Πε 29 Σεπτεμβρίου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Μάρτιος 201105-03-2011: Δελτίο Τύπου σχετικά με συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ για...

05-03-2011: Δελτίο Τύπου σχετικά με συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των μεταναστών – απεργών πείνας στο κτίριο Υπατία.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 5 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ Χρήστος Παπουτσής, συναντήθηκε σήμερα Σάββατο, 6 Μαρτίου, στο Υπουργείο, με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους κκ Μανώλη Γλέζο, Παναγιώτη Λαφαζάνη και Τάσο Κορωνάκη, με τους οποίους συζήτησε το θέμα των μεταναστών – απεργών πείνας στο κτίριο Υπατία.

Μετά τη συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ : Όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει η κυβέρνηση, για εμάς προέχει η ανθρώπινη ζωή. Η ζωή των ανθρώπων που ζουν στην Ελλάδα, είτε νόμιμα είτε παράνομα. Η ζωή είναι πάνω από όλα. Και οι νόμοι υπάρχουν, ακριβώς, για να οργανώνουν τη ζωή των ανθρώπων. Η κυβέρνηση οφείλει να υλοποιήσει τους νόμους του ελληνικού κράτους. Φυσικά, μέσα στα όρια της νομιμότητας, πάντοτε μπορεί να δίνει πολιτικές λύσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν υπάρχει δυνατότητα μαζικής νομιμοποίησης των μεταναστών, δεν το αντέχει η ελληνική κοινωνία. Εκείνο πάνω στο οποίο εργάζεται κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, είναι πρώτα από όλα να προστατευτεί η ζωή των ανθρώπων. Σεβόμαστε τον αγώνα τους, σεβόμαστε την απεργία πείνας. Είναι μεγάλη υπόθεση κάποιος να παίρνει την απόφαση να κάνει απεργία πείνας και να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο, αλλά, από την άλλη πλευρά, αυτό το οποίο ζητούν οι μετανάστες, δηλαδή τη μαζική νομιμοποίηση, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Άκουσα με μεγάλη προσοχή τις προτάσεις, τις οποίες μας έκανε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ. Θα τις εξετάσουμε, θα τις μεταφέρω στον αρμόδιο Υπουργό, τον κ. Γιάννη Ραγκούση, και βεβαίως θα ενημερώσουμε τον Πρωθυπουργό. Από την άλλη πλευρά ισχύουν οι προτάσεις τις οποίες έχει κάνει η Κυβέρνηση και αφορούν το δικό μας Υπουργείο, δηλαδή αφορούν την εφαρμογή του Νόμου στο πεδίο ευθύνης του δικού μας Υπουργείου. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να λυθεί το ταχύτερο δυνατό η απεργία πείνας. Μας ενδιαφέρει πρώτα απ΄ όλα να προστατευθεί η ζωή των ανθρώπων αυτών και από εκεί και πέρα η Κυβέρνηση έτσι κι αλλιώς εργάζεται στην κατεύθυνση του να δώσει λύσεις προκειμένου να νοικοκυρεύσουμε αυτήν τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας με το μεταναστευτικό, με ευθύνη όλων μας εδώ και πολλά χρόνια – και εννοώ όλων μας, και αυτών που κυβέρνησαν και αυτών οι οποίοι συμμετέχουν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο στην οργανωμένη ζωή της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να δοθεί λύση. Πρέπει να δοθεί άμεση λύση, νοικοκυρεμένη λύση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να είμαστε συνεπείς και στις υποχρεώσεις μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο πλαίσιο του Schengen . Σε κάθε περίπτωση, θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Γλέζο, τον κ. Λαφαζάνη και τον κ. Κορωνάκη που είχαμε σήμερα την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί αυτό το θέμα. Είναι πράγματι Σαββατοκύριακο, αλλά ένα Σαββατοκύριακο στο οποίο περιμένουμε επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και αυτά όλα πρέπει να τα λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας όταν σκεφτόμαστε τη λύση ενός προβλήματος, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην κορύφωσή του.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ: Μαζί με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Τάσο Κορωνάκη, ως αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, επισκεφτήκαμε σήμερα τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για να προτείνουμε να προστατευτούν κι άλλοι πολίτες, άσχετα αν δεν είναι Έλληνες υπήκοοι. Πρόκειται για το θέμα των 300 απεργών πείνας. Το αίτημά μας είναι σαφέστατο και μπορεί να εφαρμοστεί. Εδράζεται στο άρθρο 21 του Νόμου 3907, όπου για λόγους φιλευσπλαχνίας μπορεί να λυθεί άμεσα το θέμα. Συναντήσαμε τη κατανόηση του Υπουργού και ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση στο σύνολό της και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσουν το θέμα ώστε να μην έχουμε ό,τι δεν θέλουμε σε αυτόν τον τόπο.

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Συμφωνώ απολύτως με όσα είπε ο Μανώλης Γλέζος, εκφράζουν την αντιπροσωπεία μας. Είμαστε και στο και πέντε και σε ευθύνη η Κυβέρνηση να αναλάβει μία πρωτοβουλία πολιτικού χαρακτήρα για μία θετική διέξοδο. Θα είναι τραγωδία για τη χώρα, τραγωδία ιστορικής σημασίας αν οδηγηθούμε από την απεργία πείνας σε μοιραίες ανεπίστρεπτες εξελίξεις.

Τελευταίες Αναρτήσεις