Σα 1 Απριλίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Φεβρουάριος 201106-02-2011:Δελτίο Τύπου με συνέντευξη Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής»

06-02-2011:Δελτίο Τύπου με συνέντευξη Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 06 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής»

Τα γεγονότα στη Νομική εξέθεσαν για μια ακόμη φορά τη χώρα στο εξωτερικό. Ποιοι ευθύνονται γι’ αυτή τη νέα αρνητική εικόνα που δημιουργήθηκε;
Επικράτησε η ψυχραιμία και η λογική. Υπήρξε πλήρης εκκένωση της Νομικής Σχολής. Απέτυχαν οι σχεδιασμοί για σύγκρουση, για γενικευμένες αναταραχές σε ολόκληρη τη χώρα. Δεν χύθηκε αίμα. Πιστεύω ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα.

Κάποιοι επεδίωκαν να δημιουργηθεί ένα μέτωπο σε ολόκληρη τη χώρα, στο οποίο να συμμετέχουν και οι υπερασπιστές του πανεπιστημιακού ασύλου και οι αλληλέγγυοι των μεταναστών. Αλλά τα σχέδιά τους έπεσαν στο κενό.

Διαπιστώνω ότι αποφεύγετε ακόμη και τώρα να αποδώσετε ευθύνες, Ωστόσο είπατε ότι ορισμένοι εκμεταλλεύονται τα δικαιώματα των μεταναστών στην ζωή και στην ελπίδα. Ποιους εννοείτε;

Εκείνους οι οποίοι έχουν κάνει πολιτική επιλογή τη διαρκή επιδίωξη για σύγκρουση , που επιλέγουν την ανευθυνότητα και τροφοδοτούν το μπάχαλο. Κι όσους αντιμετωπίζουν το χώρο των μεταναστών ως δεξαμενή πελατών.

Η αστυνομία δεν έχει καμιά ευθύνη; Επί δύο ημέρες παρακολουθούσε απλώς ένα καραβάνι μεταναστών να φθάνει από τη Κρήτη στον Πειραιά και από τον Πειραιά στην Νομική.

Μα, δεν ήταν καραβάνι μεταναστών. Ήταν οργανωμένη δραστηριότητα με Έλληνες επικεφαλής. Οι μετανάστες δεν πήραν μόνοι τους το πλοίο της γραμμής και ήρθαν στην Αθήνα. Συμμετείχαν σε εκδήλωση αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας την οποία διοργάνωσε το Φόρουμ Μεταναστών Χανίων και τους πλήρωσαν το ομαδικό εισιτήριο. Ο κόσμος δεν το ξέρει. Όπως επίσης δεν ξέρει ότι στις 5.30 ώρα το πρωί που έφτασε το πλοίο στον Πειραιά, υπήρχαν διακόσιοι συγκεντρωμένοι, μέλη διαφόρων οργανώσεων αλληλεγγύης που τους πήγαν στη Νομική «αλά μπρατσέτα». Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τις πόρτες της Νομικής τις κρατούσαν ανοικτές στις 6.30 το πρωί της Κυριακής οι νεολαίοι του ΣΥΝ που βρίσκονταν εκεί.

Επομένως είναι προφανές ποιοι έχουν την ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε.

Δεν μπορούσε τουλάχιστον η αστυνομία να αποκλείσει τη Νομική πριν εισέλθουν οι καταληψίες;

Η αστυνομία δεν μπορούσε να κάνει τίποτα χωρίς την έγγραφη αίτηση της Πρυτανικής Αρχής. Η πρόσβαση στα πανεπιστήμια είναι ελεύθερη για ολόκληρη τη χώρα.

Από το Σάββατο, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αθηνών είχε ζητήσει από τον Πρύτανη, κ. Πελεγρίνη να στείλουν γραπτώς στην Αστυνομία, όπως όφειλαν, το αίτημα για να μην επιτραπεί η είσοδος στη Νομική. Η Πρυτανεία δεν θέλησε να υποβάλει τέτοιο αίτημα. Εκείνο που ζήτησαν ήταν να απαγορευθεί η αναχώρηση από τα Χανιά. Και το οποίο όπως αποσαφηνίστηκε από την αρχή ήταν αδύνατο λόγω του χαρακτήρα της διοργάνωσης. Δεν ήταν δουλειά της αστυνομίας να παρακολουθεί τι γίνεται στη Νομική. Δεν είναι δουλειά της αστυνομίας να παρακολουθεί τους φοιτητές. Κάποιοι προφανώς ενθυμούνται άλλες εποχές και αναπολούν το σπουδαστικό τμήμα της Ασφάλειας.
Παράνομοι ή ημιπαράνομοι οι μετανάστες στην Ελλάδα αγγίζουν πλέον το ένα εκατομμύριο κ. υπουργέ. Κι αναρωτιέμαι αν μπορεί να υπάρξει λειτουργική λύση…

Η χώρα δεν αντέχει όλους τους μετανάστες που βρίσκονται εδώ κ. Χιώτη. Μακάρι να μπορούσαμε να σώσουμε όλο τον κόσμο. Δεν γίνεται. Ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την έξοδο από την οικονομική κρίση.

Στην Ελλάδα λοιπόν, έχει επιταχυνθεί η διαδικασία ασύλου. Όσοι το δικαιούνται θα μείνουν, καθώς και εκείνοι που διαθέτουν άδειες εργασίας και παραμονής. Όλοι οι παράνομοι μετανάστες θα απελαθούν. Ή θα επαναπατριστούν εθελοντικά, διαδικασία που προβλέπει επιδότηση.

Νέο κύμα εισόδου από τα νότια μετά τα γεγονότα σε Τυνησία και Αίγυπτο πως θα το αντιμετωπίσετε;

Έχουμε υποχρέωση, με κάθε τρόπο, η χώρα μας να προετοιμασθεί, και αυτή την εντολή έδωσα σε μία σύσκεψη με την ηγεσία της Αστυνομίας, του Λιμενικού και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Έτσι ώστε αν οι εξελίξεις δρομολογηθούν στο χειρότερο σενάριο να υπάρχει ετοιμότητα.
Αλλά, οι συνεχείς αναταραχές στην Αίγυπτο, στην Τυνησία και στην Αλγερία δημιουργούν μία ιονισμένη ατμόσφαιρα κι εδώ στην Ελλάδα ανάμεσα στους υπάρχοντες μετανάστες. Και αυτό απαιτεί διαρκή προσοχή.

Τι εννοείτε, χρειάζεται προσοχή;

Να υπάρξει σύνεση από όλες τις πλευρές. Ζήτησα από τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα να μη συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, που διοργανώνουν διάφοροι επιτήδειοι, επιδιώκοντας να εκμεταλλευτούν την αγωνία τους και να εμπορευτούν τις ελπίδες τους.

Ως πότε θα ανέχεται το κράτος το κύμα της ανυπακοής και του «δεν πληρώνω»; Πρώτα τα διόδια, μετά οι μετανάστες, τώρα η νεολαία του ΣΥΝ καλεί τους πολίτες να μην πληρώνουν σε μετρό και λεωφορεία και γίνονται καταλήψεις σε υπουργεία.

Και τι να γίνει; Να επεμβαίνει παντού η Αστυνομία; Όλες οι πολιτικές να εφαρμόζονται δια της αστυνομίας; Η ανυπακοή είναι πολιτική δράση και χρειάζεται αποκάλυψη και πολιτική αντίδραση. Εγώ, δεν πιστεύω στο αστυνομικό κράτος. Πιστεύω στο κράτος δικαίου και στην εφαρμογή των νόμων της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Τι σημαίνει λοιπόν ανυπακοή; Τι σημαίνει «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» από τα διόδια μέχρι την εφορία; Πού το πάνε; Στην αποτυχία της προσπάθειας της κυβέρνησης και του λαού; Στο αδιέξοδο; Στη σύγκρουση και τη βία; Τα αδιέξοδα καθηλώνουν τη χώρα και η σύγκρουση διασπά την κοινωνία. Όπως και η βία φέρνει ξανά βία. Και δημιουργεί βαθιά τραύματα στην κοινωνία. Διαμορφώνει με στρεβλό τρόπο εύπλαστες συνειδήσεις. Ιδιαίτερα των νέων. Και κάποιοι εγκλωβίζονται στον κύκλο του μίσους και της εκδίκησης, του «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» . Για αυτό έχουν βαριές πολιτικές ευθύνες όσοι επενδύουν στο μπάχαλο. Όσοι προσφέρουν κάλυψη στη βία για να ψαρέψουν στα θολά νερά.

Έτσι όπως τα λέτε αντιλαμβάνομαι ότι η αστυνομία δεν προτίθεται να παρέμβει για να διαφυλάξει τη νομιμότητα. Ποια λοιπόν η διαφορά σας από την περίφημη «αμυντική πολιτική» που εφάρμοζε η κυβέρνηση Καραμανλή;

Η αστυνομία θα κινείται μόνο στο πλαίσιο των νόμων για να διαφυλάξει τη νομιμότητα. Η κυβέρνηση επενδύει στην υπευθυνότητα. Αποφεύγουμε με κάθε τρόπο να πυροδοτούμε την ένταση. Η κυβέρνηση επιμένει στην ανάγκη της κοινωνικής ειρήνης , της ασφάλειας του τόπου, στις εγγυήσεις του κράτους δικαίου.

Τι σας ανησυχεί περισσότερο στη νέα τρομοκρατία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα;

Αυτό που έχει σημασία και με ανησυχεί ιδιαίτερα είναι ότι είναι νέα παιδιά που έχουν κάνει επιλογή ζωής τη βία και την κατατρομοκράτηση της κοινωνίας. Με προβληματίζει ότι είναι νέοι άνθρωποι γεμάτοι μίσος για το κοινωνικό και πολιτικό μας σύστημα. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν σχέση με τη μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας που αγωνίζεται για την προοπτική της χώρας και της δικής τους ζωής.

Αλλά αισθάνομαι ότι έχουμε την υποχρέωση να εξετάσουμε σε βάθος τα αίτια που οδηγούν κάποιους στη βία.

Ισχύει αυτό που είπε ο κ. Μ. Χρυσοχοϊδης και δημοσιοποιήθηκε μέσω των Wikileaks; Γνωρίζει η αστυνομία όλους του τρομοκράτες και απλώς δεν έχει στοιχεία να τους συλλάβει;

Όπως αποδεικνύεται ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και νέοι που ουδέποτε στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί να παρανομούν. Ας μη λέμε λοιπόν ότι έχει εξαρθρωθεί η τρομοκρατία και έχει μηδενιστεί ο κίνδυνος από το οργανωμένο έγκλημα. Χρειάζεται διαρκής ετοιμότητα και εγρήγορση. Διαρκής έρευνα χωρίς τις παρωπίδες και τις εμμονές του παρελθόντος. Γιατί το οργανωμένο έγκλημα έχει πολλές εκφάνσεις και πολλές διαπλοκές…

Τελευταίες Αναρτήσεις