Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Απρίλιος 201123-04-2011:Συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, στην εφημερίδα Real News και το δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή

23-04-2011:Συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, στην εφημερίδα Real News και το δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 23 Απριλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, στην εφημερίδα Real News και το δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή

Τελικά κ. υπουργέ πέφτουν κυβερνήσεις που δεν κρατούν υπό τον έλεγχό τους ενέργεια και νερά;

Είναι απαραίτητος ο δημόσιος πυλώνας στον τομέα της ενέργειας και της ύδρευσης για να εγγυάται τα συμφέροντα της κοινωνίας.

Φαντάζεσθε κ. Σκουρή στον τομέα της ενέργειας ένα ιδιωτικό μονοπώλιο πόσο μεγάλη ισχύ θα είχε σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο; Προφανώς ισχυρότερη των κυβερνήσεων… Γι αυτό και η επιλογή της κυβέρνησης είναι να παραμείνει ο έλεγχος στο Ελληνικό δημόσιο.

Έστω και τώρα, σε ένα καθαρά νεοσυντηρητικό πρόγραμμα, υπάρχουν κόκκινες γραμμές που κατά τη γνώμη σας μπορεί να τεθούν;

Το πρόγραμμα που είμαστε τώρα αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε είναι εθνικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Και τις κόκκινες γραμμές τις χάραξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Είναι ένας οδικός χάρτης για την ολική επαναφορά της χώρας στην ανάπτυξη και την πρόοδο μετά την λαίλαπα της Κυβέρνησης της Ν.Δ. Όχι λοιπόν σε ιδεολογικές αγκυλώσεις που θα μας οδηγήσουν πάλι στο σημείο μηδέν. Οι θυσίες των πολιτών δεν πρέπει να πάνε χαμένες.

Κι όσον αφορά τον πλούτο της χώρα θα το επαναλάβω… Άλλο αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με σχέδιο, αποτελεσματικότητα και πλήρη διαφάνεια κι άλλο οι παρασκηνιακές μεθοδεύσεις για το ξεπούλημα της χώρας, που είχαμε επί Νέας Δημοκρατίας.

Μήπως τελικά το Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα έπρεπε να ψηφιστεί με 180 ψήφους κ. υπουργέ, ώστε να ευνοηθεί και η συνεννόηση που απαιτείται στη χώρα;

Η συνεννόηση κ. Σκουρή είναι πολιτική επιλογή και πράξη ύψιστης ευθύνης.

Δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Η συνεννόηση, προϋποθέτει την ειλικρινή πολιτική βούληση των κομμάτων. Αλλά και πάλι δεν είναι αρκετό.

Είναι εθνική ανάγκη, η συνεργασία και η ενεργοποίηση όλων των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας.

Θεωρείτε πολιτικά αθώες τις εμφανίσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη; Κάποιοι υποστηρίζουν πως οι «εκσυγχρονιστές» επιστρέφουν στο ΠΑΣΟΚ. Και κάποιοι άλλοι, πως ήρθε η ώρα για μια οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση προσωπικοτήτων, με τις πολιτικές «εφεδρείες»…

Κάποιοι βλέπουν φαντάσματα από το παρελθόν…

Μη χάνετε το χρόνο σας με τέτοιες προσεγγίσεις. Το ΠΑΣΟΚ έχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και έναν πλούτο ικανών και αποτελεσματικών στελεχών.

Είμαστε σε νέα και εξαιρετικά απαιτητική εποχή , γεμάτη προκλήσεις , κινδύνους και καινούριες προοπτικές.

Ας αφήσουμε λοιπόν το παρελθόν … στο παρελθόν.

Ο κ Σημίτης όμως προτείνει δημοσίως την αναδιάρθρωση του χρέους…

Δεν συμφωνώ. Υποστηρίζω την αναδιάρθρωση της χώρας, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν για δεκαετίες. Συνεχίζουμε την προσπάθεια και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.

Υπάρχουν κύκλοι, που επεξεργάζονται πτώση Παπανδρέου;

Εάν υπάρχουν είναι κύκλοι ανωμαλίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι εκλεγμένος πρωθυπουργός με πολύ ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Υπό ποίες προϋποθέσεις εσείς θα βλέπατε εκλογές;

Με καμία προϋπόθεση. Γιατί εκλογές σημαίνουν διακοπή της προσπάθειας της χώρας για τη δημοσιονομική πειθαρχία και την οικονομική ανάκαμψη.

Αυτή η συζήτηση δεν βοηθάει ούτε στην οικονομική ανάπτυξη. Ούτε στον εκσυγχρονισμό των δομών, ούτε στην αξιοπιστία της χώρας. Η εκλογολογία υπονομεύει την εθνική προσπάθεια και θέτει σε αμφισβήτηση τη σταθερότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Πολλοί, πάντως, κ. υπουργέ ισχυρίζονται ότι ένας ανασχηματισμός με το ίδιο οικονομικό επιτελείο, δεν θα είναι ανασχηματισμός.

Μερικοί πιστεύουν ότι σεναριολογώντας συγκυβερνούν… Και εμφανίζονται περισσότερο υπεύθυνοι από τους υπεύθυνους… Ας σταματήσουμε επιτέλους το μοιρολόι της καταστροφής.

Ας αφήσουμε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να επικεντρωθούν στις προτεραιότητες του κυβερνητικού προγράμματος. Και ας υποστηρίξουμε με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα τους Υπουργούς που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Και μάλιστα, σε μια κατάσταση πρωτόγνωρη για όλους μας.

Ισχυρότερο σύστημα διεύθυνσης, πχ Κυβερνητική Επιτροπή, θα έπρεπε να εξεταστεί;

Να σας πω κ. Σκουρή. Προσωπικά δε θυμάμαι κυβέρνηση με περισσότερη συμμετοχή και συνεργασία των υπουργών.

Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πίσω από γιαουρτώματα ή επιθέσεις στον πολιτικό κόσμο; Και πού οδηγεί αυτή η τακτική;

Έχω επανειλημμένα καταδικάσει τέτοιου είδους πρακτικές απ΄ όπου κι αν προέρχονται. Ο Ελληνικός λαός έχει καταγράψει στη συνείδησή του αντίστοιχα γεγονότα του παρελθόντος, στις εποχές όπου «αγανακτισμένοι» πολίτες, προερχόμενοι από τη Δεξιά ή οργανωμένοι από τις μυστικές υπηρεσίες, δημιουργούσαν επεισόδια εναντίον των δημοκρατικών πολιτών. Δεν μπορούμε να δεχθούμε σήμερα, το 2011, στη σύγχρονη κοινοβουλευτική δημοκρατία, αντίστοιχες πρακτικές από δήθεν αγανακτισμένους πολίτες. Κάθε πολιτικό κόμμα οφείλει σε κάθε περίπτωση να καταδικάσει απερίφραστα αυτές τις πρακτικές.

Η Αριστερά που γνωρίζει ο Ελληνικός λαός, η Αριστερά που τίμησε την ελληνική πολιτική ιστορία δεν αποδέχθηκε ποτέ τις αντισυγκεντρώσεις, τους αντιφρονούντες και τους ανθρώπους οι οποίοι εμποδίζουν τον πολιτικό διάλογο. Η δημοκρατία έχει κανόνες, όπως έχει όρια. Αλίμονο, αν ξαναγυρίσουμε πίσω. Αλίμονο αν εκθρέψουμε –σιωπώντας ή υπερθεματίζοντας – τέτοιες πρακτικές.

Ανοίγουμε τον ασκό του Αιόλου σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Στην Κερατέα κινηθήκατε με δική σας πρωτοβουλία κ. υπουργέ; Σας κατηγορούν ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί ούτε καν ενημερώθηκαν.

Είναι τουλάχιστον αδαείς όσοι αυτές τις μέρες υποστηρίζουν στο παρασκήνιο ότι μπορεί να έπραξα με δική μου πρωτοβουλία στην υπόθεση της Κερατέας. Προφανώς ήμουν σε απόλυτη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό.

Σημασία έχει ότι σήμερα οι δρόμοι είναι ανοιχτοί και οι κάτοικοι στα σπίτια τους. Η ζωή και η οικονομική δραστηριότητα της περιοχής συνεχίζεται κανονικά. Και επιπλέον άνοιξε το παράθυρο του διαλόγου ανάμεσα στους κατοίκους και τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος. Έτσι κι αλλιώς η υπόθεση της Κερατέας δεν ήταν ποτέ αστυνομική υπόθεση. Αφορά μια πολιτική επιλογή για τη διαχείριση των αποβλήτων, με ψηφισμένο στη Βουλή νομοθετικό πλαίσιο που αναμένει τη συνεργασία της πολιτείας με την τοπική κοινωνία για την εφαρμογή του.

Και ο περιφερειακός σχεδιασμός της κυβέρνησης;

Πάντα μέσα στο πλαίσιο της υλοποίησης του περιφερειακού σχεδιασμού …

Πάντως ακόμα και υπουργοί μοιάζουν να έχουν την εντύπωση ότι η ΕΛΑΣ μπορεί να λύνει πολιτικά θέματα.

Τα πολιτικά ζητήματα λύνονται με διάλογο. Δεν λύνονται με τη βία. Δεν λύνονται με σύγκρουση. Διάλογος και συνεννόηση , αυτή είναι η διαρκής πολιτική επιδίωξη της κυβέρνησης. Το Κράτος είναι ισχυρό όταν δεν χρησιμοποιεί τη δύναμη και την εξουσία που έχει. Όταν οργανώνει τη λειτουργία της κοινωνίας μέσα από την άμβλυνση των αντιθέσεων.

Η δημοκρατική διακυβέρνηση στηρίζεται στη συνεννόηση και όχι στη βίαιη επιβολή μιας κρατικής βούλησης.

Τελευταία ακούω κάποιους να αναφέρονται στην έννοια της νόμιμης άσκησης κρατικής βίας ως μέσο επιβολής του νόμου. Θέλω να τους υπενθυμίσω ότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση οφείλουμε σεβασμό στους περιορισμούς που θέτει το Κράτος Δικαίου.

Όπως επίσης ότι η νόμιμη άσκηση κρατικής βίας περιορίζεται από την ευθύνη που έχει μια δημοκρατική κυβέρνηση να περιφρουρεί το συλλογικό συμφέρον της κοινωνίας σταθμίζοντας κάθε φορά τα διακυβεύματα.

Έτσι ώστε να μην τίθενται σε κίνδυνο ευρύτερα η ευταξία και η ευνομία εξαιτίας παρατεταμένων κοινωνικών κρίσεων.

Κύριε Σκουρή, θέλω να είμαι απολύτως σαφής.

Δεν πιστεύω στο αστυνομικό κράτος και συμμετέχω στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου επειδή ακριβώς πιστεύω στο ίδιο αξιακό πλαίσιο με τον πρωθυπουργό και στη ζωογόνο δύναμη του διαλόγου, της συνεννόησης και των συμβιβασμών για το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνική ειρήνη.

Κάποιοι ασκούν κριτική για την αύξηση της εγκληματικότητας και της ανομίας…

Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας απαιτεί σκληρή και διαρκή προσπάθεια.

Είμαστε αποφασισμένοι. Δεν θα επιτρέψουμε να εγκλωβιστεί η Ελλάδα στο φαύλο κύκλο της ανομίας. Κι αυτό είναι υποχρέωση μιας δημοκρατικής κυβέρνησης προς την κοινωνία.

Η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση καλείται σήμερα, κυριολεκτικά ‘’εδώ και τώρα’’ να λύσει ταχύτατα τα συσσωρεμένα προβλήματα δεκαετιών που αφορούν την εγκληματικότητα, το άσυλο, την παράνομη μετανάστευση, την υποβάθμιση αστικών περιοχών.

Ας μην ξεχνάμε, όμως, τις μεγάλες επιτυχίες των διωκτικών αρχών στην καταπολέμηση της βίας, του πρωτοφανούς αριθμού συλληφθέντων τρομοκρατών τους τελευταίους μήνες, του επίσης πρωτοφανούς αριθμού συλληφθέντων του οργανωμένου εγκλήματος.

Πέρα όμως από αυτούς που ασκούν καλόπιστη κριτική την οποία λαμβάνουμε υπόψη μας πολύ σοβαρά, υπάρχουν και εκείνοι που επιχειρούν να ωθήσουν την Κυβέρνηση να υιοθετήσει ‘’εδώ και τώρα’’ αυστηρά κατασταλτικά μέτρα. Λες και δεν έχουμε εμπειρίες ως κοινωνία για το αποτέλεσμα της χρήσης βίας.

Λες και δεν έχει υποχρέωση η Κυβέρνηση να λαμβάνει υπ’ όψη της όλες τις κοινωνικές, τις οικονομικές, τις πολιτικές ακόμη και τις ανθρωπιστικές παραμέτρους. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης του κράτους δεν μπορεί να αποσοβηθεί παρά μόνο με την επίδειξη της κρατικής ισχύος.

Γι’ αυτούς ο διάλογος ως μέσο εξόδου από την κρίση είναι περιθωριακή και παλιομοδίτικη μέθοδος. Η διαλλακτική στάση της Κυβέρνησης ερμηνεύεται ως ατολμία, λαθεμένη τακτική ή επιχειρησιακή ανικανότητα.

Στην πραγματικότητα είναι υποκριτικές και επικίνδυνες προσεγγίσεις που κρύβουν άλλες σκοπιμότητες.

Ωστόσο, οι κινητοποιήσεις αυξάνονται και δημιουργείται η αίσθηση ότι η Κυβέρνηση κυριαρχείται από φόβο ακόμη και πανικό…

ΟΧΙ κ Σκουρή. Ούτε φόβος υπάρχει, ούτε πανικός… Εκείνο που υπάρχει είναι επίγνωση των προβλημάτων και των διεργασιών που συντελούνται στη κοινωνία.

Δεν υποτιμώ τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στη κοινωνία. Ούτε αγνοώ ότι το αίσθημα της ανασφάλειας των πολιτών εντείνεται από την αβεβαιότητα που προκαλείται από την περιρρέουσα κρίση. Ούτε περιφρονώ την αγωνία των πολιτών για την διαφύλαξη ενός επιπέδου ζωής κατά την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος στους ίδιους και στα παιδιά τους.

Δεν είναι ρόλος για την αστυνομία να οργανώνει και να διεξάγει το κοινωνικό διάλογο. Εάν ήταν έτσι τότε κάθε επιλογή της Κυβέρνησης, κάθε πολιτικό πρόγραμμα και κάθε έργο της Κυβέρνησης θα έπρεπε να το αναλάβει η αστυνομία.

Σε ποιο δημοκρατικό καθεστώς του δυτικού κόσμου έχουν συναντήσει τέτοια λειτουργία της αστυνομίας, οι επικριτές της κυβερνητικής πολιτικής;

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι παρέχεται καθεστώς ανοχής στη βία.

Το αντίθετο μάλιστα. Είναι μηδενική η ανοχή στη βία απ’ όποιο χώρο κι αν προέρχεται.

Και τι θα πράξετε για τα κρούσματα βίας;

Θέλω να είμαι σαφής. Δεν σκοπεύω να πέσω στη παγίδα της βίας και του αυταρχισμού αποκλίνοντας από τις αρχές της συναινετικής διακυβέρνησης και του δημοκρατικού διαλόγου.

Δεν σκοπεύω να ακούσω τα καλέσματα των σειρήνων του αυταρχισμού εις βάρος της αναζήτησης κοινωνικών και πολιτικών ισορροπιών. Επομένως, δεν σκοπεύω να υποκύψω στον πειρασμό μιας εύκολης και αναποτελεσματική κατασταλτικής πολιτικής, προς δημιουργία εντυπωσιασμού και άγραν ψηφοφόρων.

Κι αυτά γιατί πιστεύω κ Σκουρή ότι ο συνεχής αναπροσδιορισμός των ορίων της κρατικής εξουσίας ως προς τους πολίτες είναι χαρακτηριστικό της λειτουργίας κάθε δημοκρατικής κοινωνίας. Είναι σύμπτωμα ισχύος της δημοκρατίας και όχι αδυναμίας και αναρχίας.

Τελευταίες Αναρτήσεις