Πα 30 Σεπτεμβρίου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Μάρτιος 201116-03-2011:Ομιλία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Σ/Ν για εναρμόνιση της...

16-03-2011:Ομιλία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Σ/Ν για εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία για τον έλεγχο της απόκτησης και της κατοχής όπλων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Σ/Ν για εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία για τον έλεγχο της απόκτησης και της κατοχής όπλων.

Στην ομιλία του στην Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Τροποποίηση του ν. 2168/1993, εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2008/51/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Μαϊου 2008 «για την τροποποίηση της Οδηγίας 91/477/ΕΟΚ του Συμβουλίου σχετικά με τον έλεγχο της απόκτησης και της κατοχής όπλων» και άλλες διατάξεις» ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας ανέφερε τα εξής:

Σχετικά με την νομοθετική προσθήκη, που αφορά την μετατροπή σε κακούργημα της οπλοφορίας, οπλοχρησίας ή μεταφοράς όπλων βαρέως τύπου:

«Οι Εισηγητές των Κομμάτων αλλά και οι δυο συνάδελφοι έχουν ήδη μιλήσει και υπάρχει ίσως μια παρεξήγηση σε σχέση με την προσθήκη που αφορά την με διαφορετικό τρόπο ποινική αντιμετώπιση ορισμένου τύπου όπλων.

Θέλω να διευκρινίσω ότι αυτό δεν σημαίνει ότι αίρονται οι επιφυλάξεις. Η νομοθετική παρέμβαση αφορά μόνο την οπλοφορία και τη μεταφορά και όχι την κατοχή, η οποία παραμένει προφανώς πλημμέλημα.

Επομένως -για να ξέρουμε γιατί συζητάμε και προφανώς οι επιφυλάξεις ή οι διαφωνίες μπορεί να διατηρηθούν- η ανεύρεση ενός τέτοιου τύπου όπλου που περιγράφετε, το οποίο δεν το κουβαλάει κανείς πάνω του ή δεν το μεταφέρει, παραμένει στην ποινική αντιμετώπιση που έχει σήμερα.»

Σχετικά με την οπλοκατοχή και το συσχετισμό της με τους πολίτες της Κρήτης, ανέφερε:

« Ήθελα -ζητώντας την κατανόηση των συναδέλφων των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων των κομμάτων- να κάνω αυτή την παρέμβαση, επειδή έγιναν αρκετές αναφορές στην Κρήτη και στην κακώς νοούμενη νοοτροπία έναντι της οπλοχρησίας, οπλοκατοχής και όλων αυτών των δραστηριοτήτων.

Θέλω να διαβεβαιώσω το Σώμα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Κρήτης είναι απολύτως σύμφωνη με την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, που διέπει αυτά τα ζητήματα. Γιατί έχει αντιληφθεί αυτή η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Κρήτης, ότι εκτός από την τζάμπα μαγκιά υπάρχει δυστυχώς και μία πανάκριβη, κακώς νοούμενη «λεβεντιά». Και είναι πανάκριβη γιατί το κόστος αφορά την ανθρώπινη ζωή. Και είναι επίσης πανάκριβη γιατί αφορά τη στρέβλωση μιας εικόνας που αδικεί την Κρήτη, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την παράδοση, την ιστορία και τον πολιτισμό της, αλλά και τη σύγχρονη πραγματικότητα ενός λαού που είναι προοδευτικός, δημιουργικός, παραγωγικός και καμιά σχέση δεν έχει πια στην συντριπτική του πλειοψηφία με το στερεότυπο που αναπαράγεται.

Γι’ αυτό και πέρα της νομοθετικής ρύθμισης που ενσωματώνεται με την πρωτοβουλία αυτή, σε ό,τι τουλάχιστον μας αφορά, θα υπάρξουν όλες οι δυνατές κινήσεις, που θα βάζουν στο παιχνίδι αυτό κανόνες που θα αφορούν την ασφάλεια των πολιτών σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη της Ελλάδος, χωρίς ιδιαιτερότητες, αστερίσκους και προϋποθέσεις.

Σας ευχαριστώ.»

Τελευταίες Αναρτήσεις