Πε 29 Σεπτεμβρίου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Μάρτιος 201110-03-2011: Σημεία παρεμβάσεων Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, στη Βουλή, αναφορικά με τη λήξη απεργίας πείνας των...

10-03-2011: Σημεία παρεμβάσεων Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, στη Βουλή, αναφορικά με τη λήξη απεργίας πείνας των μεταναστών στο κτίριο της Υπατίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σημεία παρεμβάσεων Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, στη Βουλή, αναφορικά με τη λήξη απεργίας πείνας των μεταναστών στο κτίριο της Υπατίας.

  • Λαϊκισμός με θεατρινισμό είναι πολύ κακός συνδυασμός, και θα έλεγα πολύ επικίνδυνος συνδυασμός για την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η κυβέρνηση ήταν απολύτως σαφής από την πρώτη στιγμή. Καμία μαζική νομιμοποίηση στη χώρα. Όπως ήταν επίσης σαφής και σε μία άλλη κόκκινη γραμμή. Καμία συζήτηση, καμία διευθέτηση χωρίς καταγραφή, ταυτοποίηση , δακτυλοσκόπηση των συγκεκριμένων μεταναστών.
  • Δεν αμφιβάλω καθόλου γι αυτό , όπως δεν αμφιβάλω για την αγωνία σας να φύγουν οι πάντες . Και αν είναι δυνατό να δημιουργηθεί και κοινωνική έκρηξη προκειμένου να φύγουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Δεν αμφιβάλω καθόλου γι αυτό. Επαναλαμβάνω όμως και θα επιμείνω σε αυτό . Μισαλλοδοξία, λαϊκισμός, ξενοφοβία, φοβικά σύνδρομα στην ελληνική κοινωνία δεν δικαιολογούνται στην Ελλάδα του 2011. Δεν δικαιολογούνται. Είμαστε μια χώρα σύγχρονη. Μια χώρα που υποχρεούται να λειτουργήσει στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων , των ευρωπαϊκών προτύπων, μια χώρα η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής έννομης τάξης . Είμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων όπως προσδιορίζεται από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Προσφύγων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών . Και επιπλέον είμαστε μία χώρα η οποία δυστυχώς, όπως είπα προηγουμένως , για πολλά χρόνια δεν θελήσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη βόμβα η οποία υπάρχει μέσα στην αυλή του σπιτιού μας. Τη βόμβα που αφορά τους μετανάστες. Και αυτό δημιουργεί κινδύνους. Κινδύνους σοβαρούς για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας. Γι αυτό οφείλουμε να έχουμε μια εξαιρετικά αυστηρή πολιτική όσον αφορά την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών που επιχειρούν να εισέλθουν στη χώρα . Επαναλαμβάνω όμως, για να είμαστε συνεπείς και να έχουμε σοβαρά και επιτυχημένα αποτελέσματα προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας. Με μέτρο. Όχι με συγκρούσεις, όχι με αναταραχές. Να τακτοποιήσουμε το εσωτερικό μπάχαλο το οποίο υπάρχει. Γιατί αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα με ευθύνη όλων μας ! Ταυτόχρονα έχουμε υποχρέωση και για κάτι άλλο. Να μάθουμε. Να διαβάσουμε. Να μελετήσουμε. Οι πάντες να μελετήσουμε. Να σας αναφέρω ένα παράδειγμα το οποίο αφορά το πώς αντιδρούν οι πάντες . Σήμερα το πρωί εκτελείτο η διαδικασία απέλασης 73 λαθρομεταναστών οι οποίοι προέρχονται από τον Άγιο Δομίνικο. Εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας από τα σύνορα του Έβρου, συνελήφθησαν και αφού έγιναν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος και το Σύνταγμα , σήμερα έγινε η απέλαση. Εισήλθαν μέσω του Έβρου γιατί καταργήθηκε η βίζα στην Τουρκία και είναι εύκολη η πρόσβαση από εκεί προς την ΕΕ. Σήμερα το πρωί λοιπόν που έγινε η απέλαση το ερώτημα των ΜΜΕ ποιο ήταν, «γιατί συνοδεύονται από τους αστυνομικούς; Ταξίδι πηγαίνουν οι αστυνομικοί;» Αυτό είναι το αποτέλεσμα αυτού που σας έλεγα προηγουμένως. Ότι επειδή αφήσαμε το μεταναστευτικό , δεν γνωρίζουμε όλες τις πτυχές αντιμετώπισής του όλοι μας, οι πάντες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, ΜΜΕ, κόμματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι πάντες. Δεν γνωρίζουμε ότι η ελληνική νομοθεσία αλλά και η διεθνής νομοθεσία μας υποχρεώνει στις διαδικασίες απέλασης να συνοδεύεται κάθε ένας ο οποίος φεύγει από τη χώρα από δύο αστυνομικούς . Δεν το ξέρει κανείς αυτό. Όπως κι εσείς δεν γνωρίζετε αυτό το ποίο με ρωτάτε. Γιατί αυτό που ρωτάτε για τη δυνατότητα του κατ εξαίρεση ταξιδιού λειτουργεί όχι με το δικό μου νόμο αλλά με το νόμο 3386 του 2005.
  • Όσον αφορά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Εμείς επιχειρούμε να νοικοκυρέψουμε τα πράγματα. Να νοικοκυρέψουμε τα του οίκου μας, τα της χώρας μας σε μία κατάσταση την οποία παραλάβαμε , όπου κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι αυτός που κυκλοφορεί δίπλα μας στις πόλεις και τα χωριά της πατρίδας μας.
  • Επιχειρείτε λαθεμένα να δημιουργήσετε την εντύπωση ότι αφορά το σύνολο των μη νομίμων μεταναστών στη χώρα. Αφορά όμως μόνο τους συγκεκριμένους και εξ αυτών μόνο όσους προσέλθουν για να παρουσιάσουν τα στοιχεία τους και τα αποτυπώματα τους και μόνο αυτούς.
  • Γι’αυτό τόσο μεγάλη ένταση, γιατί ίσως η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ θα ήθελαν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα ήθελαν να δημιουργηθούν νέα αδιέξοδα, θα ήθελαν να υπάρξει σύγκρουση μέσα και έξω από την Υπατία και στους δρόμους της Αθήνας. Γι αυτό σας κατηγορώ και αυτό καταμαρτυρώ ευθέως και για τα δύο κόμματα.
  • Η κόκκινη γραμμή στην προσέγγιση μας ήταν, καμία μαζική νομιμοποίηση. Γιατί; Γιατί δεν το επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία και δεν το επιτρέπει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δεύτερον. Η άλλη κόκκινη γραμμή ήταν σε καμία περίπτωση μαζική ή ατομική διευθέτηση, ρύθμιση χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία του μετανάστη, του κάθε συγκεκριμένου μετανάστη ατομικά, προκειμένου να παρουσιάσει τα στοιχεία του, το πραγματικό του όνομα, τα αποτυπώματα του και ταυτόχρονα να υπάρξει και διαδικασία ταυτοποίησης, με την πρεσβεία της χώρας από την οποία δηλώνει ότι προέρχεται.
  • Αν αυτό εσείς το αντιλαμβάνεστε ως μαζική νομιμοποίηση, τότε όσοι μας ακούνε έχουν απάντηση στο ερώτημα ποιος ψεύδεται και ποιος αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη στην αίθουσα αυτή.

Τελευταίες Αναρτήσεις