Τε 27 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Φεβρουάριος 201111-02-2011:Δελτίο Τύπου για τη συνάντηση εκπροσώπων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με εκπροσώπους Επιτροπών Μεταναστών

11-02-2011:Δελτίο Τύπου για τη συνάντηση εκπροσώπων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με εκπροσώπους Επιτροπών Μεταναστών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση εκπροσώπων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με εκπροσώπους Επιτροπών Μεταναστών

«Προωθείται ταχύρρυθμα η εξέταση σε β’ βαθμό των αιτήσεων για χορήγηση πολιτικού ασύλου»

Συνάντηση είχαν σήμερα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με εκπροσώπους επιτροπών μεταναστών που αιτούνται πολιτικό άσυλο, ο διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού κ Χρήστου Παπουτσή, Πρέσβης κ. Κυριάκος Αμοιρίδης, η εκπρόσωπος του Υπουργείου στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Παρισίων, κ. Αναστασία Τσουκαλά, και ο υπασπιστής του Υπουργού, Α/Δ κ. Νίκος Μάρκου. Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο Δημοτικός Σύμβουλος της Αθήνας κ. Πέτρος Κωνσταντίνου και o εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπυρίδων Κουλούρης.

Από την πλευρά του υπουργείου επισημάνθηκε ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την αναμόρφωση του πολιτικού ασύλου στη χώρα και ότι, ήδη, η πολιτική βούλησή του έχει λάβει σάρκα και οστά με την υιοθέτηση του μεταβατικού Προεδρικού Διατάγματος 114, που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 22 Νοεμβρίου 2010 και με το Νόμο 3907 για την Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 26 Ιανουαρίου 2011.

Στο πλαίσιο αυτό, συστάθηκαν μετά από ειδική εκπαίδευση των μελών τους, ανεξάρτητες δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου, στις οποίες συμμετέχουν ως πρόεδροι εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών ή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και της Ελληνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δεδομένου ότι εκφράστηκαν εκ μέρους των μεταναστών απορίες και ερωτήματα ως προς τη λειτουργία και το ρυθμό εργασίας τους κατά το πρώτο διάστημα της σύστασής τους, διευκρινίστηκε ότι , λόγω ορισμένων θεμάτων που ανάγονται στην προσωπική κατάσταση μελών των επιτροπών αλλά και επειδή προέκυψαν κάποιοι νομοτεχνικής φύσης λόγοι, ο Υπουργός κ. Χρήστος Παπουτσής, υπέγραψε σήμερα νέα Υπουργική Απόφαση με την οποία διευθετούνται τα όποια προβλήματα προέκυψαν. Με αυτόν τον τρόπο προωθείται ταχύρρυθμα η εξέταση σε β’ βαθμό των αιτήσεων για χορήγηση πολιτικού ασύλου που εκκρεμούν από το παρελθόν.

Σημειώνεται επίσης ότι σε ό,τι αφορά στην εξέταση των αιτημάτων χορήγησης πολιτικού ασύλου σε α’ βαθμό, η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στο χρονικό διάστημα από 22/11/10, που τέθηκε σε εφαρμογή το μεταβατικό ΠΔ 114, μέχρι και τις 10/2/11 έχει παραλάβει 950 αιτήματα. Ήδη, έχουν διενεργηθεί 509 συνεντεύξεις και υπεβλήθη εισήγηση για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου σε 38 περιπτώσεις.

Επισημαίνεται σχετικά ότι το 2009 είχε χορηγηθεί πολιτικό άσυλο σε 36 περιπτώσεις, ενώ το 2010, χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο σε 91 περιπτώσεις, από τις οποίες οι 65 εξετάσθηκαν θετικά το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2010.

Τελευταίες Αναρτήσεις