Πε 29 Σεπτεμβρίου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Μάρτιος 201102-03-2011: Δελτίο Τύπου σχετικά με συνέντευξη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ.Μανώλη Όθωνα στον Ρ/Σ REAL FM και στην...

02-03-2011: Δελτίο Τύπου σχετικά με συνέντευξη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ.Μανώλη Όθωνα στον Ρ/Σ REAL FM και στην εκπομπή του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου, σχετικά με το χθεσινό περιστατικό στου Ρέντη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 02 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συζήτηση με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα και τον βουλευτή της Ν.Δ. Αθανάσιο Νάκο στον Ρ/Σ REAL FM και στην εκπομπή του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου

Δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου: Πάμε να καλημερίσουμε τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Όθωνα. Καλημέρα κύριε Υπουργέ.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλή σας μέρα κύριε Χατζηνικολάου.

Δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου: Και τον αρμόδιο τομεάρχη της Ν.Δ. τον πρώην Υπουργό κ. Νάκο. Καλημέρα κύριε Υπουργέ και σε εσάς.

Αθ. Νάκος: Καλημέρα σας κύριε Χατζηνικολάου.

Δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου: Κύριε Όθωνα, θέλω να ξεκινήσω από εσάς και θέλω να σας ρωτήσω για το βαθμό εκπαίδευσης των παιδιών στη συγκεκριμένη ομάδα από την οποία προέρχονται τα δύο νεαρά παιδιά που έχασαν χθες τη ζωή τους και επίσης θα ήθελα να σας ρωτήσω γι? αυτό που γράφεται όλο και πιο συχνά τελευταία. Ότι πολλές φορές τα παιδιά αυτά αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για τα στοιχειώδη του εξοπλισμού τους.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κατ’ αρχήν κύριε Χατζηνικολάου, σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ, θέλω να κάνω ένα σχόλιο. Είναι το λιγότερο οξύμωρο και αντιφατικό, από τη μια πλευρά να καμαρώνουμε και να αναγνωρίζουμε τη δραστηριότητά τους και την παρουσία τους, τις αναμφισβήτητες επιτυχίες τους, τον ένα περίπου χρόνο που λειτουργεί η ομάδα, να τυγχάνουν δηλαδή αυτής της καθολικής αναγνώρισης και από την άλλη με την πρώτη ευκαιρία ενός δυσάρεστου τραγικού γεγονότος να ανακύπτουν τέτοιου είδους ζητήματα. Νομίζω ότι σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση μπορεί κανείς πράγματι να διακρίνει την αναγκαιότητα παρέμβασης στη λειτουργία της ομάδας, όπως και όλων των Υπηρεσιών και της Αστυνομίας. Θα ήθελα όμως να κάνω το εξής σχόλιο: ότι δεν είναι πάντα η καλύτερη ώρα και δεν έχει το καλύτερο αποτέλεσμα, αυτές οι συζητήσεις να γίνονται εν θερμώ. Οι συγκεκριμένες Ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης, πριν τα παιδιά πάρουν τις μηχανές και βγουν στο δρόμο, περνούν από μια συγκεκριμένη εκπαιδευτική διαδικασία, όπως έχει σχεδιαστεί από τη φυσική ηγεσία της Αστυνομίας, που ενδεχομένως να χρήζει βελτίωσης ή να μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερα.

Από εκεί και πέρα όμως η μέχρι τώρα δραστηριότητά τους δε νομίζω ότι μας δίνει στοιχεία ότι πρόκειται για παιδιά τα οποία τα βγάζει κανείς στο δρόμο με ελλειμματική εκπαίδευση. Τώρα σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό τους, πρόσφατα υπήρξε μια προμήθεια και στολών και αλεξίσφαιρων.

Νομίζω ότι και οι συνδικαλιστική πέρα από την κομματική αξιοποίηση του χθεσινού τραγικού γεγονότος, δε συμβάλλει πραγματικά στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων, σε όποιους τομείς αυτά κι αν υπάρχουν. Μου είναι πάρα πολύ άχαρο ειλικρινά, να μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση αυτήν την ώρα.

Δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου: Ναι, φαίνεται όμως ότι υπάρχουν από τα ίδια τα παιδιά της ομάδας αυτής παράπονα ότι τα αλεξίσφαιρα είναι παλιά, ότι οι μηχανές δεν επιδιορθώνονται σωστά, ότι γενικώς το κράτος λόγω της κρίσης της οικονομικής, δεν καλύπτει τις ανάγκες τους σωστά κι εγώ νομίζω ότι μια τέτοια συζήτηση πρέπει να γίνεται πάντοτε, ιδίως όταν υπάρχουν προβλήματα, όπως τώρα.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πάντως να σημειώσουμε ότι στο χθεσινό περιστατικό, κύριε Χατζηνικολάου, άλλες δύο βολές σε κράνος και άλλες δύο και παραπάνω ίσως, προσεκρούσθησαν στα αλεξίσφαιρα γιλέκα των αστυνομικών, τα οποία τους έσωσαν και τα οποία δεν αγοράστηκαν ιδίοις εξόδοις από τα στελέχη της ΔΙΑΣ. Ότι υπάρχουν προβλήματα- όπως υπάρχουν παντού σε όλη την Αστυνομία κι αυτό είναι μια πραγματικότητα- πράγματι υπάρχουν. Ιδιαίτερα αυτήν το διάστημα που εκτός της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, υπάρχει και μία μεταβατική περίοδος που αφορά την αλλαγή του τρόπου εκτέλεσης του προϋπολογισμού για την όσο το δυνατόν πιο άμεση παρέμβαση σε προμήθειες εξοπλισμού και σε λειτουργικά έξοδα. Θα ήταν πάρα πολύ ανειλικρινές από την πλευρά μου να το κρύψω.

Δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου: Να έχουμε το σχόλιο του κ. Νάκου επ? αυτών.

Αθ. Νάκος: Κύριε Χατζηνικολάου, δυστυχώς υπήρξαμε μάντης κακών, διότι 18/02 καταθέσαμε ερώτηση, όπου καταγγείλαμε το εξής. Εμείς είμαστε αντίθετοι κι έπρεπε να είναι αντίθετη και η Κυβέρνηση στην οριζόντια μείωση των δαπανών χωρίς αξιολόγηση, την άκριτη μείωση των δαπανών. Τι έγινε. Πρώτον, ο προϋπολογισμός για την Αστυνομία, για την υλικοτεχνική υποδομή και για όλα αυτά που συζητήσαμε μειώθηκε, επιπλέον δεν καταργήθηκε μια Διεύθυνση Ελεγκτηρίου Δαπανών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και μπήκε στη διαδικασία της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου, με αποτέλεσμα το 80%, όπως λέμε στην καταγγελία μας, των οχημάτων ή να μην κινούνται, να είναι ακινητοποιημένα και το ίδιο λέει σήμερα με ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων ή να είναι σαράβαλα, να μην έχουν την επαρκή συντήρηση που χρειάζεται. Άρα η υλικοτεχνική υποδομή, η οποία έχει μείνει πάρα πολύ πίσω. Εγώ θα σας πω και μόνο ένα παράδειγμα. Ο αστυνομικός ο οποίος είναι στην υπηρεσία τη δικιά μου, στη διάθεση τη δική μου, έδωσε 1.100 ευρώ και αγόρασε το αλεξίσφαιρο, διότι αυτό που του έδινε η Υπηρεσία ήταν παλιό, ζύγιζε 5 κιλά αντί 700 γραμ που ζυγίζει το καινούριο, ήταν μειωμένης αντοχής σε σχέση με το καινούριο και δεν μπορούσε να το φορέσει το παιδί, κι έτσι κάνουν όλα τα παιδιά, ακόμα και κράνη αγοράζουν δικά τους. Άρα λοιπόν, αυτή η καταγγελία σε σχέση με την υλικοτεχνική υποδομή, όπως και η επιχειρησιακή ικανότητα αυτών των παιδιών, διότι με μια μικρή εκπαίδευση, προκειμένου να δημιουργήσουμε εντυπώσεις, τα βάζουμε στις μηχανές και βγαίνουν στους δρόμους, αυτό δεν είναι αυτό που πρέπει να γίνει. Πρέπει να υπάρχει εκπαίδευση, πρέπει αυτά τα παιδιά να ήξεραν ότι εάν μπουν μέσα στο στενό ήταν αφύλακτα και ότι έπρεπε να προηγηθεί, όπως τους είχαν δώσει κι εντολή, να προηγηθεί η ενίσχυση με άλλες δυνάμεις, με άλλα περιπολικά, τα οποία περιπολικά, πόσα είναι διαθέσιμα να μας πει ο κ. Όθωνας πόσα είναι ακινητοποιημένα και πόσα δεν μπορούν να τρέξουν.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πάντως όχι το 20% κ. Νάκο.

Αθ. Νάκος: Το 80% είναι σύμφωνα με καταγγελίες, αλλά και με στοιχεία που έχουμε, όχι ακινητοποιημένα αλλά όταν το άλλο είναι σαράβαλο μπορεί να τρέξει και να πιάσει το τζιπ το Volvo ; Έχω λοιπόν αυτά τα θέματα , τα οποία είναι συγκεκριμένα και στα οποία έπρεπε να δοθούν απαντήσεις.

Δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου: Τι λέτε κύριε Όθωνα;

Αθ. Νάκος: Και να πω και κάτι άλλο, τελευταίο κύριε Χατζηνικολάου; Ζητούσαμε πάρα πολλά χρόνια, δεν το κάναμε εμείς, να ξαναγίνει κακούργημα η παράνομη οπλοφορία Ευτυχώς, με τον εναρμονισμό στην οδηγία 2008/51…

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καμία σχέση με την οδηγία, κύριε Νάκο, μη λέτε ανακρίβειες με έναν τρόπο, που είναι προκλητικός.

Αθ. Νάκος: Ακούστε, ακούστε, έχω μπροστά μου την τροπολογία στο νομοσχέδιο που συζητάμε, για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την οδηγία …

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν έχει καμία σχέση με την οδηγία, είναι προσθήκη, νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης πριν το γεγονός και παρακαλώ έχετε το θάρρος να ομολογήσετε πως αφορά ό,τι δεν κάνατε εσείς τόσα χρόνια.

Αθ. Νάκος: Πριν το γεγονός, έγινε η παράνομη οπλοφορία με τέτοια όπλα, καλάσνικοφ και λοιπά, ξανά έγινε κακούργημα από πλημμέλημα. Και υπάρχει και κάτι άλλο. Είναι το πλαίσιο λειτουργίας των αστυνομικών, σας άκουσα πριν κύριε Χατζηνικολάου και είναι πράγματι, νομίζω, η ουσία του προβλήματος. Εάν οι αστυνομικοί αυτοί ήταν πιο υποψιασμένοι, πιο εκπαιδευμένοι, καταλάβαιναν ότι πρόκειται περί δεινών εγκληματιών, περί οργανωμένου εγκλήματος και τραβούσαν το πιστόλι και γινόταν το αντίστροφο, σκότωναν κάποιον άλλον, σήμερα ποια θα ήταν η θέση αυτού του παιδιού που θα έσωζε τη ζωή των συναδέλφων του και τη δική του; Και θα χανόταν η ζωή ενός από αυτούς τους εγκληματίες;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όποια και των αστυνομικών, κύριε Νάκο, της ομάδας ΔΙΑΣ, που αμυνόμενοι σκότωσαν Αλβανό ληστή πριν λίγες μέρες στην Καλλιθέα.

Αθ. Νάκος: Φοβούνται να προστατευθούν τα παιδιά μήπως κατηγορηθούν. Εγώ δεν είπα να πυροβολούν άκριτα, αλλά πρέπει κάποια στιγμή να μπει κανόνας πότε προστατεύονται.

Δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου: Κύριε Νάκο, ο κ. Όθωνας…

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: κ. Χατζηνικολάου και εσείς και οι ακροατές σας πιστεύω ότι καταλαβαίνετε ότι είναι βούτυρο στο ψωμί μου να συνομιλώ και να μπω σε μια διαδικασία συγκρίσεων ειδικά με συνάδελφο ο οποίος έχει διατελέσει σε αυτό το Υπουργείο

Αθ. Νάκος: Αφήστε το βούτυρο, δεν έχω διατελέσει σε αυτό το Υπουργείο και το ξέρετε πάρα πολύ καλά, απαντήστε συγκεκριμένα και το βούτυρο στο ψωμί σας σε άλλη κουβέντα.

Δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου: θα σας παρακαλέσω να μην μιλάτε ο ένας πάνω στον άλλον για να μπορούμε να ακουγόμαστε. Κύριε Όθωνα.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είπα από χθες και εγώ τουλάχιστον θα το τηρήσω, ότι εκτός από τον αυτονόητο σεβασμό στο δράμα των οικογενειών και των παιδιών, η ασφάλεια των πολιτών είναι ένα θεμελιώδεις δικαίωμα το οποίο δεν πρέπει να χωρίζει το πολιτικό σύστημα, αλλά πρέπει να το ενώνει στη συγκρότηση ενός μετώπου. Δε θα μπω λοιπόν στη λογική ούτε να συγκρίνω ούτε να αντιπαρατεθώ αυτή την ώρα. Είμαι στη διάθεση και τη δική σας και του κ. Νάκου σε καλύτερες συνθήκες, με πιο ψύχραιμο τρόπο να δούμε πώς μπορούμε πράγματι να βελτιώσουμε πράγματα που χρήζουν βελτίωσης. Όπως, θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον κατώτερο των περιστάσεων αλλά και της συνδικαλιστικής ιστορίας των αστυνομικών να αξιοποιείται ένα τέτοιο γεγονός ως αντίδραση σε μία διαδικασία που η κυβέρνηση της χώρας έχει κάθε δικαίωμα να αναλαμβάνει για να ρυθμίσει θέματα συνδικαλιστικής φύσεως, όπως συμβαίνει με το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Θα μου επιτρέψετε σχολιάσω τη σημερινή αποχή των αστυνομικών από τα καθήκοντά τους, για την οποία κάλεσε με sms χθες η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων της Αττικής για σήμερα το μεσημέρι. Εκτός από πολιτικά καταδικαστέα, νομίζω ότι είναι και μία συνδικαλιστική πρακτική η οποία δεν είναι ανάλογη των περιστάσεων και των αναγκών που χρειάζονται σήμερα για το χειρισμό και για την καλύτερη δυνατή διαχείριση μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης.

Δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου: Κύριε Υπουργέ πάντως, εδώ ακούμε έκπληκτοι οι πολίτες ότι το να κατέχει κανείς kalasnikov ήταν πλημμέλημα μέχρι πριν από καιρό. Θέλω να πω υπάρχουν μερικά πράγματα που ίσως μπορείτε μετά από διάλογο τα κόμματα σε δυο-τρία τέτοια θέματα να πάρετε πρωτοβουλίες.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Συνέβη αυτό που λέτε όταν φέραμε την προσθήκη στο νομοσχέδιο και επαναλαμβάνω δεν έχει καμία σχέση με την εναρμόνιση της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αθ. Νάκος: Έτσι λέει η δήλωσή σας, τη δήλωσή σας διαβάζω, κύριε Υπουργέ.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μα αυτός είναι ο τίτλος του νομοσχεδίου μέσα στο οποίο κάναμε την προσθήκη και την χαιρετίσατε κύριε Νάκο και αυτό θέλω θετικά να επισημάνω.

Αθ. Νάκος: Όπως χαιρετίσαμε και άλλα πράγματα στο νομοσχέδιο κύριε Όθωνα.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και ως εισηγητής κι εσείς και οι συνάδελφοι όλων των κομμάτων χαιρετίσατε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία που κάνει κακούργημα την οπλοφορία και μεταφορά βαρύ οπλισμού συμπεριλαμβανομένου του kalasnikov , επομένως αυτό είναι ένα σημείο που ακριβώς ακουμπάει στην πολύ σωστή επισήμανση που κάνατε κύριε Χατζηνικολάου μόλις προηγουμένως και υπάρχει πεδίο συνάντησης πολιτικών δυνάμεων στη κατεύθυνση αυτού που απαιτεί το σύνολο της κοινωνίας. Δεν είναι χρήσιμο νομίζω για κανέναν για τέτοια ζητήματα και τέτοιες ώρες ένα παραπάνω, να οριοθετείται πάρα πολύ αυστηρά η πολιτική, με τρόπο που να υποκρύπτει ή που να δίνει την αίσθηση ότι υποκρύπτει σκοπιμότητες που δεν αρμόζουν σε τέτοιες περιστάσεις.

Δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου: Έχω ένα μήνυμα αστυνομικού από τη Βέροια ο οποίος μου λέει ότι στην Τροχαία από τα έξι περιπολικά λειτουργεί μόνο το ένα τα υπόλοιπα θέλουν service και ακινητοποιήθηκαν για οικονομικούς λόγους, χθες βάλαμε βενζίνη και μας είπαν να μην κινούμαστε πολύ γιατί δεν υπάρχει άλλη βενζίνη είναι τραγικό μου γράφει ο φίλος από τη Βέροια έχω το όνομα του στη διάθεση μου φαίνεται ότι η οικονομική κρίση μας ακινητοποιεί εντελώς.

Αθ. Νάκος: Εγώ θα ήθελα να παρακαλέσω και παρακαλώ δι’ υμών τον κ. Υπουργό να διευκρινίσει αν αυτή η ερώτηση και αυτή η ανάδειξη του προβλήματος έγινε στις 18-02.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι δεν συσχετίζω κύριε Νάκο την ερώτησή σας με το περιστατικό προφανώς.

Αθ. Νάκος: Άρα αυτό το θέμα ήταν, και εμείς γράφαμε και στις δηλώσεις που κάναμε ότι είναι επικίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα και την επιχειρησιακή δυνατότητα των αστυνομικών, αυτή η τακτική που ακολουθείται. Αυτό δεν το ξέραμε, μάντης κακών ήμασταν, αλλά ήταν μαθηματικώς βέβαιον ότι με τον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς υλικοτεχνική υποδομή, χωρίς τα χρήματα να κινηθούν, χωρίς περιπολικά που να είναι αξιόμαχα, ήταν μαθηματικώς βέβαιον ότι κάτι θα γίνει, όπως είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι εάν κάνεις κάτι στραβό θα το βρεις μπροστά σου κάτι θα γινότανε, δεν γίνεται. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, εμείς αυτό ζητάμε και η συμπεριφορά μας στη συζήτηση του νομοσχεδίου και για τα όπλα και για την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας αυτές τις λίγες διατάξεις που ήρθανε, εμείς τις υπερψηφίσαμε συναισθανόμενοι ότι τα θέματα της δημόσιας τάξης είναι πλέον πρώτης προτεραιότητας, όπως είναι το θέμα της λαθρομετανάστευσης όπως είναι όλα αυτά..

Δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου: Όλα αυτά βέβαια κύριε Νάκο τα ανακαλύψατε τους τελευταίους μήνες προφανώς, διότι υπήρξατε κυβέρνηση πεντέμιση χρόνια και στο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής υπήρχε τεράστιο έλλειμμα πολιτικής στη Νέα Δημοκρατία, όπως επίσης θα σας θυμίσω ότι είστε αυτοί που ανακαλύψατε το δόγμα της αμυντικής στάσης της Αστυνομίας τον Δεκέμβριο εκείνο που κάηκε η Αθήνα.

Αθ. Νάκος: Ακούστε, όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική θα μου επιτρέψετε να πω ότι γίνανε σημαντικά βήματα, νέο νομοσχέδιο για μεταναστευτική πολιτική δεν ήρθε, ότι υπήρξε αυτό το θέμα το οποίο λέτε και το οποίο υπήρξε και η αιτία για την ήττα της Νέας Δημοκρατίας και η συμπεριφορά και η στάση εκείνη την περίοδο αυτό είναι γεγονός αναμφισβήτητο και θα ήμουν ανόητος να πω κάτι το αντίθετο. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να δούμε μπροστά, γιατί μέρα με τη μέρα το οργανωμένο έγκλημα και η τρομοκρατία χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες, νέα κόλπα μαθαίνει για να το πω έτσι απλά και η αστυνομία έχει ένα πλαίσιο λειτουργίας απαρχαιωμένο και δεν έχει την απαραίτητη εκπαίδευση και υλικοτεχνική υποδομή.

Δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου: Τι λέτε κύριε Όθωνα;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Χατζηνικολάου είναι μία πολύ μεγάλη συζήτηση. Πραγματικά αξίζει να κοιτάξουμε μπροστά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι για τα θέματα και της μεταναστευτικής πολιτικής είναι πολύ μακριά κανείς να ανατρέξει και να ανακαλέσει στη μνήμη του την εικόνα παραδείγματος χάρη του ιστορικού κέντρου της Αθήνας το 2004 και την εικόνα τη σημερινή. αυτό δεν έγινε μέσα από μια διαδικασία συμπτώσεων, ήταν ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής.

Αθ. Νάκος: Το αδιέξοδο όμως που δημιουργήθηκε με την Υπατία έγινε τώρα, γιατί βρίσκεστε σε αδιέξοδο και δεν καταλαβαίνετε το αδιέξοδο.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πράγματι, διαχειριζόμαστε με πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία μια πραγματικά έκρυθμη κατάσταση, η οποία επαναλαμβάνω δεν προέκυψε εκ συμπτώσεων. Ήταν αποτέλεσμα πράξεων, αλλά και σημαντικών παραλείψεων, και σε αυτόν τον τομέα όμως εγώ πιστεύω ότι υπάρχει πεδίο συνάντησης και συνεννόησης. Η πρωτοβουλία η νομοθετική στην οποία δεν έτυχε της υποστήριξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης , η πρόσφατη για την αυτοτελή Υπηρεσία Ασύλου, την Υπηρεσία πρώτης Υποδοχής, όλο αυτό δηλαδή το επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης μεταναστευτικών ροών που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το χρηματοδοτεί εν μέρει, που έρχεται να απαντήσει σε όλα τα αίτια και με την αποτελεσματικότητα που έχω επίγνωση ότι θα κριθεί στην πράξη. Είναι όμως μία ολοκληρωμένη πρωτοβουλία μεταναστευτικής πολιτικής την οποία έχουμε βέβαια την ευθύνη και την υποχρέωση μ? ένα επιχειρησιακό σχέδιο εφαρμογής να την κάνουμε όσο το δυνατό συντομότερα εφαρμοσμένη πολιτική, γιατί οι νόμοι είναι γνωστό ότι πολλές φορές δεν αρκούν ή μάλλον τις περισσότερες φορές δεν αρκούν και αυτό είναι ένα στοίχημα με το οποίο θα αναμετρηθούμε καθημερινά το επόμενο διάστημα. Επίσης νομίζω, ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο στενής κομματικής προσέγγισης και η σύγκρουση και η δική μας- και το λέω αυτοκριτικά-πολλές φορές με την τεράστια δύναμη της αλήθειας του αυτονόητου ότι δηλαδή αυτή η χώρα η κοινωνία και η οικονομία έχει εξαντλήσει τα όρια αφομοίωσης και ένταξης περισσότερων αλλοδαπών πολιτών. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας βρει όλους πέρα από διαχωρισμούς και ταμπέλες και προοδευτισμούς και συντηρητισμούς, σκυμμένους πάνω στο πρόβλημα και την επίλυσή του.

Δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου: Κύριοι σας ευχαριστώ θερμά και τους δύο.

Τελευταίες Αναρτήσεις