόλυτη ταύτιση με την πραγματικότητα, αλήθεια, και βεβαίως συμφωνώ μαζί σας απόλυτη γνώση για τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τη δέσμευση του πρωθυπουργού, το Μεσοπρόθεσμα Πρόγραμμα το οποίο προετοιμάζει η κυβέρνηση και το οποίο έχει περάσει ήδη από πρώτη ανάγνωση από το Υπουργικό Συμβούλιο και ανακοινώθηκε, είναι δηλαδή αυτή τη στιγμή σε ένα στάδιο ευρύτατης διαβούλευσης με τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις , θα συζητηθεί στη Βουλή.

Και πέραν αυτού να είσαστε απόλυτα βέβαιος ότι οι υπουργοί μας, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αποτελούν και τη βασική δύναμη, την κινητήρια δύναμη αυτής της κυβέρνησης, έχουν διακριθεί μέχρι στιγμής για τον ύψιστο βαθμό πολιτικής ευθύνης και της ευθύνης που έχουν αναλάβει απέναντι στο λαό και την κοινωνία. Και να είσαστε απολύτως βέβαιος ότι και πάλι θα το αποδείξουν.

Κύριε Καρατζαφέρη, διαπράξατε ένα μεγάλο ατόπημα. Προσβάλλατε, θέλω να πιστεύω άθελά σας, την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Υποκαταστήσατε την αξία της δεδηλωμένης με τα ευρήματα μιας δημοσκόπησης. Δεν το περίμενα από εσάς , δεν το περίμενα από έναν άνδρα με μακρά θητεία στο ελληνικό κοινοβούλιο, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο , από έναν άνδρα ο οποίος παρακολουθεί για δεκαετίες τα πολιτικά πράγματα της χώρας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω όσον αφορά την εντολή του λαού είναι απολύτως ισχυρή , όσον αφορά τη δεδηλωμένη είναι απολύτως ισχυρή , όσον αφορά την πίστη και την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού είναι επίσης ισχυρή . Και είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε για τη χώρα και για το λαό. Είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε εις πέρας αυτό το μεγάλο Εθνικό Σχέδιο για τη χώρα.

Τελευταίες Αναρτήσεις