Σα 3 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Απρίλιος 201128-04-2011: Δελτίο Τύπου σχετικά με τη συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή, με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό...

28-04-2011: Δελτίο Τύπου σχετικά με τη συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή, με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας, κ. IVİCA DAČİĆ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 28 Απριλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«H Ελλάδα θα συνεχίσει να συμβάλει στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, με τη συνεργασία της σε όλους τους τομείς, και ειδικότερα στον τομέα της Ασφάλειας» τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής κατά τη συνάντησή του σήμερα Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011, το πρωί, με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας, κ. Ivica Dačić.

Τα θέματα που κυριάρχησαν στις συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ήταν η διμερής συνεργασία και η ανάπτυξη κοινών δράσεων, όσον αφορά στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της διακίνησης ανθρώπων και παράνομων μεταναστών και των έκτακτων φυσικών καταστροφών.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ.Θεόδωρος Μπούφης και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Ελευθέριος Οικονόμου, εξετάστηκε και η πιθανότητα δημιουργίας μικτών αστυνομικών κλιμακίων, στις περιοχές της Ελλάδας που επισκέπτονται Σέρβοι τουρίστες.

Μετά το πέρας της συνάντησης ακολούθησαν δηλώσεις:

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής:

Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μας, που υποδεχόμαστε σήμερα στο Υπουργείο μας και φυσικά στην Ελλάδα, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Σερβίας, Υπουργό Εσωτερικών και Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, κ. Ivica Dačić. Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια θερμή συνομιλία. Ανταλλάξαμε απόψεις για όλα τα θέματα που μπορούν να ενισχύσουν τη συνεργασία των δύο Κυβερνήσεων και των δύο λαών.

Επιπλέον, συζητήσαμε τη συνεργασία μας προκειμένου να συμβάλουμε και εμείς -στο μέτρο του δυνατού- στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, με τη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία στον τομέα της Ασφάλειας.

Ιδιαίτερα, δε, σε αυτή την περίοδο όπου αυξάνεται ο αριθμός των Σέρβων πολιτών που επισκέπτονται τη χώρα μας. Μάλιστα, εξετάσαμε και την πιθανότητα δημιουργίας μικτών αστυνομικών κλιμακίων, στις περιοχές που θα βρίσκονται οι Σέρβοι τουρίστες.

Ένα αντίστοιχο πρόγραμμα, δηλαδή, με αυτό που εφαρμόζουμε με τη Βουλγαρία.

Επίσης, συζητήσαμε όλες τις ιδέες -που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη – για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, του οργανωμένου εγκλήματος και βεβαίως για το συντονισμό των ενεργειών μας όσον αφορά στην αντιμετώπιση των έκτακτων φυσικών καταστροφών.

Είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω για ακόμη μια φορά, πόσο στενές είναι οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, παραδοσιακές σχέσεις, οι οποίες φέρνουν κοντά τις κυβερνήσεις, τους πολιτικούς και στην πραγματικότητα μας δεσμεύουν στην κοινή συνεργασία.

Για την Ελλάδα, η Σερβία, είναι φίλη και σύμμαχος χώρα. Οι Σέρβοι, είναι ένας λαός, με κυριολεκτικά αδελφικές σχέσεις με τον Ελληνικό λαό.

Είχα την ευκαιρία να εκφράσω στον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Σερβίας, τη σταθερή υποστήριξη του Πρωθυπουργού μας, κ. Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και ολόκληρης της Κυβέρνησης στις προσπάθειες που καταβάλλει η Σερβική Κυβέρνηση για την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, την οικονομική ανάπτυξη, την πρόοδο και την ασφάλεια των πολιτών της.

Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας κ. Ivica Dačić:

Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου, όσον αφορά την επίσκεψή μου στην Ελλάδα και τη συνεργασία με τον συνάδελφο και ομόλογό μου. Όπως γνωρίζετε υπάρχει μία παραδοσιακή φιλία, μία αδελφική φιλία μεταξύ των δύο λαών.

Θέλω να ευχαριστήσω και την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τον ελληνικό λαό για την υποστήριξή τους προς την Σερβία όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με δύσκολα προβλήματα.

Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω την Ελλάδα για την υποστήριξή της στην προσπάθεια της Σερβίας να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα δύο υπουργεία μας έχουν υπογράψει πριν από δυόμιση χρόνια μία συμφωνία για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Η συνεργασία των Αστυνομικών Υπηρεσιών μας είναι καλή.

Ήδη, είχαμε κοινή συνεργασία για την αντιμετώπιση διαφόρων θεμάτων, όπως η σύλληψη εμπόρων ναρκωτικών, διακινητών ανθρώπων, παράνομων μεταναστών. Συμφωνήσαμε, με τον κ. Υπουργό, να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Συνομιλήσαμε, επίσης για την κοινή συνεργασία, για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης, είτε πρόκειται για τουριστικές περιόδους και μέρη δηλαδή, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός τουριστών από τις δύο χώρες, αλλά είτε πρόκειται ενδεχομένως για κάποια αθλητικά γεγονότα.

Επίσης, σε μια προσπάθεια να διευκολύνουμε τους πολίτες μας συζητήσαμε για τη δυνατότητα υπογραφής μιας Συμφωνίας, όσον αφορά την αναγνώριση των αδειών οδήγησης. Θέλω να επισημάνω , γενικότερα, ότι η συνεργασία μας είναι πολύ καλή. Στη συνέχεια θα έχω συνομιλίες και με τον Υπουργό Εξωτερικών.

Θα ήθελα να τονίσω επίσης τις πολύ καλές σχέσεις που έχει το ΠΑ.ΣΟ.Κ με το δικό μας σοσιαλιστικό κόμμα. Σχέσεις παραδοσιακές, σχέσεις φιλίας. Πιστεύω ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και των δύο κυβερνήσεων και των δύο κομμάτων μας θα βελτιώνονται καθημερινά.

Στο πλαίσιο του ελληνοσερβικού επιμελητηρίου, είχα τη δυνατότητα να συνομιλήσω με Έλληνες επιχειρηματίες, επενδυτές στη Σερβία. Πρέπει, να πω ότι οι ελληνικές επενδύσεις βρίσκονται στη δεύτερη θέση στη Σερβία, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα.

Αύριο, ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας και ο Πρόεδρος της Σερβίας κ. Τάντιτς θα έχουν την ευκαιρία να εγκαινιάσουν τον Πύργο του Νεμπόϊσα. Ένα σύμβολο των δύο λαών. Ένα σύμβολο, το οποίο είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του Ρήγα Φεραίου. Αναμένεται, δε, η επίσκεψη του προέδρου του κ. Τάντιτς στην Ελλάδα ως επιβεβαίωση των καλών σχέσεων και της ευρύτερης ανάπτυξης τους.

Σήμερα, από την πλευρά μου είχα την ευκαιρία να προσκαλέσω τον ομόλογό μου να επισκεφτεί -για πρώτη φορά , όπως μου είπε ο ίδιος- το Βελιγράδι.

Τελευταίες Αναρτήσεις